Zdej sem pogledal recepte in izračunal diastatično moč, je bila pri prvem varjenju res nekoliko nizka 37L, ne vem zakaj pa BeerSmith tega ne zna izračunat, saj ima diastatično moč za posamezna žita že vnesena. Podatki o diastaticni moci so iz beersmitha, iz addona Dingemansovih sladov.
1. varjenje:
0,75 kg Pale Ale (Dingemans) (6,5 EBC) Grain 1 30,0 % L70
0,50 kg Munich (Dingemans) (10,8 EBC) Grain 2 20,0 % L50
0,25 kg Aromatic Malt 100 (Dingemans) (100,0 EBC) Grain 3 10,0 % L20
0,25 kg Aromatic Malt 50 (Dingemans) (37,4 EBC) Grain 4 10,0 % L20
0,25 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 5 10,0 % L0
0,25 kg Cara 50 (Dingemans) (92,6 EBC) Grain 6 10,0 % L0
0,25 kg Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 7 10,0 % L0
drozgal sem na 68st v 16l vode (50min), izpral sem z 4.5l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 13,5l OG 1,036, ucinkovitost 64%.
2. varjenje je bil malo bolj enostaven recept, grain bill je imel precej večjo diastatično moč.
2,00 kg MARIS OTTER MD (Dingemans ) (5,9 EBC) Grain 1 80,0 % L120
0,30 kg Cara 20 (Dingemans) (45,3 EBC) Grain 2 12,0 % L0
0,20 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 3 8,0 % L0
drozgal sem na 66st v 14l vode (50min), izpral sem z 6l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 12l OG 1,044, ucinkovitost 68%
Tako da je bil problem verjetno res v preceč specialnih žitih v prvem varjenju, v drugo je bila učinkovitost že boljša.
V prihodnje bom še malo spreminjal količine za drozganje in izpiranje, upam da se bo tudi učinkovitost s časom izboljšala.