Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pipe z regulatorji so načeloma brezveze ker itak moraš osnovno balansiranje narediti na enak način kot zgoraj, potem lahko samo prilagajaš tistih par psi +- na regulatorju pri pipi, kar ima smisel če bi recimo točil različno karbonirano pivo ali pa na različni temperaturi. Skratka nobena pipa te ne reši penjenja če imaš 1m linije.

Pri meni deluje taka pipa brez penjenja, pa imam cevi manj kot 1m in točim pri 1.0 bar. Imam pa tudi piknik pipe, bom začel sedaj uporabljati, ko bom preselil kege iz kleti v hladilnik. Kar sem na hitro probal se mi je tudi pri 1-3psi penilo preveč (kratka cev). Tako, da hvala za info, bo treba podaljšat cevi.

Kvalitetne pipe s kompenzatorjem imajo kar dosti razpona, dobiš pa tudi cenejše ki lahko uravnavajo tam do 5 PSI. Te so načeloma namenjene grobo balansiranim sistemom.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik matorius pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pipe z regulatorji so načeloma brezveze ker itak moraš osnovno balansiranje narediti na enak način kot zgoraj, potem lahko samo prilagajaš tistih par psi +- na regulatorju pri pipi, kar ima smisel če bi recimo točil različno karbonirano pivo ali pa na različni temperaturi. Skratka nobena pipa te ne reši penjenja če imaš 1m linije.

Pri meni deluje taka pipa brez penjenja, pa imam cevi manj kot 1m in točim pri 1.0 bar. Imam pa tudi piknik pipe, bom začel sedaj uporabljati, ko bom preselil kege iz kleti v hladilnik. Kar sem na hitro probal se mi je tudi pri 1-3psi penilo preveč (kratka cev). Tako, da hvala za info, bo treba podaljšat cevi.

Kvalitetne pipe s kompenzatorjem imajo kar dosti razpona, dobiš pa tudi cenejše ki lahko uravnavajo tam do 5 PSI. Te so načeloma namenjene grobo balansiranim sistemom.

Se pravi imam kvalitetno
wink-1.gif
. Drugače sem zadovoljen z njo, je pa prva zgoraj levo: http://vametal-sp.si/slo/pop_up/sestavni_1.htm
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
A tu je caka?!? Jaz pa mislil, da delam kaj narobe. Piknik pipica ima samo 30cm cevi in resnično peni pri čisto vsakem tlaku. Tudi, ko ga popolnoma spustim iz soda. Bom probal dat daljšo cev gor in bomo videli. Hvala za nasvete in izkušnje.

Daj 4-5m ID=6mm cevi. Glede placa (kalbo nekaj jamra), cev se navije okoli kega. Keg ima cca. 70 cm obsega in torej 5m cevi zaviješ parkrat okoli pa ne zasede skoraj nič placa v napoto pa tudi ni (lahko uporabiš tudi duct tape za fiksiranje).

Sam sem s 5cm stiroporja in samolepilne alu folje naredil še "hladilno torbo" za keg, ki ga s cevjo vred postavim noter in drži temperaturo skoraj enako ves čas (oz. dokler se ne popije).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ja drugi del imam tud sam v planu, v hladilnik pa žal ne gre cev, že sprobano. Tko da, ne jamram zastonj
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Takole sem sam naredil (za eno škatlo gredo cca. 2 plošči pa pol strioporja [1000x500x50]):
kegc0.jpg

kegc1.jpg


Nad ravno ploščo za dno je še ena horizontalna plošča v obliki kroga v katero se "prime" keg (je enako velika oz. malenkost manjša luknja kot keg), tako je možno zagrabit keg za ročaj in neseš zraven še škatlo. Nad to ploščo so postavljene plošče vertikalno. Pri prvi fotki še ni zaključnega venca ki je spet položen horizontalno in ima cca. 2cm robove, vanje potem sede "pokrov". Za cevi trenutno nimam lukenj, načeloma se na šank pipe toči kar brez pokrova oz. pri party pipici daš vse skupaj nazaj v škatlo zraven kega da je hladno.
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Lepo pozdravljeni.

Par dni nazaj sem med iskanjem odgovorov da bi izboljšal svoje domače pivo naletel na ta forum.
Med prebiranjem sem ugotovil, da nimam pojma. Vidim da so kakšne stvari bolj kompleksne kakor se zdijo na prvi pogled.

