Robotski sesalci

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Zanima me sledeče. Imam dve sobi in en velik skupni prostor za posesat. Razmišljam, da bi sobi en dan, vmesni prostor pa drugi dan in tako kolobaril. Svetilnikov nimam, tako da bi Roombo ročno dal v prostor jo zagnal in pustil, da tisti prostor posesa. In potem v naslednji. Kako naj delam z baterijo, da bo le ta zdržala čim dlje. Ali naj pustim Roombo na napajalni postaji ali jo raje poknem na direktni polnilec in ko se napolni zadevo sklopim?

Tole okrog polnenja sem že vse napisal v tej temi ali v kaki drugi tu o Roombah, preberi si !!!

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Glede na to, da je po pol leta moja baterija kot nova - kapaciteta ni padla, predlagam da delate tako, kot sem še nekajkrat opisal.

Predvsem pazite, da jo dajete polniti, ko se je, po sesanju, že baterija ohladila zadosti. To ugotovite tako, da se potipa pri predelu držala za dvigniti Roombo, drugače pa vsaj eno uro po sesanju. Uporaba avtomatičnega polnjenja na bazni postaji je zagotovilo, da se bo baterija polnila vroča in zagotovilo za kratko življensko dobo baterije.

Nebuloze, da se te baterije lahko fila do njihove temperature 50°C pa se naj govori komu drugemu. Za dolgo življensko dobo baterije mora biti le-ta čim bližje 24°C in ne več kot 30°C.

To vam lahko potrdita tudi moji bateriji v Vectrix-u. Prva baterija, ki se je polnila pri temperaturi 50°C zaradi odpovedi hladilnega ventilatorja, je zdržala 4000km, odkar imam drugo (prevoženih 12000km), je njena kapaciteta kot nova.

http://evalbum.com/3107

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Najprej eno vprašanje še: ali je kakšna razlika med polnjenjem preko kabla in docking postaje?
Torej, moj namen je sledeč. Roomba bo delala cca. pol ure do eno uro na dan (oz. vsak drugi dan). Torej, recimo da se bo spraznila do nekje polovice. Delala bo dopoldan, polnit jo bom dal ponoči.
1.) Ali jo dam polnit vsak dan ali po dveh dneh, ko bo skoraj prazna?
2.) Ko se napolni jo pustim na polnilcu do zjutraj ali jo raje odštekam, ko je polna?

Na nekje 14 dni bi zadevo v vsakem primeru pustil, da se sprazni do konca in jo filal 16 ur.

Ima zgoraj omenjeno polnjenje kakšen problem ali bo tako baterija ostala najdlje v uporabi?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Preveč kompliciraš, priklopi na docking, tako ali tako je računalnik in jofila na polno, dokler ni polna potem pa z minimalnim tokov, toliko, da jo vzdržuje ! V vsakem primeru bo po 2 letih fuč !

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
matofill, predlagaš, da se Roomba avtomatično polni po vsakem sesanju? Predlagaš, da se baterija začne polniti ko je še vroča?

V tem primeru ja, pričakuj, da ti bo zdržala celih 2 leti, mogoče celo manj.

Moj predlog pa je; daj jo polniti en večer prej, preden boš uporabljal Roombo naslednji dan in pusti jo na polnilcu do jutra. Tisti minimalni tok ti zbalansira celice v packu.

Moja Roomba, po 7 mesecih, še vedno sesa več kot 2 uri v enem kosu (do rumene luči), kar ne morem reči za matofill-a, glede na njegove prejšnje prispevke.

In še 1x, da bo vsem jasno, kaj se dogaja z NiMH baterijo, ki je toplejša od 30°C:

Izkoristek polnjenja tako pada, da praktično na temperaturi nad 30°C postane baterija grelec. Naj dvigne roko tisti, ki misli, da je to koristno za baterijo.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Torej jo polnim vsak dan (pokurila bo nekje pol baterije) ali jo polnim raje vsak drugi dan?
Kot sem omenil je ne bom polnil avtomatsko zaradi vroče baterije in tudi zato, ker se bo polnila ponoči na cenejšem toku. Optimizacija pač.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Tudi jaz jo dam polniti po 22 uri, odklopim pa ob 6:00, ko grem v službo - cenejša tarifa.

Tudi jaz jo večinokrat praznim do polovice (dnevna soba ali pa spalnica, ko Roomba dela cca. 1 uro) in jo dam zvečer polniti. Cca. 1x na teden jo spustim (skozi eno celotno praznjenje), čez dnevno sobo, spalnico in ostale prostore - do rumene lučke.

Baterija ti bo dlje zdržala, če je ne boš vsakokrat praznil do konca - mogoče le parkrat na mesec - pa še to le do rumene luči, ne rdeče. Rdeča luč je že pri 10.8V, kar je krepko pod 1V na celico, kjer že resno lahko računaš na cell polarity reversal - če ima ena celica manjšo kapaciteto kot ostalih 11 in jo ostale začnejo polniti z obrnjeno polariteto.

P.S.: Polnim jo na jack za polnjenje in ne na bazno postajo. Problem bazne postaje je ta, da ima bazna postaja svetilnik (na vrhu), ki preprečuje, da bi se ji Roomba približala, ko nima namena se parkirati. To povzroči, da okoli bazne postaje ne sesa, ker se ji izogiba. To je cca. 20 cm okoli bazne postaje.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Kako pa jo prepričaš, da dela le 1 uro, ko te ni? Se sama ustavi, ko je soba posesana, in to traja recimo cca 1 uro?

