S.P.

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Torej za vse račune, ki jih izda firma, ki (še) ni zavezanec.

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Kaj pa bi se še drugega?
confused-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
@creep......samo prihodki

@denis....načeloma vse račune, ki so obdavčljivi (20%, 8,5%,0%) in jih je firma izdala v roku preteklih 12 mesecev (ne glej poslovnega leta npr. jan. - dec. , lahko je preteklih 12 mesecev tudi npr maj 09 - maj 2010)

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ali so res uknili nepovratna sredstva ob odprtju s.p.? Prišlo mi je na uho, pa bi se rada malo bolj pozanimala...
smile-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Ali so res uknili nepovratna sredstva ob odprtju s.p.? Prišlo mi je na uho, pa bi se rada malo bolj pozanimala...
smile-1.gif

Narobe si slišala.

Sredstev niso ukinili temveč so bila porabljena, kar je velika razlika. Posledica je enaka, da do izvršitve naslednjega proračuna (torej naslednjega leta, nevesetočnokdaj) subvencije ne more dobiti.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
ja, točno tako............

grrrrrrrrr, 8.10. sem to zvedel, ukinjeno naj bi bilo pa 6.10......
frown-1.gif
(((( ti obrne dnevno/tedensko/mesečno razpoloženje

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Mene pa zanima, če mi lahko nekdo pove, kako je z kilometrino.Imam storitveno dejavnost, popoldanski s.p. Ko hodim k strankam, iz sedeža podjetja, ali si lahko to dam v stroške kot službeno potovanje ali ne. Eni mi trdijo, da je 0,37 eura km, drugi, da samo 0,15 eura.
Kakšna je točna kilometrina v tem primeru. Gre izključno za servis na domu pri strankah. Vozilo ni službeno, temveč privat.

Za vse odgovore se vsem že vnaprej zahvaljujem.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Pa je to 100% res.Ker nekaj sem iskal po drugih straneh in našel zelo različna mnenja od tako imenovanih davčnih svetovalcev. Da ni možne te kilometrine uveljavljat pri storitveni dejavnosti. 1/3 cene bencina. Ampak precej manjšo, neke vrste prevoz na delo.
Ker drugače, mi bo samo kilometrina pokrila ves prihodek. Torej če ggrem stranki, ki je 100km stran, je to že 72 eurov samo kilometrina.
wink-1.gif

suzie_

Pripravnik
30. maj 2009
31
0
6
Tudi jaz imam vprašanje.

Trenutno sem zaposlena v podjetju, kjer dobivamo mesečne pogodbe. Ali sploh imam pogoje, da odprem popoldanski s.p.?? Če ja, kaj se zgodi v primeru, da mi v službi ne podaljšajo?

Je bolje, da odprem navadni s.p.?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Mene pa zanima, če mi lahko nekdo pove, kako je z kilometrino.Imam storitveno dejavnost, popoldanski s.p. Ko hodim k strankam, iz sedeža podjetja, ali si lahko to dam v stroške kot službeno potovanje ali ne. Eni mi trdijo, da je 0,37 eura km, drugi, da samo 0,15 eura.
Kakšna je točna kilometrina v tem primeru. Gre izključno za servis na domu pri strankah. Vozilo ni službeno, temveč privat.

Za vse odgovore se vsem že vnaprej zahvaljujem.

-lahko si obračunaš prevoz na delo, največji znesek, ki je še davčno priznan je 0,18€/km.
-za prevoz iz svojega delovnega mesta (poslovalnica, pisarna,dom oz. prostor kjer opravljaš delo) do stranke si lahko obračunavaš kilometrino. Največji znesek kilometrine, ki je še davčno priznan znaša 0,37€/km

več o tem si lahko prebereš TUKAJ

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik suzie_ pravi:
Tudi jaz imam vprašanje.

Trenutno sem zaposlena v podjetju, kjer dobivamo mesečne pogodbe. Ali sploh imam pogoje, da odprem popoldanski s.p.?? Če ja, kaj se zgodi v primeru, da mi v službi ne podaljšajo?

Je bolje, da odprem navadni s.p.?

V kolikor ste v podjetju zaposlena za polni delovni čas, lahko odprete t.i. popoldanski s.p., rednega s.p-ja ne morete odpreti.
Če se zgodi, da vam sedanji delodajalec ne podaljša pogodbe o zaposlitvi se t.i. popoldanski s.p. preoblikuje v "redni" s.p..

Če povzamem..... s.p. je s.p.......isti "šmoren" ali je popoldanski ali navadni....
Edina razlika ki nastaja med "rednim" in "popoldanskim" s.p.-jem je vaše obvezno socialno zavarovanje.
V kolikor ste zaposlena drugje za polni delovni čas in odprete s.p., za s.p. plačujete samo pavšalne prispevke za soc. varnost, saj ste obvezno zavarovana že preko svojega prvega delodajalca.
V kolikor niste zaposlena nikjer, za s.p. plačujete polno ceno prispevkov za soc. zavarovanje, ki je odvisna predvsem od vašega poslovanja v preteklem letu. Za prvo leto poslovanja s.p.-ja pa plačujete najmanjši znesek za prispevke, ki trenutno znaša cca. 225€.
V kolikor ste zaposlena drugje za skrajšani delovni čas (npr. 4 ure/dan) lahko odprete tudi svoj s.p. in plačujete prispevke za ostale 4 ure do polnega delovnega časa, torej v tem primeru polovičko prispevkov, ki bi bili obračunani v "rednem" s.p.-ju)

v kolikor pa so še kakšna vprašanja pa le na dan z njimi.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Hvala Prijam, torej v mojem primeru, če grem od doma kjer je sedež firme, k stranki opravljat neko storitev, si potem lahko dam v strošek višjo kilometrino (službena pot), če prav razumem. Saj se že malo blond počutim
uf-1.gif
Samo res sem našel, na enih drugih forumih odgovore od kao finančnih svetovalcev, da je manjša tarifa v mojem primeru. Kaj se pravzaprav smatra kot službena pot, mi še vedno ni jasno. Če grem jaz k stranki na njen dom opravit storitev, je to službena pot ali prevoz na delo?

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Pot na delo je max. 0,18 EUR, službena pot s svojim vozilom (ne službenim) pa je 0,37 EUR na kilometer. Zraven tega si lahko obračunaš tudi dnevnico, odvisno od časa
smile-1.gif

Če greš k stranki, je službena pot, do tvoje pisarne, sedeža firme pa je pot na delo.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Torej je službena pot, računa pa se seveda v obe smeri, če prav razumem? Do stranke in nazaj na sedež firme, ki ga imam doma. Tako, da prevoz na delo v tem primeru odpade ne?

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Prevoz na delo je tvoja pot od doma do sedeža firme.
Službena pa pot od sedeža firme, do stranke in nazaj do firme. Potem pa greš domov in je spet prevoz na delo
grin1.gif

Torej imaš prevoz na delo dvakrat dnevno (v sluzbo in nazaj).