Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za 50L barley wina (OG:110)
Ali bo dovolj 4 paketke suhega, ustrezno rehidriranega kvasa?
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Spet imam težavo. Zanima me zakaj se mi pivo po odprtju steklenice začne močno penit tako da ,če ga ne odtočim v kozarec kar rine iz steklenice . Ali je možno ,da sem dodal preveč sladkorja za karbonizacijo ali kaj drugega ? hvala za odgovor-e.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Spet imam težavo. Zanima me zakaj se mi pivo po odprtju steklenice začne močno penit tako da ,če ga ne odtočim v kozarec kar rine iz steklenice . Ali je možno ,da sem dodal preveč sladkorja za karbonizacijo ali kaj drugega ? hvala za odgovor-e.

Lahko je tudi okužba...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A so kje kake študije, ki veljajo koliko časa se dry hopa?
Nekje piše od par ur, 2-3 dni, 7-14, mesece itd.
Katere so sploh pravilne oz katerih se držati?

http://inhoppursuit.blogspot.si/2012/02/more-aroma-oil-faster-dry-hopsters-holy.html

http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/34093/Wolfe_thesis.pdf

http://braukaiser.com/blog/blog/2012/12/12/interesting-paper-on-dry-hopping/

Pa še neki frišnega:

http://learn.kegerator.com/dry-hopping/

To je pa enako, kot bi vprašal, kako se prav skuha turška kava.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A so kje kake študije, ki veljajo koliko časa se dry hopa?
Nekje piše od par ur, 2-3 dni, 7-14, mesece itd.
Katere so sploh pravilne oz katerih se držati?

http://inhoppursuit.blogspot.si/2012/02/more-aroma-oil-faster-dry-hopsters-holy.html

http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/34093/Wolfe_thesis.pdf

http://braukaiser.com/blog/blog/2012/12/12/interesting-paper-on-dry-hopping/

Pa še neki frišnega:

http://learn.kegerator.com/dry-hopping/

To je pa enako, kot bi vprašal, kako se prav skuha turška kava.

zmaga.gif


Bom pa drugače vprašal.
Koliko časa delate dry hop pa ostali v povprečju?
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
4-7 dni. Ker sem samo čez vikende v pivovarni načeloma 7 dni
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
2-4 dni, oziroma zdej dry hopam v kegu, ki je še tolko bolša metoda ker je izkoristek precej večji.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Kako pri pivu dobiti lepo in obstojno peno? Sam dodajam ječmenove kosmiče okrog 5% pa se.mi zdi da ni nekega večjega efekta. Se zadeva še kaj izboljša z staranjem. Do sedaj sem imel v flašah največ 1 mesec. Baje naj bi pomagal tudi pšenični slad...je kaj na tem?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
2-4 dni, oziroma zdej dry hopam v kegu, ki je še tolko bolša metoda ker je izkoristek precej večji.

Dryhop-aš pelete ali sveži hmelj? Nimaš problemov z mašenjem?
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
2-4 dni, oziroma zdej dry hopam v kegu, ki je še tolko bolša metoda ker je izkoristek precej večji.

Dryhop-aš pelete sveži hmelj? Nimaš problemov z mašenjem?

Tudi to mene zanima.
Jaz sem ene 2x poizkusil dry hopat v kegu ampak sem imel pelete v vrečki.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A so kje kake študije, ki veljajo koliko časa se dry hopa?
Nekje piše od par ur, 2-3 dni, 7-14, mesece itd.
Katere so sploh pravilne oz katerih se držati?

http://inhoppursuit.blogspot.si/2012/02/more-aroma-oil-faster-dry-hopsters-holy.html

http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/34093/Wolfe_thesis.pdf

http://braukaiser.com/blog/blog/2012/12/12/interesting-paper-on-dry-hopping/

Pa še neki frišnega:

http://learn.kegerator.com/dry-hopping/

To je pa enako, kot bi vprašal, kako se prav skuha turška kava.

zmaga.gif


Bom pa drugače vprašal.
Koliko časa delate dry hop pa ostali v povprečju?
smile-1.gif

10 do 14 dni. Je pa tud mesec dni blo že not, pa ni blo kakih posebnih stranskih učinkov.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Kako pri pivu dobiti lepo in obstojno peno? Sam dodajam ječmenove kosmiče okrog 5% pa se.mi zdi da ni nekega večjega efekta. Se zadeva še kaj izboljša z staranjem. Do sedaj sem imel v flašah največ 1 mesec. Baje naj bi pomagal tudi pšenični slad...je kaj na tem?

