Regionalne ceste - in budale

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zato, ker ne prenasa prevec dobro zalitev ? Daj malo premisli, preden napises tako bedarijo.

Ce te moti njegov nacin voznje in mislis, da ti lahko (legalno) peljes hitreje, ga lepo kulturno prehiti, fakica pa kazi svoji babi, pa se ne bo treba nikomur razburjati.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

še enkrat 30. člen iz ZVCPja

Citat:
Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.

(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.

in po domače povedano:

1. če se nekdo vozi 70 km/h na dovoljenih 90 km/h me ovira - naj bo toliko prijazen in mi omogoči varno prehitevanje - če pa se je celo kolona nabrala se celo MORA umakniti in spustiti kolono mimo

2. če se nekdo vozi 60 km/h na 90 km/h omejitve, ker se ne čuti več sposobnega (zakon namreč nalaga, da se smeš peljati le toliko kolikor se čutiš sposobnega) naj naslednjo vožnjo izkoristi za skok do upravne enote in ODDA vozniško dovoljenje

3. fakiæi in ostale mahanje pa, tako kot je že bilo napisano zgoraj, ni predmet ZVCPja ampak predvsem kulture, je pa mimogrede žaljenje tudi zakonsko prepovedano in kaznivo - ZRJM-1

4. pa še zlobni dodatek za tiste, ki ste običajno na začetku počasi vozeče kolone - ogledala v vozilu niso namenjena samo temu, da se pride na tehničnem skozi in da si po potrebi lahko ogledamo ali je frizura in make-up še OK - ampak služijo predvsem, temu, da se spremlja tudi promet za sabo - in če se v ogledalu opaziš več kot 2 vozili poglej na števec pred sabo!
grims-1.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
da se vozim po omejitvi.

Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
PA še za ostale seljake - ne misliti das prehitevanjem prav veliko profitirate kvečjemu kakšno minuto ali dve, ker pred vami je verjetno ŠE KAKŠEN NORMALEN VOZNIK KI VOZI PO OMEJITVAH.

uf-1.gif

Kar neko tipkanje v tri dni in to samo zato, ker se on pelje PO OMEJITVAH 90 in ne 60, kot ti doktore.
crazy1.gif

Včeraj sem se vozil 50min s porabo 8. Zanimivo, ko nisem imel doktorjev pred sabo, sem se ravno tako vozil PO OMEJITVAH, samo da sem za isto pot porabil 40min s porabo 7
shocked-1.gif

gr69 sedaj boš označen kot divjak.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V drugi temi se hvali, kako ne vozi po omejitvah in kako se mu zdi nmormalno vrivati se cez polno crto na drug pas v tunelu. Mislim, da se nihce ne obesa na to, da bi vozil vedno in samo po omejitvah.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
glej - saj ni tema, da se NE SME počasi voziti - seveda se lahko - le neki "pametni" vzrok mora biti in ne sem se tem ovirati drugih - predvsem pa se pričakuje od "počasi vozečega" da:

1. bo spremljal promet tudi za sabo (pa gledu tu mal levo inu desno)
2. da bo omogočal varno prehitevanje
3. in predvsem, da se bo umaknil kakor hitro bo imel možnost za to

če se bomo vsi (ja- tudi jaz imam včasih situacijo ko ne morem peljati "do omejitve") držali najprej naših obveznosti (beri: upoštevali druge v prometu) in se potem sklicevali na naše pravice nam bo vsem skupaj precej lažje

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
39
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Kot drugo pa, omejitev ne pomeni da SE MORAŠ VOZITI 90 KMH ampak DO 90 KHM in NE HITREJE !!!!! Pa lahko greš 30% pod omejitev al kolk že.

In ko imam v avtu 3-4 sopotnike, otroka ali kakšno starejšo osebo ki ji je v avtu slabo, peljem po ovinkih lepo počasi oziroma malo pod omejitvami. Če mi bo kdo zarad tega pokazal fakiča naj ga kar pokaže ampak ga bo zadnjič.

PA še za ostale seljake - ne misliti das prehitevanjem prav veliko profitirate kvečjemu kakšno minuto ali dve, ker pred vami je verjetno ŠE KAKŠEN NORMALEN VOZNIK KI VOZI PO OMEJITVAH.

