Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Nardiš sam?
Iz blaga za zavese. Bom poiskal pa lahko objavim en excel fajl, kjer vržeš noter mere lonca (višino, širino) pa ti vrže ven obod odrezanega stožca + dno, da pol sam sešiješ plašč in imaš vrečo, ki se natančno prilega loncu.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz imam slovensko vrečo kupljeno pri eni od naših spletnih štacun in se obnese odlično.
Nazadnje sem namakal 8kg suhega zrnja brez problema...
Pazi pri dogrevanju sladice - se hitro zgodi da jo prežgeš (lahko uporabiš tudi okrog obrnjeno plehnato posodo na dnu, da se vreča ne dotika dna), če pa imaš dobro izolirano pa itak ne rabiš dogrevat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Naročam surovine, pa bi rad naredil tudi en nov schotish-smoked ale.
Vidim da imajo pri hmezadu tudi Château Whisky Light, pa piše da naj bi to bilo bolj za whiskey...ali ga lahko uporabim tudi za pivo, na googlu ne najdem odgovora. Uporabil bi med 2-5%
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Nekaj se mučim z nastavitvami opreme v BeerSmithu pa mi nekako ne uspeva najbolje. Uporabil bi 25-litrski pivovarski sod, nastavitve so pa naslednje:

Ko pogledam recept, mi takoj na začetku napiše, da bom potreboval 26l vode. OK, nekaj viška sicer je, ampak ko bom v to potopil 5kg slada, bo pa sigurno šlo čez. Prosim torej za mal pomoči pri nastavitvah... Mogoče bi tudi komu drugemu prišel prav kak screenshot beersmitha od vas, profijev
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Poglej ročne kalkulacije za vodo že ene 10x napisane v tej temi!
grin1.gif


Verjetno delaš biab?

V osnovi je kalkulacija za vodo pravilna in ja v 25l ne boš spravil BIABa za 20l batch. Kot so ti svetovali že zgoraj lahko zmanjšaš batch, čeprav tako na pamet boš moral it na okoli 15 pre boil oz. okoli 12-13l končnega volumna. Lahko pa dodatno izpiraš vrečo v drugi posodi vedru, oz. vrečo izpiraš nad prvo posodo.

Pa tudi tako računaj da pri 25l koncu boš težko vrel 23l piva, penca se kar lepo dvigne in ti gre hitro vse skupaj čez oz. če vreš zelo počasi potem ni optimalno. Da seveda se goljufat recimo tako da enih 15 min vreš manjšo količino in potem dodaš ostalo ali pa kaj podobnega.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Vreče, ki jih prodajata naši 2 štacuni, so za en drek. Pri 5kg sladu + voda, se mi je začela trgati pri jemanju iz pivine.

Torej dovolj vzdržljivo vrečo za biab do 5,5kg sladu dobim kje?

Vidiš, kle se pa čari BIAB nehajo potem
grims-1.gif
. Baje ima pivius neko Slovensko vrečo, ki se dobro obnese, sam ga moraš poklicat oziroma kontaktirat prek maila, ker je nima v trgovini.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Odrezan 25 litrski pivski sod niti pod razno ne drži 25 litrov, je kar lepo par litrčkov manj. Tako da jest spravim v 50 litrski pivski sod komaj 38 litrski batch (končna količina).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Vreče, ki jih prodajata naši 2 štacuni, so za en drek. Pri 5kg sladu + voda, se mi je začela trgati pri jemanju iz pivine.

Torej dovolj vzdržljivo vrečo za biab do 5,5kg sladu dobim kje?

Vidiš, kle se pa čari BIAB nehajo potem
grims-1.gif
. Baje ima pivius neko Slovensko vrečo, ki se dobro obnese, sam ga moraš poklicat oziroma kontaktirat prek maila, ker je nima v trgovini.

S kvalitetno vrečo se da brez problema varit 35-38l batch-e, za kaj več bi pa moral imeti kakšen kovinski odcejevalnik v katerega bi nastavil vrečo in potem vse skupaj potegneš ven iz mash tuna (https://utahbiodieselsupply.com/brewingfilters.php).
Dobra stran vreče je, da imaš dokaj visoke izkoristke, meni je že prvič uspelo 75%.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Dve vprašanji.

1. A obstaja kak način, da kolikor toliko pravilno karboniziram pivo brez pravega manometra. Manometer z ustrezno skalo je na pošti, v soboto pa bi rad na pikniku že prvič postregel pivo iz kega. Trenutno imam gor merilec pretoka (l/min in CFM). Se da zadevo mogoče po filingu karbonizirat? Spustim not tlak, sod pretresem, probam, ponovim postopek?

2. Danes sem v ta keg dal APA, za katerega sem uporabil Wyeast 2565 Kolsch kvas iz prejšnjega batcha. FG je po 10 dneh padel iz 1.048 na 1.004. Drozgal sem sicer pri nizki temperaturi, dodal sem 150g sladkorja, temperatura je bila na zgornji meji za ta kvas, mogoče mi je kdaj celo ušla kako stopinjo čez.

Nisem navajen na tako nizek FG, je to normalno ali je možno, da mi je še kakšna druga zadeva prišla not in pojedla sladkor? Okus je drugače top, verjetno najboljši APA, ki sem ga spravil skupaj do zdaj, brez očitnih neželenih okusov, z močno hmeljno aromo in presenetljivo "poln" za tak FG.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
v hladilniku imam oprani kvas druge generacije že en mesec .
Ali bo dober za nadaljno uporabo? , ali pa je v hladilniku že predolgo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Dve vprašanji.

