Sadno žganje

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
kje je to pri vas?

Kostelska rakija. ....z poreklom....Iz kostela
grin1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Potem pa ti povej koliko je možno skuhat na en dan z običajnim recimo 80 litrskim kotlom.
Ali da boš lažje računal. Koliko žganja je možno skuhat na en kotel v enem mescu. Potem te bom pa jeseni povabil da boš demonstriral. Ali pa me boš povabil na tistega tvojega prodajalca v gorice pa bom tam meril. Čeprav bi raje videl da bi nekdo zraven mojega kotla sedel. Saj ti bom dal wifi geslo da boš lahko updejtal svoje rezultate na alterju.

Roberto: veš da me res pes skozi zaprta vrata lahko ugrizne.
Je pa to dobro, ker ob parkiranju vidiš ob avtu črto. Ti ni treba vrat odpirat.
evil.gif
in gledat če si pravilno v boks parkiral .
pod tepih pa res že nekaj let nisem pogledal kako je tam prerjavelo. Mora pa biti kakšna luknja, ker se ob vsakem dežju nabere nekaj cm vode pod nogami.

Lahko veslaš domov, ti bom zrihtal vesla, saj so raftarji v našem koncu.
zmaga.gif
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mimogrede, kolikor vem se žganje kuha 2x... nanga in prežiga. In iz 1200 kg namočene mase (sadja) dobiš koliko litrov prve kuhe? Pa koliko časa kuhaš da nakuhaš za drugo rundo? Hint... Na koncu dobiš mogoče 50l žganja.
1200l drozge pa je 15 80l kotlov prve kuhe. Koliko ur se to kuha?
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Sam dobivam sadjevec iz Slovenskih Goric po tam 6 €/liter, pa je zadovoljen tako žganje kuhar kot jaz.

@Hanzi- če ti skuhaš le 2l/dan ti svetujem, da prenehaš z dejavnostjo.
Nisem se motil.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.297
1.922
113
Verjetno bi bilo fino da napišeš s katerega konca si
wink-1.gif


Mi ga kupujemo pri stricu (garenjska)..kako leto nazaj je bil po 7. Sem pa dobil zdaj za rd 3 litre iz dolenjskega konca (okolica samostana stična)...pojma nimam kolk je cena al šnops je odličen (ne zažge)...ker mi ga konzumiramo za 'medico' (medeni liker je pravilno). Da je zjutraj za k kavi
grin1.gif
(grem pa k tem možakarju kmalu po vinčka in bom vprašal po čem ima šnops).

Še recept
tongue-1.gif


Liter šnopsa
Kozarec medu
3 deci vode (prevrete, ohladiš...če želiš lahko daš noter dve vrečki šipkovega čaja za barvo - kdor želi barvo).

Zliješ skupaj pustiš dan dva (kar v kakem loncu) da se spoji in daš v flašo. Zakon! Ti rečem
wink-1.gif
.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Verjetno bi bilo fino da napišeš s katerega konca si
wink-1.gif

Sem iz Kranja.

No dej vprašaj tega strica po ceni oziroma, če ima kaj malega naprodaj.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Odvisno o kako imaš namočeno . Na trdo (zabito, kuhas pozimi) ali na redko in kuhaš po ènem tednu približno ( odvisno od temperature , vrste sadja...)
Več izkušenj imam od redkega kuhanja.
takole na oko dobiš približno liter žganja iz gajbe sadja.
Najprej cca 10% nange (precej odvisno od vrste sadja, vsebnosti sladkorja v sadju / tudi dodajali so ga )iz te nange pa potem dobiš približno četrtino žganja ( precej odvisno od tega kako močno nango si skuhal bin kako mocno zganje zelis). Takšne so moje izkušnje iz mladosti. Sedaj tega itak ne kuham več.

In potem ugotoviš da tI nekdo postavlja normo v kuhanju žganja, hkrati pa vidiš da niti ne ve da se kuha dvakrat. Kaj naj rečem . Škoda ker se to dogaja tudi drugje, ne samo na alterju. Lahko pa pride k meni pa bo pokazal na koncu sihta koliko je skuhal (vmes bo še sadje pobiral in namakal,da mu ne bodo preveč neumnosti hodile po glavi )
 
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik telex pravi:
žganjekuha

Očitno dobiš tam 2..3 l žganja na uro in ne na dan.
Ja je možno, samo ti bo mama prej pripravila se približno tako količino nange na uro. In pozabi da bos iz 40 litrskega kebrcka dobil 20l žganja. Prej 10. Ampak najprej rabiš 40 litrov nange. Za to pa rabi tvoja mama 2l/h se pravi 20 ur. Potem pa ti prideš na vrsto da bos skuhal 2l žganja na uro,
ali drugače , v slabih 30 urah boš prišel do dobrih 10 litrov žganja. ....
evil.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Pa hvala za link do pasterizatorja. Bi ga nabavil. Žganje nihče več ne pije v redni dozah, jabolčni in hruskov sok pa nam še kar gre po grlu.
 

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.643
1.037
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pa hvala za link do pasterizatorja. Bi ga nabavil. Žganje nihče več ne pije v redni dozah, jabolčni in hruskov sok pa nam še kar gre po grlu.

Drugače je pa en ki dela kotle za žganjekuho skoraj tvoj sosed.

Godec iz Jevnice. Mojster na svojem področju.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
panonio sem prodal, k Godcu bi moral nesti star 30 litrski kotel na obnovo, ker tisti pa je počasi v razsulu in je vreden skoraj muzejske vrednosti. (pa 100x boljši kot panonia)
 

nacek

Guru
13. okt 2012
2.953
593
113
mogoče ga ima pod orehom zakopanega pa ga ni našel
evil.gif

saj včasih so tako delal
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
trošarina za etilni alkohol 1.320 evrov za 100% prostorninske vsebnosti alkohola na en hektoliter etilnega alkohola.
Če imaš 50% vsebnost alkohola potem je trošarine 6.6 evra.
Dodaj najbrž še vsaj 40c za embalažo in etiketo in si na 7.
DDV in si na 8.5 evra.
Koliko zasluzi proizvajalec (fructal) in prodajalec "domacega" ruma ki ga kupis v sparu oziroma mercatorju.
Alkohola ima 37,5% cena pa nekaj cez 8 evrov.
confused-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
trošarina za etilni alkohol 1.320 evrov za 100% prostorninske vsebnosti alkohola na en hektoliter etilnega alkohola.
Če imaš 50% vsebnost alkohola potem je trošarine 6.6 evra.
Dodaj najbrž še vsaj 40c za embalažo in etiketo in si na 7.
DDV in si na 8.5 evra.
Koliko zasluzi proizvajalec (fructal) in prodajalec "domacega" ruma ki ga kupis v sparu oziroma mercatorju.
Alkohola ima 37,5% cena pa nekaj cez 8 evrov.
confused-1.gif
tisto je itak z nafte narejeno + dodane arome. tako da so porizvodni stroški zanemarljivi. pa v tem primeru proizvajalec dobi nazaj trošarino za energente, ker jih je porabil za pridelavo hrane...
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
odpadne nafte si mislil, ker liter nafte je euro
ja na bencinski je evro. potem ko ti država vse trošarina nabije nanjo. misliš da gospodarstvo dobi nafto po en evro?