Če bi kdo pogledal na stran od braumaistra bi videl da je cena za 200l sistem za kuhanje 12k EUR, za 20k EUR se pa dobi komplet "pivovarna na kjuč" (mlin za slad, sistem za kuhanje, fermentor in hladilnik za fermentor).
Braumaster ima prednosti v smislu kvalitete in poprodajne podpore. Stvar je zamišljena za razne gostilne ipd. kjer nimaš "šefa pivovarja" in lahko s sistemom dela vsak ki nima dveh levih rok. Dejansko od braumastra dobiš tudi recepture, surovine in mashing profile tako da je stvar namenjena totalnim analfabetom ki nimajo pojma kako se pivo dela. Cena v tem pogledu niti ni visoka oz. je v primerjavi s custom build sistemi večjih igralcev še vedno poceni.
Glede teh naši majstrov je težko komentirat, se mi pa zdi da vsak ki zna švasat inox še ne more naredit dobrega sistema. Je pa na trgu tudi par takih. Za dober sistem je v ozadju potrebno malce več znanja kot samo švasanje in poznavanje elektronike. Ti ne pomaga 5k nižja cena če ti pa maši črpalke in se izpiranje ne izvaja optimalno ker je sistem narobe postavljen/zamišljen.
Mislim pa da vsi naši resni pivoarji jamrajo da se 200l piva ne splača delat (to sem sedaj slišal že od 3h), ensotavno ni računice in sistemi takih velikosti za komercialno rabo niso najbolj ekonomični. Tako da če misliš resno zastavit stvar je bolje začeti na večjih kapacitetah kar seveda avtomatično poveča vložek, ROI je pa trenutno na sedanjem turbulentnem trgu nemogoče izračunat.
Braumaster ima prednosti v smislu kvalitete in poprodajne podpore. Stvar je zamišljena za razne gostilne ipd. kjer nimaš "šefa pivovarja" in lahko s sistemom dela vsak ki nima dveh levih rok. Dejansko od braumastra dobiš tudi recepture, surovine in mashing profile tako da je stvar namenjena totalnim analfabetom ki nimajo pojma kako se pivo dela. Cena v tem pogledu niti ni visoka oz. je v primerjavi s custom build sistemi večjih igralcev še vedno poceni.
Glede teh naši majstrov je težko komentirat, se mi pa zdi da vsak ki zna švasat inox še ne more naredit dobrega sistema. Je pa na trgu tudi par takih. Za dober sistem je v ozadju potrebno malce več znanja kot samo švasanje in poznavanje elektronike. Ti ne pomaga 5k nižja cena če ti pa maši črpalke in se izpiranje ne izvaja optimalno ker je sistem narobe postavljen/zamišljen.
Mislim pa da vsi naši resni pivoarji jamrajo da se 200l piva ne splača delat (to sem sedaj slišal že od 3h), ensotavno ni računice in sistemi takih velikosti za komercialno rabo niso najbolj ekonomični. Tako da če misliš resno zastavit stvar je bolje začeti na večjih kapacitetah kar seveda avtomatično poveča vložek, ROI je pa trenutno na sedanjem turbulentnem trgu nemogoče izračunat.