Sicer sam varim pivo že od 2012 leta, ampak me je skozi matralo da bi svoj vrček izpopolnil. Nekako mi ni bilo všeč da sem dodajal v ekstrat sladkor. Moje prvo pivo je bilo pilsner od Dr. Malta. Motilo me je, da je imelo pivo okus kot da bi dodal nekaj čistega alkohola, zato sem začel poizvedovati kaj je z sladkorjem.
Potem sem poizkušal narediti še Cooper Stout, ki pa je uspel res dobro. In nato še kar nekaj vrst.
Sedaj ko sem prebral forum vidim, da je bil pilsner napaka in da je to bolj zahteven postopek kot se zdi na prvi pogled.
V fermentorju imam trenutno Brewmakerjev lager British original, v katerem pride 3kg slada in sladkorja ne rabim dodajati.
Na forum sem žal naletel prekasno, zato sem se odločil da bo naslednji IPA.
Odločitev je tudi padla, da bo namesto sladkorja DME in tu imam vprašanje.
Sem pač človek ki se raje prej prepričam, kot naredim po svoje in se izkaže za neumnost (s pivom sem jih naredil že dovolj).

V kalkulator sem vnesel:
1,8 - LME amber
1,5 - DME amber
na 23l
Vendar ko na desni dam primerjavo, ni nobene podobnosti z IPA razen SRM in pa EBC

In me zanima, kako bi vi postopali v mojem primeru. Bolj kot berem manj mi je jasno. (Utiševalec prosim pomagaj
wink-1.gif
)
Sicer vprašanj imam še ogromno ki so se mi odprla med prebiranjem foruma, a vendar: Počasi pa vztrajno.

Rad bi prešaltal na lager vendar se po vsem prebranem bojim.

Hvala
Gašper
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz sem tudi čisti začetnik in največja napaka je bila, da sem prvič varil, preden sem karkoli pametnega prebral...
Nato sem začel sem z branjem How to Brew by John Palmer in po prvi prebrani tretjini bi prvo saržo naredil čisto drugače, verjamem, da bom po drugi prebrani tretjini spet razmišljal čisto drugače itd... Knjiga je napisana lepo sistematično, začne se na način "brewing for dumies" in se postopoma spušča v detajle.
Moj naslednji cilj je, da opustim piksne (vsaj hmeljene) in delam samo z DME, LME in sam hmeljim, kasneje biab...itd.
Tako da, knjigo v roke!
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
SRM in EBC sta lestvici za barvo piva.

V grobem ima vsak pivo 4 oz. 5 osnovnih parametrov:
- barvo (SRM ali EBC)
- končno gostoto (FG)*
- stopnjo alkohola (ABV)*
- grenkobo (IBU)

ABV in FG sta vezana na OG, tako da je OG (začetna gostota) tudi pomemben parameter piva in v bistvu edini od teh treh na katerega ima pivovar dirketno vpliv preden začne pivo vret in je vse prepuščeno kvasovkam.

Z ekstrakt varjanjem iz piksne in dodajanjem ostalih fermentabilnih stvari (sladkor, DME) lahko ti uravnavaš OG (in posledično FG in ABV) ne pa grenkobe. Za grenkobo se dodaja hmelj s tem da ekstrakt (piksna) vsebuje že določeno količino hmelja. Ponavadi je hmelja v piksni dovolj za tista "švoh" piva ki jih dobiš iz kilce sladkoraj zraven piksne ampak če želiš karkoli več (spreminjat okus in pa grenkobo) moraš posežt po dodatkih hmelja.

Naredi pač eno pivo z DMEjem da vidiš kako se obnaša, obvezno uporabi še nek kvaliteten kvas. Potem ko vidiš kako stvar gre pa lahko poskusiš narediti lastno pivo brez piksne, torej kupiš recimo 3kg DMEja in hmelj in greš v skoraj "pravo" kuhanje piva. Ko to osvojiš pa letvico postavljaš višje in višje. Lestvica po zahtevnosti:
1. piksna + sladkor
2. piksna + dme + kvaliteten kvas
3. dme + hmelj + kvas
4. partial mash + dme + hmelj + kvas
5. allgrain (biab ali "true", sam smatram oboje na enki stopnji zahtevnosti glede znanja in metod dela, output je pa tudi enak)
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Točno tako.

Zato bi raje poskusil vse moje zvarke izboljšati, da bi lahko rekel da je pivo.

Samo, ali te sestavine ki sem jih zbral so v redu?
Piksno sem gledal TALELE
Pa DME bi vzel Amber. Samo ne vem. ali bo dovolj samo 1 kg, ali je res bolje da 1,5kg?
Katere kvasovke pa priporočate?
Kot pravim, vse kar se mi je dozdevalo da vem, se mi je zadnja dva dni čisto podrlo in vse skupaj spet na novo sestavljam.
LP
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Pa povej od kje približno si, mrbit ti kdo "posodi" kaj hmelja. IPA ga rabi
grin1.gif


DME bo čisto ok samo svetli. Če ga vzameš 1kg, pač narediš samo 18l pivine pa je.
Kvas s-04 ali us-05
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pa drži se sedaj vsega od začetka.

Predlagam ti da narediš tako (22l piva):
- vzameš piksno ki si jo dal na povezavi
- dodaš 1.5kg DMEja (lahko amber če bi rad malce bolj jantrno barvo ali pa light če bi rad malce svetlejšo)
- kvasovke daj S-04 ali US-05, predlagam prve, pred dodajanjem v pivo jih rehidriraj v sterilni vodi, idealno bi bilo dat dva paketa

Fermentacija naj bo med 16-18C, pazi da preden dodaš kvasovke temperatura piva ni čez 20C. Ta del je pomemben, če bo temperatura previsoka dobiš spet čudne arome in okuse.

Ven boš dobil bolj močan (po okusu, grenkobi in alkoholo) angleški ale (okoli 5% alkohola), ampak če boš upošteval napisane nasvete bo vsaj dober.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Ajoj, jz bom znorel,kot kaže se bom maral vrniti nazaj k exstraktom
uf-1.gif

Po pol leta dobrih all grainih, sem danes in včiraj v novo zgrajeni pivovarni kuhal stouta in IPA. Obakrat imel cca 50% učinkovitost.
Namest OG 1065, sm ga mel 1050...
Pa jaz nevem kje ga kiksnem....zmlejem z barleychrusherjem, temperatur se držim, delam batch sparge....močno premešam ječmen pa vodo....nevem kje zgubim tok sladkorjev...
sprasujem se.gif

Počasi razmišljam da je kriva kemija vode...mah nevem
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ajoj, jz bom znorel,kot kaže se bom maral vrniti nazaj k exstraktom
uf-1.gif

Po pol leta dobrih all grainih, sem danes in včiraj v novo zgrajeni pivovarni kuhal stouta in IPA. Obakrat imel cca 50% učinkovitost.
Namest OG 1065, sm ga mel 1050...
Pa jaz nevem kje ga kiksnem....zmlejem z barleychrusherjem, temperatur se držim, delam batch sparge....močno premešam ječmen pa vodo....nevem kje zgubim tok sladkorjev...
sprasujem se.gif

Za začetek začni delat bolj švoh piva (po OGju)!
evil.gif


No resno, efektivnost je močno odvisna od OGja. Delno zato ker imaš več vode za izpiranje, delno pa zato ker imaš manj zrnja in je plast preko katere teče voda lažje izpirat. Vseeno realna razlika med nekim močnim pivom in kakšnim "mildom" je okoli 10%. Tako da si še vedno recimo na 60% kar je relativno malo.

Težko je ugotovit kje delaš napako, lahko je čisto banalna pa se jo ti ne zavedaš ostali pa nanjo niti pomislili nebi. Najboljše da dobiš nekoga ki ima malo več izkušenj da ti gleda pod prste pa vmes še pomeri parametre.

Aja čisto banalna pri meni, sem kupil novo 5l "menzuro" oz. nek plastičen "vrč" ki ima oznake na resoluciji pol litra. Ko sem delal pivo sem pač meril količino vode s tistim, vse ok samo kalkulacije na koncu niso štimale v ničemer. Tako sem naredil 3x batche, vsakič enaki problemi, razlika v efektivnosti, napačen OG, napačen volumen ... potem sem za foro preveril tisti k... za merjenje in ugotovil da je liter dejansko 0.9l! Torej na videz majhna napaka ki se je potem kazala v tistih odstopanjih.

