Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Če dam manj cevi mi na 1bar tolče ven peno zato sem dal tolko cevi ker imam samp party pipco.
Če ima kdo bolšo varjanto naj napiše:)
Imam pa zvito v kolut in obeseno na sod vse je u hladilniku.
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Ali ima kdo izkušnje s točilnimi aparati TUBORG? Ali pašejo na corny keg? So pa brez CO2- ja za hlajenje ali ga ima že kdo od vas doma za uporabo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Če dam manj cevi mi na 1bar tolče ven peno zato sem dal tolko cevi ker imam samp party pipco.
Če ima kdo bolšo varjanto naj napiše:)
Imam pa zvito v kolut in obeseno na sod vse je u hladilniku.

Prid k meni na pivo, pa boš videl boljšo varianto s party pipo in dva metra cevi. Pač znižam tlak in občasno pritisnem čez noč sod na 1,2 bara in komot točim.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Če dam manj cevi mi na 1bar tolče ven peno zato sem dal tolko cevi ker imam samp party pipco.
Če ima kdo bolšo varjanto naj napiše:)
Imam pa zvito v kolut in obeseno na sod vse je u hladilniku.

Prid k meni na pivo, pa boš videl boljšo varianto s party pipo in dva metra cevi. Pač znižam tlak in občasno pritisnem čez noč sod na 1,2 bara in komot točim.

zmaga.gif
Skopirano in deluje preverjeno...

Ne vem pa kako bi pa tole izpadlo - direkt na sod

http://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/mojepivo-corny-sodcki/mojepivo-corny-sodcek-keg-pipca.html

ima kdo kakšne izkušnje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Fizika, če imaš takoj na kegu pipico imaš pritisk na strani točenja enak oz. le malenkost manjši kot je v sodu. Pri 1bar pritiska pa ne moreš pričakovat da bo pivo teklo počasi oz. se bo penilo že zaradi tega ker bo butnilo v kozarec. Tako za primerjavo, 1 bar je enako kot da bi pivo nalival z balkona na višini 10m v kozarec spodaj!
evil.gif


Sicer tudi zgoraj omenjena pipica deluje če zmanjšaš pritisk, kar pomeni:
a. zmanjšaš pritisk v kegu na 0 oz. malce nad 0 ko točiš
b. uporabiš upor na cevi do pipice (to dela dolga cev v primeru klasične pipice), ker imaš pipico na kegu lahko upor dodaš samo v "dip tube" (kovinska cevka v kegu). Za tole dobiš namenske vložke za cevko oz. nekateri uporabljajo mešalne plastične cevke ki se uporabljajo pri brizganju dvokomponentnih lepil (baje je premer tiste cevke tak da paše dirketno v keg cevko za pivo).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Samo stvar z zmanjšanjem pritiska deluje, preverjeno. Sam imam rajši izgubo karbonizacije, ki jo zlahka nadomestim, kot pa konstantno pivo iz cevi.
Meni party pipce delujejo tko zelo dobro, da nimam nobenih potreb po kovinskih, so še lepo zapakirane v škatli.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sej se tudi sam poslužim takega koncepta kadar natočim en kozarček, 1m party pipica, spustim pritisk preko blow off-a na cca. 5 PSI, natočim kozarec piva in nazaj nabijem pritisk na ustrezno raven. Izgube karbonacije v tisti minuti ni, pivo se pa tudi ne peni. Edina slaba stvar je da gre en kup CO2ja v nič, sploho če je keg bolj prazen (= bolj poln CO2ja).

Če pa točim zares pa dam 10m cevi in kovinsko pipo, keg pa na ustreznem pritisku (10m cevi se sliši veliko ampak to je parkrat zavita okoli kega)!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Seveda, ko točiš zares potem je 10 m cevi in gasa, paziš le, da je tud cev na hladnem. Potem nimaš postanega pira v cevi. Ko točiš doma, in natočiš en pirček na dan mi pa ni za pit piva, ki je celo noč stalo v cevi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če imaš cev v hladilniku se pivo počuti povsem enako kot če je v sodu tako da nimaš kaj skrbet. Tisto pivo ni nič postarano ali pa pokvarjeno saj je konzervirano in zaprto pod pritiskom. Pipico pa lahko očistiš od zunaj oz. če ne točiš nonstop je to itak pametno naredit po uporabi.

Sicer pa v cevi ni nevemkoliko piva in če te skrbbi tole lahko prvi curek tudi zavržeš. Če kalkuliram na 10m 6mm cevi pride pod 0.3 dcl piva, torej niti pol deci ga ni v cevi!
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Fantje, tole mi je še ostalo....kaj pravite, če bi dal vse skupaj v lonec (na koncu 37l piva):

4kg Pale Ale 2R
1.5kg Wheat
1kg Munich 25
1kg Cara 20
1kg Cara 50

1h - 67°C
Spiranje 76°C

40g Aurora - 60min
25g Golding -30min
25g Golding - 10min
25g Golding - 5min
25g Golding -0min

1žlička Yeast Nutrition - 10min
1žlička Irish Moss - 10min

Kvas - US-05
14-21dni

Temp 16°C

?
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Za tak pir bi jest dal kakšen drug kvas z več karakterja pa golding bi vrgu 100g naenkrat po koncu vretja not in pustu 30min.

