Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Priporočam ti (vsem ki gredo na večje količine ali drugo opremo) da narediš pivo po receptu, ki si ga že naredil s tem se izogneš problemom ki se tičejo prehoda na drugo opremo (oz. težave lažje lociraš).

Tako na hitro tvoj recept:
- delež cara sladu je dokaj velik T drozganja je pa dokaj nizka, predlagam da prvič na novi opremi raje izbereš temperaturo na 67-68C ker imaš tako rezervo v obe skrajnosti če kaj "zgrešiš", delež cara sladu lahko spustiš (recimo cara 20 na okus ne bo vplival veliko, samo dviguje body)
- izbor hmelja je brez vmesnih dodajanj za aromo. Samo dry hopping je sicer možen ampak računaj da da precej manj arome na količino predvsem pa daje drugačno in manj stabilno aromo (če misliš pivo takoj (mesec dva) popit ok, drugače pa bo aroma izpuhtela in bo pivo brez). Močno priporočam še en dodatek hmelja pri recimo 5 min (čeprav za angleška piva bollj sede šibka aroma ki jo dodaš tam okoli 30-10 minute)
- 3x kvas za 70-80l piva je malce malo, močno svetujem da dodaš vsaj 5 vrečk. Poleg tega če bi rad angleški stil z US-05 kvasom ni ravno idealno ker ne daje nič estrov, tako da je bolje uporabit S-04 kvas (če uspeš držat fermentacijo na 18C)
Hvala ti za mnenje. Bom upošteval glede arome in dodal nekaj aurore še na 5min. Glede polnosti pa bom tudi malo zmanjšal CARA delež. Glede T drozganja pa sem imel tudi jaz pomisleke, ampak je stric Beersmith tako izračunal, ko sem označil ''medium body''.
Ali za S-04 naj T fermentacije ne preseže 18C?

Hvala še enkrat in lp!
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo pivovarji!

Tudi jaz sem končno uspel prebrat cel forum. Vmes prebral tudi nekaj knjig in predvsem presrfal nekaj sto spletnih homebrew strani.
Do sedaj sem naredil tri runde piva ''all grain'' z opremo za bottling size 20l (fermentacija v 25l steklenem flaškonu).
Seveda je bilo 18-20l piva hitro premalo za vse žejne prijatelje in sem se lotil projekta nabave nove opreme.
Sedaj imam od opreme:
- 50l inox sod za gretje vode
- 110l inox kotel za kuhanje piva
- 100l plastični čeber (izoliran z armafleks peno) z notranjim sitom za drozganje
- 1x 55l konični fermentor in 1x 25l steklen flaškon za fermentacijo
- nov mlin za slad
- opremo za stekleničenje (Ale steklenice, sterilizator, stojalo za sušenje steklenic, zapiralec kronskih zamaškov,...)
Naredil sem tudi železno stojalo, kjer bodo trije sodi stali in se bodo tekočine po prostem padu pretakale v spodnji sod.
Vse grejem na plinski gorilec.
Prvi batch v novi opremi bo ''English Pale Ale'', v katerem bom uporabil izključno slovenski hmelj. Tak bolj osvežilen in piten za poletne dni
Zanima me vaše mnenje o receptu:
- 11,25kg Pale Ale
- 1,5kg Cara 20
- 1,5kg Cara 50
- 1,5kg Aroma 100
- 0,5kg Flaked Barley
Hmelj:
- 80g Extra Styrian Dana 60min
- 70g Aurora po 6dneh za dry hop
Kvas:
- 3x 11g SAFALE US-05

Drozganje 60min na 64 stopinjah
Ciljna OG 1045 in neklje 4,9%ALC.
Bottling size naj bi bil 70l.
Primarna fermentacija 14dni na 18-21stopinjah.
Pretakanje v sekundarni sod, sladkanje z navadnim belim sladkorjem (faktor 2,2) in pretakanje v steklenice.
Cold crash delam po cca. 1tednu sekundarne fermentacije v steklenicah tako, da dam pač po cca. 10 steklenic v hladilnik na 2stopinje za dobra dva dni.


Hvala za vse kometarje vnaprej in lp!

Preveč imaš karamelnega sladu, zmanjšaj cara 50 na 6 procentov in daj namesto cara 20 cara 120 EBC 3 procente. Za barvo das lahko 0,4 % roasted barley, ampak že brez tega bo dovolj temno, kvečjemu boš s praženim ježmenom dobil bolj rdečkasto barvo. Če želiš več kompleksnosti lahko dodaš še 15 % municha ali vienne. Tistih 80 gramov hmelja lahko vržeš not 15 minut pred koncem, za grenčino ga potem ustrezno dodaš. Kvas naj bo angleški, danstar lallemand ali s 04. Drozgas na 67.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Pri 15% cara sladu je za medium body dejansko potrebno drozgat nižje. Torej beersmith je prav povedal. V osnovi tudi za angleška piva ne rabiš 15% cara sladu, lahko zmanjšaš delež na 10% in odstraniš svetlega (cara 20) ker k okusu (skoraj) nič ne pripomore. Drozganje na 64C je rizično ker je že na spodnji meji za encimske pretvorbe, in ker delaš prvič na novi opremi se lahko zgodi da ti bo padlo na 62 ali manj in na koncu boš imel k... od efektivnosti oz. nepopolno pretvorbo.

