Razlika mlekom iz tetrapaka ali iz mlekomata!?

tony

Guru
23. jul 2007
9.754
1.537
113
Kje pa lahko kupiš nehomogenizirano pasterizirano mleko?
confused-1.gif
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
tolk o tvoji zdravi prehrani
grin1.gif
pol pa pije polnomastno mleko

Je pa kljub toliko maščobe še vedno domače bolj zdravo,
Zakaj že?
rolleyes-1.gif

A ker je domače?
hysterical-1.gif


Ker tole je isto blesava trditev, kot da je fino masten kremenatelc od domačega pujsa bolj zdrav kot pa pust kremenatelc od pujsa iz farme.

Kvaliteta mesa domačega pujsa je nedvomno boljša, kot pri tistemu iz velike farme, ko je futran s krmilam.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A domači pujs pa ne dobi krmil, pa zdravil pa še česa, a ne? Prav tako se vaši domači pusi veselo sprehajajo po domačem travniku?
rolleyes-1.gif

Grem stavit, da ti veliki strokovnjak za domačo hrano niti pod razno ne bi opazil razlike med domačim in farmskim pujsom, ko bi bil lepo pečen na krožniku.
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Sem jedel domačega pujsa in kupljenega, pa je razlika.
Naši pujsi imajo čist drugo hrano, kot tisti iz farm.
Si ne moreš mislit, kako jaz hitro pogruntam, da je domače in kupljeno, kot dan in noč razlika.
Nekdo, ki je 50:50 in nekdo, ki 99% je domače in 1% kupljeno že pozna razliko.
 
Nazadnje urejeno:

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
V vsaki večji trgovini (no ja, pri nas so ga začel dobavljat tudi v mini Mercator), pakiran je v plastenkah po 1l, prodaja se pa pod znamkama Bohinjsko mleko in pa Planika

KLIK
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Si ne moreš mislit, kako jaz hitro pogruntam, da je domače in kupljeno, kot dan in noč razlika.
Ne ti mene hecat.
ne-ne-1.gif

Dva enako mastna identično izgledajoča pečena kremenatlca na krožniku (pa da ne veš, kateri je kateri) ti ne prepoznaš po okusu, v to sem zelo siguren.

In ja, še vedno trdim, da domača mastna hrana pobije precej več ljudi kot pa malo manj mastna farmska. In enako velja za mleko.
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Ampak jest tega ne jem že 3 in pol mesece.
Domače salame, domač špeh, krvavice, masten govej zrezek, posušena svinjina tega ne jem namesto tega pa si raje spečem ribji file na kokosovem olju ali pa kakšno kuhano jajce,...
 
Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, jaz pa jem vse to, pa kljub temu zgubljam kile.

In ja, domače je dobro predvsem zato, ker je v povprečju bolj mastno in manj vodeno, to je pa tudi vse (govorimo o mesu in derivatih). Okus največ dajejo prav maščobe.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
garner: mislim da tvoji bližnji mislijo o tebi sledeče: "sedaj se mu je pa čisto odpeljalo"
Masten govej zrezek: daj mi povej kako zgleda goveja maščoba in kako se ji reče (lahko tudi po domače napišeš, če ne poznaš pravega izraza)
Kakšen ribji file si spečeš?vitkega soma gojenega in ujetega v vietnamskih vodah? Ta je zagotovo samo plankton goltal v čistih vodah kitajske in njene okolice.
aplauz.gif

No razliko pri mleku ste napisali.
Stroški z mlekomatom so: mleko je lahko v njem (mislim da ) samo 48 ur. Po tem času mora mleko iti v uničenje. Se pravi v njem je 200 litrov mleka, proda se 50. Po kakšni ceni je mleko plačano?
V trgovni je mleko pol leta na polici,NI hudiča da se ne proda.

Sem pa slišal (še prej ko ni bilo mlekomatov) da se ohlajeno mleko ne skisa, oziroma se vsaj ne skisa tako kot tisto ki še ni bilo ohlajeno.
Je pa res da takega mleka praktično ne moreš dobiti,. Mogoče se ga da v sloveniji dobiti nekaj 1000 l dnevno.
Pa še to moraš takoj po molži priti po njega, ker sicer imaš lahko v nekaj urah na sobni temperaturi kislega. In če imaš z njim drugačne namene (nekaj za skuhat, nekaj za skisat) si stvar zajebal.
 
