Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Citat:
Uporabnik grmaco pravi:
Situacija je taka: 27.5. sem varil običen pale ale po BIAB metodi. OG točen 1.050, kvas us-05, vrenje normalno. Danes na koncu primarne fermentacije vzamem vzorec in čudno vse skupaj. Meritve pokažejo 1.003? Pivo motno in v njem plavajo drobceni neznani delci... Kaj se mi dogaja? Je to normalno? Sam sumim kvas. Je bil mesec star in sem ga hranil v zamrzovalniku.

No pa še update na ta problem. Večina vas je podvomila v meritev in niste se zmotili. Nabavil sem si refraktometer in danes opravil nove meritve. Torej pivo se fermentira 3 tedne in nova meritev ni pokazala 1.003 ampak 1.023. Iz ene skrajnosti v drugo. Hotel sem že flaširati, a sem si premislil in mu dal še par dni. Kaj menite na to cifro? Nasveti?
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Najprej sem meril z običajnim hidrometrom, sedaj sem pa prvič z novim refraktometrom, in sem ga umeril. Kaže 100% pravilno. Ali je 1.023 preveč za polnjenje po flaškah?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za zgoraj omenjeno recepturo je tak FG pomoje previsok in na tvojem mestu še nebi polnil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
@grmaco, refraktometer ne kaže direktno sladkorja v pivu, to veš ne?
grin1.gif


Moraš imeti korekcijski faktor zaradi tega ker pivo ni samo preprosta glukoza (faktor je ponavadi okoli 1.05) + z deležem alkohola se spremeni tudi frakcija svetlobe in BRIX refraktometri morajo to upoštevat preko kalkulacij.

Skratka za FG dobit moraš imeti OG + korekcijski faktor za tvoj refraktometer. Tule si v spodnji obrazec vnesi tvoj OG (spremeni na SG), tvoj brix in pa se korekcijski faktor ki ga sedaj nimaš ampak na pamet vpisi 1.05.

Sicer je refraktometer odlična zadeva samo naučit se ga moraš uporabljat!
zmaga.gif


Edit: glede na tvoj podatke domnevam da imaš FG okoli 5.5-6 brixa, to je potem pri OGju 1.050 s korekcijo 1.05 okoli 1.010 kar je pomojem ok vrednost za US-05.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Niti ne, meni zadane 100% vse meritve je pa jasno potrebno upoštevat kalkulacijo. Sam vedno OG merim po obeh metodah, s tem dobim za vsak batch kalibracijski faktor ki ga uporabljam dalje v preračunih.

Večina folka meri karnekaj oz. bodisi pozabi na kalkulacijo glede na OG ali pa ne upošteva kalibracijskega faktorja za pivo (in ta ni nujno za vse refraktometre enak, pa tudi med posameznimi pivi niha).
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Evo, prvi keg uspešno karboniziran, brez manometra
smile-1.gif
Par šusov sem spustil not, pretresel, dal čez noč v hladilnik in danes poskusil in je ravno prava stopnja za APA. Zdaj pa upam, da poštar čim prej prinese manometer.

Imam pa še eno vprašanje o dolžini cevi za pipco. Vem, da sem nekje v tej temi bral kako "kalibrirati" tlak v kegu in dolžino cevi, ampak ne najdem teh postov.

Imam piknik pipico s cca. 30cm cevi. Verjetno moram pred točenjem izpustiti co2 iz soda in potem priklopiti co2 nazaj pod minimalnim tlakom? Trenutno sem natočil vzorec kar direkt, pa je bilo ogromno pene.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
S party pipico in 30cm cevi imaš 0 upornosti kar pomeni da bi moral biti tlak v kegu ravno malce nad 0 (toliko da teče). Če bo šel keg hitro (domnevam da ja) potem ni problema, če boš točil dalj časa boš zgubljal karbonacijo ker se bo pritisk v glavi izenačeval s co2jem v pivu (oz. obratno).

Skratka zadevo si predstavljaj tako kot če bi imel pivo v steklenici, če bo pritiska nad pivom malo je enako kot če bi odprto steklenico pustil na pultu in se čez 1 dan čudil zakaj ni več mehurčkov! S kegom je enako, če želiš da so mehurčki moraš imeti dovolj visok tlak ves čas.

Torej edina prava dolgoročna rešitev je pravilno balansirana linija kar lahko narediš samo z dovolj dolgo cevjo oz. z drugimi načini da povečaš upornost na strani točilne linije. V tej kalkulaciji je poleg tlaka pomembna tudi temperatura pri kateri točiš pa še par malenkosti. Daljša cev je sicer "must have" in prva stvar ki jo kupi, cena je relativno nizka.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ok, torej spustim iz kega ves tlak preden začnem točiti, pa bo co2 v pivu sam od sebe porinil ven. Če bo treba bom pač spustil not še malo dodatnega co2.

Kako dolgo cev pa priporočaš, da nabavim. Predvidevam, da se da z daljšo cevjo tudi bolj natančno regulirati tlak, pod katerim točiš, in posledično se zadeva lepše toči?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Dokler bo kaj piva bo CO2 res počasi porival pivo ven ampak se bo kmalu razmerje zmanjšalo in pritiska ne bo dovolj, tako da ti ne ostane drugega kot da priključiš nek minimalen tlak in točiš.

Tako od oka če nimaš regulatorja je idealen tlak tak da ti pivo teče s hitrostjo 1 kozarec (0.5l) na 10 sec (3l/min), če imaš čas je lahko hitrost še manjša ker škodit ne more (če rabiš več pene pač spustiš kozarec ali pa pripreš pipico).

Daljša cev predstavlja za pivo upor in tako lahko držiš v kegu tlak 1 bar pa bo pivo po 5m cevi še vedno teklo s hitrostjo 3l/min, če boš dal pa 30cm cevi boš imel pa pretok mnogo večji pri enakem tlaku in posledično veliko pene.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Zgleda, da sem pri zadnji rundi dobil okužbo, saj se mi na vrhu piva v flašah dela nek čuden obroček, nekako kot da bi bila čez pivo milimeter debela plast masti ali olja. Pivo sem sicer probal in zaenkrat nima nekih hujših priokusov, je pa res da je v flašah šele dober teden, tako da tudi okus ni bil bohve kaj.
Sumim, da je prišlo do okužbe v drugem fermentorju, zdaj bi ga pa rad konkretno očistil - imam pa doma klor v granulah, mislite da bi to zadostovalo?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Dvomim da gre za okuzbo. To se tud men pri stoutu velikokrat zgodi. Ne gre za okuzbo, pac pa za ostanek beljakovin in škroba. Pac napaka, ki pa na sam okus pretirano ne vpliva
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ali je kdo že poizkušal saditi hmelj z semeni? Bi kupil par različnih semen hmelja in poizkusil posaditi na vrtu, da vidim če bo kaj ratalo.
A ima kdo izkušnje?
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Kupi raje sadike na inštitutu, in jih posadi marca. To iz vrečke, ki sem jo kupil v italiji na sejmu je bilo očitno nekje na soncu oz. vročini, ker niti eden od 12 semen ni vzklil.
17758-icon_confused.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.