Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.532
113
Konča se romantika in začne garanje, čisto enostavno. Predvsem pa investiraj poleg opreme tudi v svoje znanje, beri izobrazi se. Seveda je prostor in seveda se splača, obogatel pa s tem ne boš.
 

redbeard

Zelenc'
30. nov 2015
11
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Konča se romantika in začne garanje, čisto enostavno. Predvsem pa investiraj poleg opreme tudi v svoje znanje, beri izobrazi se. Seveda je prostor in seveda se splača, obogatel pa s tem ne boš.

Kratko in jedrnato. Hvala
wink-1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Mojstri za lagerje - eno mnenje:
prebral sem vaše debate glede uporabe dveh kvasov za lager, in sicer S-23 ter W-34/70 pa sem se odločil, da naredim en preizkus:
Skuhal bom cca 20 l pivine po nekem lager receptu, potem pa to dal v dva ločenega fermentatorja in v vsakega svoj kvas, pa da vidim kaj rata.
Fermentacija na 12 stopinj, potem pri 70% fermentacije oba flaškona na d- rest, po končani fermentaciji pa spet za en teden na 12 stopinj (pač nimam možnosti, d bi postopoma spuščal za 1-2 stopinji)
potem pa razlika: Batch s S-23 bom dal v flaše in pustil na 12 stopinjah/ Batch s W-34/70 pa bom dal lepo za kak mesec v hladilnik na cca 3 stopinje in potem flaširal. me resno zanima, kakšna bo razlika.

Zanima me, ali bo dovolj po 2 vrečki kvasa za vsak fermentator? Vse ostale pripombe namigi glede eksperimenta so zelo zaželjene. lp
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Za 10l(če prav razumem, boš 20l razdelil) pivine je dovolj 1 vrečka

Bi bilo fino, če bi z obema rundama postopal enako. Ali oboje takoj v flaše, ali pa oboje na hladno.
Ali še bolje. Iz vsake runde 5l direkt v flaše in 5l na hladno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
V petek je veliki dan, delam barley wine, pa še vedno kolebam glede kvasa.
Malo berem angleže in priporočajo kombinacije večih sevov, da od vsakega dobiš nekaj.
Delal bom 50L OG je planiran okrog 1115. Ali mislite da bi bilo pametno uporabiti 4 pakete 04 (za britsh crispy karakter) zraven pa še en paket U5 za višjo alkoholno toleranco.

aja, ali je mogoče v enem dnevu (24 urah) narediti starter?

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
V petek je veliki dan, delam barley wine, pa še vedno kolebam glede kvasa.
Malo berem angleže in priporočajo kombinacije večih sevov, da od vsakega dobiš nekaj.
Delal bom 50L OG je planiran okrog 1115. Ali mislite da bi bilo pametno uporabiti 4 pakete 04 (za britsh crispy karakter) zraven pa še en paket U5 za višjo alkoholno toleranco.

aja, ali je mogoče v enem dnevu (24 urah) narediti starter?

Lp

S takim OGjem vprašanje do kje bo angleški kvas prilezel, alkohola preživi tam do 10% ampak več ga je bolj bo izbirčen (visok FG če bo veliko kompleksnih sladkorjev). S-04 in US-05 ni pametno mešat ker imata dokaj različne lastnosti. Mogoče lahko probaš z S-04 in pustiš da pride do vrha fermentacije pa potem dodaš starter nekega "turbo" kvasa (kvasa odpornega na visko alkoholno stopnjo).

Pa čisto tako za takega monstruma bo 5 vrečk kvasa premalo, rabiš ga 3x toliko da bo "optimalno".

24h je dovolj za namnožit kvasovke v starterju, ampak boš moral zlit vso vsebino starterja v fermentor ker ne moreš tako hitro narediti še uspešnega cold crasha da ločiš kvas od tekočine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Mojstri za lagerje - eno mnenje:
prebral sem vaše debate glede uporabe dveh kvasov za lager, in sicer S-23 ter W-34/70 pa sem se odločil, da naredim en preizkus:
Skuhal bom cca 20 l pivine po nekem lager receptu, potem pa to dal v dva ločenega fermentatorja in v vsakega svoj kvas, pa da vidim kaj rata.
Fermentacija na 12 stopinj, potem pri 70% fermentacije oba flaškona na d- rest, po končani fermentaciji pa spet za en teden na 12 stopinj (pač nimam možnosti, d bi postopoma spuščal za 1-2 stopinji)
potem pa razlika: Batch s S-23 bom dal v flaše in pustil na 12 stopinjah/ Batch s W-34/70 pa bom dal lepo za kak mesec v hladilnik na cca 3 stopinje in potem flaširal. me resno zanima, kakšna bo razlika.

