Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Nekaj me zanima. Ali kdo za sekundarno fermentacijo vsuje sladkor kar v fermentor? Ali vsi dajte v flaše?

Mislim da kar večina tistih ki dela bolj zares daje sladkor v fermentor oz. v posodo za stekleničenje. Sam recimo iz steklenega flaškona pretakam v sod za stekleničenje in dodam sladkor med pretakanjem.

Je bilo v tej temi že veliko tega napisanega, nekateri imajo probleme da se sladkor ne razporedi enakomerno, sam tega še nikoli nisem doživel pa delam to že od vsega začetka.

Zanima me kako to narediš? Enostavo preračunaš potrebno količino in sladkor vsuješ v sod za pretakanje, dobro zmešaš in to je to?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
V osnovi da, o tem smo sicer že pisali ampak da ponovim. Preko kalkulatorjev glede na količino piva in temperaturo fermentacije dobiš količino sladkorja ki ga potrebuješ za karbonacijo. Sladkor je lahko vir okužbe tako da se ga doda v vodo (100g spraviš v 2-3 dcl vode) in vse skupa prevre, potem pa se to zmes vlije v posodo s pivom in poskrbi da se sladkor razporedi povsod (lahko narahlo premešaš, opraviš pretakanje piva, ali pa enostavno počakaš nekaj časa da se sladkor raztopi enakomerno). Potem stekleničiš kot običajno in to je to.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz sem zadnji dve rundi karbonizacijo zajebal med pretakanjem. Cuker sem vlil v prazno točilno posodo in čez pivo. Očitno je cuker ostal na dnu, kljub temu da sem počakal 1 uro. Naslednjič bom raje zliv sladkor čez pivo, premešal in še počakal.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Jaz sem zadnji dve rundi karbonizacijo zajebal med pretakanjem. Cuker sem vlil v prazno točilno posodo in čez pivo. Očitno je cuker ostal na dnu, kljub temu da sem počakal 1 uro. Naslednjič bom raje zliv sladkor čez pivo, premešal in še počakal.

Mislim, da si preveč dolgo čakal
smile-1.gif
. Jaz naredim enako kot ti. S to razliko, da takoj začnem s stekleničenjem. Pa še nikoli nisem imel problema.
Sladkor je itak že raztopljen v prekuhani vodi. Samo razporedit se ti še mora v pivini. Če čakaš, se pa res začne počasi posedat.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Jaz sem zadnji dve rundi karbonizacijo zajebal med pretakanjem. Cuker sem vlil v prazno točilno posodo in čez pivo. Očitno je cuker ostal na dnu, kljub temu da sem počakal 1 uro. Naslednjič bom raje zliv sladkor čez pivo, premešal in še počakal.

Mislim, da si preveč dolgo čakal
smile-1.gif
. Jaz naredim enako kot ti. S to razliko, da takoj začnem s stekleničenjem. Pa še nikoli nisem imel problema.
Sladkor je itak že raztopljen v prekuhani vodi. Samo razporedit se ti še mora v pivini. Če čakaš, se pa res začne počasi posedat.

smile-1.gif
Jap bi rekel enako, meni ni lepo ratalo če sem predolgo čakal. Vedno je bilo OK če sem vlil v pivo in dobro premešal (brez "klompanja") in čez 15 min flaširal...
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me ali tudi pri vas ma piva drugacen okus v flašah kod v sodu meni je bolj grenka v flaši kot vsodu. Ali kdo ve zakaj ?!
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Fantje, v Mb na pivo-festu (prejšnjo soboto) so imeli "čudne" kege - mislim, da so bili PVC/ALUFolija/??? in se jim je glede na točenje volumen zmanjševal - skupaj stiskal.
Kdo pozna to zadevo - kakšen opis, kje kupiti in če se je že kdo s tem rokoval?

Hvala!
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik NSBrew pravi:
Fantje, v Mb na pivo-festu (prejšnjo soboto) so imeli "čudne" kege - mislim, da so bili PVC/ALUFolija/??? in se jim je glede na točenje volumen zmanjševal - skupaj stiskal.
Kdo pozna to zadevo - kakšen opis, kje kupiti in če se je že kdo s tem rokoval?

Hvala!

Te si mislil - Petainer?

011012_124010_petainer0110.jpg


Mojepivo.si jih je imelo včasih. Sedaj pa vidim, da jih več nima. Cena je pa bila 20l - 14€, 30l - 15€.

Priklopi pa enaki kot za normalne inox pivske sode - imeli so tip A in S.

