Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Pozdravljeni,
po par kitih sem se odločil, da naredim korak naprej in se lotim BIAB metode. Trenutno sem še v fazi prebiranja, iskanja informacij, potrebščin, ki jih potrebujem in podobno.
Imam pa par vprašanje glede receptov.
Kje dobite recepte? Jih kreirate sami iz nule ali prilagajate že obstoječe? A obstaja kakšna dobra stran z že preizkušenimi zadevami? Kako iz recepta ugotovit, ali bo pivo dobro? Predvidevam, da je potrebno zelo dobro poznat karakterisitke posameznih sestavin...
Če vprašam še drugače: a obstaja kakšno pravilo, kako začet kreirat recept? Npr: pri tem in tem pivu za osnovo vzameš tak in tak slad, mu dodaš tole, tole in tole...
Hvala.
Na internetu imaš malo morje uporabnih receptov.
Sam sicer nisem še nikoli nobenega skopiral, ker že od začetka delam svoje.
Sedaj gre že kar iz glave, sicer imaš pa programe, ki ti povejo do kje lahko oz. moraš iti z barvo, stopnjo alkohola, grenčico...za določen stil, ki ga določiš. To so: beersmith (plačljiv), Brewtarget (zastonjski), oba sta super, maš pa še ostale...
Tako da s programi skoraj že ne moraš falit pri kreiranju, sicer ti pa težko rečem kaj kam kaše, ker ne vem kaj boš točno delal.
Za prvič se drži predvsem pravila za imej osnovnega slada (pale ale, pilsner...) vsaj 70, raje 80%, da bo dost encimov.
Tako za pokušino na pamet, en pale ale, 20L batch:
80% pale ale
10% cara20 ali kak drug karamelni
10% ječmenovi kosmiči- boljša pena
Drozgaš za eno uro na 67 st. C
Hmelj: -50g styrian golding, vreš 60 min
-50g cascade ali citra ali karkoli, vreš 5 min
Kvas: 2 vrečki S-04 ali US-05
Tole bo prišel ven garantirano en dobr pale ale, če boš seveda delal vse prav. Lahko Pa brezproblema odstopaš z sladom ali hmeljem in narediš kaj po svoje, čar je ravno to, da se igraš in poskušaš po svoje