LP

Seveda lahko hitreje voziš, težava je le v tem, da plačaš kazen (če te dobijo). Torej, če ima nekdo dovolj denarja in mu ga ni škoda, potem lahko nonstop vozi preko omejitve in brez pripomb plača.

Kar se pa tebe tiče, pa res ne vem ali se kaj razlikuješ od oseb, ki si jih označil z besedo "seljaki", ker sodeč po tvojem pisanju o reagiranju na sredinca nisi nič kaj boljši ampak celo slabši, če misliš uporabiti silo ali pa samo groziti.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Najbolj debilno je, ko imam mojo mamo invalidno osebo v avtu in seveda ne morem tako hitro v ovinke

Najbolj debilo je, da s temo ko maš invalidno osebo v avtu avtomatično misliš, da je s tem tvoja vožnja opravičena in nima veze kaj se dogaja spredaj, še manj zadaj. Tudi sam kdaj iz vzroka ne dosežem max dovoljene hitorsti, ampak tistim zadaj dajem znake za varno prehitevanje in SODELUJEM v prometu in nimam plašnic na očeh.

Citat:
folk pa se nabija v rit in išče tisti 1 mm prostora, da me lahko prehiti.
bonk.gif

Jah no, [censored] je [censored]. Kaj mu češ. S tem ko se ti lima tudi sebi daje slabše možnosti za prehitevanje. Takemu še bolj z veseljem pokažem desni smerokaz in mu dam vedet, da me lahko varno prehiti.
wink-1.gif

Citat:
Nikoli ne veš zakaj nekdo vozi počasi!!
10.gif

Tudi ti nikoli ne veš zakaj nekdo vozi malce hitreje
10.gif

Sicer pa post od gr69 vse pove. Dejansko je za v okvir.

In to, kar se meni dogaja po cesti in berem po alterju je najbolj, da se vozimo 40 in po nasprotnem pasu.
crazy1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Najbolj debilno je, ko imam mojo mamo invalidno osebo v avtu in seveda ne morem tako hitro v ovinke folk pa se nabija v rit in išče tisti 1 mm prostora, da me lahko prehiti.
bonk.gif

Nikoli ne veš zakaj nekdo vozi počasi!!
10.gif

jaz vozim hitro, skoraj vedno in povsod, kjer se da (torej ne v naseljih)

bil pa sem pravkar na korziki 14 dni - verjameš ali ne, sem se verjetno okrog 50x umaknil hitrejšim

ni težko bit jaki frajer in vozit spredaj 60 na 90 omejitve, iz bilokakšnega razloga, samo če maš v glavi (in v hlačah) vse razčiščeno, se boš ob primerni priložnosti hitrejšemu umaknil

dolenc77

Zelenc'
24. jul 2007
21
0
1
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ksz

še enkrat 30. člen iz ZVCPja

Citat:
Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.

(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.

in po domače povedano:

1. če se nekdo vozi 70 km/h na dovoljenih 90 km/h me ovira - naj bo toliko prijazen in mi omogoči varno prehitevanje - če pa se je celo kolona nabrala se celo MORA umakniti in spustiti kolono mimo

2. če se nekdo vozi 60 km/h na 90 km/h omejitve, ker se ne čuti več sposobnega (zakon namreč nalaga, da se smeš peljati le toliko kolikor se čutiš sposobnega) naj naslednjo vožnjo izkoristi za skok do upravne enote in ODDA vozniško dovoljenje

3. fakiæi in ostale mahanje pa, tako kot je že bilo napisano zgoraj, ni predmet ZVCPja ampak predvsem kulture, je pa mimogrede žaljenje tudi zakonsko prepovedano in kaznivo - ZRJM-1

4. pa še zlobni dodatek za tiste, ki ste običajno na začetku počasi vozeče kolone - ogledala v vozilu niso namenjena samo temu, da se pride na tehničnem skozi in da si po potrebi lahko ogledamo ali je frizura in make-up še OK - ampak služijo predvsem, temu, da se spremlja tudi promet za sabo - in če se v ogledalu opaziš več kot 2 vozili poglej na števec pred sabo!
grims-1.gif

