Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ja, saj, da me ne bo kdo narobe razumel. Še vedno je čas in prostor za varjenje po receptih, s čim manjšimi odstopanji. Prav je, da si pri receptih natančen in, da poskušaš čim bolj sistematično pristopiti k zadevi.

Želel sem samo povedati, da se ne sekiraj preveč, ko ti temperatura uide za kakšno stopinjo gor/dol ali gravitacija ne štima za par točk.

Charlie Papazian si je izmislil rek, ki precej dobro odgovori na večino vprašanj domačih pivovarjev, ko sprašujejo ali je temp. 1 stopinjo previsoko, kaj narediti, če je FG previsok/prenizek itd:

Relax Don't Worry, Have a Home Brew

Btw, če kdo ne ve kdo je Charlie Papazian svetujem, da ga pogoogla in začne čim prej brati njegove knjige
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.003
9.528
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Ja, saj, da me ne bo kdo narobe razumel. Še vedno je čas in prostor za varjenje po receptih, s čim manjšimi odstopanji. Prav je, da si pri receptih natančen in, da poskušaš čim bolj sistematično pristopiti k zadevi.

Želel sem samo povedati, da se ne sekiraj preveč, ko ti temperatura uide za kakšno stopinjo gor/dol ali gravitacija ne štima za par točk.

Charlie Papazian si je izmislil rek, ki precej dobro odgovori na večino vprašanj domačih pivovarjev, ko sprašujejo ali je temp. 1 stopinjo previsoko, kaj narediti, če je FG previsok/prenizek itd:

Relax Don't Worry, Have a Home Brew

Btw, če kdo ne ve kdo je Charlie Papazian svetujem, da ga pogoogla in začne čim prej brati njegove knjige
smile-1.gif

Se strinjam. Osnove so važne, vse ostalo je točno kot ti paše. To je čar homebrewinga, ne rabiš ponavljat rund, lahko eksperimentiraš, lahko si kuhaš vedno isti recept, lahko vsakič drugega, ni da ni.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Potrebujem pomoč nikakor da natočim pivo iz kega imam cev fi5mm dolžine 4m cče dam na 0,2bar se mi peni če dam več se mi peni če dam manj pa mi teče ful malo. Prosim za nasvet ker mi je škoda pive saj je samo pena. V cevi že na izhodu iz kega je pena.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Pri 0.2 bar se ti bo penilo že zaradi tega ker ti pivo izgublja karbonacijo (co2 se izloča iz piva = se peni že v ceveh oz. v samem sodu). Nastavi na tlak ki je ustrezen za karbonacijo glede na temperaturo in potem odpri pipico do konca ter stoči par kozarcev piva da preluftaš cevi. V ceveh NE SME biti pene. Če ti teče prehitro imaš pač prenizko upornost tako da rabiš ali daljšo cev ali pa malce spusti pritisk (če ga boš preveč se ti bo spet penilo).

Glej seveda da so cevi lepo zvite in da niso prepognjene, ter da imajo malo višinskega nihanja oz. konstanten padec/dvig (če gre cev malo gor pa dol potem se naberejo "co2 žepki" in moraš točit precej litrov da jih spucaš).

Skratka poskrbi da preluftaš cevi na delovnem tlaku, potem ko v njih ni več co2ja oz. so polne piva pa lahko eksperimentiraš s tlakom in hitrostjo točenja.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Fantje eno vprašanje - varil stout po BIAB 20l - noter semd dal dva kvasa s04 in us05 - OG1055 - po 3 tednih pa smo prilezli do 1022 - temperatura je konstantna 16 stopinj - sprašujem se, ali je normalno, da kljub kvasu05 ostane tako visoko?

Pa še eno vprašanje: kvasovke za sekundarno fermentacijo? je to že kdo poizkusil?

lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
S-04 je hitrejši kvas, čisto možno da je v fazi množitve dominiral in izpodrinil US-05. Če US-05 ni uspel opravit prilagoditve na okolje preden je v njem začel nastajat alkohol in je pričelo zmanjkovati enostavnih sladkorjev je čisto možno da je šel hibernirat in ne bo nič z njim.

