Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zajebal, moral bi danes, ko je zunaj mraz
evil.gif

Res v pivino nameči led, da jo dovolj shladiš. Kasneje si pa zrihtaj nekaj, kar ti bo držalo temperaturo tudi med fermentacijo.

pa še prej ga prevri, da bo sterilen
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Sem mislil, da imaš ko kuhaš
smile-1.gif

Ja pol pa logično da rabiš. A daš potem v kak izolator ko prideš na 68 al kar dogrevaš?
Jaz imam kar tistega k je kao za meso k ima špico dolgo 20cm in natančnost 0,3°C
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Večina izgube je skozi vrh (pač termika), tako da če daš eno pokrovko in vržeš neko staro odejo nanjo si izgube že omejil vsaj za pol.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Jutro:)
Bi potreboval kdo Citro/Centennial hmelj iz hmezada? Vzel bi 1 kg pa mi je malo prevec, zato bi delil z nekom polovico. Rajsi bi vzel Citro, ker je dlje obstojna...
Zdravo! Jaz bi vzel 500g Citre ali Centenniala! Je pa res, da je (vsaj na ceniku) CITRA SOLD OUT.

Javi! lp
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Jutro:)
Bi potreboval kdo Citro/Centennial hmelj iz hmezada? Vzel bi 1 kg pa mi je malo prevec, zato bi delil z nekom polovico. Rajsi bi vzel Citro, ker je dlje obstojna...
Zdravo! Jaz bi vzel 500g Citre ali Centenniala! Je pa res, da je (vsaj na ceniku) CITRA SOLD OUT.

Javi! lp

Centenniala sem vzel, je ze prepakiran...ga bom verjetno kr pokuril, ga dam cca 150 g na 1 batch, tk da bo slo kr hitro..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113

Sicer se ne vidi dobro ampak po vsej verjetnosti si fasal nekaj. Glede na nitke bi lahko bila plesen ali pa bakterijska okužba (Pediococcus).

Če je plesen ali zapoznela bakterijska okužba bo verjetno pivo pod zgornjo plastjo še dobro tako da se drži načela da preizkusi vzorec, če je pitno previdno pretoči/stekleniči in čimprej popiješ!
zmaga.gif


Če je resna bakterijska okužba bo pivo imelo lahko kisel, trpek, trpko-grenek okus.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
KSZ

Imam spet jaz eno vprašanje. Danes sem se lotil nekega osnovnega Pale ala (85% pilsner, 12% cara 20, 3% cara 120) po BIABu. Mash pri cca 67 stopinjah. In seveda, kot je zame značilno, sem pozabil, da sem si nedolgo nazaj nababil pH meter in po 60min drozganja vseeno preverim pH, ki je bil 6,4, kar povsem zunaj normalnih mej. Voda sama in okrog 7,5. pH in je zelo mehka, pH meter sem umeril z raztopinama 6,9 pH in 4,0. Destilirano vodo mi tudi izmeri 7,0. Je to normalna vrednost? Je lahko tudi to razlog za dokaj nizek izkoristek - cca 65%? Lahko to pusti kakšne neprijetne okuse v pivu? Glede na to, da sem bil pri koncu z drozganjem (pustil sem potem do 75min) niti nisem korigiral pH-ja. Bi bilo naslednjič v takem primeru najbolje korigirat pH s Gypsum-om (ali čim "podobnim")? Žal pa nimam narejene natančne analize vode, ker vodo dobim iz majhnega vaškega vodovoda.

Hvala za napotke in nasvete. Samo pivovarstvo je pa res en dolg (a silno zabaven) učni proces.
smile-1.gif


LP
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanimajo me komentarji na ta Pale Ale kakšen bo izpadel in kaj bi lahko spremenil:
Količina 35L pivine
2 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
80,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 90,0 min
40,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 5,0 min
40,00 g Styrian Goldings [4,20 %] - Boil 10,0 min
1,30 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 2 14,8 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (50,0 EBC) Grain 4 6,8 %
0,70 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 3 8,0 %
0,60 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 5 6,8 %
5,60 kg Pale Malt (6 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 63,6 %

Drozgal bom na 67°C 70min nato fly sparge na 75°C in kuhal 80 min.. Fermentacija na 18-20°C.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.