S.P.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Kako je zdej kej z odprtjem sp? a so še tista eu nepovratna sredstva, okoli 4000 za odprtje sp? a to še obstaja?

preden grem k svetovalki, da malo spoznam sploh v kaj se spuščam...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Tisto niso sredstva namenjena za s.p., ampak za t.i. "prvo zaposlitev", če je temu tako.

Obstajajo pa neka sredsva, a so veliko manjša, mislim da okoli 500€, ki pa so kao za "zagon" obrti, ampak ne dobijo vsi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Kako je zdej kej z odprtjem sp? a so še tista eu nepovratna sredstva, okoli 4000 za odprtje sp? a to še obstaja?

preden grem k svetovalki, da malo spoznam sploh v kaj se spuščam...

Mislim, da so še. Imenujejo je "Subvencija za samozaposlitev". Gre za 4.500€, da pa ne bom nakladal izvoli povezavo:
http://www.ess.gov.si/SLO/Pred...ozaposlitev.htm

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Vprašaj tele:

http://vem.data.si/

Ti tudi brezplačno odprejo s.p. in d.o.o.

No, no... brezplačno odprejo s.p. (tako kot vsaka VEM točka, ker jih za to plačuje država) in pa ENOOSEBNI d.o.o. in ne kar kateri d.o.o. (jih tudi plačuje država). Čisto toliko, da ne bo kakega zavajanja.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
aha tole sem rabil tis ja!

ja nič, kr k svetovalki bo treba.

pa tele sredstva je treba porabit po nekem načrtu! ne morem to kr na bahame it za en mesec, a ne?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Kakšno zavajanje?

Pač ne vedo vsi za točke VEM.

Saj vem, da jih plačuje država oz. so v sklopu javne uprave, se mi zdi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
aha tole sem rabil tis ja!

ja nič, kr k svetovalki bo treba.

pa tele sredstva je treba porabit po nekem načrtu! ne morem to kr na bahame it za en mesec, a ne?

Načeloma greš lahko na Bahame za en mesec - porabe tega denarja ne preverja nihče. Sama upravičenost do denarja je izkazana že s tem, da se samozaposliš in, da se zavežeš, da boš ostal samozaposlen vsaj ?? mesecev.

So pa sredstva seveda kar uporabna npr. za plačevanje prispevkov, katere moraš kot samozaposleni plačevati vsak mesec, računovodstva ipd..

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ma sej... koliko pa stane na mesec sp??? okol 150€, a ne?

jest bi itak odprl sp le zarad tega, da se mi ne bi bilo treba doma zaposliti, ker se mi zdi, da je dražje, kot pa če imam sp, in plačujem prispevke, pa imam vse plačano... al kako je pa s tem?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pod "doma zaposliti" misliš zaposliti v domačem podjetju?
Eno glavnih vprašanj je komu boš izstavljal račune? Enemu podjetju ali N-tim? Kajti, če boš račune izstavljal enemu lahko DURS ob morebitnem pregledu to opredeli kot odvisno razmerje in lahko podjetjema poda kazen in plačilo prispevkov za nazaj (kot, da bi bil tam redno zaposlen).

Če boš račune izstavljal ?? končnim strankam potem ne bo problema.

Prispevkov se nabere za okoli 200€ (bolj natančno 207,72 a to velja za res minimalno osnovo (do okoli 6.550€ /leto) Če dodaš še računovodstvo si takoj na 300€ na mesec.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja v domačem podjetju...

računovodstvo mamo že zrihtano...

ja... ubistvu sm hotu samo domačim izstavljat račune. ampak lahko tud komu drugemu... in še to, sam tok, da bom mel za prispevke plačat...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
tle pa res ne vidim problema. lahko se samozaposliš, dobiš subvencijo za zamoszaposlitev in račune izstavljaš samo domačemu podjetju. moraš pa vedeti, da vse kar profitiraš je 4500€, ki jih boš državi dal nazaj v roku dveh let. kot ti je predhodnik povedal je prispevkov min 200€ na mesec, in če si zračunaš kok to pride v dveh letih (vsaj toliko moraš delat na spju, da lahko dobiš subvencijo) je to ravno 4500€. se pravi, država samozaposlitrev "časti" s 4500€, ki jih itak vzame nazaj + če imaš višjo plačo je več prispevkov.

lp

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Kakšno zavajanje?

Pač ne vedo vsi za točke VEM.

Saj vem, da jih plačuje država oz. so v sklopu javne uprave, se mi zdi.

Iz post-a v post dokazuješ, da veš zelo malo.
Drugače pa o VEM točkah: http://evem.gov.si/evem/
Pa še seznam točk VEM: http://evem.gov.si/evem/infoVstopneTocke.evem

Ne, da jaz ne vem za točke VEM.

Dal sem link do njih, če kdo drug ne ve zanje.
10.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ma za to, ker nekako ti morajo leta tečt, zavarovanje je treba met plačan, in če nisi zaposlen, ne gre drugače, kot da si na zavodu prijavljen, in moraš hodit na une bedne sestanke, da si lahko to sam plačuješ. če bi me doma zaposlili, bi nas kar drago prišlo (plača+vsi ostalo). Če bi imel pa sp, bi pa plačal 200€ in bi imel mir. pa še postal bi pošten državljan, k pošteno plačuje vse davke.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Za 200 eur bos bolj malo od penzije videl. Tud ne vem zakaj sp odpirat, a ni opcije brez tega si placevat zavarovanje in leta?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja je. sam moreš bit na zavodu prijavljen. plus tega moreš hodit na sestanke, kjer ti kao tud oni svetujejo kakšno službo. pa za leta ne vem točno kako je...

za penzijo pa mislim, da jo itak ne bomo videli. do takrat bo mogoče propadel pokojninski sistem. bo treba dat kej na stran vsak mesec, pa bo.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Če se že lotevaš tega, da bi ustanovil S.P, ga ustanovi sam. Ker ni nek hud strošek. Pa še mir boš imel. Kolega, ki je šel preko zavoda v to, je v 2 letih 8x imel inšpektorje doma. Jaz sem že prej imel S.P. kakšnih 5 let, pa sem sam 1x imel inšpektorje, pa še to zaradi tega, ker sem za*ebal eno firmo, in ceneje ponujal storitve kot oni.
Če misliš S.P. imeti samo zato, da se ti šteje delovna doba je to čist mimo. Pri pokojnini, ti pa nihče ne jamči, da boš imel 500 € pokojnine. Na koncu boš imel ti isto pokojnino, ko si si sam osnovno plačeval, kot nekdo z dodatnim plačevanjem. Lahko te pa 1 dan pred penzijo pobere, pa se lahko z tistim denarjem vsi obrišejo. Dosti bolje vlagati v sklade. Meni ni žal po 10 letih.
S.P. ima dobre in slabe stvari. Ena izmed dobrih je ta, da zaslužiš tisto kar pač delaš in veš kaj imaš. S.P. je bolj za tiste, ki znajo obračati denar. Če ga ne znaš, boš samo državi deval, ki je vreča brez dna.