Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ni normalno. Ali je napacna meritev ali pa imas fermentacijo z divjim kvasom ki je sposoben pomalcat tudi kompleksen sladkor. Vseeno ata "brett" je pocasen in v dveh tednih dvomim da bi spravil FG tako nizko, poleg tega se neprijetne arome pojavijo takoj in tudi na okusu bi se moralo poznat. Tako da s prve bi sumil napacno meritev gostote. Ponovi meritev, preveri kalibracijo, pretresi fino vzorec da co2 ne bo dvigal bucke ...
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
V vodi kaže 0.997... 4.5kg pils + 700g cara 20 + 150g ječmenovih kosmičev.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Slika kaže normalno, samo fg 1003 ni normalen za tale kvas, sploh pa ne za BIAB...
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
ksz:

Tole sem slučajno zasledil. Če je kdo z gorenjskega konca, pa bi se rad preizkusil v komercialnem pivovarstvu
smile-1.gif


http://www.mojedelo.com/kuhar-pivovar-mz/d-143062?pos=42
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Nekaj me zanima za keg. Ko pivo skarbonizira mu nabijem prtiska 1 bar in odklopim ball loc ali ga pustim priklopljenega na co2 na 1bar non stop. Zanima me zaradi tega ker pive ne spijem takoj po karbonizaciji. Jo spijem par kozarcev prvi dan nato par dni nič nato par kozarcev in to traja cca. en mesec da porabim cel keg.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ko je pivo enkrat karbonirano ne "vpija" več CO2ja oz. doseže izenačitev. Torej dokler imaš v kegu pravi pritisk glede na parametre je načeloma vseeno ali imaš CO2 prikjučen ali ne. Če bo pritisk prenizek bo pač pivo izgubilo karbonacijo do nivoja nove izenačitve, če bo pritisk prevelik bo pa pivo dobivalo karbonacijo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Tole je podobno temu. Smisel ima če imaš svojo pivovarno in želiš pivo prodajat gostilnam ki točijo preko standardnih adapterjev, nimaš pa opreme za čiščenje/polnjenje industrijskih sodov. Drugače ne vidim smisla ker je zadeva za enkratno uporabo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Mogoče tole v razmislek niti ne v povezavi z zadnjimi posti. Tam na pivarstvu. info je cel kup enih sistemov s petimi pumpami in nevem kaj še, komplicirajo tako, da je veselje, na koncu pa še vedno manjkajo osnove in na tekmovanje prijavijo piva, ki so totalno sfaljena, nekatera celo totalno kisla. Naštudirajo celotem HERMS sistem, zapravijo za to goro denarja, potem pa dajo fermentirat na 26 stopinj...juhu ne pomaga nič, ester in fenoli party je tu. Al pa se lotijo irish red, pozabjo pa prečekirat recept in dobiš na mizo stout namest reda. OK, to je blo še OK, al pa ne pazijo pri flaširanju in dobiš ven oksid in tko naprej.

Za zmagovalca z dopelbockom in nosilca medalje za ESB vem, da kuha v plastiki....ja v plastiki z električnimi grelci. Samo fant ne samo, da pozna osnove, celotna kemija vode mu je kristalno jasna, fermentacijo ima naštudirano v piko in tud iz totalno zimprovizirane opreme pride ven vrhunsko pivo, ker fant pač ve kaj dela in to v nulo.

Tko da fantje, brat knjige, študirat postopke in varit in varit. Brez bojazni, če se držiš osnov bo ven vedno prišlo nekaj dobrega, če hočeš vrhunsko za medaljo, potem je treba vedet in naredit nekaj več. Oprema je postranskega pomena.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
zmaga.gif


Se čisto strinjam, za vrhunsko pivo ne rabiš nobene opreme več od osnov! Je pa tu lahko potegnjena tista klasična analogija z avti, za prevoz od točke A do B lahko kupiš novo Dacio za 8k EUR ali pa Mercedesa za 80k EUR, razlika v vozilih je velika, od zmogljivosti do udobja, ampak če ne znaš vozit ti tudi avto za 80k EUR ne bo pomagal pri temu!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
zmaga.gif


Se čisto strinjam, za vrhunsko pivo ne rabiš nobene opreme več od osnov! Je pa tu lahko potegnjena tista klasična analogija z avti, za prevoz od točke A do B lahko kupiš novo Dacio za 8k EUR ali pa Mercedesa za 80k EUR, razlika v vozilih je velika, od zmogljivosti do udobja, ampak če ne znaš vozit ti tudi avto za 80k EUR ne bo pomagal pri temu!
grin1.gif

Hvala bogu oz. komurkoli že, da je tako
smile-1.gif
Kalbo kako je kaj z ocenjavalnimi listi, bodo poslani na mail v bližnji prihodnosti?
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Šlo. Ocenjeval sem Bittre in Irish red. Vse skupaj ena srednja žalost. Najvišje ocene na mizi je dobil ravno Irish red, ki je bil v bistvu black, sam z okusom pa ni blo nič narobe. mam na sumu, da je s kakega kita na mojepivo in se jim je preveč roasted vsulo not.

Pol dobiš ESB, ki ima estrov in fenolov, da se ti zmeša, 04 kvas na 30 stopinjah pomoje, na okusu pa roasted seka namesto karamele. Smo že kle debatiral, da se z roasted ne korigira barve (razen v irish red)

Katerih piv je bilo pa največ prijavljenih? IPA mogoče?
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kako kontrolirate temperaturo fermentacije?

Iščem cheap & safe solution. Kolebam med brew beltom in aquarium heaterjem. Pri brew beltu me moti to, da ne najdem rešitve, ki bi imela poleg tudi termostat, brew belt pa AFAIK nima neke pametne logike gretja, ali?

Pri aquarium heaterju me malce moti potencialna vlaznost prostora, ki bi jo zadeva lahko proizvedla. Imam sicer klet, ki je nekje pri 13,14°C in bi s temle (http://www.agronet.si/izdelek/820314/akvarijski-grelec-100-w) lahko kontroliral lep razpon med 16 in tja do 24 stopinj, več pa itak ni uporabno. V zimskem času bi zadevo prestavil v stanovanjske prostore, ampak spet - vlaga. Ima kdo tak setup in kako se mu obnese?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.