Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Pa mogoče še nekaj. Tu gor je ful enih vprašanj, a lahko naredim to, lahko uporabim ta slad, oni kvas, tisti hmelj. Človek, ki nam predava o BJCP sojenju pravi, naredi, kar ti pade na pamet, eksperimentiraj in mogoče bo tvoj stil nekoč v smernicah BJCP. Važno je, da naredite tako, da ustvarite fermentabilne sladkorje in da piva ne okužite, vse postalo je free. Tud Black IPA je bla nekoč samo nora ideja nekoga, danes je v smernicah.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Tudi barva ni nujno da ti da 1 piko oz. se gre ponavadi na odštevanje. Če imaš zanič peno boš avtomatično izgubil lahko vse točke tako da barva ni merilo. Torej načeloma tudi če imaš pilsner zlato barvo v kategoriji IPA piva za ameriški ipa pomojem ne bo problema.

Je pa tudi druga stvar da lahki karamelni sladi ne dajejo "karamelnega" okusa, za ameriški stil se načeloma lahko body šlepa samo na dekstrinih (povečana percepcija bodya) za angleški stil pa rabiš nekaj medium cara sladov (cara 40-80) ker je skoraj zahtevana karamelna aroma.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ni res, za zanič glavo lahko odbiješ samo eno piko. Aja, pa ravno v soboto smo iskali 13 pik v totalno skisanem pivu, tko da za zanič glavo definitivno ne izgubiš vseh treh pik. Ij ja na odštevanje se gre, ena pika za glavo, ena za barvo in ena za bistrost. Sam barva mora bit res namesto rumene rdeča, ali namesto črne rumena.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Lahko pa v splošnem vtisu potem odbiješ stvar, tam si lahko res subjektiven.
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
ok super, hvala. Ja, za tekmovanje delam ki bo v zagrebu 6 junija. Ce je ze tekmovanje, si zelim naredit pivo, ki bo cimbolj po smernicah. Drugače pa itak dovolj eksperimentiram za domačo uporabo
smile-1.gif
Bom dodal 6 procentov carared, pa bo lih nekje v spodnji meji za barvo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
A ok, ti boš zagotovo boljše vedel kako je s tem!
grin1.gif


Da dodam še glede barve, sploh na spodnjem območju SRM lestvice.

+-5 SRM lahko prispevajo minerali/soli v vodi, odvisno od razmerja. Torej enak recept lahko v različni vodi da ven povsem različen razultat kar se tiče barve piva.

Tudi čas vretja pivine vpliva na barvo (dalj časa vreš, bolj temno postaja pivo).

SRM lestvica upošteva samo odboj v določenem barvnem spektru, dejanska percepcija barve pa lahko zelo variira. Recimo ravno pri IPAh je pogosta motnost (posledica poznega dry hoppinga) ki močno navidezno potemni pivo.

Skratka SRM je ponavadi vedno ok če upoštevaš ostale smernice stila, barva po BJCPju namreč ni tam sama od sebe ampak je posledicap ravilnega izbora sestavin. Če pač daš v kategorijo pale ale črno pivo je verjetno tista točka od barve še najmanj kar dobiš odbitka!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
btw, če kdo z gorenjskega konca rabi Auroro in Styrian golding, se da kaj zmeniti. Drug teden dobim vsakega po kilo in imam odveč.
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa drži se sedaj vsega od začetka.

Predlagam ti da narediš tako (22l piva):
- vzameš piksno ki si jo dal na povezavi
- dodaš 1.5kg DMEja (lahko amber če bi rad malce bolj jantrno barvo ali pa light če bi rad malce svetlejšo)
- kvasovke daj S-04 ali US-05, predlagam prve, pred dodajanjem v pivo jih rehidriraj v sterilni vodi, idealno bi bilo dat dva paketa

Fermentacija naj bo med 16-18C, pazi da preden dodaš kvasovke temperatura piva ni čez 20C. Ta del je pomemben, če bo temperatura previsoka dobiš spet čudne arome in okuse.

Ven boš dobil bolj močan (po okusu, grenkobi in alkoholo) angleški ale (okoli 5% alkohola), ampak če boš upošteval napisane nasvete bo vsaj dober.

