Citat:
Uporabnik pocast pravi:
BIAB je poenostavljena metoda za all grain. Rezultat je praktično isti, z manjšimi odstopanji v prid all graina. Torej obe metodi ti data ven "pravo" pivo
Recepti so isti pri vhodnih surovinah, razlikujejo se samo metode drozganja in spiranja.
Glede izračuna vode: Na grobo. Za 20L piva boš potreboval okrog 4kg ječmena (odvisno od stila). Če bi od tukaj rad dobil 20L piva, boš potreboval okrog 27L vode. 20 za pivo, 4 bo pobral ječmen, 2 ti bosta izparela, ostalo boš polil oz pustil v sedimentu.
Kako boš razdelil teh 27L vode je odvisno od metode oz. tehnike.
Za BIAB bi ti svetoval da ječmen zaliješ z cca 15-20L vode, pač važno da zadaneš temperaturno območje. Nato pač drozgaš, z ostankom spiraš in na koncu odcediš. V loncu boš imel tako 23L, tole uro vreš, zgubiš 10% in prideš na 21. Liter zgubiš še z ostalimi malenkostmi.
To je v grobem vse, sicer bo malo manjša učinkovitost, vendar bo ratal