O kvasu S-04 smo že pisali, dober in hiter kvas če uspeš temperaturo držat dovolj nizko. 18C je nekako idealna temperatura med fermentacijo. Če misliš da bo topleje (20C+) pa se tega kvasa izogibaj ker naredi ogromno estrov pa še fermentacija je totalno divja, v tem primeru raje uporabi US-05.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Hvala ''Pivopivec1''! Sem upošteval tvoj predlog in ven vrgel Caro 20 in dal Caro 120.
Hvala ''Utisevalec''! Sem dvignil temp. drozganja na 67C, ker je bolj ziher in sem zmanjšal % Cara sladu.

Glede temp. fermentacije pa bom raje ostal na US-05, ker ne morem imeti do 18C...

Ali imate morda izkušnje s tem AROMA sladom. So na Mojepivo dokaj novi. Meni se zdi kar zanimiv, saj imam rad bolj pol okus in sploh aromo po sladu?

Poročam o rezultatih in lp!
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo pivovarji!

Tudi jaz sem končno uspel prebrat cel forum. Vmes prebral tudi nekaj knjig in predvsem presrfal nekaj sto spletnih homebrew strani.
Do sedaj sem naredil tri runde piva ''all grain'' z opremo za bottling size 20l (fermentacija v 25l steklenem flaškonu).
Seveda je bilo 18-20l piva hitro premalo za vse žejne prijatelje in sem se lotil projekta nabave nove opreme.
Sedaj imam od opreme:
- 50l inox sod za gretje vode
- 110l inox kotel za kuhanje piva
- 100l plastični čeber (izoliran z armafleks peno) z notranjim sitom za drozganje
- 1x 55l konični fermentor in 1x 25l steklen flaškon za fermentacijo
- nov mlin za slad
- opremo za stekleničenje (Ale steklenice, sterilizator, stojalo za sušenje steklenic, zapiralec kronskih zamaškov,...)
Naredil sem tudi železno stojalo, kjer bodo trije sodi stali in se bodo tekočine po prostem padu pretakale v spodnji sod.
Vse grejem na plinski gorilec.
Prvi batch v novi opremi bo ''English Pale Ale'', v katerem bom uporabil izključno slovenski hmelj. Tak bolj osvežilen in piten za poletne dni
Zanima me vaše mnenje o receptu:
- 11,25kg Pale Ale
- 1,5kg Cara 20
- 1,5kg Cara 50
- 1,5kg Aroma 100
- 0,5kg Flaked Barley
Hmelj:
- 80g Extra Styrian Dana 60min
- 70g Aurora po 6dneh za dry hop
Kvas:
- 3x 11g SAFALE US-05

Drozganje 60min na 64 stopinjah
Ciljna OG 1045 in neklje 4,9%ALC.
Bottling size naj bi bil 70l.
Primarna fermentacija 14dni na 18-21stopinjah.
Pretakanje v sekundarni sod, sladkanje z navadnim belim sladkorjem (faktor 2,2) in pretakanje v steklenice.
Cold crash delam po cca. 1tednu sekundarne fermentacije v steklenicah tako, da dam pač po cca. 10 steklenic v hladilnik na 2stopinje za dobra dva dni.


Hvala za vse kometarje vnaprej in lp!


Kaksnen hladilnik pa imas to? Jaz ne spravim vec k 2 balona v hladilnik k delam coldcrash? Ti jih po 10, kolikor sem tu bral kaj pises.
Ali steklenice po 0.5 l?

Coldcrash se namrec dela pred steklenicenjem, z namenom "ocistiti pivo", da kvas in sedimenti padejo na dno ferm.posode.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Jah, saj bi rad delal Cold Crash pred stekleničenjem, ampak so Corny Kegi ali pa Party sodčki zaenkrat le na seznamu želja. 55l inox fermentorja in 20l flaškona pa pač ne morem spravit v hladilnik. Pozimi, pri nizkih temperaturah to ni problem. Sedaj poleti pa je le hladilnik primeren a cold crash.
Kakšne sodčke pa imate vi, da jih lahko spravite v hladilnik za cold crash pred stekleničenjem?
Tako Cold crash delam s steklenicami. Pivo pa se tudi v njih dobro očisti. Je pa res, da se s tem podaljša faza proizvajanja CO2 v steklenicah.
Usedlin pa se skušam znebiti že v fazah kuhanja piva in pretakanja v iz primarca v sod, ki je namenjen za dodajanje sladkorja in stekleničenje.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.768
113
Kako se na daljši rok obnesejo te pirovske flaše, ki jih prodajata Stenko in Polonavin? Kakor sem probal, tile dvoročni zapiralci glih za glih pritrdijo zamašek. Koliko se čez čas nabere slabo zaprtih flaš?
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Jaz imam flaše iz Polonavin. Problem teh flaš je nizek odebeljen zgornji del. Ko so bile flaše nove, se jih je dalo solidno zapret, pri enem tretjem ali četrtem zapiranju pa je postalo križ - kljub vsemu ni bilo nobene slabo zaprte flaše. Uspelo mi je clo streti en vrat steklenice.
Moja rešitev... stoječi zapiralec
smile-1.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Bom doma pogledal katera firma je, kupljen je bil v kmetijski zadrugi v Lescah. Je pa nastavljiv po višini ima tudi nastavek za zapiranje kozarcev
smile-1.gif
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
<rant>
Pri določenem Kranjskem dobavitelju slada so totalno neresni. Se zmeniš, da prideš čez 20min po nekaj vreč, nakar se ti gazdarica pred nosom zapelje iz dvorišča in ostaneš praznih rok. Na telefon se ne javljajo, delajo pa do dveh in si primoran it med šihtom tja. Slabše kot javna uprava!