1. A obstaja kak način, da kolikor toliko pravilno karboniziram pivo brez pravega manometra. Manometer z ustrezno skalo je na pošti, v soboto pa bi rad na pikniku že prvič postregel pivo iz kega. Trenutno imam gor merilec pretoka (l/min in CFM). Se da zadevo mogoče po filingu karbonizirat? Spustim not tlak, sod pretresem, probam, ponovim postopek?

2. Danes sem v ta keg dal APA, za katerega sem uporabil Wyeast 2565 Kolsch kvas iz prejšnjega batcha. FG je po 10 dneh padel iz 1.048 na 1.004. Drozgal sem sicer pri nizki temperaturi, dodal sem 150g sladkorja, temperatura je bila na zgornji meji za ta kvas, mogoče mi je kdaj celo ušla kako stopinjo čez.

Nisem navajen na tako nizek FG, je to normalno ali je možno, da mi je še kakšna druga zadeva prišla not in pojedla sladkor? Okus je drugače top, verjetno najboljši APA, ki sem ga spravil skupaj do zdaj, brez očitnih neželenih okusov, z močno hmeljno aromo in presenetljivo "poln" za tak FG.

Po filingu je stvar dokaj komplicirana ker do sobote boš itak rabil "hitro" karbonacijo in tam že z manometrom lahko zaideš v probleme. A imaš kakšno pumpo za kolesa pumpat z manometrom, kompresor ali kaj podobnega? Recimo manometer s tistega bi lahko porabil za grobo določite lestvice.

Sicer po filingu bi sam šel postopno metodo z "bursti", torej nabij pritisk v keg in keg tresi cca. 30-60 sec (najbolje če je pivo čimbolj mrzlo). Nato počakaj VSAJ 30 min da se stvar umiri in poskusi pivo, ne gledat pene glej karbonacijo (pilsner ali weizen kozarec, lahko tudi merilni valj od aerometra, pa glej mehurčke ki se dvigajo). Če mehurčkov ni dvigni pritisk (števec pretoka) za cca. 50% in ponovi vajo, ko se pojavijo mehručki drži pritisk na tistem in ponavljaj "burste" dokler nimaš zadovoljive stopnje. Potem pusti pivo 24h na hladnem in ga spet poskusi naslednji dan, če bo premalo karboniran ponovi vajo če bo preveč spusti ves pritisk, počakaj par urc in ponovno poskusi. Do sobote imaš čas tako da kar počasi!
evil.gif


Glede drugega vprašanja povej še kakšne si imel temperature fermetacije, drozganja (nizko? koliko?), in delež cara sladu ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
v hladilniku imam oprani kvas druge generacije že en mesec .
Ali bo dober za nadaljno uporabo? , ali pa je v hladilniku že predolgo?

Je dober, računaj pa da je že določen delež celic pomrl oz. da ne funkcionirajo več optimalno tako da ga doziraj ustrezno več.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Brewtarget mi ni shranil recepta, tako, da čisto točnih številk ne vem, ampak:

85% Pale ale 2RS
10% Cara ruby (50)
5% Beli sladkor

Mash začel na 66 stopinjah, po 90 minutah temp. padla na cca. 63. Vrečko ožel, v drugi posodi naredil še izpiranje tako, da sem cca. 30 minut namakal na cca. 73 stopinjah.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pri FGju 1.04 bi imel 91% "apparent attenuation" kar je tehnično možno če drozgaš zelo nizko oz. uporabljaš preprosti sladkor (belgijska piva) pa še to mora bit kvas bolj požrešen. Tale kolsch ima po specifikacijah 73-77% prebavljivost kar je neka srednja reč.

Težko rečem ampak mislim da skoraj ni možno da bi šlo na tak način tako nizko, čeprav ob idealnih parametrih nekaj možnosti obstaja. Si meritev ponovil oz. si preveril inštrument? (sploh ker praviš da ima pivo ok telo, tole bi moralo bit namreč dokaj dry in vodeno) Sicer če je pivo ok se ne sekirat!
grin1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Meril sem z dvema različnima aerometroma. Dopuščam možnost napake za kakšni 2 točki, ampak se mi zdi vseeno zelo nizko. Sploh zato, ker je isti kvas prejšnji batch prebavil samo do 1.012 iz 1.048, torej, direkt v povprečju specifikacij.

Sicer je tale zadeva vseeno dosti suha, ampak vseeno manj, kot sem pričakoval glede na FG. Pa ne, da bi se sekiral, ampak sem očitno našel recept za APA, ki mi je res všeč, pa bi rad ponovil.

Očitno bo kombinacija relativno nizkega drozganja in visoke temperature fermentacije "kriva" za nizek FG. Če so not kakšne divje kvasovke z zapoznelim učinkov, pa nikoli ne bomo vedeli. Pivo je že v kegu, od oka karbonizirano in do nedelje ga ne bo več. Hvala za nasvete glede karbonizacije.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Prodam nove mash vreče za drozganje, širine za sod premera 38 cm, vanjo gre tudi do 6-7 kg slada, globina vrece cca 40 cm. Cena ene je 10 eur. Info na ZS. Hvala

Tukaj še slike te mashing vreče.. še na zalogi..ojačan zgornji in spodnji rob.

imag0788.jpg
[/URL][/img]




Vreče so ponovno na zalogi, vzdržljive in 150 mikronske...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.