Eno vprašanje o teh tamalih 5 literskih party kegih. A majo mogoče enake priključke kot conry kegi, al je treba nabavt ločeno pipco in co2 sistem?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mogoče malo trivialno vprašanje, vendar vseeno.
Zakaj so v pivu estri nezaželjeni okusi, če imajo pa ponavadi prijeten vonj (sadje itd...)
Ter kako ločite npr pri IPAh ali drugih močno hmeljenih pivih ali gre za estre, ali so to pač hmeljne arome?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pri party sodčkih imaš dva različna sistema, oz še več.
Ena varianta je tale, kot je kalbo rekel, kjer moraš potem tud sodček spiti še isti dan, ker ti bo noter vdiral zrak (laško itd...)
Druga varianta so pa tile ki jih ponuja na moje pivo, kjer pa na vrh priključiš CO2 bombico (za smetane v gostinjstvu). Tukaj noter ti bo pivo več časa zdržalo, je pa seveda cel sistem dražji...
Vsekakor najboljša izbira bo Corny sodček
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Mogoče malo trivialno vprašanje, vendar vseeno.
Zakaj so v pivu estri nezaželjeni okusi, če imajo pa ponavadi prijeten vonj (sadje itd...)
Ter kako ločite npr pri IPAh ali drugih močno hmeljenih pivih ali gre za estre, ali so to pač hmeljne arome?
IPE, sploh Ameriške je precej težko sodit, ker hmelj res zdominira vse. Če je pa pivo totalno estrasto, ker je fermentiralo pri previisoki temperaturi z S04 recimo, pa tud lahko fašeš na nos toliko estra in fenola, da tudi AIPA ni za pit.
Sploh angleški bittri so problem, ker morajo bit estrasti, sadni, samo če je tega preveč, oziroma zdominira pa spet ni za pit.
Tako da estri in tudi kak drug priokus niso vedno neželen priokus, odvisno od stila. Zato pa, kot sem rekel sojenje piva ni mačji kašelj.
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Kaj pa Centennial/Cascade? Tega ne potrebuješ?
Biksaš ga v najpomembnejšem elementu pivovarstva. Obvezno si uredi hlajenje in zanimivo, ko ti bo enkrat en pale ale ali pa IPA pofermentiral na temperaturi okolice okoli 16 stopinj in ti fermentacija v prvih petih dneh ne bo otekala nad 20 stopinjami boš šele dobil tiste prave arome, ki jih moraš dobit iz S04. Tukaj se osvaja medalje. Za tvoj sistemček si izdelaj en protitočni hladilnik pivine iz ene 12 metrov bakrene cevi in cevi za zalivanje, ker 100 litrov boš malo težje ohladil s spiralo.Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Redko pade pod 30
Vem da je v teoriji full preveč, sam nevem piva so lepo pitna, sicer polna sadnih arom, vendar nič ne peče ali ima občutek kakega pretiranega alkohola.
Je pa res da sem nepoznavalec okusov in ne znam razbrati estrov, vendar kot sem omenil nič neužitnega, razen če niti sam ne opazim....ostali pokuševalci tud nič ne rečejo da kej smrdi
Pa kaj imaš v stanovanju 28 stopinj al kajCitat:
Uporabnik pocast pravi:
Redko pade pod 30