S.P.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
ksz..

A mi lahko en pove, kolk ima s.p. dejansko stroškov.. Se zanimam za eno službo, katera je obvezno preko lastnega s.p.-ja in me zanima, če potegnem suma summarum, kolk je treba plačevat za zavarovanje, oz. kakšne redne stroške ima samostojni podjetnik (brez drugih zaposlenih)?
Je to zavarovanje odvisno od plače?
s.p. si načeloma nakaže minimalno plačo, ane? lahko si večjo, samo potem so tud davki večji..?
Plačana ura je sicer fajn dobra, sam, če potegneš črto čez vse....
(pa sm gledu tist VEM točko, pa nism najdu, kar se zavarovanja in ostalih stroškov tiče...).

Hvala
smile-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pri s.p.-ju so prispevki odvisni od predvidenega dobička (plače).
Za prvo leto ni problem imeti prispevkov na minimumu, saj se lahko napove kakšen dobiček naj bi bil, kasneje pa je potreben izračun na osnovi realnega dobička. Pri maks. dobičku 6.550€ na leto (kar naj bi bila za lastnika s.p. njegova plača) so mesečni stroški recimo cca. 208€ + akontacija dohodnine.

s.p. Nima plače niti si plače ne nakazuje. Z denarjem z s.p. računa lahko počneš karkoli - plača/dobiček pa se gledata konec leta računovodsko (letni dobiček s.p.-ja je letna plača lastnika s.p.-ja.

Pri lepih prihodkih je potrebno biti pazljiv.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Minimalno ti je TIS napisal kako je. Ampak to je isto kot ce bi delal in imel 400 eur place. Nihce si ne zeli minimalca pa magari samo na placilni.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Evo, mnogo bolj jasno...
smile-1.gif

Edino povej mi še, kaj misliš s tem, da je treba bit pri lepih dohodnik pazljiv?
Minus si prkazuje vsak. Pa če je, al pa če ni.. Na tist, kar je bilo izdano na firmo, ni obračuna na dobiček, ane? (npr. da imamo 1.000€. Se kupi neko stvar, recimo telefon za 400€ -600€ je pa še vedno moj dobiček na računu;torej se davek računa na teh 600€)?..

Kjer se motim, me popravite.

Vseeno pa hvala obema za odgovor/pojasnilo
zmaga.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
To je že res, samo za življenje ne zadoščajo zgolj telefoni, novi PCji in podobna navlaka. Ne moreš zdaj odkorakati v Spar in nabavit fasengo na firmo, nekaj denarja se vedno izgubi v dobiček. Potrebno je biti zelo temeljit in stalno misliti na to.

Najbolj važno po mojih izkušnjah je pa to, da ti stranke redno plačujejo. To je prvi in zadnji pogoj za uspeh. Če tega ni, ti ne moreš kupiti novega telefončka na firmo, ker nimaš denarja. Ker nisi imel denarja, moraš plačati DDV konec meseca oz. obdobja za DDV. Si že vrgel stran 20% vrednosti tvojih izdanih računov. Če ni denarja, ga ne moreš oprati, imaš dobiček, pa čeprav je račun prazen. Je preprosto, ampak ni pa lahko.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Numy je že delno odgovoril.

To, da je treba biti pri lepih dohodkih pazljiv ne pomeni nič drugega kot to, da v kolikor se nakazuje, da bodo prihodki občutno višji kot stroški je potrebno ustrezno reagirati, saj ti gre celoten dobiček pod dohodnino torej bo občutno obdavčen. Dodatno se ti posledično povečajo prispevki v naslednjem letu (lahko tudi po 1.500€ na mesec) in pa seveda akontacija dohodnine. In, če se ti v naslednjem letu prihodki nenadoma znižajo imaš lahko takoj probleme z DURS!

Potem je pa seveda tudi problem plačilne discipline tvojih strank in posledično plačilne sposobnosti tvojega podjetja -upoštevajoč, da moraš redno plačevati prispevke, plače zaposlenih, zunanje izvajalce, najemnine, operativne stroške, DDV - se ti neplačila kar hitro lahko poznajo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Čaki čaki... torej če odpreš s.p. in uspeš ves profit ki ga ustvariš zapravit "na firmo", si iz stališča dursa na nuli in ne plačaš dohodnine za xxx€ ki si jih zaslužil (in zapravil)?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Točno tako... seveda moraš paziti na upravičenost stroškov.
Seveda je vse odvisno od dejavnosti - nekomu, ki se ukvarja le s storitvami je to težje; kaka druga dejavnost pa npr. omogoča velike skrivalnice.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Js sem mel SP pa sem dobil sredstva. Pol sem SP zaprl pa sem odprl doo. Ker sva lastnika oba ni noben zaposlen v doo. Sedaj se bom zaposlil iz zavoda pa bom dobil nepovratna sredstva če se bom v teh kriznih časih zaposlil za 6 ur. Potem pa sem naštudiral še eno foro.
Enkrat sem imel eno nesrečo in ko sem se šel na zavarovalnico napravlat so tam ocenili da sem 3% invalid. Če firma zaposli invalida je opravičena spet do enih olajšav. To morem še naštudirat ampak milim da bo do novembra to zrihtano.

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Vprašaj tele:

http://vem.data.si/

V bistvu ti zavajaš. Predlagam, da si prebereš tekst na povezavah, ki jih prilepiš.