Še na hitro me nekaj zanima. Bilo je govora o dodajanju hmelja. Katerega, Kdaj in koliko?
Da ga dodam v fermentor z pivino, ali ga kuham?
Sicer knjigo sem že prebral, pa glede hmelja me edino to skrbi ker ne vem koliko ga je v piksni.

Kar se tiče DME. Ker sem bral na forumu, da pošiljajo stvari čez rok. Se splača pri njih vzet ali raje pri Sam Svoj Pivovar?

Hvala za odgovor
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Mogoče mi lahko kdo pomaga, dobu sem od fotra regulator za CO2 za varjenje ampak ima na izhodni strani manometer ki meri v l/min 0-30 in ne kaže tlaka (piše spodaj da je 0-6 bar), lahko to kako uporabm za keganje al morm kupit drugega?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Citat:
Uporabnik GasperStef pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa drži se sedaj vsega od začetka.

Predlagam ti da narediš tako (22l piva):
- vzameš piksno ki si jo dal na povezavi
- dodaš 1.5kg DMEja (lahko amber če bi rad malce bolj jantrno barvo ali pa light če bi rad malce svetlejšo)
- kvasovke daj S-04 ali US-05, predlagam prve, pred dodajanjem v pivo jih rehidriraj v sterilni vodi, idealno bi bilo dat dva paketa

Fermentacija naj bo med 16-18C, pazi da preden dodaš kvasovke temperatura piva ni čez 20C. Ta del je pomemben, če bo temperatura previsoka dobiš spet čudne arome in okuse.

Ven boš dobil bolj močan (po okusu, grenkobi in alkoholo) angleški ale (okoli 5% alkohola), ampak če boš upošteval napisane nasvete bo vsaj dober.

Še na hitro me nekaj zanima. Bilo je govora o dodajanju hmelja. Katerega, Kdaj in koliko?
Da ga dodam v fermentor z pivino, ali ga kuham?
Sicer knjigo sem že prebral, pa glede hmelja me edino to skrbi ker ne vem koliko ga je v piksni.

Kar se tiče DME. Ker sem bral na forumu, da pošiljajo stvari čez rok. Se splača pri njih vzet ali raje pri Sam Svoj Pivovar?

Hvala za odgovor

Če boš hmelj dodajal zadnjih 5 min vrenja ali celo dry hoppal ne boš z tem pridobil praktično nič grenčice ampak samo arome, tako da tukaj skoraj ne moreš predozirati.
Kokr se spomnim par let nazaj, ko sem še delal extrakte, mi je bla grenčiča kar OK, pač manjkalo je arom, vendar takrat itq nism poznal drizga kot laško in union.
Tako da ti svetujem za 20L
- zadnjih 5 vrenja 20g
- zadnje 5 dni pred stekleničenjem (ko se fermentacija že ustavi) še kakpnih20g, če se da kakega dišavnega hmelja (cascade, citra...)
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Kaj pa pena pri teh kitih? a bi se dalo dobit kaj več pene z uporabo kosmičev? - ravno sem poskusil svoj IPA iz kita - okus je ok, vendar pena takoj izgine na žalost.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Aja... in še ena stvar mi nikakor ni jasna - če delaš iz piksne ekstrakt: kdaj dodaš kosmiče? med kuhanjem ali potem v fermentator in tam pustiš?

Hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
kosmiče se pri all grainu doda med drozganjem, tako da pri exstraktu to odpade.Lahko pa vido izboljšaš peno z dry hoppingom, če ta le paše k tvojem stilu seveda.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Peno ti poviša tudi FG zato je pri kitih nujna uporaba DMEja namesto sladkorja. Če dodaš sladkor pade FG na raven "vode" in od vode tudi pene ne bo.

Glede kosmičev bodo prispevali beljakovine ampak bodo tudi škrob ker ne bodo drozgani, tako da načeloma raje ne uporabljat. Ven bo prišlo motno pivo ki bo tudi biološko nestabilno (škrob je lahko hrana za določene mikororganizme ki konkurirajo kvasu, kvas sam ga pa ne more prebavit).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.