Razlika mlekom iz tetrapaka ali iz mlekomata!?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.656
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik shift pravi:
jaz že kake 10dni opazujem kmeta ki pride vsak dan do mlekomata pobrat zaslužek in zamenjati mleko.vse lpo in prav ampak da bi dec kake cevi od samega mlekomata spucal pa še nisem videl.tip nalije notri frišno mleko in zaklene ter gre.cevi in točilnega mesta se v 10dneh niti enkrat ni dotaknil.niti rezervarja za melko.
Mlekomat ima vgrajeno "samociscenje" s paro - pri tem opere vse ostanke mascobe in s tem pobije vse bakterije v cevovodih
wink-1.gif

Scorpy pravi, da se ne dotakne mleka iz mlekomata, ker je prevec mastno - ja za boga svetega-a bomo tudi zenskam na josk montirali "mascobni" filter, da dete ne bi dobilo kakega % prevec mascobe
sprasujem se.gif

Nekateri pravite, da je razlika med domacim in "industrijskim" mesom - ni samo razlika ampak OGROMNA razlika !
Ko peces "industrijskega" moras poloziti kot pizza velik kos v ponev in posuti z celo steklenicko vegete, da se clovek naje in uziva v okusu.
Pravo domace meso (primerne reje!) pa se skoraj ne stisne in nanj vrzes samo par zrn soli in popra.
Nekomu, ki kupuje meso v mesnici (tudi jaz ga veckrat) je tezko dopovedati razliko - enkrat pac dobi boljse in drugic malo slabse.

Jaz imam sreco, da sem dobil zeno s kmetov in se sam in moje otroke nazaj privajam na kmecko zivljenje
cool-1.gif

Na zalost mi zaradi sluzbe zmanjkuje casa za pomoc na kmetiji
confused-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
softi o kakih sistemcih ti zdaj?
res je brezzveze ker eni ne kapirate... dragi sjtv1 ti pojma nimaš zgleda da ti je prehitra vožnja malo poslabšala razmišljanje zgolj v vednost ti povem da nam že madžari kar konkretno nagajajo... zapirajo silose in umetno dvigujejo ceno koruze, pšenice ker je v sloveniji padla proizvodnja... seveda posledično bo hrana dražja in boš tudi ti jamBral.... softi pa ne bo več dobil izredno kvalitetne plučne ampak samo krš (od dol pa tud ne boš smel pripeljati...)

pa še nekaj glede kaznovanja: in kaj boš naredil ko bodo vsi kmetje rekli jaz ne bom več kmet? lastnik parcele bo rekel jaz nisem kmet mene ne briga? koga boš kaznoval če ne boš imel nobenega? na koncu boš pa spet enmu plačal da bo pokosil uredil...

a danes pa lahko vozim.

in spet
vsa koruza in psenica proizvedena v slo, ne zadostuje za krmo slovenskih kokosk..unih pravih..ne teh cloveskih. tko da..slovenski kmet je vrtickar na nivoju drzave in trga. in ker ej vrtickar bi rad full nabil ceno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Nekateri pravite, da je razlika med domacim in "industrijskim" mesom - ni samo razlika ampak OGROMNA razlika !
Ko peces "industrijskega" moras poloziti kot pizza velik kos v ponev in posuti z celo steklenicko vegete, da se clovek naje in uziva v okusu.
Pravo domace meso (primerne reje!) pa se skoraj ne stisne in nanj vrzes samo par zrn soli in popra.
Nekomu, ki kupuje meso v mesnici (tudi jaz ga veckrat) je tezko dopovedati razliko - enkrat pac dobi boljse in drugic malo slabse.
Ja, daj še malo bolj pretiravat.
hysterical-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Mleko iz mlekomata sem kupila dvakrat, ampak mi nikakor ne gre.
crazy1.gif

Preveč ima okus po mleku
crazy1.gif
, zato mi je iz tetrapaka boljši in spet tega kupujem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
crazy1.gif

Preveč ima okus po mleku
crazy1.gif
,
Ja, za čisto mleko je to res nekaj povsem nenavadnega ...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
crazy1.gif

Preveč ima okus po mleku
crazy1.gif
,

hysterical-1.gif
, ne gre mi, nikakor. Pa še rada imam hladno mleko iz hladilnika, tega je treba pa prekuhavat...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ti si bila verjetno kar problematičen otrok

hysterical-1.gif

ma res mi ni okusno iz mlekomata, čeprav sem kot otrok imela najraje mleko direkt izpod krave
smile-1.gif

JMR

Fizikalc
1. nov 2008
103
30
28
Slovenija
Dolg in dober članek o pasteriziranem mleku imate tudi na straneh VsiZdravi.org (http://vsi-zdravi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=327).

