Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Konča se romantika in začne garanje, čisto enostavno. Predvsem pa investiraj poleg opreme tudi v svoje znanje, beri izobrazi se. Seveda je prostor in seveda se splača, obogatel pa s tem ne boš.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
V petek je veliki dan, delam barley wine, pa še vedno kolebam glede kvasa.
Malo berem angleže in priporočajo kombinacije večih sevov, da od vsakega dobiš nekaj.
Delal bom 50L OG je planiran okrog 1115. Ali mislite da bi bilo pametno uporabiti 4 pakete 04 (za britsh crispy karakter) zraven pa še en paket U5 za višjo alkoholno toleranco.
aja, ali je mogoče v enem dnevu (24 urah) narediti starter?
Lp
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Mojstri za lagerje - eno mnenje:
prebral sem vaše debate glede uporabe dveh kvasov za lager, in sicer S-23 ter W-34/70 pa sem se odločil, da naredim en preizkus:
Skuhal bom cca 20 l pivine po nekem lager receptu, potem pa to dal v dva ločenega fermentatorja in v vsakega svoj kvas, pa da vidim kaj rata.
Fermentacija na 12 stopinj, potem pri 70% fermentacije oba flaškona na d- rest, po končani fermentaciji pa spet za en teden na 12 stopinj (pač nimam možnosti, d bi postopoma spuščal za 1-2 stopinji)
potem pa razlika: Batch s S-23 bom dal v flaše in pustil na 12 stopinjah/ Batch s W-34/70 pa bom dal lepo za kak mesec v hladilnik na cca 3 stopinje in potem flaširal. me resno zanima, kakšna bo razlika.
Zanima me, ali bo dovolj po 2 vrečki kvasa za vsak fermentator? Vse ostale pripombe namigi glede eksperimenta so zelo zaželjene. lp
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa čisto tako za takega monstruma bo 5 vrečk kvasa premalo, rabiš ga 3x toliko da bo "optimalno".
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa čisto tako za takega monstruma bo 5 vrečk kvasa premalo, rabiš ga 3x toliko da bo "optimalno".
Resno, 15 vrečk kvasa za 50L??
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Mislim, da gre bolj za to, da lahko pri mokrih različicah uporabiš res tiste kvase, ki so namenjeni točno določeni vsrti piva. Torej, če hočeš res narediti nek dober kaj jaz vem kolsch ali pa saison, boš težko s suhim kvasom zadel ta prav okus.
Dobra lastnost tekočega kvasa je še to, da ga lahko razmnožuješ doma in ga imaš lahko kar nekaj časa, kar ti na dolgi rok zniža strošek.
Stir plate je way to go. Takoj, ko je Utiševalec tle gor objavil linke, sem ga šel delat in lahko rečem, da je to kot dan pa noč v primerjavi z občasnim mešanjem erlenmajerice z roko. Sploh pa strošek ni tak, da bi blo kaj posebnega. Po mojem, če znaš osnovno cinit (pa še to ni nujno), se da priti pod 20 evri skozi, če malo pobrskaš po stanovanju za kako škatlo in podobno.
(erlenmajerica s teflonskim magnetom in starterjem)
__
\ /
/ \
/ \
/ ___ \
----------------- (plastična plošča)
[ventilator]----------------------------------------------------[PC]
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Potratno.
Zakaj PC, če lahko priklopiš ventilator na xyz transformator z napetostjo med 5 in 12V, ki se ti 100% valja nekje po bajti.
Namesto 30-50W, ki ti jih porabi kišta, si na par W.