Zanima me, ali bo dovolj po 2 vrečki kvasa za vsak fermentator? Vse ostale pripombe namigi glede eksperimenta so zelo zaželjene. lp

Že zaradi različnih metodologij boš imel različne razultate. Sicer pa odvisno od recepture, S-23 bo imel več estrov kar zna motit pri svetlih nevtralnih lagerjih za temnejše ali pa bolj "sladne" je pa ok.

Glede kvasa, sam sem se kar navadil da dajem 1l štater v 10l lagerje, cold pitching. Od viška glava ne boli, tudi ena vrečka bo za silo dovolj če ne delaš cold pitchinga in če narediš na koncu d-rest. Seveda velja za normalno močna piva, 5% alkohola oz. do 1.050 začetne gostote.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Pa čisto tako za takega monstruma bo 5 vrečk kvasa premalo, rabiš ga 3x toliko da bo "optimalno".

Resno, 15 vrečk kvasa za 50L??
shocked-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Pa čisto tako za takega monstruma bo 5 vrečk kvasa premalo, rabiš ga 3x toliko da bo "optimalno".


Resno, 15 vrečk kvasa za 50L??
shocked-1.gif

... najmanj, jasno pri OGju 1.1+!
evil.gif


Računaj da bo več kot 50% kvasa umrlo takoj ko ga dodaš v tako sladek zos, potem morajo pa kvasovke še predelat ves ta sladkor in ne umret pri visoki dozi alkohola.

Pri močnih pivih je kvas podobno kot pri lagerjih glavna surovina in kjuč do uspeha. Problem je da je težko popravljat napake potem ko imaš ustavljeno fermentacijo pri 1.050 in 7% alkohola.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Dajmo kakšno reč o kemiji vode. Zadnje čase se malo igram z merjenjem Ph-ja in dobivam konstantno previsokega ali pa na meji. 5,8 za temni ale do 6,5 za wittbier. Š čim je najbolje znižat ph pivine, brez, da bi vplival na okus. Predvsem me zanima za kake lagerje in podobno.
Žal podatkov o vodi ne uspem dobiti, ker so pri nas vodarji neki škrteži in delajo samo teste ph in okuženosti z bakterijami. Tako da se kakega resnega prilagajanja vode ne morem iti, ker ne vem kako izhodišče imam.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Najlažje boš "na pamet" uravnaval pH s kisino, citronsko (citronka) ki je v prahu dobiš v vsaki štacuni pod izdelki za peko. Izmeriš pH in dodaš majhno dozo (1/4 žličke za kavo) ter preveriš pH ponovno, ponavljaš dodajanje dokler ni ok.

Če bi rad "naravno pot" imaš "acid malt", vsebuje mlečno kislino. Je pa malce bolj problem dodajat če ne veš koliko, bi moral met namletega zraven in ga sipat noter po potrebi.

Seveda če daš vodo na analizo oz. dobiš poročilo ki vsebuje parametre za minerale v vodi potem veš točno v čem je problem in lahko spreminjaš tudi osnovno kemijo.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Pa da rečemo še kako o starterjih:
Vsi posnetki na youtubeu - vsi delajo starter iz že tekočega kvasa. A se po vašem pozna res toliko na kvaliteti če narediš starter iz navadnega suhega kvasa?

Sicer se strinjam z utiševalcem, d se ne splača pacat za ale kvase, ki stanejo malo več kot 2 €, ker te ravno toliko pride stat DME - je pa pri cenah lager kvasov ta zadeva smiselna.

Pa še to: a uporablja kdo za starterje tiste magnetne mešalnike? izkušnje?
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Mislim, da gre bolj za to, da lahko pri mokrih različicah uporabiš res tiste kvase, ki so namenjeni točno določeni vsrti piva. Torej, če hočeš res narediti nek dober kaj jaz vem kolsch ali pa saison, boš težko s suhim kvasom zadel ta prav okus.

Dobra lastnost tekočega kvasa je še to, da ga lahko razmnožuješ doma in ga imaš lahko kar nekaj časa, kar ti na dolgi rok zniža strošek.

Stir plate je way to go. Takoj, ko je Utiševalec tle gor objavil linke, sem ga šel delat in lahko rečem, da je to kot dan pa noč v primerjavi z občasnim mešanjem erlenmajerice z roko. Sploh pa strošek ni tak, da bi blo kaj posebnega. Po mojem, če znaš osnovno cinit (pa še to ni nujno), se da priti pod 20 evri skozi, če malo pobrskaš po stanovanju za kako škatlo in podobno.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Mislim, da gre bolj za to, da lahko pri mokrih različicah uporabiš res tiste kvase, ki so namenjeni točno določeni vsrti piva. Torej, če hočeš res narediti nek dober kaj jaz vem kolsch ali pa saison, boš težko s suhim kvasom zadel ta prav okus.

