Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Živjo - saj mogoče je bilo že govora o tem v forumu ampak res ne morem brat celega od začetka.
torej: za pšenično pivo se priporoča tekoči kvas in ne tisti v vrečki. Koliko to vpliva na končni okus in kje lahko sploh dobim tekoči kvas?

lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Tudi za pšenično pivo se lahko uporabi suh kvas odvisno od želja in potreb ki jih imaš. Pri klasičnih pšeničnih pivih daje kvas ves okus pivu zato je to glavna sestavina in "izbor" kvasa se neposredno kaže na okusu/aromi.

Tekoč kvas dobiš pri naših spletnih trgovcih (v redni ponudbi ali po naročilu, recimo tule ) čeprav je zaradi lastnosti takega kvasa redna ponudba bolj boga. Lahko pa naročiš iz tujine.

Sicer če poveš kakšen stil pšeničnega piva želiš ti lahko bolj točno svetujemo oz. če uporabiš fermentisov suh kvas WB-06 si poglej za osnovne napotke tale post.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
hvala ti @Utisevalec. Rad bi naredil nekaj podobnega Benediktinerju - težava je v tem, da nimam izkušenj s tekočim kvasom - bi pa rad preizkusil tudi to.

Kaj mi torej svetuješ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Meni sta ta dva kvasa ok za nemška piva: WLP380

WLP300 je pri temperaturah od 18-20C bolj banana aroma, 380 je bolj klinček aroma. Seveda s spremembo temperatur se tudi karakteristike spremenijo. WLP380 se mi zdi bolj aromatičen oz. da od sebe še več arome, skoraj moteče če želiš pitno pivo ej pa ok za desertno pivo (meni je ok)!
grin1.gif


Če boš delal s suhim kvasom bo WB-06 dal relativno manj arom oz. če delaš balansiran profil daje ven bolj nevtralno ameriško aromo. Ni napačno, ampak dobiš zelo malo banane in/ali klinčkov. Za nemške weizne je pomojem bolje izbrat višji T profil (22C+, raje še višje) in uderpitching (pol vrečice kvasa) s čimer se dobi solidno aromo na banani, klinčke lahko kompenziraš pa z dodatkom pravih klinčkov (začimbe). Ni 100% legit, amapak deluje!
tongue-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Moje pivo ima trenutno v ponudbi wb-06 s pretečenim rokom. To bo skoraj zihr underpitch, tako da bo več estrov
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Kvas je ok!
grin1.gif


(dal sem dva na 10l pri temperaturi pod 14C pa je začelo vret po 4h, končen rezultat še ne poznam, danes stekleničim če bom imel čas)
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Na kegu imam priklopljeno točilno cevko 5mm dolžine 15 m. Zanima me na koliko časa čistite cev ko je priklopljena na sod ali je lahko priklopljena tudi mesec brez čiščenja in ali lahko pride do okužbe piva in slabega okusa ker je pivo v cevi.
Sedaj imam sod na 1 bar in dolžina cevi je lih taprava za točit brez da se pivo peni.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če je cev ok oz. je bila očiščena in razkužena jo imaš lahko tudi eno leto. Pivo v cevi se enako počuti kot v kegu!
evil.gif


Ponavadi se cevi očisti (kemično) vsako menjavo kega oz. 1x na mesec kar pride prej oz. logično če popiješ 3 kege na teden ne boš čistil vsako menjavo. Tam na 10-20 kegov/1-2 leto naj bi se jo menjalo. Bolj kot cevi so problematične pipe, ker če se ti tam 1x zasuši pivo (kar se načeloma zgodi tudi če ga ne točiš dalj časa) lahko dobi pivo na pipi čuden vonj/aromo.

Američani iamjo pravilo da dokler ne smrdi prvi deci nima smisla čistit ali menjat!
grin1.gif
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Nekaj me zanima. Ali kdo za sekundarno fermentacijo vsuje sladkor kar v fermentor? Ali vsi dajte v flaše?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A slučajno kdo ve kje bi dobil kak poceni rabljen 9 liter keg z ball lock take k ma Nektar ker na candirect.de so samo novi ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Nekaj me zanima. Ali kdo za sekundarno fermentacijo vsuje sladkor kar v fermentor? Ali vsi dajte v flaše?

Mislim da kar večina tistih ki dela bolj zares daje sladkor v fermentor oz. v posodo za stekleničenje. Sam recimo iz steklenega flaškona pretakam v sod za stekleničenje in dodam sladkor med pretakanjem.

Je bilo v tej temi že veliko tega napisanega, nekateri imajo probleme da se sladkor ne razporedi enakomerno, sam tega še nikoli nisem doživel pa delam to že od vsega začetka.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A slučajno kdo ve kje bi dobil kak poceni rabljen 9 liter keg z ball lock take k ma Nektar ker na candirect.de so samo novi ...

Težko dobit, če dobiš sporoči ker tudi sam iščem za neko normalno ceno!
zmaga.gif


Trenutno je "ceneje" dat majstru za inox da odžaga in privari nižje pokrov na klasičnem keg-u (to sem opazil da je nekdo na tujih forumih počel ker je male kege težko dobit in cena je enaka kot pri velikih).
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ali je možno da pri karbonizaciji z navadnim sladkorjem pride ven slabša pena? Do zdaj sem uporabljal dekstrozo (2.3 enote batch priming) in mi je vedno prišla ven precej pene že po 7dneh. Pri zadnjih dveh rundah pa sem dal navadni sladkor, isto 2.3 enote in pene po 10 dneh in cca 20 stopinjah praktično ni, pa tudi sama karbonizacija se mi zdi da še ni zadovoljiva.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Bom videl kako bo čez kakšen teden...če bo še kakšna flaša ostala. Imam zaenkrat še začetniške probleme, ker proizvodnja še ne dosega povpraševanja. Bo treba še kakšen flaškon napolnit
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.