Regionalne ceste - in budale

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ziher obstajajo tudi takšne budale na cesti, ki ne pustijo prehitet in vozijo močno pod omejitvijo. Ampak pretiravat pa tud ni treba, 15km/h v ovinek.
hysterical-1.gif

Sedaj v počitnicah/dopustih je tole stalna praksa .. če je ovinek nepregleden se gre 15km/h, vem ker mi začne avto v drugi cukat in je potrebno včasih uporabit še sklopko! Večina takih sicer odstopi prednost na prvem (ne)primernem mestu!

O prehitevanju pa tako, jst osebno ko se premikam 20km od doma potrpim tudi če nekdo vozi 70km/h tam kjer bi lahko 90 in ga ne prehitevam, če vozi skozi ovinke kolikortoliko tekoče jasno. Če pa nekdo vozi tako da moram zavirat in to zelo, ga prehitim ker krade meni ne samo čas ampak tudi gorivo!

Sicer pa o prehitevanju na lokalnih cestah je tako, da so večinoma samo zelo kratki odseki primerni za 100% prehitevat. Ostalo so delno pregledni in domačini smo/so jih vajeni, in se da na njih prehitevat čisto varno, čeprav od daleč ne zgleda tako. Recimo če je na koncu kratke ravnine zelo zaprt ovinek se da BP prehitevat, ker četudi kdo pride nasproti je hitrost majhna. Sicer pa kakšne antitalente kdaj prehitim tudi v preglednem ovinku, pač isto nevarno je vozit za njim 15km/h kot pa v drugi stisnit po gasu in it mimo v sekundi ali dveh!

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Noben problem ni vozit 70km/h (ali še manj), če je vožnja tekoča. Imam lepo zbirko MP3jev, izklopim klimo in odprem šipo, ter se lagano prevažam iz A v B, brez skrbi.

Mi pa dvigne pritisk, da je treba na vsaki ravnini pohodit gas, potem pa pred ovinkom zavirat na mrtvo. Po možnosti pa še vozit po sredi ceste in se občasno brez pametnega razloga ustavit in bulit okolico (glej eXhairov video, podobnih prizorov bi lahko posnel za par ur vsak mesec).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik limetka pravi:
bonk.gif
Tudi Dolenjci vas preziramo...
Tudi če se je vozil 30, pred ovinkom nimaš kaj prehitevat. In če ti gre nekdo na cesti na živce, ostani doma. Zarad takšnih ljudje umirajo na cestah.

Jaz redko prehitevam, pa še to ne brezglavo. Nisem več ravno šmrkavec, pa tudi cliota nimam zato, ker si boljšega avta ne morem privoščit. Da mi pa grejo na živce ljudje, ki kršijo zakon imam pa vso pravico. Vožnja s hitrostjo manjšo od max. dovoljene je kazniva, če je za vozilom kolona.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Rad bi slisal se zgodbo tistega, ki je prehiteval =) Ne da karkoli govorim proti ynosu, ampak treba je stvari videt objektivno.

Ni lepsega, kot da se po regionalkah cijazis za nekom, ki po ravninah sicer vozi 90, skozi ovinke pa stiska bremzo in zmanjsuje tolk da avto skor crkne. Seveda ga skozi ovinek ne mores prehitet, zato ga prehitis na ravnini z 90+ km/h.Ko pa se ga ze lotis prehitevat, le-ta turist stopi na gas in zmanjsa razdaljo med njim in spredaj vozecim avtom toliko, da se ne mores vrinit med njiju. Potem pa nastane burleska. Videno ze preveckrat.

Koliko profitiras po ovinkih, sprasujes? Na razdalji 100km profitiras 30 minut brez tezav . Pa ne govorim o norenju. Govorim o tekoci voznji po omejitvah ali tik nad njimi v primerjavi z izgubljenim turistom, ki nima niti toliko bontona, da bi se umaknil in hitrejse spustil mimo.

Nekaterim pa fizika ni šla v osnovni šoli, da srednje ne omenjam
bonk.gif

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Hm. Jaz vozim to razdaljo z normalno lagano vožnjo prevozim v cca 1h 30minut. Ko pride kak predavatelj ali poslovni partner iz Lj na obisk h nam, pogosto tarna o tem, da je dolga pot in je rabil 2h do nas. Ob največjem navalu turistov sem za isto pot rabil tudi že 2h30, ko smo se cijazili najprej od Slapa do odcepa za Cerkno in potem od Idrije do Logatca.