Mešanje kvasovk je relativno zahtevna zadeva ker samo vreči noter dve vrečke ne bo avtomatično pomenilo da se bo dobilo ven mešan karakter obeh kvasov.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.003
9.528
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Potrebujem pomoč nikakor da natočim pivo iz kega imam cev fi5mm dolžine 4m cče dam na 0,2bar se mi peni če dam več se mi peni če dam manj pa mi teče ful malo. Prosim za nasvet ker mi je škoda pive saj je samo pena. V cevi že na izhodu iz kega je pena.
Lahko maš tud prekarbonizirano.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Imam vprašanje za tiste, kateri imajo doma enoročni zapirač na kronske zamaške (grifo-merkur). Pri zapiranju fi26 flaš mi flaša noče iti ven iz nastavka in moram rukat levo desno da jo dobim ven. Je precej nerodno in sem že strl en vrat. Se to sčasoma kaj unese, ali bo treba podrejati notranjost nastavka na večji premer?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Zanima me, če chemipro oxi cleaner lahko razžre inox lonec oz izdelke iz inoxa? Ali so za to bolj problematične kisline? Varikina, star san... Čez noč bi pustil vse inox zadeve v loncu polnem oxija, da se sčistijo. Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Oxi ni problema. Starsan načeloma tudi ni problem ker je relativno blaga kislina. Močnejše kisline bi lahko razžrle inox ampak govorimo o zelo močnih kislinah (ki se jih moraš bati tudi ti).

Za inox (in vse kovine) je problem recimo varekina ker lahko razžre inox (kratkotrajna izpostavljenost ni problem, namakanje čez noč pa lahko pusti posledice oz. bi tovrstna praksa kmalu pustila "luknje" v inoxu).

Za kemično čiščenje je sicer boljše kot oxi ki je drag primerna kristalna soda (tam 2-3 EUR po kg).
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha, sori, sm mislu da maš tisto eno ročno sranje, ki ti ga poturijo pri začetniških paketih.
Tudi meni se malo zatika, vendar včasih se mi ni, sumim da so zdaj zamaški za kak mikrometer debelejši
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Oxi bo učinkovitejši zaradi peroksida.
Pri sodi sem pa sam zasledil tud problem. In sicer sem jo pustil čez noč v inox fermentorju in se je na gladini ustvaril obod nekakšnih kristalov, ki jih nikakor ne morm zdrgniti fol, sicer ga brezproblemov uporabljam naprej, samo vseeno
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Aha, sori, sm mislu da maš tisto eno ročno sranje, ki ti ga poturijo pri začetniških paketih.
Tudi meni se malo zatika, vendar včasih se mi ni, sumim da so zdaj zamaški za kak mikrometer debelejši

S tistim ročnim sranjem sem zadnjič zdrobil 14 flaš plus dobil globoko ureznino v prst...se pravi sem imel 17.5% izmet
bonk.gif
Je pa res da so tudi flaše nikakve (stenko trzin)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Pri sodi, oxiju (ki jo tudi vsebuje) pa še kje se s časom pojavi izločanje ki je vidno kot oborina ali pa usedlina, sploh če je raztopina bolj bogata. Zadeva je sploh opazna če se uporablja vročo raztopino ki se potem ohladi.

Stvar se reši enostavno s kislino ki topi kristale/kamen, tako da sam vedno uporabljam sodo za čiščenje in potem starsan (fosforna kislina) s katerim izvedem razkuževanje. Kegi so spucani in svetleči!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri sodi, oxiju (ki jo tudi vsebuje) pa še kje se s časom pojavi izločanje ki je vidno kot oborina ali pa usedlina, sploh če je raztopina bolj bogata. Zadeva je sploh opazna če se uporablja vročo raztopino ki se potem ohladi.

Stvar se reši enostavno s kislino ki topi kristale/kamen, tako da sam vedno uporabljam sodo za čiščenje in potem starsan (fosforna kislina) s katerim izvedem razkuževanje. Kegi so spucani in svetleči!
grin1.gif

thx
nahrung002.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ok, vprašanje. Očitno delam nekaj narobe, ampak rezultat je vseeno OK
smile-1.gif


Na sodih imam direktno gor "piknik pipico" (http://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-corny-sodcki/mojepivo-corny-sodcek-keg-piknik-pipca.html). Od nastavka na sodu do pipe je kakšnih 20cm cevi.

Pred točenjem malo zmanjšam tlak in točim. Ko neham, spet nabijem tlak in odklopim CO2.

Malo sem se lovil na začetku, ampak se mi zdi, da sem kar lepo natuhtal sistem. Karbonizacija je OK, pene je ravno prav v kozarcih, pretok soliden. Ali sem kaj zgrešil? Bi z daljšo cevjo pridobil kaj bistvenega?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.