S.P.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Prevoz na delo je tvoja pot od doma do sedeža firme.
Službena pa pot od sedeža firme, do stranke in nazaj do firme. Potem pa greš domov in je spet prevoz na delo
grin1.gif

Torej imaš prevoz na delo dvakrat dnevno (v sluzbo in nazaj).

Razen če imaš sedež firme (poslovalnico) doma ter greš direktno od doma do stranke.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
No to je potem super, ker to je res veliko. Glede na to, da nimam nekega velikega prometa (popoldanski s.p.), stranke so pa daleč od sedeža firme, bodo očitno že samo potni stroški zadostovali, da mi pokrivajo promet.
Hvala vsem za odgovore.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
No to je potem super, ker to je res veliko. Glede na to, da nimam nekega velikega prometa (popoldanski s.p.), stranke so pa daleč od sedeža firme, bodo očitno že samo potni stroški zadostovali, da mi pokrivajo promet.
Hvala vsem za odgovore.

V kolikor bo potnih stroškov veliko, se inšpektorji zelo radi poglobijo v take zadeve. Tako, da kakršenkoi dokaz, da je bila pot zares opravljena (računi, vabilo, mail stranke oz. dogovor za sestanek) vsekakor dobrodošel.

LP

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Hvala vsem za odgovore.

V kolikor bo potnih stroškov veliko, se inšpektorji zelo radi poglobijo v take zadeve. Tako, da kakršenkoi dokaz, da je bila pot zares opravljena (računi, vabilo, mail stranke oz. dogovor za sestanek) vsekakor dobrodošel.

LP

Nekje je kar obširna (tudi uporabna) tema, kjer smo debatirali kako dokazovati... pa ne najdem.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Saj to mi je popolnoma jasno, ne mislim si zmišljevati, seveda bom imel račune, za vsak dan, ki bom hotel uveljavljati kilometrino.
Pa ker ste tukaj takšni strokovnjaki, bi še vprašal to, jaz nisem zavezanec za DDV. To pomeni, ko jaz izdam fizični osebi račun je seveda brez ddvja. Potem, koliko razumem te naše zakone, moram plačati državi 16% od dobička. Če seveda ne prekoračim v enem letu te meje 7.500 euro. Pa še to plačam samo razliko od odhodkov in prihodkov. Če imam za 1000 eurov več prihodkov kot odhodkov plačam od tega 16%. Prosim, če mi lahko potrdite da to drži.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Saj to mi je popolnoma jasno, ne mislim si zmišljevati, seveda bom imel račune, za vsak dan, ki bom hotel uveljavljati kilometrino.
Pa ker ste tukaj takšni strokovnjaki, bi še vprašal to, jaz nisem zavezanec za DDV. To pomeni, ko jaz izdam fizični osebi račun je seveda brez ddvja. Potem, koliko razumem te naše zakone, moram plačati državi 16% od dobička. Če seveda ne prekoračim v enem letu te meje 7.500 euro. Pa še to plačam samo razliko od odhodkov in prihodkov. Če imam za 1000 eurov več prihodkov kot odhodkov plačam od tega 16%. Prosim, če mi lahko potrdite da to drži.

Nekako tako....ločiti moraš DDV in dohodnino, ki sta 2 različna davka.
DDV se obračunava pri prodaji/nakupu določenih storitev/blaga/proizvodov ipd. (ti ga ne ker nisi zavezanec za DDV).
Dohodnino pa obračunaš glede na tvoj dosežen dobiček (razliko med davčno priznanimi odhodki in prihodki) oziroma osnovo za davek iz dejavnosti ki jo dobiš če izračunaš davčno priznane prihodke - davčno priznane odhodke - OLAJŠAVE (v kolikor se ti niso upoštevale že kje drugje npr. pri glavnem delodajalcu)

LP

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Saj to sem že preštudiral vse, samo kolikor sem razumel se plača samo razlika med pridodki in odhodki. Če je prihodokov za 1000 eurov več, se na to plača teh 16%, kolikor je akontacija, v najnižjem razredu?!

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Davčna osnova je dobiček, ugotovljen v davčnem izkazu. Ta dobiček je pozitivna razlika med prihodki zavezanca in davčno priznanimi odhodki. Davčno priznani odhodki so odhodki, ki so neposreden pogoj za opravljanje dejavnosti, torej za doseganje prihodkov.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Saj to sem že preštudiral vse, samo kolikor sem razumel se plača samo razlika med pridodki in odhodki. Če je prihodokov za 1000 eurov več, se na to plača teh 16%, kolikor je akontacija, v najnižjem razredu?!

Če bi čisto čisto na grobo razložil bi bilo nekako tako, za laika je to dovolj če boš pa potreboval še bolj podrobno razlago pa sporoči. p.s. tistih 16% pri dohodnini hitro rata 27% ali več

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Realman: če imaš popoldanski sp in si drugače zaposlen, se dobiček (se pravi prihodki - odhodki) sp-ja prištejejo tvoji plači in od vsega plačaš dohodnino po lestvici. 16% boš tako plačal le, če skupaj s plačo in dobičkom ne boš presegel 7500 EUR.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Ja potemtakem je seveda 27%, če se še plača zraven šteje, to je pa že kar veliko. Se pa to gledajo neto zneski ne, od plače?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
bruto.

bruto plača + dobiček s.p. = osnova za dohodnino. Lestvica pa ti je itak poznana.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Ne bo šlo tako.

Bruto plača - prispevki iz plače - davčne olajšave (splošna, vzdrževani družinski člani, ostale olajšave) + dobiček s.p. = osnova za dohodnino

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Ja potemtakem je seveda 27%, če se še plača zraven šteje, to je pa že kar veliko. Se pa to gledajo neto zneski ne, od plače?

Zelo hitro je to 41%, ne samo 27% ... Se pa vsaka naslednja stopnja aplicira samo na znesek nad mejo, ne pa na celotno osnovo. Teh 41% torej morda placas samo na "zadnjih" nekaj tisocakov, odvisno seveda od tvoje uspesnosti.