Glede na to, da se že ene 10 let vsaj 2x na mesec vozim po relaciji Lj-Tolmin, me pa prosim ti razsvetli o tem, koliko lahko profitiraš na razdalji 100km, ker imaš očitno več pameti.
aplauz.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Koliko profitiras po ovinkih, sprasujes? Na razdalji 100km profitiras 30 minut brez tezav . Pa ne govorim o norenju. Govorim o tekoci voznji po omejitvah ali tik nad njimi v primerjavi z izgubljenim turistom, ki nima niti toliko bontona, da bi se umaknil in hitrejse spustil mimo.

Nekaterim pa fizika ni šla v osnovni šoli, da srednje ne omenjam
bonk.gif

V bistvu ima prav ... čisto konkreten primer: relacija Most na Soči -> Bohinj (Bohinjska Bistrica) in nazaj, tura je dolga točno 50km v eno smer. Povprečna hitrost "lokalca" ki ne nori je 50km/h in naredi turo tja/nazaj v dveh urah ... povprečna hitrost turista je pa recimo da 40km/h (dober "turist"), kar pomeni da jo naredi v dveh urah in pol! Pol ure torej dobiš na 100km, s tem da so ponavadi razlike še večje ...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
ksz

če imaš cajt in še koga v avtu: 113 >> prijava >> izjava

rezultat je plačilni nalog, ako se junak pritoži, moraš zgodbo ponovit na sodišču. Rezultat je potem podoben, samo sodni stroški so dodani.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Jaz mu samo ne verjamem, da so se peljali 90. To se preprosto ne dogaja, ko se zberejo turisti v kolono. Ali pa če so zaradi mene posamično. Ne ne, 60 - 70, več pa se že ne da peljat.

Peljali smo se trije v koloni, ker nam je bilo 85-90 dovolj in se nobenemu ni zdelo vredno prehitevati za tisti 5km/h hitrejše vožnje. normalni ljudje na cesti pač.
smirk-1.gif

Potem ste bili kolona in če se ni dalo varno prehitevat, bi se moral prvi v koloni umaknit in spustit ostale mimo. ZVCP je tu jasen, koliko s epelješ na čelu kolone, pa tu ni pomembno.

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Precej pogosto je tudi taka situacija, da se kakšnih 3-10 turistov zgužva v kolono brez varnostne razdalje in nikakor ne moreš prehiteti. Cijazijo se pa 60 na 90 omejitev po možnosti...Bog ne daj, da bi prehiteli en za drugim, ali pa vsaj pustili drugim malo prostora vmes, da jih lahko enega po enega prehiti, če ne gre drugače. In potem je kar pač je. Prehiteva se po več avtov in se pač zrine med ostale ali pa v škarjice.

Kdo je bolj kriv in večji pacient, je pa drugo vprašanje. Dejstvo pa ostaja, da velika večina ljudi sanja pri vožnji in delajo vse kaj drugega kot normalno po predpisih vozijo.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Če vozim za nekom, ki se pelje po omejitvah, ne pričakujem, da se mi bo umaknil. Niti ga ne bom šel prehitevat, ker bom vozil mogoče max 5 km/h hitreje kot on.

Sarcasm on:
Lahko ga pa, ker sem živčen voznik, ki mora imeti ablast na cesti in biti šefe lokalne ceste, kjer živi že 30 let, pred nepreglednim ovinkom prehitim in s tem spravim dve družini v smrtno nevarnost.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Dejstvo je, da smo Balkanci in ne razumemo pojma normalna vožnja. Normalna vožnja ni vožnja s kakršnokoli hitrostjo, ki se ti zahoče. Prehitra in prepočasna vožnja, obakrat gre za neprilagojeno obnašanje. Sploh pa je zakon jasen in je vseeno kaj si misliš, da je prav. Tudi tvoj prav je za nekoga lahko neprilagojeno vedenje.

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Dejstvo je, da smo Balkanci in ne razumemo pojma normalna vožnja. Normalna vožnja ni vožnja s kakršnokoli hitrostjo, ki se ti zahoče. Prehitra in prepočasna vožnja, obakrat gre za neprilagojeno obnašanje. Sploh pa je zakon jasen in je vseeno kaj si misliš, da je prav. Tudi tvoj prav je za nekoga lahko neprilagojeno vedenje.

Že že, vendar je razlika, da bo zaradi ene vožnje nekdo živčen, zaradi druge pa pet mrtvih. Plus to, da smo Balkanci, je neverjetno butast izgovor.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Že, ampak na živce mi gre pa da ni komentiral nepravilnega prehitevanja.
smirk-1.gif
Takoj udri po teh treh, ki so peljali v "koloni" 90 km/h po regionalki.

Ne pa po tistem, ki jih je šel prehitevat pred nepreglednim ovinkom in skoraj ubil udeležene.

Taka mentaliteta kaže kam se kdo uvršča.

