Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Super, hvala Andy. Sami dobri odgovori.
Ej še tole vprašanje...nekje na netu sem zasledil, da je fino, da jo vsakih nekaj tednov uporabe popolnoma izprazniš, da čisto crkne in utripa rdeča lučka. A je to res dobro al ne?
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
v navodilih od 770 recimo pise, da naj bo roomba ves cas na polnilcu, razen ko je v uporabi.
Citat:
Uporabnik arsha pravi:
Pozdrav vsem. Roombo sem zresetirala in zdaj se bo polnila še do jutri ob 18h, potem bomo pa videli. Baje se da postopek 3x ponoviti (youtube), potem pa bomo šli v nakup baterije.
Matofill, a ti prodajaš nove baterije ali jih sam sestavljaš?
Zakaj pa samo 50% polni shranjuješ? A ni bolje, da je popolnoma polna?Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Najprej jo sprazni tako, da bo Roomba delala do rumene lučke. Potem počakaj, da se ohladi in jo polni le 1 uro (cca. 50% polnosti). Potem jo izklopi iz napajanja, obrno naokoli, dol poberi rumeno stransko ščetko, sredinsko kolesce in odšrafuaj ploščo. Baterijo vzameš ven in jo shraniš v hladilniku.
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ne.
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_store_batteries
matofill, sem ti hvaležen, da mi svetuješ pri Roombi, ampak pri baterijah pa nimaš pojma.
Pa brez zamere.
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Ni-MH in Ni-Cd baterije se idealno shranjuje popolnoma izpraznjene in v kratkem stiku. Problem je le, da to velja samo v primeru, ko lahko to narediš na nivoju posameznega člena baterije. Tako tudi počno recimo v NASAi za satelite in podobno kramo.
Ko je pa v igri baterija z več členi, je pa najbolj varno shranjevanje polne baterije. Ker pri izpraznjeni bateriji, bo prej kot slej eden od členov v bateriji obrnil polariteto in potem rata veselje, ko ta člen začne praznit ostale člene.
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ne.
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_store_batteries
matofill, sem ti hvaležen, da mi svetuješ pri Roombi, ampak pri baterijah pa nimaš pojma.
Pa brez zamere.
Zamere ni zato, ker sem se tudi jaz malo tebe privoščil .....zato ti je oproščeno !!!
Vsekakor pa še 1 X poglej link, ki si ga dal, morda ti tuj jezik dela težave, da ti osvežim spomin, Iroobot, kot si sam napisal in drži uporablja v USA in UK slabe NiCd baterije tu so v stolpcu 1 na tvoji tabeli v ostalem delu in pri nas pa NiMh, stolpec 2, za te namene ne najbolj primernih LiPo stolpec 3 in 4 podobne variacije pa se ne uporabljajo, ker nekako nimajo nobenih prednosti napram NiMh za tovrstno uporabo, imajo pa veliko slabosti in zahtevajo bolj dovršeno ravnanje z njimi, kot tudi polnilno opremo.
Torej preden me obsojaš, da nimam pojma, si še 1X preštudiraj tabelo in povem, da se in za NiCd in za NiMh svetuje hranjenje popolnoma napolnjenih baterij in iz tvoje tabele se vidi, da NiMH izgubi v 6 mesecih samo 3 % energije, kar seveda zlahka dopolnemo, torej hladilnik bomo še naprej uporabljali samo za jajca in solato ................
Ti dam pa še en namig, ko tako podcenjuješ polnilni sistem Irobota, tudi sam sem isto mislil, da gre za en tupi BZ sistem in, da zato baterije pešajo, pa je resnica zelo zelo daleč od tega, poleg impulznega polnenja tudi računalnik, ki je na sami plati v Roombi cel čas glede na temperaturo baterije prilagaja njeno polnenje, zato ni nobene potrebe po posegu v to, res je samo to, da robot sam prehitro skrajša čase popolne polnitve in s časoma baterij ne polni več na 100%, kar je težava samo 500 serije in to rešujemo z resetom robota na vsaj 6 mesecev, sicer pa priključi en amper meter v polnilni krog Roombe in spremljaj cel polnilni cikel in boš zelo presenečen .
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Da vskočim v debato z malce off zadevo...
Imam en baterijski vijačnik z dvema 18v Li-ion baterijama. Ena baterija mi je praktično dovolj za mojo uporabo, drugo bi pa "šparal", ko bo prva začela izgubljati moč.
Kaj je bolje:
1. uporabljam izmenično vsako malo
2. drugo rezervno napolnim in pospravim v hladilnik za kakšno leto?
Hvala
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
eno noobovsko vprašanje:
zakaj te roombe, ne uporabljajo akumulatorjev iz pravih motorjev?
A ne zdržijo dlje in niso tako občutljivo na cikle polnjenja?