Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Pozdravljeni.

Še jaz imam vprašanje glede Irskega maha.
V navodilih piše da je treba rehidrirat pred uporabo. Zanima pa me ali ga je treba potem ocediti, ali se vse zlije v piino?
Hvala in Lp
Gasper
 

jahwar

Zelenc'
15. okt 2015
13
0
1
Lep pozdrav. Sem nov na forumu, kljub temu da ga spremljam že dlje časa. Letos sem pričel z all grain metodo in imam kot začetnik tudi nekaj poporodnih težav, predvsem pa nekaj vprašanj. Zanima me ali je pri dry hopingu temperatura pomembna. Sam imam v kleti trenutno 14 stopinj, v bivalnih prostorih pa 22. Ali ima kdo izkušnje, kako temperatura vpliva na končno aromo, okus?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Najidealneje je Dry hoppati na sobni temperaturi. Okrog 20-23. Takrat se arome najuspešnejše sprostijo.
Bo pa pivo tudi na 14 stopinj lepo dišalo. Torej če imaš opcijo, uporabi raj 22, bi blo pa tud 14 vredu.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Se komu kaj sanja, kaj se lahko pričakuje od novih sort hmelja?
StyrianCardinal‬, StyrianWolf‬, ‎StyrianEagel‬, Styrian Eureka,...
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Jst sm nazadnje dry hopal pri 5 stopinj v corny kegu pa je bla že po enem dnevu zelo močna aroma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik jahwar pravi:
Lep pozdrav. Sem nov na forumu, kljub temu da ga spremljam že dlje časa. Letos sem pričel z all grain metodo in imam kot začetnik tudi nekaj poporodnih težav, predvsem pa nekaj vprašanj. Zanima me ali je pri dry hopingu temperatura pomembna. Sam imam v kleti trenutno 14 stopinj, v bivalnih prostorih pa 22. Ali ima kdo izkušnje, kako temperatura vpliva na končno aromo, okus?

Dry hopa se na "visoki" temperaturi ker je tako ekstrakcija hmelja najboljša. Po domače povedano če boš isto pivo hmeljil enega pri 14C in drugega pri 22C z enako količino hmelja enak čas bo imelo pivo pri višji temperaturi več arome.

Sicer če kompliciramo dalje, vse arome se ne izločajo enako pri vseh temperaturah. Na splošno velja da se bolj evropske arome (zelišča, pikantnost, ...) boljše izoločajo pri nižkjih temperaturah, medtem ko se ameriške arome (sadje, iglavci, ...) boljše pri višjih temperaturah. Ampak še vedno, večja je temperatura več bo arome ne glede na vrsto.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Se komu kaj sanja, kaj se lahko pričakuje od novih sort hmelja?
StyrianCardinal‬, StyrianWolf‬, ‎StyrianEagel‬, Styrian Eureka,...

Sicer ne poznam, ampak če bo tako kot z nemci potem prav veliko ne pričakovat (naj bi se pridelovala sorte z bolj ameriškim karakterjem, v realnosti se pa tisti ameriški karakter išče bolj z lupo in lučjo). Za homebrewerje so lahko tele sorte zanimive ker so vseeno toliko različne da se odmikajo od monotonosti (če je kaj takega sploh možno v homebrewingu)!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Če bo kaj na prodaj kot peleti, bom enega vzel za probo. Komot lahko delim polovico paketa.
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Najprej se bom vsem opravičil.

Vem da je verjetno že vse napisano, ampak ko berem vseh 229 strani foruma, se vmes velikokrat izgubim, po 50 straneh pa že pozabim kaj sem prebral in na kateri strani sem prebral. Žal je en topic za tako obsežno zadevo malo premalo.
Vem, tudi sam bi si želel da se nebi ponavljal na forumu z vprašanji.

Zanima me glede BIAB-a.
Vedno bolj me matra da bi presedlal na BIAB, vendar imam par vprašanj.