PET%201.JPG
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanima me ali tudi pri vas ma piva drugacen okus v flašah kod v sodu meni je bolj grenka v flaši kot vsodu. Ali kdo ve zakaj ?!

Razlika je, če ne drugega zaradi naravne karbonacije. Polkeg tega se med stekleničenjem po odpretem sistemu izgubi več arome kot pa pri pretakanju v sod etc.

Sam sem naredil par testnih primerkov ki sem jih izpostavil enakim pogojem. Imel sem cca. 28l piva, 10l sem ga stočil v 10l flaškon in 18l v keg. Keg in flaškon sem dal v klet in pustil 14 dni (keg je bil prikjučen na CO2), potem sem po 14h dneh stekleničil 10l ostanka in iz kega pod pritiskom nafilla še par steklenic, vse skupaj pospravil za 3-4 tedne v istih pogojih (topel prostor). Rezultat je bil da je bilo pivo iz kega malce bolj aromatično (šlo je za dry hoppan apa) s tem je pa tudi percpecija grenkobe bila večja pri pivu z manj arome (torej stekleničenem). Mislim da je pri močno hmeljenih pivih to glavna razlika, torej manj arome hmelja in več občutka grenkobe, pri bolj sladno orientiranih pivih pa pomojem večje razlike nebi smelo bit.
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Noup... pravi veliki KEG je bil (mogoče celo višji od klasičnih "sodčkov" s tem ,da je ta še zavit v kartonsko embalažo... Mislim, da so za 1x uporabo.

Saj so jih po mojem imeli tudi v LJ oz. drugod na kakšnem festu.
Mislim, da sta jih imela pivovarna Kabinet in Reservoir Dogs
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Čeprav tale Petainer tudi ne izgleda švoh
smile-1.gif
Je kdo zadevo sprobal?
Jaz pravih kegov ne potrebujem - raje flaširam. Včasih pa je kakšen party/event in takšna zadeva pride sigurno prav.
Zanimivo, zanimivo, ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Petainer in podobni sistemi so zanimivi ker se jih lahko rabi z klasičnimi šank pipami (šankomati) tako da lahko točiš preko obstoječe napeljave v gostlini oz. na sposojenem šankomatu na katerem prej ali kasneje točiš klasične sodčke laškega/uniona! Niso pa za ponovno uporabo (čeprav se jih načeloma da nekako spucat in nafilat) ampak so namenjeni temu da se jih vrže stran.

Veliko malih pivovaren jih uporablja ker so manjša investicija kot pa nabava klasičnih inox sodov + vzdræevanja in čiščenja teh sodov.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Dobil sem en party sodček pa me zanima koliko se ta reč napolni in koliko sladkorja se da za karbonizacijo.
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
To je to ja! Zelo zanimiva finta - cena tudi primerna. Edino problem je pri poštnini, ker je kar 50% cene, če kupiš 9 teh je poštnina 60€.
A jih kdo dobavlja po SLO?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Kaj pa vem... Pri nektarju jih dobiš (corny keg) za 30EU (19l), to pa je po 10EU pa za enkratno uporabo?
Za kakšno manjšo pivovarno že, za domačo rabo se mi zdi pa neekonomično...
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Danes sem po 14 dneh v fermentoju probal flaširat in ko sem začev točit je pivo zelo motne barve, tako kot sok. Opazil sem tudi da po 14 dneh še kar piha v vehi. Sem okužil pivino? Je to normalno?
Po 5 dneh sem delal dryhoping. Po tem je pivina zopet začela brbotat..zakaj?
2309416-so.jpg
 

Priponke

  • 2309416-so.jpg
    2309416-so.jpg
    83,5 KB · Ogledi: 366

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.772
113
Iz fermentorja po 14 dneh je tako pivo čisto ok. Če bi počakal dalj časa, bi se bolj zbistrilo.

Prav tako je normalno, če se ti po suhem hmeljenu začne ponovno izločati CO2
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz sem zdaj začel uporabljat 2 žlički irish moosa in je prav neverjetno kakšno razliko naredi. Že po 14 dneh v fermentorju je zadeva bistra in prave barve. Je pa res da ko dam flaše v hladilnik postane spet malenkost motno. Baje da bi za to moral potem še delat cold crash fermentorja za par dni na nizki temperaturi. Sicer pa craft pivo je lahko malenkost motno in mene ne moti. Opazil sem tudi, da se s tem dodatkom kvas sprime v kosmiče in ni najbolj fino če ti to potem plava po kozarcu zgleda malce neestetsko, zato sem začel zdaj po priporočilih mojstrov tu gor, uporabljati še točilno posodo, da se znebim čimveč usedline.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.