Dobra lastnost tekočega kvasa je še to, da ga lahko razmnožuješ doma in ga imaš lahko kar nekaj časa, kar ti na dolgi rok zniža strošek.

Stir plate je way to go. Takoj, ko je Utiševalec tle gor objavil linke, sem ga šel delat in lahko rečem, da je to kot dan pa noč v primerjavi z občasnim mešanjem erlenmajerice z roko. Sploh pa strošek ni tak, da bi blo kaj posebnega. Po mojem, če znaš osnovno cinit (pa še to ni nujno), se da priti pod 20 evri skozi, če malo pobrskaš po stanovanju za kako škatlo in podobno.

Res je, edino pri magnetu ki je namenjen za v erlenmajerco ne šparat. Slabe magnete zna zanihat iz osi in pristane ob robu čaše...
Če želiš stirer mi pošlji na zs, pa se lahko kaj zmeniva...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Bolje vzet obratno logiko, ker teflonski magneti (mešalne paličice) so relativno švoh tako in drugače. Če pa daš na drugo stran (ventilator, motor) soliden neodim magnet (neodymium) ki ga dobiš od kitajcev za par EUR boš prej imel probleme s tem da bo preveč držal!
grims-1.gif


.. edino pazit na polariteto magnetov če se jih da več, mešalne teflonske paličice so polarizirane (+-) tako da se mora to upoštevat tudi pri postavitvi na drugi strani če je magnetna!
zmaga.gif
 

redbeard

Zelenc'
30. nov 2015
11
0
1
Jaz vedno naredim starter, ne glede na vrsto piva in obliko kvasovk. S tem tudi kvasovke navadiš na hrano in ko jih dodaš v fermentor takoj planejo v akcijo. Do sedaj mi je še vedno vrelna veha začela brbotat že po 1 uri od pitchinga. Za 19L piva naredim 1,2L starterja. Uporabljam magnetno mešalo in erlenmajerico iz borosilikatnega stekla. Po navadi pustim mešanje 24 ur, vendar naj bi bilo priporočljivo 48-72 ur. Nato cca. 12-16 ur v cold crash-u. Pred pitchingam vedno dekantiram tekočino (pustim le toliko, da se kvasovke lepo pomešajo in spravijo iz erlenmajerice).

Kar pa se tiče stir plate-a, jaz sem naredil tako. Iz starega računalnika sem pobral ven trdi disk (ker vsebuje 2 magneta iz neodima) in odstavil ventilator tako, da ga lahko položiš na mizo (iz PC-ja, priključenega na napajalnik). Razstavil sem trdi disk, vzel magneta in ju prilepil simetrično na ventilator (razdalja magnetov od sredine je odvisna od dolžine teflonskega magneta). Preko spleta sem naročil teflonski magnet in erlenmajerico. Vmes med erlenmajerico in ventilatorjem pa postavil tanko plastično ploščo, da magneta zagrabita. Ko naredim starter, zalaufam računalnik in ga pustim nažganega dokler starter ne roma v cold crash. Da računalnik neprekinjeno meša, je potrebno nastavit, da ne gre nikoli v spanje oz. v mojem primeru, ker je računalnik star in ga ne uporabljam, notri ni trdega diska, tako, da računalnik itak nikoli ne pride v operacijski sistem in čaka v BIOS-u (ne rabiš ne monitorja, ne tipkovnice, ne miške. Le škatlo, da lepo neprekinjeno meša starter).

IZGLEDA NEKAKO TAKOLE:
Koda:
        (erlenmajerica s teflonskim magnetom in starterjem)
                           __
                           \ /
                           / \
                          /   \
                         / ___ \
                     ----------------- (plastična plošča)
                       [ventilator]----------------------------------------------------[PC]
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.088
-8.777
113
Potratno.
Zakaj PC, če lahko priklopiš ventilator na xyz transformator z napetostjo med 5 in 12V, ki se ti 100% valja nekje po bajti.
Namesto 30-50W, ki ti jih porabi kišta, si na par W.
 

redbeard

Zelenc'
30. nov 2015
11
0
1
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Potratno.
Zakaj PC, če lahko priklopiš ventilator na xyz transformator z napetostjo med 5 in 12V, ki se ti 100% valja nekje po bajti.
Namesto 30-50W, ki ti jih porabi kišta, si na par W.

You know what? You are right about that
wink-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.