Citat:
Uporabnik trpo pravi:
KSZ
Imam spet jaz eno vprašanje. Danes sem se lotil nekega osnovnega Pale ala (85% pilsner, 12% cara 20, 3% cara 120) po BIABu. Mash pri cca 67 stopinjah. In seveda, kot je zame značilno, sem pozabil, da sem si nedolgo nazaj nababil pH meter in po 60min drozganja vseeno preverim pH, ki je bil 6,4, kar povsem zunaj normalnih mej. Voda sama in okrog 7,5. pH in je zelo mehka, pH meter sem umeril z raztopinama 6,9 pH in 4,0. Destilirano vodo mi tudi izmeri 7,0. Je to normalna vrednost? Je lahko tudi to razlog za dokaj nizek izkoristek - cca 65%? Lahko to pusti kakšne neprijetne okuse v pivu? Glede na to, da sem bil pri koncu z drozganjem (pustil sem potem do 75min) niti nisem korigiral pH-ja. Bi bilo naslednjič v takem primeru najbolje korigirat pH s Gypsum-om (ali čim "podobnim")? Žal pa nimam narejene natančne analize vode, ker vodo dobim iz majhnega vaškega vodovoda.
Hvala za napotke in nasvete. Samo pivovarstvo je pa res en dolg (a silno zabaven) učni proces.
LP
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanimajo me komentarji na ta Pale Ale kakšen bo izpadel in kaj bi lahko spremenil:
Količina 35L pivine
2 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
80,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 90,0 min
40,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 5,0 min
40,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 10,0 min
1,30 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 2 14,8 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (50,0 EBC) Grain 4 6,8 %
0,70 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 3 8,0 %
0,60 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 5 6,8 %
5,60 kg Pale Malt (6 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 63,6 %
Drozgal bom na 67°C 70min nato fly sparge na 75°C in kuhal 80 min.. Fermentacija na 18-20°C.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
A je tole infekcija?
https://www.dropbox.com/s/ra8jctt7qk5oeyt/IMG_20150624_171804.jpg?dl=0
Sicer se ne vidi dobro ampak po vsej verjetnosti si fasal nekaj. Glede na nitke bi lahko bila plesen ali pa bakterijska okužba (Pediococcus).
Če je plesen ali zapoznela bakterijska okužba bo verjetno pivo pod zgornjo plastjo še dobro tako da se drži načela da preizkusi vzorec, če je pitno previdno pretoči/stekleniči in čimprej popiješ!
Če je resna bakterijska okužba bo pivo imelo lahko kisel, trpek, trpko-grenek okus.
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo! Jaz bi vzel 500g Citre ali Centenniala! Je pa res, da je (vsaj na ceniku) CITRA SOLD OUT.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Jutro
Bi potreboval kdo Citro/Centennial hmelj iz hmezada? Vzel bi 1 kg pa mi je malo prevec, zato bi delil z nekom polovico. Rajsi bi vzel Citro, ker je dlje obstojna...
Javi! lp
Centenniala sem vzel, je ze prepakiran...ga bom verjetno kr pokuril, ga dam cca 150 g na 1 batch, tk da bo slo kr hitro..
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Koliko so pol tista normalna razmerja slad:voda, kjer naj bi ph v večini primerov ostal v priporočenih mejah?
Jaz sem recimo imel 20l vode in 5kg sladu(ter 7l za izpiranje). Je to ok? Ph jasno nisem meril. Ma OG je bil podoben tistemu v programu, tako da dost nisem mogel falit
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
A je tole infekcija?
https://www.dropbox.com/s/ra8jctt7qk5oeyt/IMG_20150624_171804.jpg?dl=0
Sicer se ne vidi dobro ampak po vsej verjetnosti si fasal nekaj. Glede na nitke bi lahko bila plesen ali pa bakterijska okužba (Pediococcus).
Če je plesen ali zapoznela bakterijska okužba bo verjetno pivo pod zgornjo plastjo še dobro tako da se drži načela da preizkusi vzorec, če je pitno previdno pretoči/stekleniči in čimprej popiješ!
Če je resna bakterijska okužba bo pivo imelo lahko kisel, trpek, trpko-grenek okus.
Šment.
No, kislega specialnega piva ne mislim delat, tako da bom verjetno poskusil srečo in zaflaširal pretočeno pivo. Trenutno je pivo v plastičnem fermentorju, ta fermentor je potemtakem zanič? A bo zanič tudi točilna posoda (v kolikor je plastična), kamor bi pretočil okuženo pivo?
BTW, sem pa mlel ječmen tik preden sem kuhal pivo in to v istem prostoru, kar bo zagotovo eden izmed virov zla. Lactobacillus se prenaša v ječmenovem prahu, pravijo kolegi američani.
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Zdravo! Jaz bi vzel 500g Citre ali Centenniala! Je pa res, da je (vsaj na ceniku) CITRA SOLD OUT.Citat:
Uporabnik carty pravi:
Jutro
Bi potreboval kdo Citro/Centennial hmelj iz hmezada? Vzel bi 1 kg pa mi je malo prevec, zato bi delil z nekom polovico. Rajsi bi vzel Citro, ker je dlje obstojna...
Javi! lp
Centenniala sem vzel, je ze prepakiran...ga bom verjetno kr pokuril, ga dam cca 150 g na 1 batch, tk da bo slo kr hitro..
Kaj se pa pol javljaš???
Malo off...Citat:
Uporabnik carty pravi:
vzames kilo in jo das v zamrzovalnik, pa je stvar resena...