Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Za pin in ball lock jih imam jaz nekaj viška (pred časom nabavil v Nemčiji) ... lahko jih zamenjam za kak hmelj
smile-1.gif


!Bs9d-hQEGk~$(KGrHqQOKkYEvOEFqzV9BL5-1eg-QQ~~_12.JPG
$_12.JPG
$_12.JPG


 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam sem uporabil kovinske (alu) za tekočine, delujejo tudi na plinu ok, sicer obstajajo tudi plastični. Moji so taki:
1WayCheck-Main.jpg


Nabavil sem pa s kitajske, mislim da je bil komad 3 EUR (imam na vsaki veji CO2ja en ventil zato da se iz enega kega ne "pretaka" co2 v ostale če ni enak pritisk ali pa če bi bognedaj kje puščalo). Išči na ebayu/alliju "check valve X mm" (pač glede na to kakšne cevi uporabljaš, sam imam 6mm tudi na co2 liniji).

Kako pa to čistiš? Po sliki sodeč ne gre razstavit.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Zakaj bi kaj čistil na CO2 liniji?!
grin1.gif


Drugače se ga da odpret, stvar ima navoj in s kjučem zagrabiš oba konca (matica) pa se odvije.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sej zato pa je nepovratni ventil, če je dober bo držal pozitiven (višji) tlak na strani kega in pivo ne bo šlo po ceveh. Seveda če recimo prikjučiš prazno linijo (brez pritiska) na keg pod tlakom se bo tal v ceveh izravnal kar pomeni da bi tudi pivo pršlo lahko v linijo. Ampak sam imam te ventile cca. pol metra stran od konektorjev za keg tako da tudi če kaj potegne v cevi ne pride do ventila.

Za karbonacijo preko izhodne cevi kega imam pa še dodatno cev ki ima še ekstra nepovratni ventil. Tu v cev kdaj potegne par kapljic piva ko/če tresem vse skupaj ampak spet ventil opravi svoje in prav daleč pivo ne gre. Cevi pa itak ščistim po uporabi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Nikol še nisem tresel in ponavad je v 3-4 dneh karbonizirano. Ni idealno, ampak je. Najlepše je pa seveda set and forget.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Bistvo tresenja je da se pospešeno absorbira CO2 (povečana površina stika CO2ja s tekočino) tako da odklop ti ne pomaga veliko ker tist liter CO2 ki je viška v "glavi" kega se absorbira v sekundi!
grims-1.gif


Sam sem "tresel" po sili razmer ker sem rabil pivo hitro karbonirat, tudi priklop na izhodni konektor kega pospeši karbonacijo ker se mehurčki CO2ja dvigajo z dna in torej abosribrajo v večjem deležu že po poti navzgor. Ne pravim sedaj da je to idealna stvar ampak včasih pač rabiš stvari "takoj", če imaš na voljo čas je še vedno najboljša metoda "set and forget" pri kateri tudi lahko mirne duše priključiš po 3h dneh pipico in "okušaš" pivo če te že srbijo prsti!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bistvo tresenja je da se pospešeno absorbira CO2 (povečana površina stika CO2ja s tekočino) tako da odklop ti ne pomaga veliko ker tist liter CO2 ki je viška v "glavi" kega se absorbira v sekundi!
grims-1.gif


