Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Citat:
Uporabnik pocast pravi:

- zadnje 5 dni pred stekleničenjem (ko se fermentacija že ustavi) še kakpnih20g, če se da kakega dišavnega hmelja ( cascade, citra... cascade, citra...)

Na forumu sem prebral, da majo ti hmelji čuden vonj in da zna prevladovati po mačjemu .... ??
Če bi dal kakšen slovenski golding ne bi bilo v redu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
S golding ima ok aromo, primerna za angleške stile, začimbna in nevtralna!
grin1.gif


C ameriški hmelji so pa "izven konteksta" je pa res da imajo ameriško aromo ki je potrebna za ameriški stil piva (beri: sok ki je še vedno pivo).

Glede mačkov, eni te arome ne zaznajo kot neprijetno. Verjetno odvisi koliko so imeli stika z mačkami v življenju!

Sicer C-hmelj naredi na nepoznavalce (ljudi ki pijejo laško ali union) vedno waw učinek, bodisi pozitiven (ženski spol je tu kar zastopan) ali pa negativen. Tako da zagotovo je tudi ameriški hmelj potrebno preizkusit.
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Hvala za odgovor.
Zaenkrat bom poizkusil z S Goldingom. Potem štima da dam 20g proti koncu in pa 20g pred flaširanjem.

Še eno vprašanje je spolzelo mimo.
Na forumu sem prebral, da moje pivo pošilja pred ali po roku. DME lahko vzamem pri njih ali je bolje, da ga vzamem pri svoj pivovar?

Ne me narobe razumeti, ampak sem tak karakter, da "šlamparije" žal ne podpiram.
Raje dam takim, ki se potrudijo za kupca.

LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
20g bo ok, pred flaširanjem pomeni cca. 5-7 dni prej drugače boš imel ves hmelj v flaškah oz. ta del lahko tudi izpustiš pa raje daj recimo 30g hmelja med kuhanjem (dry hopping ni ravno začetniška tehnika).

Glede roka trajanja za DME načeloma ni nek problem, čeprav mislim da je nekdo na forumu od mojepivo že dobil skoraj raztreseno vrečo DMEja na dom tako da tudi tu lahko zaje....

Moje (osebne) izkušnje so da je do sedaj najbolj zanesljva in varna izbira "sam svoj pivovar", odločit se moraš pa sam kako pa kaj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik GasperStef pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:

- zadnje 5 dni pred stekleničenjem (ko se fermentacija že ustavi) še kakpnih20g, če se da kakega dišavnega hmelja ( cascade, citra... cascade, citra...)

Na forumu sem prebral, da majo ti hmelji čuden vonj in da zna prevladovati po mačjemu .... ??
Če bi dal kakšen slovenski golding ne bi bilo v redu?

Meni ne diši po nikakršnem mačjem scanju, nekaterim pa. Ne se bat, eksperimentiraj. Ne boš falil tako z Goldingom, ki je odličen hmelj, kot s citro ali cascadom. Najlepše rezultate dajeta citra in cascade v 50/50 kombinaciji vsaj meni.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik GasperStef pravi:
Hvala za odgovor.
Zaenkrat bom poizkusil z S Goldingom. Potem štima da dam 20g proti koncu in pa 20g pred flaširanjem.

Še eno vprašanje je spolzelo mimo.
Na forumu sem prebral, da moje pivo pošilja pred ali po roku. DME lahko vzamem pri njih ali je bolje, da ga vzamem pri svoj pivovar?

Ne me narobe razumeti, ampak sem tak karakter, da "šlamparije" žal ne podpiram.
Raje dam takim, ki se potrudijo za kupca.

LP
Potem definitivno priporočam pivus varilius. Seveda s sam svoj pivovar nimam nikakršnih slabih izkušenj, samo fant iz pivus varilius je pošten, delaven in se res trudi, prav tako podpira društvo in pridno sodeluje, tako da ima mojo 100% podporo. Mojepivo.si je katastrofa v več pogledih. Aroganca, totalno neznanje in zavračanje znanja o pivu. Tip mi je pribil, da je lager slab ale. In on prodaja surovine za pivo in tečaje, bruh.
Torej glede na to, da je tale tema precej obljudena tudi zaradi našega sodelovanja si bom dovolil naredit relamo:
https://dldp.wordpress.com/
https://www.facebook.com/domacipivovarji?fref=ts

Naši prijatelji:
http://pivopis.si/
http://www.pivarstvo.info/forum/
http://www.pivius-varilius.com/
 
Nazadnje urejeno:

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Zakaj pa meniš, da dryhoping ni ravno začetna tehnika? Hmelj daš v vrečko in vse skupaj v fermentator za 5-7- dni pred stekleničenjem in to je to. Al sem mogoče jaz kaj bistvenega spregledal?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ker ni, čisto enostavno. Lohk se ga pa greš tud že v prvem batchu, ne bo za stran zlit, fajn bi bilo, če najprej nardiš kit brez, potem kit z dodajanjem hmelja na koncu, potem dryhoping. Pivovarstva se ne naučiš čez noč in prehitevanje dostikrat pomeni kislico. Pot po kateri boš šel je pa čisto in samo tvoja.