Razumem, da ne gre za miljonske zneske, ampak odnos je pa popolnoma neresen.
</rant>
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Če kdo rabi imam doma 10 gajb polnih flaš od Laškega, ki jih več ne rabim. Flaše so že vse brez etiket in očiščene, ker sem jih rabil 2 leti. Tako, da samo čistilo not it flaširat. Zraven lahko prodam tudi še 1x zaprt paket zamaškov. Mislim, da je paket od 500 kos. Lahko pa pogledam. Sem pa iz Postojne.
 
Nazadnje urejeno:

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Prodam hmelj CITRA!
Kupljen 1kg včeraj v Hmezadu.
Prodam ga 500g / za 26€
Lahko ga prodam tudi pakiranega po 100g / za 6€ na kos

Sem iz okolice Domžal, lahko dostavim tudi v Lj.
Več info na ZS
2250324-Citrahops.jpg
 

Priponke

  • 2250324-Citrahops.jpg
    2250324-Citrahops.jpg
    155,8 KB · Ogledi: 411

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Mah citra je postala prav overated hop.
Ok, sej ima dobro alfo, pa ogromno arom....sam za tak dnar dobiš že 2 kg ravno tako odličnega hmelja, pa še vsi jo uporabljajo....no sej zato je pa logično, zakaj ma tako ceno. Tisti ki jo gojijo si pa najbrž močno manejo roke
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citre je na tržišču predvsem zelo malo ker je dokaj mlad hmelj, pa tudi poraba dejansko ni tako velika kot se na prvi pogled zdi. Citra se uporablja kot hmelj za dodatno aromo in razen v craft brewingu se skoraj ne uporablja v industrijskem pivovarstvu.

Vseeno sem zasledil podatek da je to trenutno trend in da so letos hmeljarji v ZDA povečali količine zasaditev citre za faktor 15, recimo stari dobri cascade je šel gor za faktor 3. Večina teh povečanj na strani pivovarstva je v craft sceni ki pa ne raste tako hitro kot kažejo številke hmelja pač pa se delež arome v pivu močno povečuje in s tem količina hmalja na liter piva.

To je to kar se pojavlja tudi v homebrewing skupnosti, včasih je bilo v 20l APA dovolj mogoče 50g hmelja za aromo, danes ga je pa 150g premalo. IPA se je premaknila v višave, kmalu bo imela več hmelja kot sladu! Tudi ostali stili se prilagajajo, angleški ESB danes mora imet toliko hmelja kot "originalno" angleška IPA, velikokrat se dela "bitterje" po merah sodobnegih APA samo da se uporablja evropski hmelj!
tongue-1.gif


Skratka hmelj postaja vse bolj pomembna surovina za pivo, in osebno mislim da se s tem v ozadju poslabšuje kvaliteta. Dodati veliko količino sodobnega hmelja v neko "povprečno" ali cel ozanič osnovo sicer lahko da ven super pivo, ampak tehnološki proces v ozadju je pa s tem totalno degradiran.

Torej toliko kot so svetli lagerji naredili v zadnjih 100 letih škode pivu ker so okuse zbili na minimum, toliko škode lahko naredijo ti sodobni trendi ravno v obratni smeri. Tako da vsem (domačim pivovarjem) polagam na dušo da poleg IPA, APA ipd. piv delajte tudi kaj bolj "na nivoju", ker koneckoncev imate možnost in znanje!
zmaga.gif


Stili odlični za poletje so recimo nemška pšenična piva, belgijska lahka ale (pšenična) piva, ameriška stara ale piva (cream ale, ) ...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ali je kdo že delal z PEATED MALT (smoked) sladom.
Do kakšnega procenta ga je sprejemljivo uporabit? Pač rad bi malo dimljenjega karakterja pri Schotish ale-u, vendar ne bi rad da se samo dim čuti :D Glede encimsko se mi zdi da nebi smel bit problem, ker kot sem razumel ta slad ima encime
Isto me zanima tudi za Château Whisky Light.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.