Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Če bi kdo pogledal na stran od braumaistra bi videl da je cena za 200l sistem za kuhanje 12k EUR, za 20k EUR se pa dobi komplet "pivovarna na kjuč" (mlin za slad, sistem za kuhanje, fermentor in hladilnik za fermentor).

Braumaster ima prednosti v smislu kvalitete in poprodajne podpore. Stvar je zamišljena za razne gostilne ipd. kjer nimaš "šefa pivovarja" in lahko s sistemom dela vsak ki nima dveh levih rok. Dejansko od braumastra dobiš tudi recepture, surovine in mashing profile tako da je stvar namenjena totalnim analfabetom ki nimajo pojma kako se pivo dela. Cena v tem pogledu niti ni visoka oz. je v primerjavi s custom build sistemi večjih igralcev še vedno poceni.

Glede teh naši majstrov je težko komentirat, se mi pa zdi da vsak ki zna švasat inox še ne more naredit dobrega sistema. Je pa na trgu tudi par takih. Za dober sistem je v ozadju potrebno malce več znanja kot samo švasanje in poznavanje elektronike. Ti ne pomaga 5k nižja cena če ti pa maši črpalke in se izpiranje ne izvaja optimalno ker je sistem narobe postavljen/zamišljen.

Mislim pa da vsi naši resni pivoarji jamrajo da se 200l piva ne splača delat (to sem sedaj slišal že od 3h), ensotavno ni računice in sistemi takih velikosti za komercialno rabo niso najbolj ekonomični. Tako da če misliš resno zastavit stvar je bolje začeti na večjih kapacitetah kar seveda avtomatično poveča vložek, ROI je pa trenutno na sedanjem turbulentnem trgu nemogoče izračunat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
A ni malo brezveze dat 20.000 za 200 litrsko zadevo, lahko sam nardiš za par tisoč podobno zadevo, sicer ne tok lepo ampak dobr.

Ne gre za to da ni tok lepa, vendar zato, da tekega piva ne moreš potem prodajat po legalni poti. Ker za nevem kakšne odobritve vse, potrebuješ tudi opremo ki ima tak in podoben certifikat...

Se strinjam z utiševalcem, za profi oz. fulltime job, je investicija v 200L premalo.
Glede ostalih mojstrov, nevem kako je z izdelki. Pri škrlu pa vem, ker dela tam en prjatu, da se stalno udeležujejo sejmov, kjer predstavljajo in se tud kej novga naučijo. Pa zaposlenega imajo enega tipa, ki pretežno na njihovih sistemih kuha pivo, pač testno, da vidijo če stvar funkcionira.
Če bi sam imel dnar in jajca za se it tak posel, bi si definitivno omislil tole: http://www.bolha.com/poslovna-...mp;kw=pivovarna oz. kaj sličnega, rabljenega, vendar dobro ohranjenega. Kolega jo je kupu od kratchwila, pa je zelo zadovoljen.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
A to ziher da rabš kuplen sistem? Tko k sm gledov mal po teh ameriških pa angleških pivovarnah je dost takih ki so na svojih sistemih delal pa prodajal.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne morem trdit za sigurno, vem samo to da če nameravaš odpreti pivovarno, te obišče kar nekaj inšpekcij ki so zelo dlakocepske.
Naj bi zahtevali določene standarde tudi pri opremi, prava vrsta inoxa, prave silikonske cevi itd..
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Plevnika nisem videl v akciji, zato ne morem sodit. Brewiks je pa čista poezija, enostavno, učinkovito, izkoristek smo imeli blizu 90 odstotkov. Je pa 200 litrov hitro premalo za kaj resnega, razen če se spravljaš imet brewpub, da boš točil iz fermentorja direkt za šank, to so na lastnih kožah izkusili že nekateri naši craftarji in delajo ko zmešani. Pomojem je prednost brewiksa ta, da je na koleščkih in popolnoma prenosen. Sicer je pa brewpub edina varianta, da se grem sam profi pivovarstvo. Vse ostalo je totalno preveč matra za malo zaslužka.
Tist sesion na festivalu piva je bil skuhan na brewiks.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Točno tako, tudi mene mogoče nekdaj, nekje mika brewpub, sicer je pa profi pivovarstvo pi nas čista izguba.
Kar pomisli, tako na pamet:
Prostor, papirji, oprema te pride minimalno 100 jurčkov.
Potem začneš kuhat, pa te pridejo za 1000L piva surovine okrog 500€, država ti pobere za trošarine tud cca 500€.
Če prodaš flaško po 3€ imaš "čistega" 2000€. Sedaj pa od tega odštej še, plačilo štroma, morebitne najemnine, dostave končnega izdelka, kakšnega pomagača...pa si hitro na povprečni slovenski plači. S to razliko da moraš predhodno vložiti kar neki dnarja da zalavfaš.
Glede na našo državo, se po mojem mnenju ne splača tvegat.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Točno tako, tudi mene mogoče nekdaj, nekje mika brewpub, sicer je pa profi pivovarstvo pi nas čista izguba.
Kar pomisli, tako na pamet:
Prostor, papirji, oprema te pride minimalno 100 jurčkov.
Potem začneš kuhat, pa te pridejo za 1000L piva surovine okrog 500€, država ti pobere za trošarine tud cca 500€.
Če prodaš flaško po 3€ imaš "čistega" 2000€. Sedaj pa od tega odštej še, plačilo štroma, morebitne najemnine, dostave končnega izdelka, kakšnega pomagača...pa si hitro na povprečni slovenski plači. S to razliko da moraš predhodno vložiti kar neki dnarja da zalavfaš.
Glede na našo državo, se po mojem mnenju ne splača tvegat.