Največji stručkoti, ki jih jaz poznam so stručkoti zato, ker so veliko, veliko prebrali in seveda varili do onemoglosti na vse možne načine, da poznajo svojon opremo v nulo v čimveč pogojih. Potem pa fantu rata recimo dopelbock za zmagat na festivalu piva, pa dec sploh ne ve, kok dober je, on pač vari, ratujejo mu pa mojstrovine, samo definitivno ne slučajno.

PS: Sam nikoli ne uporabljam filter vrečk pri hmeljenju in jih nikoli ne bom.
 
Nazadnje urejeno:

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
kaj pa je po tvoje minus uporabe filter vrečk oz kakšno alternativo priporočaš? kar direkt hmelj v fermentator?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Potem definitivno priporočam pivus varilius. Seveda s sam svoj pivovar nimam nikakršnih slabih izkušenj, samo fant iz pivus varilius je pošten, delaven in se res trudi, prav tako podpira društvo in pridno sodeluje, tako da ima mojo 100% podporo. Mojepivo.si je katastrofa v več pogledih. Aroganca, totalno neznanje in zavračanje znanja o pivu. Tip mi je pribil, da je lager slab ale. In on prodaja surovine za pivo in tečaje, bruh.
Čeprav tudi pri pivus varilius sem že dobil slabo zavarjen paket DME. Ni pa take krize, kot pri moje pivo, kjer v povprečju vsak drug paket slabo tesni
evil.gif
So pa vsaj začeli bolj paziti pri polnenju paketkov, ker včasih je bilo vse lepljivo.
Sicer če greš variti v parih dneh ni nobene krize, če kupuješ na zalogo, pa ni fino, ker se ti DME počasi navlaži.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ja, verjamem. V takem primeru se stvar reklamira in verjamem, da bo to lažje s PV kot MP.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
S 33, po dveh dneh se mi je fermentacija stouta ustavila pri 1,028. Predvidena je 1,016. OG je bil 1,054. Kaj mi je storiti?
Ker imam konicast fermrntor sem jih mislil pobrati ven in ponovno zliti noter, lahko bi jih pa tudi pobral ven in dal noter S04?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Zakaj pa meniš, da dryhoping ni ravno začetna tehnika? Hmelj daš v vrečko in vse skupaj v fermentator za 5-7- dni pred stekleničenjem in to je to. Al sem mogoče jaz kaj bistvenega spregledal?

Če delaš samo v enem in samo v plastičnem fermentorju s pipico je dry hopping dokaj zahteven če se ga ne lotiš prav. Hmelj se bo med točenjem pobiral iz fermentorja in šel v steklenice, vrečka pa zna bit zabavna ko se zatakne na pipici!
grims-1.gif


Seveda se da naredit tako da je prav in je ok, ampak je dokaj velika možnost da narediš narobe. Vsekakor pa lahko probaš in se učiš na napakah, sam tu svetujem metode vsakemu glede na nivo znanja. Razumem pa da nekateri ki so bolj tehnične sorte lahko opravijo stvari brez težav v prvo.

Kot je rekel kalbo, delaj to kar želiš in se v tem izpopolnjuj ker je to največ vredno. Napake so del učnega procesa, komur se vse znanje servira na enostaven način ne bo nikoli naredil iztopajočega piva, ni pa nujno da ne bo naredil kvalitetnega piva. To je čar pivovarstva, imaš umetnike ki naredijo odlično pivo pa so samouki in se požvižgajo na vsa znanja in imaš inženirje ki delajo po pravilih in se strogo držijo ustaljenih metod in tudi naredijo odlično pivo. Torej poti je več, pivo pa na koncu vedno rata (pitno).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
S 33, po dveh dneh se mi je fermentacija stouta ustavila pri 1,028. Predvidena je 1,016. OG je bil 1,054. Kaj mi je storiti?
Ker imam konicast fermrntor sem jih mislil pobrati ven in ponovno zliti noter, lahko bi jih pa tudi pobral ven in dal noter S04?

O S-33 kvasu sem pisal dve strani nazaj. Je dokaj zahteven kvas, če temperature niso bile ves čas fermentacije popolnoma enake kvas hitro obupa oz. postane zelo počasen. Nekateri so opazili da nadaljuje prav počasi svojo dejavnost tudi ko navidez neha fermentacijo tako da predlagam da počakaš še kakšen teden in ponovno izmeriš SG. Repitching istega kvas oz. premešanej vsebino lahko spodbudi fermentacijo, ampak če bodo pogoji enaki kot so bili prej bo verjetno efekt enak. Repitching novega kvasa je dokaj rizičen, pogoji niso več idealni tako da obvezno moraš naredit zadosti velik štarter.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Piši mail oz. pokliči Moniko Oset Luskar v IHPS.
Njen odgovor na moje povpraševanje: Cena sadike je 3,65 EUR. Če se ne morete oglasiti pri nas v Žalcu lahko posredujemo po povzetju.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.