Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
ksz

gre kdo na društveni piknik v soboto?
grims-1.gif

da rečemo še kakšno v živo ne samo če žice...
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
ksz in ker sem jaz zaposlen v Nektar naturi (ne ravno v prodaji) in ker sem dobil par vaših mailov z zanimanjem za sodčke.

Če se modu zdi, da ta "reklama" ne paše sem, se opravičujem in ne bom jamral ob morebitnem izbrisu posta.

Mal stihijsko smo izgleda te sodčke prodajali, vsak jih je za drugo ceno. Ta, ki jo je dobil "kumino", je bila res sonderangebot, ampak zdaj smo si pač sami sebi malo znižali cene.
Domnevno bomo odslej prodajali

1 sodček ali več po 50 EUR
5 sodčkov ali več po 40 EUR
10 sodčkov ali več po 30 EUR
komplet dve sklopki + 4 objemke + 3m cevi: 10 EUR
vse je ball lock, sodček ima zraven pokrov z ventilom.
Cene so vključno z DDV.

Sodčki so v "operativnem stanju" = uporabljamo jih za sok in so očiščeni (po standardih za sok, mogoče jih je za pir treba še bolj rigorozno?)

Ker imamo dostavo soka po celi Sloveniji, se večinoma lahko dogovorimo, da vam sodčke (ne ravno na naslov, verjetno pa blizu vašega kraja) pripelje naša dostava brezplačno.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Vam privoščim
smile-1.gif

Kaj mate v planu kuhat?

Russian imperial stout, so pa imeli "kolovođe" kar nekaj dela z določanjem sladov, hmeljev, kvasovk, tako da nekaj podobnega pivu bo že prišlo ven...
evil.gif
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
ksz in ker sem jaz zaposlen v Nektar naturi (ne ravno v prodaji) in ker sem dobil par vaših mailov z zanimanjem za sodčke.

Če se modu zdi, da ta "reklama" ne paše sem, se opravičujem in ne bom jamral ob morebitnem izbrisu posta.

Mal stihijsko smo izgleda te sodčke prodajali, vsak jih je za drugo ceno. Ta, ki jo je dobil "kumino", je bila res sonderangebot, ampak zdaj smo si pač sami sebi malo znižali cene.
Domnevno bomo odslej prodajali

1 sodček ali več po 50 EUR
5 sodčkov ali več po 40 EUR
10 sodčkov ali več po 30 EUR
komplet dve sklopki + 4 objemke + 3m cevi: 10 EUR
vse je ball lock, sodček ima zraven pokrov z ventilom.
Cene so vključno z DDV.

Sodčki so v "operativnem stanju" = uporabljamo jih za sok in so očiščeni (po standardih za sok, mogoče jih je za pir treba še bolj rigorozno?)

Ker imamo dostavo soka po celi Sloveniji, se večinoma lahko dogovorimo, da vam sodčke (ne ravno na naslov, verjetno pa blizu vašega kraja) pripelje naša dostava brezplačno.
Dobrodošla reklama
aplauz.gif

Sodčki pa so 19l predvidevam?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Je smiselno dati 0,5kg čokoladnega sladu in 0,4kg praženega ječmena(oluščenega) na 4,5kg pale sladu?(21l pira) Ali je preveč(glede na večino receptov, kjer je ponavadi 0,2-0,3kg posameznega zasmojenga sladu)?
Rad bi ornk okus, ne vem pa koliko je preveč, da ne zajebem serije
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Za čokoladnega ni problema, oluščen črni ječmen je pa specifičen. Načeloma daje manj arome (in precej manj "astrigenosti") ima pa veliko barve. Tako da v smislu okusa bi znal tudi v večjih količinah bit uporaben oz. ne bo škodoval, bo pa dal od sebe precej barve. Tako da če bi rad da ima pivo barvo in okuspo usedlini od kave bi znal bit tvoj recept ok!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Ma nazadnje sem imel notri 0,35kg praženega ječmena in 0,3kg čokoladnega in je bilo fajn. Ampak bi rad še malo več okusa
evil.gif
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Marička!!
bonk.gif
Nekaj tednov sem potreboval, da sem prebral celotno temo ...

Vmes se popolnoma okužil, spoznal ljudi in tudi nekaj spackal skupaj. Rezultati sledijo čez nekaj tednov.

Prelomni trenutek je bil, ko sem izvedel, da bo v Ljubljani festival piva in na njem delavnica. Žena je bila takoj za (ljubiteljica piva pač) in je dodobra okusila ponudbo medtem, ko sem jaz poslušal in gledal predavanje Kalbota in Jerneja iz DLDP.
Sledilo je branje foruma, nabava dveh knjig http://www.amazon.co.uk/dp/0937381888/ref=pe_385721_51767431_TE_dp_1 . Knjigi še obdelujem, vmes sem pa nabavil nekaj ključne opreme. Imel sem odlično epizodo z dostavo opreme od "sam svoj pivovar". Možakar je res na mestu, in malo (precej manj) dobro nabavo preko "mojepivo". Raje ne bi nadaljeval o tem...
Ženina teta mi je sešila odlično vrečo iz DM vreč za perilo za moj 50 litrski lonec, tast pa zvil bakreno spiralo. Termometer je pa kar digitalni brezžični. Mi da malo svobode, ko čakam na ustrezno temperaturo.
Kalbo mi je na začetku priskočil na pomoč v ključnem delu (HVALA) in potem sem začel s pacanjem.
O rezultatih bom še poročal. Trenutno imam v fermentorjij Dry stout, Irish red ale in IPA, ki pa bo očitno bolj APA, ker je poleg Challengerja notri Cascade. Stout in IPA čakata na 17,5 do 18 C, Irec je pa bil po dveh dneh 18 C prestavljen na 20 C (recept tako svetuje)

Hvala vsem, predvsem vama Utisevalec in Kalbo za prispevke, ki so prišli zeloooo prav
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Zdravo pivovarji!