Liter slovenskega craft pira se proda tud po 8€
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Točno tako, tudi mene mogoče nekdaj, nekje mika brewpub, sicer je pa profi pivovarstvo pi nas čista izguba.
Kar pomisli, tako na pamet:
Prostor, papirji, oprema te pride minimalno 100 jurčkov.
Potem začneš kuhat, pa te pridejo za 1000L piva surovine okrog 500€, država ti pobere za trošarine tud cca 500€.
Če prodaš flaško po 3€ imaš "čistega" 2000€. Sedaj pa od tega odštej še, plačilo štroma, morebitne najemnine, dostave končnega izdelka, kakšnega pomagača...pa si hitro na povprečni slovenski plači. S to razliko da moraš predhodno vložiti kar neki dnarja da zalavfaš.
Glede na našo državo, se po mojem mnenju ne splača tvegat.

Liter slovenskega craft pira se proda tud po 8€

Uf pardon, sedaj sem še enkrat preračunal, pa vidim da sem se zakalkuliral
rolleyes-1.gif


Ja, res se proda po 8€, sam ne od pivovarja ampak preko trgovca/gostinca. Če pogedaš direkt na pivovarjevo stran, se piva prodajajo med 2,5-3 € na flašo, torej na liter slabih 6€, od tega moraš odštet surovine, štrom, embalažo, oblikovanje etikete...to bi blo vse kull, če te nebi potem zaklala še država.

Moje mnenje (nikomr ga ne vsiljujem), je da se z pivovarstvom težko preživi in sicer:
- visok začetni vložek
- zelo previsoke dajatve.
Za razliko od vinarstva, kjer imaš svojo surovino, precej manj opreme, ne stroge inšpekcije in praktično nič trošarin, je to zares težek biznis. Vendar to je že stara in izpeta zgodba
wink-1.gif

Vsekakor vsakega ki se poda v to, spoštujem in podpiram
nahrung002.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me ali sem zamudil za nabiranje divjega hmelja. Pri nas rastejo taki storžki pa me zanima ali je še čas da jih poberem in uporabim..
Zanima me tudi koliko v primerjavi z kupljenim hmeljem ga date v pivo večjo ali manjšo količino. Žal mi ne prilepi fotografije ali ima kdo mogoče kakšno z zrelimi plodovi.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Odvisno od lege in vrste hmelja, ampak načeloma še nisi zamudil. Če so strožki slučajno že rjavi po koncih potem so res malce prezreli, drugače če so rumeni ali zeleni pa je to to.

