Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jeseni se spravljam na povečanje kapacitete za pivovarjenje.

A je G1 gorilec od Gorenca pa tamočnejši regulator za 4kg/h v redu za 50 L lonec ali je to totalen overkill in lahko vzamem navaden regulator.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sam imam na takem gorilcu navaden regulator (1.5kg/h) pa je ok, delam sicer 30l batche. Seveda tehnično lahko prikjučiš tudi regulator z večjim pretokom, moč bo večja, ogrevanje hitrejše. Bi pa vseeno za večji regulator razmislil o nakupu večjega gorilca ker je tako bolj optimalna razporeditev toplote in boljši izkoristek.

Tako za primerjavo meni segreva 40l iz 60C (ko se konča mashout) do vretja cca. 20 min, kar mi načeloma povsem ustreza ker vmes potem odnesem še ostanke drozganja na kompost, operem drozgalnik in pripravim hmelj!
grin1.gif


Edit: s stališča vzdrževanja temperature je tudi 1.5kg/h več kot dovolj oz. ga imaš itak med vretjem na spodnji 1/3 moči, moraš vedet da bi znal pri močnejšem regulatorju imet težave z natančno nastavitvijo ognja pri spodnjem območju oz. bi ti ga mogoče celo ugašalo. Bo kdo ki uporablja to kombinacijo povedal koliko je stvar delujoča pri manjših močeh.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ok pol ne bom kompliciral. Bo bistvena razlika v primerjavi s sedaj, ko mi je za dvajset litrov na kuhinjskem plinu potrebovalo 50 min do vretja od konca drozganja.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Btw če še kdo s temi gorilniki kuha v bajti, tko kot jaz. Zadeva sproducira kar nekaj CO, ko gori na max(1,5kg/h regulator). V pol ure v manjšem prostoru je prišlo na 28ppm(ob odprtem oknu 5ppm) Sicer nič kritičnega, ampak se je fino tega zavedati, da se dovolj lufta.
Zrak na gorilniku je dovolj odprt in šoba čista, tko da tukaj ni problem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Btw če še kdo s temi gorilniki kuha v bajti, tko kot jaz. Zadeva sproducira kar nekaj CO, ko gori na max(1,5kg/h regulator). V pol ure v manjšem prostoru je prišlo na 28ppm(ob odprtem oknu 5ppm) Sicer nič kritičnega, ampak se je fino tega zavedati, da se dovolj lufta.
Zrak na gorilniku je dovolj odprt in šoba čista, tko da tukaj ni problem.

Načeloma ti gorilniki niso namenjeni kuhanju v zaprtih prostorih, enostavno na max. pokurijo toliko kisika da ga že skozi odprto okno ne doteka dovolj za optimalno zgorevanje kaj šele če imaš vse zaprto. CO zna hitro doseč nevarne vrednosti. Torej če že v zaprtem prostoru naj se poskrbi da je vedno aktiven dotok zraka (ventilacija ali pa prepih).

Sicer pa tudi izparevanje iz večjih loncev zna presegat 5l/h tako da hitro začne nastajat savna in kapljat s stropa če ni urejenega zračenja!
grin1.gif


Sam kuham v garaži kjer imam odprta ena manjša vrata in še okno, tako da konkretno vleče skozi prepih. Sicer pozimi ni ravno prijetno, ampak dobro da se trud poplača!
zmaga.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Brez skrbi luftam, brez tega bi že crknil od vročine, še predno bi sproduciral dovolj CO
evil.gif

V nestrpnem pričakovanju naslednje ohladtive, ki bo omogočala normalno kuhanje. Danes pa flaširat produkt zadnje ohladitve.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Recimo običajno po 14 dnevih veha ne prdi več, v fermentorju je mir in flaširaš. Če pa takrat notri vržeš hmelj, se začne CO2 izločati iz pivine in veha lahko prdi komot tudi 5 dni.
Kako sedaj to upoštevati pri cukru za karbonizacijo
confused-1.gif
Treba ga bo več, ampak koliko več? (recimo če dajem ponavadi 3g na 0,5l)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Načeloma daš enako. Izpodrinjen CO2ja je nakaj mogoče res iz piva večina pa zaradi povečanja volumna ki ga hmelj zasede ko se napije. Tako da delež raztopljenega CO2ja je ves čas enak, odvisen od temperature in to je to.

Če bi bili res natančni je vsebnost CO2ja v pivu odvisna od 100 dejavnikov in točne vrednosti nikoli ne boš zadel na pamet, tisto nihanje 0.1-0.2 volumenskega deleža zaradi tega pa ne bo vplivalo na karbonacijo v občutni meri.

Enako kot za CO2 (karbonacijo) velja tudi za izračun stopnje alkohola, pa recimo grenkobe (IBU). Vse te zadeve se da za 100% potrdit samo z laboratorijskimi analizami, pri homebrewingu se pač opiraš na približke.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
V reviji BYO - Marec/April 2013 je odličen članek, pravzaprav kar celoten del revije. BYO Univerza. Zelo poljudno in podrobno se sprehodi čez celoten postopek varjenja.
Znanje angleščine je, tako kot za večino stvari v pivovarjenju, nujno.

To seveda za tiste, ki niste investirali denarja in časa za branje knjig. No... tudi za vse ostale ;-)
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Samo eno kratko vprašanje o us-05 kvasu.
Koliko časa ponavadi fermentirate s tem kvasom pred flaširanjem?
Lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Vsaj 14 dni, raje 3 tedne. Pač dokler veha dela, oz, dokler ne dosežeš končnega FG. Je pa res da tale kvas malo počasneje pada proti dnu, tako da kak dodaten teden ne bo škodoval.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pin lock boš malo težje dobil pri nas. Za ball lock pa kontaktiraj Nektar, jih ima okol 3000 za prodat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Če jih vzameš 10 so po 30. So pa v operativnem stanju, beri vrhunskem, vsaj teh 6 ki sem jih jaz dobil.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.