Tist kar si ti računov utiševalec pa pomnož x10
smile-1.gif
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš cev v hladilniku se pivo počuti povsem enako kot če je v sodu tako da nimaš kaj skrbet. Tisto pivo ni nič postarano ali pa pokvarjeno saj je konzervirano in zaprto pod pritiskom. Pipico pa lahko očistiš od zunaj oz. če ne točiš nonstop je to itak pametno naredit po uporabi.

Sicer pa v cevi ni nevemkoliko piva in če te skrbbi tole lahko prvi curek tudi zavržeš. Če kalkuliram na 10m 6mm cevi pride pod 0.3 dcl piva, torej niti pol deci ga ni v cevi!

Sam sem tudi probal s party pipco in 5m PVC 6mm cevi iz Merkurja. Kar sem opazil je, da je ta cev sigurno za pline permeabilna in je bil vsakič prvi kozarec podkarboniran. S krajšo cevjo in nižjim tlakom točenja se to najbrž ne čuti. Sam uporabljam zdej kvalitetno pipo z regulacijo upora in kratko (1m) za pline nepropustno cev.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Ponavadi je problem v tem da ima cev pretanko steno pa je tako mogoče da se pod vplivom pritiska malo razširi. Kupit moraš cevi z debelejšo steno ali pa take ki imajo ojačitev (armirane). Načeloma cevi ki so "food grade" so take, torej dovolj debele (2mm+ ovoja). Če je cev taka potem izgube karbonacije tudi v cevi ne sme biti, enako je potrebno izločit vse "zračne žepke" (co2 žepki) ki včasih nastanejo če je cev čudno vijugasta oz. celo prelomljena kje. Kot vidiš v cevi zračni žep to pomeni izgubo karbonacije oz. v fazi točenja penjenje. Pri daljših ceveh moraš tako pusti pipo na max. odprto tudi 2-3 kozarce prvič (brez da prekinjaš pretok) ko priklopiš cev da se žepki "odpihnejo". Če vmes zapiraš pipo se namreč žepkov nikoli ne znebiš ker se co2 izloči iz piva in se samo povečajo oz. med vsako rundo točenja nastanejo novi.

Tako da dalše cevi je še najboljše še pred priklopom nafilat z vodo oz. z razkužilom ter lepo ovit okoli kega (enakomerno v isto smer na istem nivoju, ne da gre cev malo gor malo dol ker to je pogoj da bodo nastali žepki) pa potem odpret pipico na max. in pustit da stečeta dva ali tri kozarca. Če to narediš potem sistem deluje kot mora dokler ne zmanjka kega.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej se tudi sam poslužim takega koncepta kadar natočim en kozarček, 1m party pipica, spustim pritisk preko blow off-a na cca. 5 PSI, natočim kozarec piva in nazaj nabijem pritisk na ustrezno raven. Izgube karbonacije v tisti minuti ni, pivo se pa tudi ne peni. Edina slaba stvar je da gre en kup CO2ja v nič, sploho če je keg bolj prazen (= bolj poln CO2ja).

Če pa točim zares pa dam 10m cevi in kovinsko pipo, keg pa na ustreznem pritisku (10m cevi se sliši veliko ampak to je parkrat zavita okoli kega)!
grin1.gif

Pa kar je še huje... Dryhop aroma gre v maloro, to me še najbolj skrbi. Na zadnji tretjini soda se že kar precej pozna...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Realno do temperature lagerjev, tam do 12C. Je pa potrebno vedet da je zaradi počasne fermentacije in stresa nujno dodat več kvasa če so temperature nižje. Varna meja je recimo 15-16C za oba kvasa z neko normalno dozo kvasa, če greš pa nižje je pa potrebno dvignit doziranje.

Glede na to da so to kvasi za ale piva z ekstremnim nižanjem temperature ne pridobiš veliko oz. lahko narediš samo škodo tako da raje drži temperature od 16C dalje oz. glede na karakteristike. So pa to tudi temperature ki jih imaš ponavadi v bivalnih ptostorih, recimo sam imam pozimi v spalnici okoli 16-17C (idealno za S-04) in v ostalih gretih prostorih okoli 20-21C (za S-04 malo visoko ampak je pa ok za US-05). V kleti so pa lagerji!
grin1.gif
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Saj klet je problematična. Trenutno je že padlo na 16 stopinj.
Bom napolnil še en fermentor pa vidmo
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.