Pšenični slad ti da podoben efekt kot kosmiči. So pa še druge stvari, ki vplivajo na peno. malo poguglaj, je na to temo ogromno napisanega. Se pa sam nisem preveč poglabljal, ker s peno pa res nimam težav.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
2-4 dni, oziroma zdej dry hopam v kegu, ki je še tolko bolša metoda ker je izkoristek precej večji.

Dryhop-aš pelete sveži hmelj? Nimaš problemov z mašenjem?

Tudi to mene zanima.
Jaz sem ene 2x poizkusil dry hopat v kegu ampak sem imel pelete v vrečki.

V Take vrečke dam pelete in potem z nitko prvežm tako da visi vrečka (obtežena z kovinsko matico) nekje na polovici kega. Luknjice v vrečki so zelo majhne tko da nima it kej skoz kar bi lahko karkoli zamašil.
Fajn je ker ostane aroma sveža dalj časa + da porabiš manj hmelja za isti efekt kot če bi dry hopal v fermentorju.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
2-4 dni, oziroma zdej dry hopam v kegu, ki je še tolko bolša metoda ker je izkoristek precej večji.

Dryhop-aš pelete sveži hmelj? Nimaš problemov z mašenjem?

Tudi to mene zanima.
Jaz sem ene 2x poizkusil dry hopat v kegu ampak sem imel pelete v vrečki.

V Take vrečke dam pelete in potem z nitko prvežm tako da visi vrečka (obtežena z kovinsko matico) nekje na polovici kega. Luknjice v vrečki so zelo majhne tko da nima it kej skoz kar bi lahko karkoli zamašil.
Fajn je ker ostane aroma sveža dalj časa + da porabiš manj hmelja za isti efekt kot če bi dry hopal v fermentorju.

Čisto isto sem jaz naredil.
Ampak a nimaš malo bolj zelenkaste barve piva potem ker se mi zdi da gre še zmeraj malo ven iz te vrečke.
Drugače pa res full nabije aromo napram v fermentorju.
V tem primeru daš vrečko, in na CO2 in kasneje spustiš co2 in vzameš vrečko ven in nato spet co2 čez?
smile-1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Dobr mogoče gre malce prša skoz ampak se hit usede na dno kega, drgač je pa isto kot pri klasičnem dry hopanju, na začetku je pivo precej motno (če daš velik hmelja) ampak se po kakšnemu tednu zbistri...
Vrečke ne vzamem ven dokler ni keg prazen, pač visi nekje na polovici višine...
 

redbeard

Zelenc'
30. nov 2015
11
0
1
Pozdravljeni.

Nekaj je že bilo rečeno na temo ali se danes izplača profi pivovarstvo, vendar imam še vedno mešane občutke in prosim za kakršenkoli koristen nasvet oz. razlago, saj je od tega odvisna moja prihodnost
smile-1.gif
. Namreč s kolegom bi v prihodnjih letih pričela z investicijam v resnejšo pivovarsko opremo in prostor. Cilj nama je čez nekaj let odpreti BREWPUB in spletno trgovino. Trenutno pa se okvarjava z garažnimi pivovarskimi eksperimenti (homebrewing).

Zanima me predvsem ali bi se izplačalo investirati v takšno dejavnost (glede na slovenske razmere). Ima kdo od vas že tovrstne izkušnje oz. pozna kakšnega lastnika brewpuba, da lahko poda kakršenkoli koristen argument?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.