Da so storžki dobri lahko določiš:
- pomelji malo med rokami in če diši po hmelju (začimbni vonj) oz. če pada ven rumen prah potem je to znak zrelosti
- strožek stisni, če je po občutku "papirnat" in "voskast" in se po stisku vrne nazaj v prvotno obliko (ne ostane "stisnjen") je zrel

Glede uporabe, svež hmelj (neposušen) se tudi lahko uporabi za pivo s tem da ga je potrebno dozirat po masi cca. 4-5x več kot posušenega (ker vsebuje vlago). Glede arome je dosti odvisno kdaj pobereš, ampak če pobereš prav čas ima divji hmlj nekaj podobnega arome kot kultiviran (stare vrste angleškega hmelja). Okoli AAja težko zadaneš oz. bi moral dat na analizo lahko ga sicer daješ po občutku in potem korigiraš drugič, ponavadi se sicer za grenkobo divjega hmelja ne uporablja ker ima verjetno nizek AA in kot rečeno je težko zadet mero.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala utiševalec jutri ga poberem ker v notranjosti je rumen prah, je zelen ni rjav ob straneh in lepo diši po hmelju.
Koliko ga pa dam za aromo v pivo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če ga boš posušil ga potem dodajaj isto kot bi dodajal kak znan hmelj, samo vse v 2X masi. Lahko ga daš tud za grenčico. Kot je rekel utiševlec, težko se predvideva kakšno alfo ima hmelj imajo pa divji ponavadi okrog 2. Orientacijska vrednost ti je lahko tudi koliko je pod lističi rumene snovi, ali pa daš en storž v usta in prežvečiš, pa vidiš koliko greni.
Jaz sm ga tudi včiri nabral kako kilo. Plan je, da ga posušim, nato pa naredim en pale ale izključno iz tega hmelja. Doziral ga bom 2-3X več kot bi sicer dal Sty goldings
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kako se znebim vonja po soku v kegu?
smile-1.gif

Sem pustil not oxi ampak in tu di vsa tesnila in ostalo kar se da dol pobrat namakal v oxiju ampak še zmeraj diši po breskvah od nektarja
smile-1.gif
)

Tko da ko odprem ventil mi butne lepo sadno aromo :D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Dve varianti:
1. Uporabiš kaj agresivnejšega od oxija, ker oxi ni ravno čistilo ampak razkužilo. Kak detergent, še dolje kisilina ali varekina. Pa seveda dobro spereš, večkrat.
2. Bolj prijazna varianta: Zakuhaš močno hmeljen IPA in ga daš noter, spiješ, pa bo sod dišal po hmelju
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Močne kisline pa tudi varekine ne dajat v kege ker razjeda inox. Kratkoročno (oplakovanje) sicer ni problem pri daljši izpostavljenosti pa bo inox razjedlo.

Glede vonja verjetno ni problem ker bo itak kmalu dobilo vonj po pviu, na inoxu sicer vonja nebi smelo bit če j dobro očiščen prej bi rekel da je stvar zažrta v ventilih in tesnilih tako da je tisto pametno ločeno namočit da se spusca in razdiši.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Kolko časa in kje ga sušiš. Na soncu okenski polici ali na podstrešju.

Najboljše je hitro sušenje (velik pretok zraka) na zmerni temperaturi. Če imaš sušilnik sadja/zelenjave je to najboljše uporabit, ene 12h na 30-40C in potem še par urc na okoli 50C.

Počasno sušenje vodi v izgubo arome, tako da na soncu ipd. se lahko suši samo daj na neko mrežo v tanek sloj da se čimhitreje posuši.

Glede končne stopnje vlage kot rečeno se lahko upošteva pravilo 20-25% začetne mase, torej če imaš kilo svežega hmelja dobiš na koncu 200-250g in to je "industrijska" mera za dobro posušen hmelj.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Glede čiščenja kegov so definitivno vzrok tesnila.
Sem imel enak problem od nektarja, pa ni nobeno pranje pomagalo. Zamenjaš tesnila, hop, naenkrat brez vonja.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pa še z moje strani eno vprašanje glede divjega hmelja?
Ali je več vrst divjega hmelja? Tukaj na brezovici povsod rastejo ovijalke hmelja. Sam nekje lepo diši po hmelju, nekje so pa arome popolnoma drugačne. Izgled storžkov je pa enak, samo arome se ne ujemajo od grma do grma.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pa če ga zvakumiram in dam v skrinjo bo bolsa varjanta pa uporabim kar svezega. Kaj bo boljsa varjanta ker susilnika za sadje nimam.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.