Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Ok, vprašanje. Očitno delam nekaj narobe, ampak rezultat je vseeno OK
smile-1.gif


Na sodih imam direktno gor "piknik pipico" (http://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-corny-sodcki/mojepivo-corny-sodcek-keg-piknik-pipca.html). Od nastavka na sodu do pipe je kakšnih 20cm cevi.

Pred točenjem malo zmanjšam tlak in točim. Ko neham, spet nabijem tlak in odklopim CO2.

Malo sem se lovil na začetku, ampak se mi zdi, da sem kar lepo natuhtal sistem. Karbonizacija je OK, pene je ravno prav v kozarcih, pretok soliden. Ali sem kaj zgrešil? Bi z daljšo cevjo pridobil kaj bistvenega?

Teoretično delaš OK, jaz delam isto, ker sovražim dolge cevi :D

Bi se pa z daljšo cevjo znebil prilagajanja tlaka v sodo, ter po mojem mnenju dolgoročno tudi izboljšal kakovost/obstojnost piva v dotičnem sodu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Predvsem je tak način "potraten" s stališča porabe CO2ja. Ko/če imaš 5l piva v sodu ki drži 20l izgubiš ohoho litrov CO2ja v "luft" ko znižuješ pritisk. Sicer pa ja, tak princip deluje.

Sam sem si zrihtal komplet mešalnih vložkov za lepila ki naj bi pasali v potopno cev kega in predstavljali upor. Tako da ni potrebe potem po daljši cevi za točenje pri višjem pritisku. Ko bom naslednjič kegal vgradim pa sporočim kako deluje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.003
9.528
113
Po mojih izkušnjah ne delaš nič narobe, utisevalec ima seveda drugo tezo
smile-1.gif
res pa je, da uporabljam cca 2m cevi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.003
9.528
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Predvsem je tak način "potraten" s stališča porabe CO2ja. Ko/če imaš 5l piva v sodu ki drži 20l izgubiš ohoho litrov CO2ja v "luft" ko znižuješ pritisk. Sicer pa ja, tak princip deluje.

Sam sem si zrihtal komplet mešalnih vložkov za lepila ki naj bi pasali v potopno cev kega in predstavljali upor. Tako da ni potrebe potem po daljši cevi za točenje pri višjem pritisku. Ko bom naslednjič kegal vgradim pa sporočim kako deluje.


Že lep čas točim pivo in pri meni je poraba visoka, pa imam še prvo bombo co2 (10kg), tko da če bo šlo tako s porabo co2 bo kar OK.

Če ne delaš dry hopa, pol bo tista reducirka OK, če delaš dryhop, se bo pa mašilo kot za stavo.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je že kdo testiral različne proizvajalce ječmena?
Recimo en klasičen pale ale al pa pilsen od castle malting, weyermann, dingemans itd, če je razlika v efektivnosti, okusih itd?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Sam sem uporabljal recimo angleški, nemški in dva belgijska osnovna slada (pilsner) pa težko rečem da je kakšna razlika. Večina piv itak dobi karakter iz specialnih sladov ali/in hmelja, tam pa je toliko spremenljivk okusa da je težko sploh primerjat. Na splošno razlike so ker sladarne uporabljajo različne postopke izdelave, ampak da bi pa rekel "tole pivo je pa res super, čuti se da je noter weyermann-ov cara red (cara 20)" pa ni šans.