Del članka citiram: ..."Če naj že bomo prisiljeni uživati pasterizirano mleko, bi bilo dobro vedeti, kaj pasterizacija mleka sploh pomeni. Njen namen je doseganje dvojega: Uničenje določenih bakterij, ki prenašajo bolezni in preprečitev skisanja mleka. Pasterizacija uničuje encime, zmanjšuje vsebnost vitaminov, spreminja občutljive mlečne beljakovine, uničuje vitamine C, B12 in B6, ubija koristne bakterije, spodbuja patogene, povezujejo pa jo z alergijami, povečanim propadom zob, kolikami pri dojenčkih, problemi z rastjo pri otrocih, osteoporozo, artritisom, srčnimi obolenji in rakom. Mladiči hranjeni s pasteriziranim mlekom se slabo razvijajo in mnogi poginejo še preden odrastejo. Naravno mleko se skisa, medtem ko se pasterizirano mleko pokvari; v procesu pasterizacije se odstranijo sluzi po postopku centrifugalnega bistrenja. Pregledovanje krav mlečnic glede obolevnosti pri oodaji mleka za pasterizacijo ni potrebno."

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Bi prav rad videl, kdo pije nepasterizirano mleko. Se mi zdi, da ne spada ravno pod "Vsi zdravi".
hysterical-1.gif

jezek

Guru
24. jul 2008
3.719
1.558
113
Ksz,
zakaj sploh pijete mleko? Vam je všeč okus? Neke posebne koristi od uživanja mleka odrasel človek nima.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Od pečenih svinjskih reberc tudi nimaš veliko koristi, ampak se vseeno ne sprašuješ, zakaj bi jih jedel.
smirk-1.gif

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Meni se pa zdi da mleko iz "alpsko" iz tetrapaka sploh nima okusa po mleku, a to sploh še pride iz krave?
Sicer večinoma pijemo pri nas alspko, ampak ko sem zadnjič dobil pravega sem ga skoraj liter spil venem večeru, ker mi je bil tako dober.
no nalsednaj pošiljka pa se mi je že pokvarila v hladilniku.
Alpsko mleko pa se res skoraj ne more pokvariti ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
crazy1.gif

Preveč ima okus po mleku
crazy1.gif
,

hysterical-1.gif
, ne gre mi, nikakor. Pa še rada imam hladno mleko iz hladilnika, tega je treba pa prekuhavat...
Kaj pa če preprosto sveže mleko razrečiš z vodo? 1:1 razmerje, pa si na podobnem kot je lahko mleko iz tetrapaka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.242
113
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Tole je taka nakladancija, da kar glava peče...
Res najbolje, da se vrnemo v čas pred Pasteurjem in delamo kot so to delali včasih.

To kar piše tukaj kar drži. Zanimiv bi bil tudi članek o homogenizaciji, kaj je tukaj dobrega in kaj slabega.

Vsekakor je domače mleko iz mlekomata bolj zdravo, pa če ima 5% maščob, kot ono ki ima 0,6.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Tole je taka nakladancija, da kar glava peče...
Res najbolje, da se vrnemo v čas pred Pasteurjem in delamo kot so to delali včasih.

To kar piše tukaj kar drži. Zanimiv bi bil tudi članek o homogenizaciji, kaj je tukaj dobrega in kaj slabega.

Vsekakor je domače mleko iz mlekomata bolj zdravo, pa če ima 5% maščob, kot ono ki ima 0,6.

Zakaj se ti zdi mleko s 5% maščobe bolj zdravo kot tisto z 0,6%? Daj malo utemelji.

p.s. Tisti članek z linka kot tudi oni o homogenizaciji sta oba popolni neumnosti.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Začne še kar logično, tam pri bakterijah pa se neha. Na koncu bi lahko še napisali, da je pasterizacija kriva za globalno segrevanje, vojne v Afriki in revščino po vsem svetu...
smirk-1.gif

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
ob teh debatah o zdravi prehrani se vedno spomnim na kakšne domorodce v osrčju đungle in kdo bolj zdravo je kot oni, pa imajo življenjsko dobo 40 let, pa amerikance, kdo na svetu je zadnjih 50 let jedel bolj škodljivo hrano kot oni, pa imajo živlenjsko dobo 80 let.