-Kako izračunam koliko vode potrebujem? Ali je možno, da bi delal v loncu ki ima npr. 30 litrov in dolil manj vode, potem spiral, pa kasneje ko je vsa stvar v fermentorju dolil vode kolikor jo še potrebujem?
Ali vpliva na efektivnost če je vode manj kolikor bi jo moralo biti?

-So recepti za BIAB lahko isti kot za all-grain več stopenjsko varjenje?

Še enkrat se opravičujem če sem spregledal podobno napisano ampak kot pravim, večkrat sem preletel forum , pa ko človek ne ve po 50 straneh kaj je že pisalo, je v glavi potem samo še dodatna zmeda.

Hvala
Gašper
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
BIAB je poenostavljena metoda za all grain. Rezultat je praktično isti, z manjšimi odstopanji v prid all graina. Torej obe metodi ti data ven "pravo" pivo :D
Recepti so isti pri vhodnih surovinah, razlikujejo se samo metode drozganja in spiranja.
Glede izračuna vode: Na grobo. Za 20L piva boš potreboval okrog 4kg ječmena (odvisno od stila). Če bi od tukaj rad dobil 20L piva, boš potreboval okrog 27L vode. 20 za pivo, 4 bo pobral ječmen, 2 ti bosta izparela, ostalo boš polil oz pustil v sedimentu.
Kako boš razdelil teh 27L vode je odvisno od metode oz. tehnike.
Za BIAB bi ti svetoval da ječmen zaliješ z cca 15-20L vode, pač važno da zadaneš temperaturno območje. Nato pač drozgaš, z ostankom spiraš in na koncu odcediš. V loncu boš imel tako 23L, tole uro vreš, zgubiš 10% in prideš na 21. Liter zgubiš še z ostalimi malenkostmi.
To je v grobem vse, sicer bo malo manjša učinkovitost, vendar bo ratal
wink-1.gif
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
BIAB je poenostavljena metoda za all grain. Rezultat je praktično isti, z manjšimi odstopanji v prid all graina. Torej obe metodi ti data ven "pravo" pivo :D
Recepti so isti pri vhodnih surovinah, razlikujejo se samo metode drozganja in spiranja.
Glede izračuna vode: Na grobo. Za 20L piva boš potreboval okrog 4kg ječmena (odvisno od stila). Če bi od tukaj rad dobil 20L piva, boš potreboval okrog 27L vode. 20 za pivo, 4 bo pobral ječmen, 2 ti bosta izparela, ostalo boš polil oz pustil v sedimentu.
Kako boš razdelil teh 27L vode je odvisno od metode oz. tehnike.
Za BIAB bi ti svetoval da ječmen zaliješ z cca 15-20L vode, pač važno da zadaneš temperaturno območje. Nato pač drozgaš, z ostankom spiraš in na koncu odcediš. V loncu boš imel tako 23L, tole uro vreš, zgubiš 10% in prideš na 21. Liter zgubiš še z ostalimi malenkostmi.
To je v grobem vse, sicer bo malo manjša učinkovitost, vendar bo ratal
wink-1.gif

Točno to me je zanimalo. Saj sem hotel nekak tako vprašat ma nisem znal prenesti svojih misli v črke.
Potem, če je učinkovitost manjša se po moji logiki doda malo več slada in je problem rešen. Oz. isto je predlagal tudi Jest5.
Kako pa to učinkovitost zračunam, oz. kako jo je možno predvidevati?

Voda za ispiranje more bit temperatura ista kot drozganje, ali večja?
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Pri biab z izpiranjem je učinkovitost višja, kot pri običnem all-grain(dodaten plus je stiskanje vreče)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Vreča se že sama po sebi ožame dovolj, ko jo dvigneš iz posode, dodatno ožemanje/stiskanje ni potrebno.
Pri BIAB metodi zrno pobere manj kot liter po kili zrn. Pri meni 8kg zrna pobere 5-6l vode.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.