Še vedno razmišljam o nakupu, ampak se mi še vedno zdi, da to ni za ljudi, ki imamo radi aparate, ki omogočajp brainless uporabo brez škode (kot si jo Roomba pri taki uporabi s polnilno postajo povzroča na baterijah, recimo) ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Kolikor sem stestiral je tako, da če nimaš bazne postaje vključene, Roomba posesa sobo in se potem lepo ugasne in te počaka. Za sobo pa ne rabi več kot 1 uro.
Kar je najbolje do sedaj je to, da jo mirno mahne pod kavč in tudi tam vse posesa, pa si nisem mislil, da bo prišla noter. Tudi je kavč je proti steni malce nižji in se ni zahaklala
smile-1.gif
. Je pa obstaja na tistem stolčku za ta male, kateri ima čez letvico. Gor je zlezla, dol pa očitno ni šlo. In me je pričakala tam ugasnjena. Upam, da prej ni preveč piskala in nažirala sosedom, hehe.
No ja, bomo videli, kaj bo čas in bolj pogosta uporaba prinesla.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Dejansko sploh ni toliko vzdrževanja. S spodnje strani vidiš, kdaj je košek poln (ker je prozorna plastika) in ga takrat sprazniš. Ko ga sprazniš, še na hitro pogledaš krtači, če je ob robovih ujetih kaj las in tisto z enim potegom prstov odstraniš in daš nazaj. In to je to. 1x na mesec pa odšraufaš spodnji pokrov (4 šraufi) in jo na hitro posesaš.

m_k

Pripravnik
3. okt 2007
32
0
6
Samo ne komplicirat. Aparat kupiš in uporabljaš. Nimam roombe zato, da razmišljam kdaj polnit, koko, koliko itd, Aparat je mišljen da ti olajša delo, ne pa ustvari polno novih preglavic in ukvarjanja z njim.
Če se roomba polni brez kompliciranja sama na bazni postaji, ko pride to tja in je še vroča itd, vzamite v zakup da bo baterija držala med 12-15 mesci. Torej vse kar je nad 1 leto je bonus.
Če rokuješ tako kot predlaga AndY 2leti plus, amapk to ti mora biti hobi.

Pri rombi razmišljam samo to da ima košek prazen in včasih pogledam spodaj krtače in po potrebi očistim. Za baterijo me boli K, čez eno leto bom kupil novo za 50€.

Isto delam z ostalimi baterijami, notebook, telefon.
Potrebno se je samo vprašati, kaj je bolj pomembno, čas in skrbi s katerimi se ukvarjaš kdaj polnit ali tistih 50€ za baterijo.

Glede nakupa sem pa zadovoljen in če se pokvari takoj šibam po novo, ali baterijo.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
m k se strinjam, res pa zudi je, da baterija navadno ne odleti čez noč, le čas, ko robot dela se krajša in krajša, skratka ko ugotovimio, da redno uporabljana baterija ( če je stala, naj naredi vsaj 5 ciklov preden jo ocenjujemo) zdrži manj, kot 30 minut je vsekakor čas za menjavo in tu izrecno odsvetujem vsako "molzenje" ker potem taka baterija ob "molzenju" skuri robota, ker P = U x I , napetost na robotu pade, da bi zadeva delovala potegne za enako moč več toka čez ta pa kuri zadeve.............. iz enakega razloga se Roomba sama ustavi, ne ko baterija mrkne, ampak že prej, enako GSM aparati ........

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
No sedaj sem še servisiranje Scoob izpilil v nulo, poleg Roomb, moram pa reči, da so mi zelo zanimive te Scoobe in tudi proti pričakovanjem zelo učinkovite, če bo pa kdo ugodno rabil kako Roombo ali Scoobo, skoraj novo ali kak del, me pa lahko kontaktira na PM.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
385 ja napredek ??? Eni menijo, da je novi tip, bolj nazadek !!!

Tudi sam po testiranju obeh to mislim !

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Evo, še moje izkušnje o Roombi po cca. dvo tedenskem lastništvu.
Najbolj me je zanimalo (z negativnega vidika) to glede čiščenja. Dejansko je vse skupaj trivijalno. Po vsakem sesanju ti vzame pol minute, da streseš smeti in pa tistih 5 minut enkrat tedensko za ''generalko'' je tudi nič vse skupaj. Verjetno bi lahko še na dlje časa.
Roomba sicer posesa odlično, fajn bi bil kakšen svetilnik. Spustimo jo sedaj vsak dan in ne morem verjet, da vedno nabere smeti, sploh pa gre potem vedno en velik kosem finega praha v smeti. Ne moreš verjet. Tako da, zaenkrat izredno zadovoljen.
Še največ časa vzame to, da vse zadeve po tleh pospravim, preden spustim Roombo (par minut) in pa malo me nervira, ker se včasih pod kavčem na dveh točkah zatakne (gre se za par mm višine
frown-1.gif
).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Hooverji so že dalj časa na trgu, pa niso zavzeli omembe vrednega tržnega deleža ! Sam še nisem testiral, sem pa druge tipe, pa ostajam na Roomba Scooba variantah !