Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pravilno očiščen in razkužen ni problema. Problem je ker je higiena pri pivu potrebna vsaj nivo višje od vina in posledično je precej teh sodov zelo "neprijaznih" za čiščenje (grdi vari, ostri robovi, nedodstranljive pipe ipd.).

In pa recimo (slabo) brušen inox je podobno zanič kot plastika, inox za pivovarstvo mora bit gladek.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Hehe..malo sem na hitro pisal
smile-1.gif


Kak mislite mash tun iz hladilne?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Kupiš neko poceni hladilno torbo zadovoljive velikosti za mashing (drozganje). Za 50l načeloma zadostuje tam okoli 30l prostornine (2x izpiranje). Lahko kupiš torbo, ki ima odtočno cev/pipico (večje ponavadi imajo) ali pa zvrtaš luknjo in montiraš pipico za odtekanje sladice. Za filtracijo uporabiš inox oplet hidravlične cevi oz. podobnih cevi (za bojler ali WC kotliček). To je pomojem najcenejša varinata, v "sezoni dobiš" hladilne torbe po 10EUR na komad, cevi z opletom se veljajo doma oz. četudi kupiš stane par EUR 1m cevi. Pipica je lahko plastična (PP) in stane par EUR.

Takole potem izgleda


Cevi z opletom so mišljene tele (uporabiš samo oplet ki je dober filter, gumjasto cev znotraj vtržeš stran, upam da je to jasno):
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Evo jaz sem tak naredil iz stare hladilne torbe, ki je že imela luknjo v podnu. Zamašek sem odstranil in v lukjno namestil "vrtno" pipo.

Na spodnji strani bakrenih cevi sem z žagico za kovino naredil na vsak 1cm, 1cm-tersko zarezo za drenažo.
Na sliki še manjkata T-elementa, ki povezujeta sredinsko cev.

6.jpg
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ali bi lahko slad Pale ale v celoti zamenjal z vieno.
Torej 70-80% viene, Ostalo pa kristalni sladi, bojim se da bi bilo premalo encimske moči
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Kristalni sladi itak ne rabijo encimov.
Če te je strah, izvajaj drozganje 90-120min
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Vienna ni problematična ker ima kar dosti encimske moči. Recimo tudi munich ki ima encimsko moč na meji se velikokrat uporablja kot osnovni slad tam do 80%.

Glede časov drozganja oz. če nisi prepričan naredi jodov test in če je pozitiven po potrebi podaljšaj čas še za 30 min.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Lahko, Vienna ima dovolj encimske moči, cca. 50 L. Za popolno pretvorbo rabiš cca. 30 L. Torej bi lahko dal 60% Vienna slada in 40 kristalnih, pa bi še šlo skozi. V praksi je dobro vzeti malo rezerve, ampak s 70/30 si načeloma pokrit.

Sicer sem pa že večkrat delal Vienna IPA. Jaz bi ti predlagal, da malo zmanjšaš % kristalnih sladov. 30% je veliko.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
http://www.emka.si/domace-pivo/PR/1828034

Tale kjiga je pa topšit. Nabavil danes na petrolu. Če bi nabavil prej, bi si prihranil precej ur brskanja in iskanja po internetu. Vsebuje praktično vse osnovne in napredne informacije za varjenje doma plus 100 receptov, opise sladov, hmeljev, vse na enem mestu.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Evo..vceraj odprli prve steklenice nasega Pesjanara in po vseh kolobacijah ki smo jih izvedli moram rect da je pivo okusno,zelo lepo disi,aroma pena...kot more...opazo sem da smo dali mogoce premalo hmelja za IPO in je zelo lahkoten za pit...me spominja na session ale Conqueror...spil sem 2 pa pol in ze bil na izy vrezan
smile-1.gif

Drugi tedn nesem testirat alkohol ker more bit ene 7.5.

Zaj pa samo dalje...skoz bolse pa previdno varjenje...se ucimo sproti
wink-1.gif


Porocam naprej pa se kaj vprasam.
Hvala..to s hladilno ze mamo v izdelavi.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Hehe
Tole knjigo dobiš na Amazonu.uk za 3 £

Je sicer v angleščini, a nič za to
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Cena citre je letos povsod zasoljena, ker je povpraševanje ogromno, letina pa slabša.
 

wuhec

Zelenc'
23. jan 2015
12
0
1
Zanima me koliko procentov več/manj moram dati sladkorja če bol flaširal v 1l plastenke(napram 0,5l steklenim) ?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Če imajo vrat je površina, kjer se bo raztapljal co2 enaka oziroma podobna kot pri pollitrskih steklenicah, potem enako.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zanimam se za kuhinjo od 200L naprej in ciljam na brewiksa, plevnik ali pa škrlj kako se obnesejo, ker nimam še izkušenj s tem?
smile-1.gif

Lahko tudi drugi ampak jih ne poznamo toliko...
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Plevnika ne poznam, po slikah sodeš je pa podoben škrlu.
Škrla ima Pelicon in je po njegovih besedah odlična zadeva, kar sem si ga uspel ogledat mi je bil zelo všeč. Vse je avtomatizirano preko prijaznega vmesnika, hlajenje je preko plate chilerja, ki ga lahko preklopiš na vodovod ali pa kako drugo hladilno tekočino, je pa zelo učinkovit, tako da gre skozi tudi z vodovodno vodo.
Brewiksa še nisem videl v živo, mogoče bo kalbo kej več vedu, ker je kar aktiven pri društvu.
Mi pa deluje malo bolj poenostavljena in manj avtomatizirana verzija. Jer pa res da je brewiksow vsaj 10X cenejši.
A se boš vrgel v profi?

Aja, imaš tudi 200L brewmasterje http://www.speidels-braumeister.de/200-and-500-litre-braumeister.html ki so po izdelavi bližje brewiksu kot ostalim, po ceni pa tudi, saj te pride okorog 20.000. Če se ne motim ga ima/ ga je imel mali grad.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ja bi se vrgel malo bolj v profi varianto in bi rad kaj preizkušenega, ker vseeno ni malo denarja
smile-1.gif

Na vrečo bom imel majhne serije tukaj bi pa počel kaj več in bolj avtomatiziranega.
Bom počakal kaj bo še kalbo povedal
smile-1.gif

Pa moram it pogledat še koga, ki ima maistra 200L.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
A ni malo brezveze dat 20.000 za 200 litrsko zadevo, lahko sam nardiš za par tisoč podobno zadevo, sicer ne tok lepo ampak dobr.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.