Nazadnje urejeno:

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Sej bi tud jaz mogu, včasih sem se najedu, ko pujs pa se nisem nič tresel po delu, danes pa jem to zdravo hrano, dovolj kalorij zaužijem, ampak se tresem, ker ne jem tako kot bi mogu, težka fiziča dela niso mačji kašelj.
16 tednov 16kg dol.
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj mleko je isto, le da je trajno pač pasterizirano in homogenizirano. Samo očitno ne poznaš kmetijstva dovolj, pa misliš, da je tisto izpod krave najbolj zdravo. Hja, to se bi ti še kmet smejal.
tongue-1.gif


Razlika je samo v provizijah: mlekarne kmetu zagotavljajo odkup vseh količin, ampak za nižjo ceno. Pri mlekomatu pa mora kmet plačati ohoho tehnike in vzdrževanja, zato je mleko pač dražje. Če ima veliko prometa, potem se mu splača, če ne, pač še eden od propadlih projektov. Mimogrede, cena takega mlekomata se šteje v več desettisoč evrih, najemnine v trgovskih centrih pa tudi niso ravno bakšiš.
Če ta projekt finančno ni donosen, potem ti melkomati ne bi po Sloveniji rasli kot gobe po dežju
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo toliko o mascobah v mleku... Mleko nabavljam pri lokalnem kmetu po potrebi, naceloma 1l na dan. Mleko oodaja tudi LM. Pravi, da mora imeti mleko minimalno 4,7 % mlecne mascobe da ga LM sploh odkupi, v povprecju ima njegovo mleko 5%.
Ja, ce ga hocem poleti za kisat imet, moram posebej narociti, da mi ga ne ohladi...

Pa se cena... 1EUR za 2l kanglico (s kupckom)
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Stroški z mlekomatom so: mleko je lahko v njem (mislim da ) samo 48 ur. Po tem času mora mleko iti v uničenje.

Mislim da (tudi jaz samo mislim
grin1.gif
) je lahko samo 24 ur. Potem gre - vsaj od našega mlekomata - v neko zasebno sirarno.

Edit: naše = lokalnega. Če bi bil moj, bi verjetno vedela natančno, ne samo mislila.
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.094
113
v lokalni ostariji
g. keber ti pojma nimaš o mesu, tehnologiji pridelave etc etc...

in verjemi mi da je od krme hudičev veliko odvisen okus mesa. pa od sorte prašiča... in ne vem zakaj bi moral domač prašič bit zamaščen? to je samo tvoja zabloda... če boš enkrat dobil na krožnik 1 šnicl, naravno pečen (brez XYZ začimb) od pujsa vzrejenega na konvecionalen način (kuhana zeljenjava, brez otrobov Močnih krmil...) in 1 šnicl iz farmerskega prašiča boš tudi ti ugotovil razliko... ker pa so eni pametni kot hudič in gledajo samo na ceno je prvih prašičev zeloooo težko dobit...

da o govedini sploh ne govorim ker če je reja napačna (napačno sestavljeni obroki krme, slaba kakovost krme...) je meso "črno" čudnega okusa vodeno... kislo...

pa še nekaj o mleku:
če je krava krmljena s silažo ima mleko slab kiselkast okus... če je več suhe snovi je bol sladek okus...

in dejstvo je da če gremo že o zdrvju je zagotovo najbolj zdravo natur mleko, samo doma prekuhano... ne pa mleko ki je obdelano na xyz načinov da dosežejo obstojnost 3 tedne...


ah ja...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
roberto: LM plačajo pol manj kot ti
wink-1.gif
No potem tole o toplem mleku za kisanje ni na mojem zelniku zrastlo.
rainbow: pišem, kot mi je govoril nek kmet ki "dobro pozna" kmete ki imajo po okolici domžal mlekomate.
V meso se pa ne bi vtikal. Mogoče mi bo nekoč ratalo da bom jedel meso pašnih živali. Zaenkrat mi to še ne uspeva (je pa brez silaže, krmil itd).

Štos je potem ko zahtevaj klanje v klavnici, kjer delajo s živaljo humano in po razno raznih higienksih standardih. KO pa dobiš meso nazaj domov pa pride v taki obliki kot je tulena sliki. (podplutbe, smeti...)
Najbrž se te zajebancije in birokracije bo šlo vedno manj kmetov.
893857-mesoumazanoklavnica001(Large).jpg
 

Priponke

  • 893857-mesoumazanoklavnica001(Large).jpg
    893857-mesoumazanoklavnica001(Large).jpg
    112,4 KB · Ogledi: 176
Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Madona, koliko problemov.

Še dobro, da žlampam samo riževo mleko
smile-1.gif
.

LP,
PIC
 

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Madona, koliko problemov.

Še dobro, da žlampam samo riževo mleko
smile-1.gif
.

LP,
PIC
bonk.gif

Kaj, a je prepovedano?

V zvezi s temo: mi smo kot otroci pri noni na počitnicah pili samo domače mleko, zdaj pa nisem več navajena, je premočnega okusa. Sicer pa mleka ne pijem dosti. Imam nekam slab občutek, ko gledam tiste roke trajanja na tetrapaku
rolleyes-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
napitku iz riža in soje ne moreš rečt mleko. to je podobno kot bela čokolada ( čeprav nekatera celo vsebuje kakavovo maslo in je bliže čokoladi, kot pa ti pripravki mleku )
nima veze z mlekom , razen po barvi. nekoč so delali tudi iz kokosa nadometek za mleko... se ni obneslo. so pa musliji in ti razni napitki čisto druga zgodba