Razlike v kvaliteti bencina

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
A kdo ve, če je cisterna s Petrol oznakami je potem sigurno tudi gorivo od Petrola? Ali je možno, da prevoznik s tako cisterno vozi gorivo od različnih družb?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
po moje če je privat prevoznik ni nujno da vozi zgolj od petrola...lahko ima od njih pogodbo oz. so mu plačali dajim dela reklamo..oz. kaka podobna fora. Na vsak način pa bo peljal furo tudi za drugega, če mu le plača.

Druga možna razlaga: prej vozil za petrol, pa je frma vrgla prevoznike na trg ..in je imal opcijo..ali odkupi vozilo (najame) in vozi kot s.p. dalje za njih..ali si poišče drugo službo (tipično za naša podjetja po osamsvojitvi)

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Te vaše primerjave so en čisti larifari. Pa ja ne moreste vi testirat pa potem za razliko 0,2 reči kateri je boljši. Pa ja nikoli ne pritiskate na plin enako. Tudi jaz delam vsakodnevno relacijo 2x20 km pa se mi giblje poraba.

Če vas res toliko muči ta tema, nesite bencin v nek laboratij pa vam bodo pokazali realno stanje.

Zato pa sem naredil z vsakim 4 tanke, pa so številke med tanki pri istem bencinu približno enake. 1,5 l/100km razlike pa definitivno ni malenkost, to pomeni (pri meni) en prišparan tank na 7 tankov.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Pogovarjal sem se z voznikom, ki vozi cisterno z nafto. Na moje vprasanje o razlikah v kvaliteti je rekel, da Petrol in OMV oba tankata gorivo iz istih "pipic" oz. rezervoarjev. Izjema naj bi bila edino biodiesel. ki je posebej za OMV.

Sicer pa je vecja razlika v porabi in konjih zaradi temperature. Meritivi na turbodizlu pri 5°C in 16°C sta pokazali razliko kar 5KM v prid nizji temperaturi.

No jaz sem se tudi menil z enim, ki vozi cisterno za OMV in pravi, da ima OMV čisto svoj bencin, ki ga natankajo v Kopru, Trstu ali Grazu (odvisno od dizla, 95, 100 in trenutne zasedenosti) in nato razvažajo naokoli.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Problem pri tvojem testu bi znal biti v tem ker se je v tem času temepratura zraka precej dvignila, kar pa konkretno vpliva na porabo (manjšo seveda).

Ma letos niti ni blo razlike v temperaturah januar - marec. So pa nonstop nihale gor in dol. Ampak glede na to, da je pri zamenjavi ponudnika poraba padla na isto raven kot naslednji trije tanki, mora biti nekaj na tem (spet ponavljam: laično mišljenje in test).

Jaz za sebe vem, da od sedaj naprej tankam na MOL-u, je pa sranje ker imajo malo bencinskih. Sem jim tudi mail pisal če mi napišejo kje vse jih imajo oz. če nameravajo še kakšno zgradit, pa ni bilo odgovora.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
razlika definitivno je! To je dejsvto..saj verjetno gre za minimalne razlike..samo zgleda da neka mešunga avto bolj paše kot druga - jaz zdaj opažam s tem tresenejem (res očitna razlika)..bom šel pa za što parkrat zaporedoma tankat na isto pumpo....potem pa nazaj napterol...pa da vidimo.

Je pa verjetno tudi malo odvisno od sreče..ker mogoče pumpe ne naročajo vedno bencinov oz istih rezervorajev (rezerv)..tako da če ti pripeljejo iz Kopra (npr. Agipu) potem imaš isti zos kot Petrol (sevda aditivi so drugi)..torej mogoče ne boš zapazil razlike.
Zgolj ugibanja.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
Poraba Super 100 pri družbi OMV: 8,40 l/100km (št. zapisov: 7)
Poraba Super Plus 98 pri družbi Agip: 8,12 l/100km (št. zapisov: 2)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi Agip: 8,12 l/100km (št. zapisov: 18)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi OMV: 8,06 l/100km (št. zapisov: 23)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi Logo: 7,70 l/100km (št. zapisov: 1)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi Petrol: 8,05 l/100km (št. zapisov: 24)
Poraba Super Plus 98 pri družbi Petrol: 8,90 l/100km (št. zapisov: 2)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi MOL: 8,49 l/100km (št. zapisov: 1)

Zadnje čase tankam na Petrolu na barju, ker mi motor bolj mehko teče.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Ker nas je kar nekaj skeptičnih glede temeperature predlagam sledeče:

Porabi sedaj še 2-3 rezervoarja petrolovega bencina. Potem boš videl razliko med januarskim in aprilskim

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Jaz tudi ostajam zvest petrolu
zmaga.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Jaz za sebe vem, da od sedaj naprej tankam na MOL-u, je pa sranje ker imajo malo bencinskih. Sem jim tudi mail pisal če mi napišejo kje vse jih imajo oz. če nameravajo še kakšno zgradit, pa ni bilo odgovora.
Na poraba.com imajo te podatke:
293343-mol.PNG

Priponke

• 293343-mol.PNG
    293343-mol.PNG
    4,6 KB · Ogledi: 173

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Super, hvala za info! Sem sicer našel v oktobrskem Večeru, da imajo 10 bencinskih + eno gradijo, torej je še (vsaj) ena, ki ni na spisku - ali pa sta v katerem kraju 2.

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
100
2
18
Še moje, če zanemarin tiste, kjer sem tankal le po 1x:
Poraba EuroSuper 95 pri družbi Petrol: 6,81 l/100km (št. zapisov: 23)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi OMV: 6,68 l/100km (št. zapisov: 3)
Poraba Super 100 pri družbi OMV: 6,80 l/100km (št. zapisov: 34)
Poraba Super Plus 98 pri družbi Agip: 7,06 l/100km (št. zapisov: 2)

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Tiste avtocisterne, ki imajo oznake petrola vozijo samo za Petrol, zraven tega ima Petrol še pogodbe z nekaj prevozniki ( TRAIG, Eurotek,...) Za te ne vem kako imajo to urejeno, vendar mislim, da jim Petrol da s svojimi +300 pumpami dosti dela, da ne rabijo prevažat še za druge.

Petrol in OMW imata skupno skladišče za gorivo nekje pri Kopru (mislim da se reče Sermin al neki takega), tako, da dvomim, da bi bila kakšna velika razlika v kvaliteti neglede kje to gorivo prodajajo. Seveda delež goriv na trgu za OMW in Petrol od tam predstavlja manjši del. Petrol ima glavno skladišče v Zalogu potem ima še eno nekje pri Mariboru in kot rečeno pri Kopru v španoviji z OMW. Bencinski servisi dobivajo goriva iz različnih skladišč in se kvaliteta od cisterne do cisterne lahko razlikuje.

Bolj kot od tega iz kje je gorivo, je pomembna frekvenca obračanja goriva na bencinskem servisu. Dlje kot gorivo stoji v rezervoarjih na pumpah, slabša je kvaliteta goriva, bolj je to izpostavljeno raznim škodljivim vplivom kot je kondenz in razna nesnaga v rezervoarju. Enako velja za gorivo v avtomobilskih rezervoarjih.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Smrdečko tankam le na MOLu ali OMV, na Petrolu le v skrajni sili liter ali dve, da se privlečem do ostalih dveh.
Razlike v porabi nisem opazil. Je pa razlika v porabi cca. 2-3 deci, če dvignem tlak v gumah za 0,5 bara.