Citat:
Uporabnik suzie_ pravi:
Tudi jaz imam vprašanje.
Trenutno sem zaposlena v podjetju, kjer dobivamo mesečne pogodbe. Ali sploh imam pogoje, da odprem popoldanski s.p.?? Če ja, kaj se zgodi v primeru, da mi v službi ne podaljšajo?
Je bolje, da odprem navadni s.p.?
V kolikor ste v podjetju zaposlena za polni delovni čas, lahko odprete t.i. popoldanski s.p., rednega s.p-ja ne morete odpreti.
Če se zgodi, da vam sedanji delodajalec ne podaljša pogodbe o zaposlitvi se t.i. popoldanski s.p. preoblikuje v "redni" s.p..
Če povzamem..... s.p. je s.p.......isti "šmoren" ali je popoldanski ali navadni....
Edina razlika ki nastaja med "rednim" in "popoldanskim" s.p.-jem je vaše obvezno socialno zavarovanje.
V kolikor ste zaposlena drugje za polni delovni čas in odprete s.p., za s.p. plačujete samo pavšalne prispevke za soc. varnost, saj ste obvezno zavarovana že preko svojega prvega delodajalca.
V kolikor niste zaposlena nikjer, za s.p. plačujete polno ceno prispevkov za soc. zavarovanje, ki je odvisna predvsem od vašega poslovanja v preteklem letu. Za prvo leto poslovanja s.p.-ja pa plačujete najmanjši znesek za prispevke, ki trenutno znaša cca. 225€.
V kolikor ste zaposlena drugje za skrajšani delovni čas (npr. 4 ure/dan) lahko odprete tudi svoj s.p. in plačujete prispevke za ostale 4 ure do polnega delovnega časa, torej v tem primeru polovičko prispevkov, ki bi bili obračunani v "rednem" s.p.-ju)
v kolikor pa so še kakšna vprašanja pa le na dan z njimi.