če je omejitev 90 km/h še ne pomeni, da moraš toliko voziti, ampak, da je to pač največja (še) dovoljena hitrost. Vsi deli ceste izven naselja pač niso takšni, da bi omogočali viožnjo z 90 km/h in t.i. "kočevka" je idealna ponazoritev tega. najmanjša dovoljena hitrost je pač 50% največje dovoljene, pod to mejo pa so določene oveznosti voznika takšnega vozila (npr. izločanje, če nastane kolona za njim, vklopljene vse 4 utripalke ipd).

ne razumem. po eni strani vpijete, da ne morete povsod vozit 90 km/h, po drugi se ne držite niti te osnovne omejitve, kaj šele, če je hitrost zmanjšana zaradi konkretne nevarnosti (pač pravite da je za nabijanje ukrepov - ko jih je...be - tisti, ki se vozimo po "kočevki" pa dobro vemo, kolikokrat je bila cesta zaprta zaradi karambola pri Griču, ker so avtomobili leteli ven, ob vsakem rosenju, da o dežju ne govorim, sedaj odkar je tam omejitev 70 km/h nesreč praktično ni), pa na Ortneku, pa v Žlebiču, Mrtvicah....

pa mi povejte... je hitrost 133 km/h na cesti izven naselja (kjer so bile tudi nesreče s smrtnim izidom) majhna, prevelika, ravnopravšnja? no tok je današnji "rekord" na "kočevki", 300 metrov stran od kraja nesreče s smrtnim izidom... pravzaprav sta bila mrtva dva... v pol ure 2 komada s 133 km/h!!!... o številu vozil s hitrostjo med 100 km/h in 133 km/h ne bom govoril

in ja.. tvoja pravica se izven naselja konča pri 90 km/h

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Vse kar si sedaj natrobil še vedno ne pomeni, da se ti ni treba umaknit hitrejšemu. Jaz ne vem, kje je problem, da na ravnini spustiš plin in mu stisneš desni smernik ali pa, da na kakšnem parkirišču ustaviš in pušneš 1 sekundo. Sam to običajno tako naredim, da zgolj na parkirišče zapeljem z zmanjšano hitrostjo in mi pri enem avtu niti ustavit ni treba. Ampak ja, ti si džek.
cool-1.gif

Btw: zakaj da fak se tisti, katere spustiš nikoli ne zahvalijo? Recimo, če meni to kdo omogoči mu vedno poblinknem z vsemi štirimi smerniki.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
....zadnji.....

tisti ki prehitevate, trobite, blendate, mahate, kolnete, pluvate....a ste se kdaj vprašali, kdo vam daje pravico, da to počnete??....
če nekdo vozi 40 je to njegova stvar in ne stvar okolice....tistemu ki se mudi, je njegov problem...

Tu se pa krepko motis. Tvoja prvica, da se vozis manj od omejitve sega samo do tam, ko meni jemlje mojo pravico, da se vozim po omejitvi. Je zakon jasen, samo prebrat ga je kdaj treba

Ti imaš pravico, da ga prehitiš in ne, da mu kažeš fakiča, trobiš, ob pogoju, da ni preveč moteč za v promet. Al ka??
confused-1.gif

Jaz imam pravico, da me nek bebo z vožnjo 40 ne ovira.
Fakiči so stvar kulture, torej vzgoje in ne predpisov ...

Si pa res seljak, če zagovarjaš kazanje fakičev in takih stvari -- kar je razvidno iz tvojega pisanja
bonk.gif
Boš že naletel kdaj na mino.

Če bi men kdo fakiča pokazal bi se za njim peljal pol bi pa videli kaj bi naredil.

Kot drugo pa, omejitev ne pomeni da SE MORAŠ VOZITI 90 KMH ampak DO 90 KHM in NE HITREJE !!!!! Pa lahko greš 30% pod omejitev al kolk že.

In ko imam v avtu 3-4 sopotnike, otroka ali kakšno starejšo osebo ki ji je v avtu slabo, peljem po ovinkih lepo počasi oziroma malo pod omejitvami. Če mi bo kdo zarad tega pokazal fakiča naj ga kar pokaže ampak ga bo zadnjič.

