Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ja sem že dostikrat uporabil star kvas ki sem ga množil iz nule (zelo majhen vzorec) pa je trajalo recimo tudi 3-5 dni da je začel fermentacijo. Počakaš pač.

Tekoč kvas izgublja vitalnost dokaj hitro in po 4h mesecih je čisto možno da je bolj kot ne mrtev in traja precej časa da začne fermentacijo celo v starterju.

Drugič preveri gostoto, lahko je tudi zelo hitro prevrel pa sploh nisi opazil da je bil aktiven. Tudi pH je indikator tako da se da preverit aktivnost kvasa preko pHja. Sicer vem da ti ne pomaga ampak načeloma je bolje pustit štarter posebej dokler ne začne aktivnosti in ga šele potem vlit v pivo (torej pivo pustiš brez kvasa) ker je tako rast hitrejša in bolj intenzivna!
zmaga.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Mi lahko prosim nekdo iz prve roke razlozi, kako pravilno prikljucit plate chiller. Malo sem namrec zmeden, ker se slika v navodilih razlikuje od tiste, ki je na samem chillerju.
4ul-image.jpg
[/URL][/img]
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Jah odvisno kako imaš priključke, ponavadi so sicer označeni (vsaj s puščicami).

Takole zgleda:
41KxCgx-jXL.jpg


Načeloma če so simetrične plošče je vseeno kako obrneš tok, pazit moraš samo da so na isti strani zamenjana pretoka za vodo in pivo. Torej če imaš zgoraj levo pivo ven imas spodaj vodo noter in obratno na drugi strani. Prikjučki za hladilo (vodo) so ponavadi večji od prikjučkov za tekočino ki jo ohlajaš (čeprav se dobi tudi simetrične, obratno pa skoraj ne).
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Še tole: kakšne cevi uporabljate za priklop? Kritična se mi zdi predvsem dovodna cev za pivino, ki mora zdržat precej visoke temperature. Verjetno običajna vrtna cev ne bo zadostovala... Kako je s higieno teh cevi? Bo razkuževanje z Oxi-jem dovolj?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Najboljša opcija je silikonska food-grade cev. Pri nas je ponudba bolj boga, poglej recimo ebay.

Klasične PVC (vrtne cevi, prozorne cevi za pretakanje tekočin) se že pri 70C razgrajujejo. Stvar je tudi strupena (klor) pa pušča okus tako da jih nikakor ne uporabljaj.

Silikonske cevi se BP prekuha v vreli vodi oz. celo v pečici sterilizira na 180C. Bolj kot razkuževanje poskrbi da bodo cevi po uporabi čiste kar lahko dosežeš samo z kemičnim čiščenjem. Oxi je za tovrstno čiščenje čisto ok. (namočiš cevi po uporabi v oxiju čez noč)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Higiena ni problem. Cev pa mora biti ali inox (pač kovinska) ali pa silikonska, ki zdrži do 100 st.C in je food grade (primerna za hrano)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
to je kul, vendar ponavadi samo do 60st. C
Če boš imel medij, ki bo bolj vroč, se ti bodo stisnile skupaj, pa še kak toxi produkt znajo sproščat pri večjih T.
 

bonatziii

Zelenc'
24. avg 2015
6
0
1
Kaj pa pri DIY mash tun, kakšen material lahko uporabim znotraj mash tun-a? Sem prebral, da je pocinkan material pri višjih temperaturah toksičen in lahko pride v pivino.
Pa še zanima me ali pri drozganju stalno kontrolirate temperaturo preko vbodnega termometra ali samo na začetku zmerite želeno temperaturo, zaprete mash tun in počakate da opravi svoje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pocinkan material bo hitro oksidiral zaradi kislega okolja. Cink bo razpadel, pleh/železo pa bo začelo rjavet. Stvar torej ni primerna za uporabo v stiku s pivom. Že razne objemke ipd. so problem ker lahko hitro vplivajo na okus tako da takega materiala ne vgrajuj. Celo pri inoxu glej da je kislinsko odporen drugače bo začel čez čas rjavet.

Glede temperature lahko imaš konstantno merjenje ali pa samo občasno, če stvar drži temperaturo je vseeno!
grin1.gif
 

bonatziii

Zelenc'
24. avg 2015
6
0
1
Aha, potem najbolje, da je notri nerjaveče jeklo ali baker?
Glede mash tun-a pa bom potestiral kako kvalitetna hladilna skrinja je
smile-1.gif
da vidim potem kako obdrži temperaturo.
Hvala ti za odgovor.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Mi lahko prosim nekdo iz prve roke razlozi, kako pravilno prikljucit plate chiller. Malo sem namrec zmeden, ker se slika v navodilih razlikuje od tiste, ki je na samem chillerju.
4ul-image.jpg
[/URL][/img]

Večji premer je voda, manjši je pivo. Tam kjer gre pivo notri gre voda ven, tam kjer gre pivo ven gre voda notri...kontra pretok mora bit.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik bonatziii pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Najbolj praktični so poceni avto-termomteri za tekočino http://www.ebay.com/itm/new-di...=item463299c033



To sem že gledal ja, vendar ne verjamem, da bi se tale plastični kabel dobro obnesel pri tako visokih temperaturah o_O

Nazivno temp ima 110 stopinj, jaz ga imam noter še za sprage temp (tam do 76C) potem pa itak ne rabiš več.
Uporabljajo jih na veliko v ta namen, sploh na hrvaških forumih berem...
 

bonatziii

Zelenc'
24. avg 2015
6
0
1
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:

Nazivno temp ima 110 stopinj, jaz ga imam noter še za sprage temp (tam do 76C) potem pa itak ne rabiš več.
Uporabljajo jih na veliko v ta namen, sploh na hrvaških forumih berem...

Aha super. Potem pa ni razloga, da ga ne bi imeu še jaz
smile-1.gif
Hvala ti za informacijo.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Zdravo!

Mene pa zanima kateri sladkor uporabljate za sekundarno fermentacijo in kako ka vsujete v posodo preden stekleničite (prej raztopite v vroči vodi, kaj mešate po vsutju sladkorja?):
- navadni beli kristalni sladkor
- sladkor v prahu
- pivski sladkor z dekstrozo
- pivski sladkor z maltodekstrinom
- ali kaj drugega?

Kaj so prednosti in slabosti določenih sladkorjev?

Hvala za odgovore in lp!
 
Nazadnje urejeno:

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Dekstrozo.
Filam v vsako flašo posebej.

Hvala!
Ampak pri mojem batchu od 80 litrov je to 160 steklenic. Polniti vsako steklenico posebej pri takšni količini bi pa kar trajalo...
Zakaj pa prav dekstrozo?
Zakaj ne navadni sladkor?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.