Tudi jaz sem končno uspel prebrat cel forum. Vmes prebral tudi nekaj knjig in predvsem presrfal nekaj sto spletnih homebrew strani.
Do sedaj sem naredil tri runde piva ''all grain'' z opremo za bottling size 20l (fermentacija v 25l steklenem flaškonu).
Seveda je bilo 18-20l piva hitro premalo za vse žejne prijatelje in sem se lotil projekta nabave nove opreme.
Sedaj imam od opreme:
- 50l inox sod za gretje vode
- 110l inox kotel za kuhanje piva
- 100l plastični čeber (izoliran z armafleks peno) z notranjim sitom za drozganje
- 1x 55l konični fermentor in 1x 25l steklen flaškon za fermentacijo
- nov mlin za slad
- opremo za stekleničenje (Ale steklenice, sterilizator, stojalo za sušenje steklenic, zapiralec kronskih zamaškov,...)
Naredil sem tudi železno stojalo, kjer bodo trije sodi stali in se bodo tekočine po prostem padu pretakale v spodnji sod.
Vse grejem na plinski gorilec.
Prvi batch v novi opremi bo ''English Pale Ale'', v katerem bom uporabil izključno slovenski hmelj. Tak bolj osvežilen in piten za poletne dni
Zanima me vaše mnenje o receptu:
- 11,25kg Pale Ale
- 1,5kg Cara 20
- 1,5kg Cara 50
- 1,5kg Aroma 100
- 0,5kg Flaked Barley
Hmelj:
- 80g Extra Styrian Dana 60min
- 70g Aurora po 6dneh za dry hop
Kvas:
- 3x 11g SAFALE US-05

Drozganje 60min na 64 stopinjah
Ciljna OG 1045 in neklje 4,9%ALC.
Bottling size naj bi bil 70l.
Primarna fermentacija 14dni na 18-21stopinjah.
Pretakanje v sekundarni sod, sladkanje z navadnim belim sladkorjem (faktor 2,2) in pretakanje v steklenice.
Cold crash delam po cca. 1tednu sekundarne fermentacije v steklenicah tako, da dam pač po cca. 10 steklenic v hladilnik na 2stopinje za dobra dva dni.


Hvala za vse kometarje vnaprej in lp!
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Je mogoče že kdo poskusil za hmelj uporabiti kar večje filter vrečke za čaj ?
So sploh primerne?

Sicer ne vem zakaj bi uporabljal filter za hmelj ker koneckoncev vedno pade na dno in se ga brez problema znebiš v končnem pivu, ampak načeloma tudi filtrirne vrečke in kapsule delujejo. Je pa potrebno upoštevat da se hmelj ob stiku s tekočino "napihne" in zasede precej volumna. Če je v vrečki/kapsuli utesnjen izločanje snovi ki jih vsebuje ni več optimalno tako da ga je za enak efekt potrebno dodati več.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Priporočam ti (vsem ki gredo na večje količine ali drugo opremo) da narediš pivo po receptu, ki si ga že naredil s tem se izogneš problemom ki se tičejo prehoda na drugo opremo (oz. težave lažje lociraš).

Tako na hitro tvoj recept:
- delež cara sladu je dokaj velik T drozganja je pa dokaj nizka, predlagam da prvič na novi opremi raje izbereš temperaturo na 67-68C ker imaš tako rezervo v obe skrajnosti če kaj "zgrešiš", delež cara sladu lahko spustiš (recimo cara 20 na okus ne bo vplival veliko, samo dviguje body)
- izbor hmelja je brez vmesnih dodajanj za aromo. Samo dry hopping je sicer možen ampak računaj da da precej manj arome na količino predvsem pa daje drugačno in manj stabilno aromo (če misliš pivo takoj (mesec dva) popit ok, drugače pa bo aroma izpuhtela in bo pivo brez). Močno priporočam še en dodatek hmelja pri recimo 5 min (čeprav za angleška piva bollj sede šibka aroma ki jo dodaš tam okoli 30-10 minute)
- 3x kvas za 70-80l piva je malce malo, močno svetujem da dodaš vsaj 5 vrečk. Poleg tega če bi rad angleški stil z US-05 kvasom ni ravno idealno ker ne daje nič estrov, tako da je bolje uporabit S-04 kvas (če uspeš držat fermentacijo na 18C)
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Je mogoče že kdo poskusil za hmelj uporabiti kar večje filter vrečke za čaj ?
So sploh primerne?
Ja, jaz jih uporablajm in se mi super obnesejo. Pa še enostavno jih zahakljaš za rob soda.
Uporabljam ta tele in sicer ta velik 9cm> Ebay
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.