Sam sem "tresel" po sili razmer ker sem rabil pivo hitro karbonirat, tudi priklop na izhodni konektor kega pospeši karbonacijo ker se mehurčki CO2ja dvigajo z dna in torej abosribrajo v večjem deležu že po poti navzgor. Ne pravim sedaj da je to idealna stvar ampak včasih pač rabiš stvari "takoj", če imaš na voljo čas je še vedno najboljša metoda "set and forget" pri kateri tudi lahko mirne duše priključiš po 3h dneh pipico in "okušaš" pivo če te že srbijo prsti!
grin1.gif
Ja, tresenje je turbo metoda. Hitro sem pa enkrat že napisal: nabijem na 2,5 in postavim v hladilnik, čez 24 ur privijem regulator, toliko, da potem v naslednjih 24 urah pade na 2, nato ponovim, da pade sdo 1,5 in nazadnje na 1. Ponavad je v 4 dneh to to.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
V keg nafilaš co2 pod višjim pritiskom, odklopiš cevi in treseš. Po potrebi ponoviš 2x, 3x, počakaš 15 minut, da se pivo malo umiri in točiš.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Dobil bom dobrih 150g kvasa s-04 iz večje vrečke od lokalnega pivovarja.
Ali lahko uporabljam ta kvas še dober mesec ali je bolje,da ga kar takoj zavržem?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
A je še v suhi oblike, ali je že rehidriran, oz celo uporabljen?
Če je v suhi, ga čimprej zapakiraj in daj v hladilnik, pa ga komot čez kak mesec uporabiš.
Če je že raztopljen, pa moraš mal poračunat itd...
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Dajte mi prosim povedat kako enačbo za izmero sladkorja v alkohol. Naredli smo novo rundo in je blo pred dodanim kvasom cukra 16..ko je odvrelo ima 10. Druga runda pa je imel 17 po vretju 12....malo dosti...kolko pricakujemo kaj alkota?
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Tu imaš kalkulator pa si izračunaj.

Merili ste sicer s čim? Vinskim refraktometrom (brix skala)? Sem ti že omenil da je merjenje na tak način napačno oz. bi moral prej izvest kalibracijo oz. ugotovit korekcijski faktor brix refraktometra in potem upoštevat stvar v izračunih.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Mhm....sem misli če od oka ve keri da je meril kdaj si tak. To gravitacija pa ne merimo nic ker nimamo nic aparatov razn vinskega fraktometra.

Napacno napacno...napacno je marsikaj kaj delamo garazni majstri..saj zato pa je hobi in za domaci gušt ne pa za merkaror police filat
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Za pravilno meritev rabiš aerometer in merilni valj ki ga dobiš vse skupaj za 10 EUR, je pa to osnovni instrument za pivovarstvo (poleg termometra) tako da se ga splača imet!
evil.gif


Če stvar niste merili po pravilhi sedaj ne moreš nič, ker začetne gostote noben ne ve niti je ne moreš izračunat. Končna gostota pa je pri merjenju z refraktometrom vezana na začetno, tako da ti meritev danes ne pomaga nič ker ne veš tiste prve.

Lahko sicer ugibamo, tako od oka recimo za prvo pivo 16 brix bi bil lahko OG med 1.060 in 1.065, FG 10 brix je vpoštevano OG potem med 1.020-1025, končna stopnja alkohola pa je od oka okoli 5.5% +- 0.5 %. Torej po domače povedano med 5-6%, seveda je ta izračun lahko totalno napačen ker ima lahko recimo refrektometer večje odstopanje od nomralnega oz. niti ni umerjen na 0.

Za drugo pivo glede na zgornje izračune pa računaj potem približno pol procenta manj alkohola, torej od 4.5%-5.5%.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
No, vaš pogovor o hmelju mi je dal idejo za enega blond ale-ja z "domačim" hmeljem. Tako, da sem ga včeraj moral skuhat
smile-1.gif
.
Bomo videli. Hmelj je bil kar aromatičen in je lepo potegnil po citrusih.
Dal pa sem ga za 19l batch, 120g (60min), 60g (30min), 60g (10min) in pa 60g (5min).

No, da vam povem kako je izpadlo. Imam eno dobro in eno slabo novico.

Dobra je, da je pivo prave barve, ko sem ga na hitro skarboniziral ima lepo obstojno peno... Ko sem posušil in zvakumiral hmelj sem ga dobil 1.5kg.
Slaba pa, da je pivo za en kuraxxxxxxxx! Nikoli več. Tako ogabnega piva pa že dolgo ne.

Čeprav, je tašči pivo zelo všeč (???) mislim, da ga ne bom nikoli več uporabil. No, glede na to, da je zmajčku všeč, bom mogoče včasih samo zanjo to skuhal in prišparal pri hmelju...
smile-1.gif


Drugače pa ga ne priporočam. Vsaj moja sedanja izkušnja je takšna.

lp
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.