Sem 1x na nekem blogu enega pivovarja videl blind test 100% pale ale piv kjer se je iskalo "maris otter" pa so vsi okuševalci padli po celi črti. Jasno po forumih prebereš da je maris otter za angleška piva bistvena sestavina, ampak na koncu pa večina ljudi (poznavalcev) ne loči piva z maris otterjem ali pa klasičnim tapoceni pilsnerjem.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
maris otter mam doma eno vrečo, ko bo čas bom varil, pa sporočim. Ja res, govorijo ti da to je top slad itd...pomoje je vse skp bolj mit
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Ko že teče beseda o sladih.... Večkrat slišim, da naši 2 pivovarni uporabljata češki slad (pilsner), ampak mi je čudno zakaj ga nobena trgovina ne prodaja... ga je kdo zasledil ? Poleg tega imajo čehi toliko enih amber in temnih piv, da sigurno uporabljajo tudi svoje pražene slade, ne samo osnovne. Pa jih tudi pri nobenem trgovcu še nisem zasledil...
17758-icon_confused.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tole imajo multinacionalke interni dogovor in ne moreš priti zraven.
Če bi pač hoteli recimo na mojepivo imeti češkega ga bi lahko uvozili, vendar po moje je premajhno povpraševanje
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Maris otter je vrsta ječmena ki je bila prva prilagojena za industrijsko pivovarstvo, danes je 100% ječmena ki se goji za namen pivovarstva namenskega. Tako da v osnovi niso slabši, velikokrat so lahko celo boljši.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Ko že teče beseda o sladih.... Večkrat slišim, da naši 2 pivovarni uporabljata češki slad (pilsner), ampak mi je čudno zakaj ga nobena trgovina ne prodaja... ga je kdo zasledil ? Poleg tega imajo čehi toliko enih amber in temnih piv, da sigurno uporabljajo tudi svoje pražene slade, ne samo osnovne. Pa jih tudi pri nobenem trgovcu še nisem zasledil...
17758-icon_confused.gif

Vprašanje koliko se še uporablja češkega sladu, belgijske sladarne so kar monopolne v evropi kar se tiče industrijskega pivovarstva. Dobiš pa češki tip sladu (bohemian pilsner, plzenski pilsner, ...) pri vseh večjih sladarnah (Weyerman recimo ima celo linijo "čehov").

Včasih je laško imelo svojo sladarno, ječmen je bil pa povečini uvožen (madžarska, srbija). Komercialno se jim ni splačalo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za razkuževanje opreme itd uporabljam 70% etanol, pač imam vir dobave in se mi splača, pa dobro se obnese
wink-1.gif

Sedaj me pa zanima če bi lahko isto počel z Metanolom, ker je trenutno par litrov na lagerju :D
Zavedam se njegove toxičnosti itd...me pa zanima kako bi to vplivalo na pivo samo. (uporabljam ga v razpršilu, tako da ni nevem kakšne količine)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Etanol, metanol, izopropanol, ... v koncentraciji okoli 70% so izvrstno kontaktno razkužilo. Načeloma so ti alkoholi v takih koncentracijah zelo hlapljivi tako da ga gre večina itak v zrak zelo hitro. Če pa čez naliješ pivo je pa bolj kot strupenost samega alkohola problem v "denaturantu", torej dodatku ki dela te alkohole nepitne. Stvar je grenka in neprijetnega vonja v zelo majhnih količinah in posledično ga rabiš zelo malo da se ga občuti tudi v zelo razdrečenih raztopinah. Tako da sam uporabljam industrijski etilni alkohola ker je poceni pri razkuževanju od "zunaj", recimo pošpricam po fermentorju preden ga odprem ipd.! Dirketno za stik s pivom ga ne rabim, vsaj ne za večje površine.

Sama toksičnost metanola pri pivu načeloma ni problematična, več metanola verjetno nastane med samo fermentacijo kot pa ga boš dodal v pivo če boš škropil recimo opremo. Če bi bil metanol čist oz. ni denaturiran (nima dodatka ki ga dela grenkega/smrdljivega) ne vidim nekega silnega problema (je pa že iz stališča toksičnosti imet metanol v taki obliki doma realtivno tvegano, nikoli ne veš kdo ga bo po pomoti popil kakšen požirek)!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala, potem ne vidim ovir.
Saj direktno ga načeloma ne uporabljam. Ponavadi opremo pošpricam, pred "živilsko uporabo" pa itq vse sperem z vodo.

Sem pa sedaj za majhen denar kupil parni čistilec (za gospodinjske namene), pa ga mislim uporabljati za sterilizacijo opreme, sama logika mi govori da bo vredu...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Spravljam se delati barley wine. Ali ima kdo od vaš kakšne lastne izkušnje, veliko sem že prebral, vendar me zanima še kaj iz prve roke.
Rad bi noter vkomponiral tudi malo pealted slada, pa malo karamelnega...Nisem se še odločil za hmelj pa kvas. Delal bi pa bolj angleško različico.
 

Gorsky

i kej ne bwš
18. nov 2015
9
0
1
42
Pozdravljeni sem nov na tem forumu pred časom sem že varil svoje pivo iz ekstraktov zdaj pa nabavljam opremo za "tapravo pivovarstvo" pa me zanima kaj mislite o tej posodi je vredna nakupa ali ne....
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.