Sam sem se toliko naučil da vedno količino vode preverjam 2x, volumensko preko vedra/vrča in pa z ravnilom v loncu. S tem sem 100% da napake ni. Tudi umerjene posode lahko s časom postanejo neumerjene, za ekstremni primer daj 1.5l plastenko 1x v pomivalni stroj (kar naenkrat ne bo več 1.5l ampak par dcl manj). Enako ko nasuvam slad v vedro sem se že 2x zmotil in nasul česa preveč oz. kaj pozabil, sedaj vedno na koncu naredim "štih probo" in imam vsa vedra označena z lastno maso tako da lahko vedno ugotovim koliko sladu je notri in če končna količina ne štima vem da sem nekaj zajeb...

Termometre je tudi pametno vedno preverit, če imaš dva (skoraj nujno) narediš vsake toliko primerjavo.

Aerometer zelo hito poči in se sploh ne opazi, tako da spet velja preverjat delovanje vedno ko je prilika.

Torej hočem povedat da na videz malenkostne stvari naredijo lahko ogromne razlike, če hočeš da vse ves čas funkcionira tip-top (NnNP) potem je vedno potrebno na opremo in procese gledat kot na zelo nezanesljive zadeve in vse stvari čimvečkrat in čimbolj različno preverjat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Aja pozabil sem dodat še vago/tehtnico kot vir napake. Sam uporabljam dve kuhinjski tehtnici eno malo in eno veliko, ena meri do 2kg en pa do 5kg. Vse ok, merita dokaj točno in brez problema.

Ker sem len in se mi ni dalo 2x presuvat sladu sem enkrat 8kg sladu meril na "osebni" tehtnici. No izkazalo se je da je na prvih 10kg napaka skoraj večja od 1kg, ne vem sicer kako zmeri mojo maso prav ampak do 10kg zagotovo ni merilo prav. Opazil sem pa samo zato ker sem imel 1kg specialnega sladu pakiranega v vreči in ko sem tisto usul v vedro je tehtnica pokazala +1.2kg. ČE nebi tega usul notri bi verjetno smatral podatke za točne potem pa se čudil da imam 110% efektivnost ker bi dal 3kg sladu preveč!
tongue-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Hvala za te nasvete, vsekakkor bom malo preveril opremo...
Kaj pa razmerje ječmen voda, kakšno je po tvojem mnenju idealno za srednje močno pivo...namreč prepričan sem da ga še vedno kiksnem pri omočevanju in izpiranju ječmena
 

GasperStef

Zelenc'
17. apr 2015
14
0
1
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Pa povej od kje približno si, mrbit ti kdo "posodi" kaj hmelja. IPA ga rabi
grin1.gif


DME bo čisto ok samo svetli. Če ga vzameš 1kg, pač narediš samo 18l pivine pa je.
Kvas s-04 ali us-05

Jaz prihajam iz okolice Cerknice.
smile-1.gif


Še eno vprašanje. Kaj naj pa naredim s tem Lagerjem ki ga imam v fermentorju? Sedaj ga držim skozi na 20°C. Ali ga spustim nižje? Ker v navodilih je pisalo 20 - 25°C. Saj vem da v končni fazi to ni več lager.

Pa še eno vprašanje na hitro. Če bi ga pustil starat in ga dati v drugo posodo. Kako pretočim da se ne okuži? Z cevko ki jo dam do dna druge posode pa preko pipice prve, pa počasi da se ne meša preveč?

Saj vprašanj mam še ogromno.. Od cold crusha do staranja. Pa vendar... Počasi se žaba dere.
tongue-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Če si uporabljal priložene kvasovke, ti bo naredilo pivo ven v temperaturi od cca 16-26 stopinj. Pač pivo bp, bo pa najbolje okrog 20 stopinj. Res je, to ne bo lager, ampak tak pussy ale :D
Pretočiš kot si omenil. ČISTO cev na dno ČISTE posode, drug konec pa na pipico fermentorja. Ko ti bo začeko zavhati vsedlino, pipico zapreš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Rad bi na en manometer, oz regulator pritiska praznil dva soda na enkrat (pač dva različna pira)
Ali je to možno in kaj rabim?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če imaš enako stopnjo karbonacije oz. točiš pod enakim pritiskom je dovolj navaden T člen ki stane par centov.

Obstajajo tudi regulatorji z dvema izhodoma (na vsakem imaš svoj pritisk) oz. obstajajo tudi "low pressure" regulatorji kjer recimo prikjučiš CO2 iz glavnega regulatorja in ti ga ta dodaten regulator še ustrezno zniža pritisk do posameznega kega.

Načeloma ni vredno komplicirat in je T člen najbolj enostavna rešitev, uporabljam tudi sam in deluje BP.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.