LP

Kaj pa tebi ni jasno? Sem mislil da so dohtarji funkcionalno pismeni ...
Ne zagovarjam fakicev in podobenga. So znak nekulture in omejenosti. Niso pa, in to sem napisal, stavr prometnih predpisov.

In ocitno imas tudi probleme z razumevanjem funkcioniranja druzbe. Meni zakon daje pravico da se peljem 90, da da bi me pri tem oviral (recimo ti). Ti se mirno vozi pofasneje, le umikaj se hitrejsim. Tudi sam sem se vcasih prisiljen peljat pocasneje (iz razlogov, ki si jih omenil), ampak ce me dohiti hitrejsi, normalno prehitevanje pa ni mogoce, se po potrebi na prvem primernem mestu tudi ustavim, vsekakor pa umaknem, da gre mimo.

Tebi je to ocitno odvec (ali pa se ti zdi, da imas za kaj tagega prekratkega) pa ocitno raje maris ne glede na to, da oviras zadaj vozece, ce pa ze, pa jim namesto s kulturnim umikanjem postrezes s fakicem. Verjetno (ampak tole pa res samo ugibam) sodis tudi med tiste, ki se, ko jih dohiti motorist, raje stisnejo cisto ob sredninsko crto kot ob desni rob, da bi sel lahko motorist mimo tudi, ce je nasproti promet ....

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
KSZ

Umaknit se nekomu, ki bi te rad prehitel je res cela znanost. Očitno morajo za tako nadnaravno potezo biti izpolnjeni slovencem neki čisto nedosegljivi pogoji.
Pi**a, človek res ne more verjet. Kako je lahko tolko retardiranih ljudi na cesti, ki se ne umikajo ali po možnosti še nalašč ovirajo prehitevanje in s tem tvegajo, da bo naje*al ravno tisti revež, ki pripelje nasproti. Sklepam, da se s temi ljudmi doma noče noben ukvarjat in potem to dosežejo na cesti.

clarus

Pripravnik
5. sep 2007
35
0
6
Zaradi tegale umikanja poznam VSA počivališča in avtobusna postajališča ne poti preko Ilirske bistrice. Smo že navajeni. Otrokom je rado slabo in gremo. Pekete, pekete lepo počasi in ob vsaki možnosti na kraj, pa spet. To sploh ni tako težko kot nekateri mislijo.
Pa zahvalil se mi res ni še nihče. Sem pa kljub umikaju večkrat vide faki**. Naj razume kdor more.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
En moj kolega je enkrat prehiteval pri 60 v 3. s starim golfom in ker je videl, da mu ne bo zneslo, ko mu je pripeljalo nasproti vozilo, je zapeljal kar s ceste v jarek.
smile-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik clarus pravi:
Zaradi tegale umikanja poznam VSA počivališča in avtobusna postajališča ne poti preko Ilirske bistrice. Smo že navajeni. Otrokom je rado slabo in gremo. Pekete, pekete lepo počasi in ob vsaki možnosti na kraj, pa spet. To sploh ni tako težko kot nekateri mislijo.
Pa zahvalil se mi res ni še nihče. Sem pa kljub umikaju večkrat vide faki**. Naj razume kdor more.

Takšno početje (umikanje) je najbrž tuje vsem kratkokurčnikom za volanom.
Ko se vozim z motorjem se velikokrat avtomobilisti umaknejo na desno stran svojega vozišča, tako da ga lahko prehitiš (takih je od začetka sezone manj, potem pa se kar navadijo) in ko ga prehitim, se mu vedno zahvalim. Najbrž pa avtomobilisti te zahvale niti ne vidijo, ker dvogneš levo roko, saj leve ne spuščaš z balance, ker imaš tukaj prednjo zavoro in plin. Če pa ga pozdraviš tako, da iztegneš desno nogo, potem avtomobilist najbrž misli, da ga zajebavaš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Gretzky, leve roke se ne vidi, pozdrav z desno nogo je boljsi. In vsaj zadnje case vidim, da tudi vse vec v uporabi ... Ali pa pomezik z vsemi stirimi zmigavci (priznam pa, da ne vem, ali imajo to vsi motorji pri roki)