Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Ja, po podatkih, ki jih je dal jest5 je effektivnost od 72-77% ... ma vdarimo sredino 75%
smile-1.gif
. Tu nekje jo imamo verjetno vsi.
 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Ima kdo podatke za sestavo vode za Maribor in okolico - Pohorje, oz. ve kje jih dobiti?
Vem, da lahko dam analizirati vodo (pod Pohorjem imam svoje zajetje), vendar bi se temu strošku želel ogniti.
smile-1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Utiševalec in vsi mojstri, ki delate lagerje: eno vprašanje -

Nameravam narediti svoj prvi lager - načeloma mi je vse jasno - edino nimam pojma, kako naj izpeljem počasno hlajenje po d-restu (16 stopinj) na 1 stopinjo po 1-2 stopinji na dan. Je to sploh možno brez hladilnika in termostata? Razmišljam namreč - saj lagerje so delali najbrž že pred izumom elektrike, a ne?

Podvprašanje - kakšne so posledice, če se pivo da kar takoj na lagering temperaturo? je razlika samo v motnosti/čistosti piva al i mogoče vpliva tudi na okus?

Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Tradicionalno je postopno spuščanje saj so lagering izvajali v velikih lesenih sodih ki so jih zvalil v hladne jame na kup. Ohlajanje je tako potekalo počasi oz. odvisno od razmer ampak vsekakor ne tako hitro kot se dela danes. Pivo se tudi ni ohladilo na 0C saj so bile "ledene jame" ki so držale celo leto led redke zato je večina piva narejenega jeseni bila na lageringu pri višjih temperaturah in so se ohladila na klasične temperature šele v času zime.

Opcije za sodoben lagering sta sicer dve:
1. počasno spuščanje temperature takoj po d-restu (ko se fermentacija 100% zakjuči) cca. 2C na dan, s tem bo kvas aktiven ves čas oz. tam do temperature 5C in kvas bo v tem času pokonzumiral še tiste produkte za katere rabi več časa
2. hitro spuščanje po podaljšani fermentaciji na temperaturi kot je pivo prej fermentiralo, torej po d-rest pivo za en teden nazaj na fermentacijsko temperaturo in nato hitro ohlajanje (cold crash)

Sedaj da bi bile kakšne posebne razlike v praksi težko trdimo, v teoriji bo pivo ki se bo počasi spuščalo proti 0C ohranilo bolj vitalen kvas ki bo sposoben dela tudi pri nižjih temperaturah in tudi kasneje v fazi karbonacije. Po drugi strani cold crash daje bolj čisto pivo. V praksi kot rečeno dvomim da boš opazil en ali drug fenomen, če nimaš opcije postopnega nižanja temperature narediš točko 2.!
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
A res ni nobenega kandidata ki bi bil za skupinski nakup v hmezadu?
Mene zanima:
Hmelj cascade 34,16€\kg
Hmelj Mandarina BAVARIA 21,96€\kg
Hmelj Magnum 9,76€\kg
Kvas SAFALE S-04 2,15€\kom
Kvas SAFALE US-05 2,49€\kom

Je malce ceneje kot drugje samo minimalne količine so mi prevelike.
Če je kdo ko bi vzel kaj hmelja naj mi javi na ZS

Lokacija Lj
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me zakaj ne najdem nekaterih sladov ,ki jih imajo naši dobavitelji ,v Brewers Friend? ali je v kupljeni verziji več sladov na razpolago?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Zanima me zakaj ne najdem nekaterih sladov ,ki jih imajo naši dobavitelji ,v Brewers Friend? ali je v kupljeni verziji več sladov na razpolago?

In katerih ne najdeš?

Je res da so sladi razdeljeni po državah in stilih in ne po proizvajalcih oz. komercialnih imenih. Tako da moraš recimo določene slade iskat pod drugimi "državami", recimo veliko belgijskih sladov pri nas je dejansko nemškega tipa in moraš potem ustrezno gledat med nemškimi sladi na seznamu.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Zanima me zakaj ne najdem nekaterih sladov ,ki jih imajo naši dobavitelji ,v Brewers Friend? ali je v kupljeni verziji več sladov na razpolago?

In katerih ne najdeš?

Je res da so sladi razdeljeni po državah in stilih in ne po proizvajalcih oz. komercialnih imenih. Tako da moraš recimo določene slade iskat pod drugimi "državami", recimo veliko belgijskih sladov pri nas je dejansko nemškega tipa in moraš potem ustrezno gledat med nemškimi sladi na seznamu.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Utisevalec,naprimer SLAD AROMATIC MD™ / AMBER 50 MD™ in še bi se kakšen našel
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Aromatic MD™/Amber MD™ (Colour EBC: 50, Colour °L:19) je dejansko osnovni abbey slad, lahko izbereš nemškega abbey in bodo kalkulacije za barvo in ostalo pravilne. V skrajni sili lahko dpdaš svoj slad na seznam če rabiš 100% pravilno evidenco.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Hvala za odgovore Utisevalec in Bolfenk2020. Do sedaj sem se malce igral z Pale Ale sladom pa se mi zdi ,da se lahko lotim še kaj kar je morda malce drugačnega
wink-1.gif
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
Pozdravljeni

Zanime me vaše mnenje in sicer za tole,... http://www.amazon.co.uk/Hrale-...60_SR160%2C160_
Je to hladilnik za pivino. Namreč bi hlajenje pivine pospešil....

LP, m

Če greš na nemški Amazon http://www.amazon.de/gp/produc...d=ATW9UHJ0SMTBM boš tega istega dobil s poštnino vred znatno ceneje, kot iz Britanije.

Tudi mene zanima, sem ravno danes gledal kako je s tem. Bi ga pa potreboval za hlajenje 50 litrov brez črpalke, gravitacijsko torej.

Je bistveno bolj učinkovito, kot klasični, potopni hladilnik?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pri klasičnem potopnem ti odpade razkuževanje, pranje na koncu in podobno. Enostavno rukneš not 15 minut pred koncem in to je to. Časovno bo pa tam tam, ker ti mora tudi skozi pretočnega počas teæt, da ti shladi na 20. Za 50 litrov nima smisla po mojem mnenju.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.