Ti tudi brezplačno odprejo s.p. in d.o.o.

No, no... brezplačno odprejo s.p. (tako kot vsaka VEM točka, ker jih za to plačuje država) in pa ENOOSEBNI d.o.o. in ne kar kateri d.o.o. (jih tudi plačuje država). Čisto toliko, da ne bo kakega zavajanja.

Storitve za gospodarske družbe, ki se lahko opravijo na točkah VEM

* Registracija enostavne eno-osebne d.o.o. (vpis v sodni/poslovni register ter samodejna dodelitev matične in dačne številke)
* Registracija enostavne več-osebne d.o.o.(vpis v sodni/poslovni register ter samodejna dodelitev davčne številke)
* Vpis nameravane firme
* Prijava sprememb firme, poslovnega naslova, zastopnika in dejavnosti (enostavne spremembe) pri enostavni eno-osebni ali več-osebni d.o.o. v sodnem/poslovnem registru
* Vpis poslovne enote v Poslovni register Slovenije
* Izbris poslovne enote v Poslovni register Slovenije
* Prijava sprememb poslovne enote v Poslovni register Slovenije
* Sprememba dejavnosti v Poslovni register Slovenije
* Odprtje elektronske knjige sklepov za novoustanovljene enostavne eno-osebne d.o.o.
* Pridobitev obrtnega dovoljenja za vse vrste družb
* Prijava davčnih podatkov (vpis v dačni register, obvestilo o spremembi dačnega obdobja, izračun predvidene dačne osnove DDPO) za vse vrste družb
* Predložitev zahtevka za identifikacijo za namene DDV za vse vrste družb (obrazec DDV-P2)
* Prijava prostega delovnega mesta (obrazec PD-1)
* Prijava delavca v obvezna socialna zavarovanja (obrazec M-1)
* Prijava družbenika v obvezna socialna zavarovanja (obrazec M-1)
* Sprememba podatkov o zavarovancih v obveznih socialnih zavarovanjih (obrazec M-3)
* Odjava zavarovane osebe iz obveznih socialnih zavarovanj (obrazec M-2)
* Prijava otroka v obvezno zdravstveno zavarovanje (obrazec M-DČ)
* Prijava zakonca v obvezno zdravstveno zavarovanje (obrazec M-DČ)
* Prijava staršev v obvezno zdravstveno zavarovanje (obrazec M-DČ)
* Sprememba podatkov o družinskih članih v obveznem zdravstvenem zavarovanju (obrazec M-DČ)
* Pooblaščanje oseb za delo s sistemom e-VEM

Na točkah VEM potrebujete osebni dokument. Če storitve opravlja pooblaščenec, mora predložiti tudi overjeno pooblastilo za opravljanje postopkov. Pri nekaterih postopkih je treba priložiti določene priloge. Poznati pa morate podatke, ki jih bo referent VEM v vašem imenu prek portala e-VEM posredoval pristojnim ustanovam.

Vse storitve, ki jih nudijo točke VEM, so brezplačne.

Torej tudi večosebni d.o.o. kajne?

http://evem.gov.si/evem/gd/infoStoritve.evem

Sicer pa back to the topic:
Subvencije so še, vendar jih počasi zmanjkuje (za ta sklop). Case study o pridobitvi subvencije:
http://mladipodjetnik.si/podje...itev-case-study

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
jup, tud večosebne odprejo, fora je v tistem enostavne. Moraš imet pač to standardno družbeno pogodbo in 7500€ o. kapitala v kešu. Za kakršnekoli posebnosti pa moraš it h notraju in doo odpret po standardnem postopku

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Hmm...je morda za tole pogoj, da si 6 mesecev na zavodu? Nikjer nisem tega zasledil...in pogoj 2 leti. To je ravno toliko, kot znašajo minimalni prispevki za enega malega s.p.-jčka.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ne... ni pogoj, da si 6 mesecev na zavodu.
Da... to je približno 2 leti prispevka za s.p., ki ima minimalne dobičke.

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Hvala.

Zanimiva stvar za resne.

@zomirp:
Kako si prišel na data.si? So mi jo že predlagali.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Hvala.

Zanimiva stvar za resne.

@zomirp:
Kako si prišel na data.si? So mi jo že predlagali.

Denis....s čim bi se pa ukvarjal, če ni skrivnost?

LP

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ni, zavarovalništvo, zaenkrat prek pogodbe.

Če boš potreboval (oz. kdorkoli drug) kakšne informativne izračune glede davkov, prispevkov stroškov s.p.-ja ali d.o.o. ja lahko sporočiš.....ampak bo verjetno treba dat kakšen podatek več.(lahko na PM)

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Ker je ravno tema o s.p., si jo bom malo izposodil.

Če presežeš 25.000€ prometa v obdobju 12 mesecev, postaneš davčni zavezanec. Kaj vse se šteje pod "promet" ??

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Ker je ravno tema o s.p., si jo bom malo izposodil.

Če presežeš 25.000€ prometa v obdobju 12 mesecev, postaneš davčni zavezanec. Kaj vse se šteje pod "promet" ??

Na kratko "po kmečko" povedano....vsi prihodki, ki bi bili če bi bil zavezanec za DDV obdavčljivi z DDV-jem