[censored] enkrat sem tok cviknil, da sem skor moral ustavit, ker mi je trzala noga od adrenalina, pritisk pa narasel na 200. Zarad enga debila, ki je uspel 10 metrov pred mano zavit nazaj v kolono, jaz sem pa skoraj v jarek zapeljal. Dagajebem, za takim bi se pa najraj obrnil pa ga šel prefukat.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik limetka pravi:
Že že, vendar je razlika, da bo zaradi ene vožnje nekdo živčen, zaradi druge pa pet mrtvih. Plus to, da smo Balkanci, je neverjetno butast izgovor.

Prevozil sem recimo celo Francijo (in še kakšno drugo državo) po regionalkah, pa se mi ni zgodilo, da bi se za nekom vozili v koloni ali da bi kdo butasto prehiteval. Enostavno vsi potujejo z enako pametno hitrostjo in je vožnja vsaj nestresna če že ne užitek. Definitivno je nekaj narobe v naših glavah in drug pridevnik kot "balkanski" težko opiše ta egoizem na cestah.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Jaz mu samo ne verjamem, da so se peljali 90. To se preprosto ne dogaja, ko se zberejo turisti v kolono. Ali pa če so zaradi mene posamično. Ne ne, 60 - 70, več pa se že ne da peljat.

Peljali smo se trije v koloni, ker nam je bilo 85-90 dovolj in se nobenemu ni zdelo vredno prehitevati za tisti 5km/h hitrejše vožnje. normalni ljudje na cesti pač.
smirk-1.gif

Potem ste bili kolona in če se ni dalo varno prehitevat, bi se moral prvi v koloni umaknit in spustit ostale mimo. ZVCP je tu jasen, koliko s epelješ na čelu kolone, pa tu ni pomembno.

ne-ne-1.gif
- je pomembno koliko so se peljali

citat iz ZVCP
Citat:

30. člen - 3. odstavek

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

mora se umakniti le tisti, ki se pelje manj od dovoljene hitrosti

je pa definitivno prepovedano "NEVARNO" prehitevanje ozr. je v 38. členu definirano kdaj se NE sme prehitevati:

Citat:
38. člen

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:

1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati;

2. če je voznik, ki vozi pred njim, že dal znak, da bo prehitel vozilo pred seboj ali zavil v levo, ali se je razvrstil za zavijanje v levo, razen kadar ga prehiteva v skladu z določbo tretjega odstavka 36. člena tega zakona;

3. pod vrhom klanca, pred ovinkom ali v ovinku, kjer ni zadostne vidne razdalje, razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma;

4. v predoru, razen če sta smerni vozišči speljani vsako skozi svojo predorsko cev;

5. po odstavnem pasu;

6. če se po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na smerno vozišče oziroma na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem;

7. če smerno vozišče za vožnjo vozil v nasprotni smeri ni prosto v dolžini, ki je potrebna za prehitevanje;

8. ki zmanjšuje hitrost ali ustavlja pred prehodom za pešce, na katerem ali ob katerem so pešci;

9. ob zmanjšani vidljivosti, razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma;

10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;

11. ko se približuje mestu, kjer se izvaja delo na cesti, na katerega je opozorjen s predpisano prometno signalizacijo;

12. na križišču;

13. na prehodu ceste čez železniško progo.

je pa zanimivo, da glede na napisano v zakonu pa NI prepovedano (ergo JE dovoljeno) prehitevato kolone, ki se pelje z dovoljeno hitrostjo
grims-1.gif
)

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Z živciranjem postaneš nevaren voznik.
evil.gif

true. ravno danes sem skoraj znorel, ko je pred mano en... mah pustmo kdo... vozil čez polja (omejitev 90) cca.55-60, lagano do konca, kot da je edini na svetu, pripelje v naselje, nadaljuje 55-60, spet polja, dalje 55-60, za njim seveda kolona. meni se pa mudi na polno (pa verjetno ne samo meni) na nek sestanek, res d best. itaq da začneš pol v taki situaciji voziti veliko bolj živčno ter nevarno in gledaš da bi prehitel vozilo oz. kolono kjer je le možno... seveda pa ne ravno pred ovinki, razen, če imaš samomorilska nagnjenja....

edit: kaj se smatra kot kolono? 3 vozila? 4? 5?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Se npr. pelješ 90-95 km/h po regionalki...oz. še bolje, se peljemo tako trije avtomobili en za drugim že par kilometrov..., ko pripelje neka budala od zadaj in prične prehitevat vsa tri vozila naenkrat 50 m pred ovinkom v levo.
Sem imel nekaj podobnega danes. Bom pa v eno starejšo temo napisal, zaradi neverjetne podobnosti:
Novi dosežki be-em-ve farerjev

Nazadnje urejeno: