Ja sem že dostikrat uporabil star kvas ki sem ga množil iz nule (zelo majhen vzorec) pa je trajalo recimo tudi 3-5 dni da je začel fermentacijo. Počakaš pač.
Tekoč kvas izgublja vitalnost dokaj hitro in po 4h mesecih je čisto možno da je bolj kot ne mrtev in traja precej časa da začne fermentacijo celo v starterju.
Drugič preveri gostoto, lahko je tudi zelo hitro prevrel pa sploh nisi opazil da je bil aktiven. Tudi pH je indikator tako da se da preverit aktivnost kvasa preko pHja. Sicer vem da ti ne pomaga ampak načeloma je bolje pustit štarter posebej dokler ne začne aktivnosti in ga šele potem vlit v pivo (torej pivo pustiš brez kvasa) ker je tako rast hitrejša in bolj intenzivna!
Tekoč kvas izgublja vitalnost dokaj hitro in po 4h mesecih je čisto možno da je bolj kot ne mrtev in traja precej časa da začne fermentacijo celo v starterju.
Drugič preveri gostoto, lahko je tudi zelo hitro prevrel pa sploh nisi opazil da je bil aktiven. Tudi pH je indikator tako da se da preverit aktivnost kvasa preko pHja. Sicer vem da ti ne pomaga ampak načeloma je bolje pustit štarter posebej dokler ne začne aktivnosti in ga šele potem vlit v pivo (torej pivo pustiš brez kvasa) ker je tako rast hitrejša in bolj intenzivna!