Razlika mlekom iz tetrapaka ali iz mlekomata!?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz....

da še malo pristavim svoj lonček zraven.

ok, mleka izpod krave se ne dotaknem, ne morem pa konc, zato me zanima bolj za "trgovinsko" mleko. Boljše uživati 3,5 al 1,6 ali manj? Zakaj zagovor manj oz. več maščobnega?
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
g. keber ti pojma nimaš o mesu, tehnologiji pridelave etc etc...

in verjemi mi da je od krme hudičev veliko odvisen okus mesa. pa od sorte prašiča... in ne vem zakaj bi moral domač prašič bit zamaščen? to je samo tvoja zabloda... če boš enkrat dobil na krožnik 1 šnicl, naravno pečen (brez XYZ začimb) od pujsa vzrejenega na konvecionalen način (kuhana zeljenjava, brez otrobov Močnih krmil...) in 1 šnicl iz farmerskega prašiča boš tudi ti ugotovil razliko... ker pa so eni pametni kot hudič in gledajo samo na ceno je prvih prašičev zeloooo težko dobit...

da o govedini sploh ne govorim ker če je reja napačna (napačno sestavljeni obroki krme, slaba kakovost krme...) je meso "črno" čudnega okusa vodeno... kislo...

pa še nekaj o mleku:
če je krava krmljena s silažo ima mleko slab kiselkast okus... če je več suhe snovi je bol sladek okus...

in dejstvo je da če gremo že o zdrvju je zagotovo najbolj zdravo natur mleko, samo doma prekuhano... ne pa mleko ki je obdelano na xyz načinov da dosežejo obstojnost 3 tedne...


ah ja...

zmaga.gif
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:

ok, mleka izpod krave se ne dotaknem, ne morem pa konc, zato me zanima bolj za "trgovinsko" mleko. Boljše uživati 3,5 al 1,6 ali manj? Zakaj zagovor manj oz. več maščobnega?

Jaz pa tistega iz trgovine ne morem pit, je tako čudnga okusa da me groza daje, se sprašujem, če sploh pijem pravo mleko iz trgovine te dni k ni doma mleka.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
po dolgem času se strinjam z alkoholikom na celi črti.

domače mleko od krave, ki je silažo, danes te zvite celofanske bale, se fila z antibiotiki in hormoni je tok domače k alpsko iz štacune, krava, ki je jedla travo in seno, no to je pa mleko.

o mesu ne bom zgubljal besed, bom pa dal en primer, ki verjamem, da 100% pokaže rezultat.

vzamete si popoldne čas in skočite v leclerc po kos svinjskega stegna, ali pečenko. oboje brez kosti, pa naj ima vsaj kilo v kosu.
in isto zadevščino nabavite še pri enem mesarju, če pa je prilika najdt alkoholikovega prasca pa tam.
če te sorte emsa ne marate, dejte pa zrezke.
pol pa pripravite naravce, samo na olju, masti..ali pa pečenko s kripmirjem. ne začimb not tlačit. samo sol, v pečenko česen še recimo. nben poper in kaj vem kaj.
najprej pecite nelecrecovo in povejte kako diši.
pol pa leclerc. pa pvoejte kako smrdi. pa kok se bo kos mesa skrčil.

in tisti, ki med peko in na krožniku ne ločite svinjine domače hrane in farme..in pa pišanca..bog pomagi.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
ksz....

da še malo pristavim svoj lonček zraven.

ok, mleka izpod krave se ne dotaknem, ne morem pa konc, zato me zanima bolj za "trgovinsko" mleko. Boljše uživati 3,5 al 1,6 ali manj? Zakaj zagovor manj oz. več maščobnega?

Najbolj zdravo je polnomastno nehomogenizirano, drugače pa vsaj polnomastno (torej 3,5%mm.). Zakaj tako? Imaš internet in google, pa kakšno uro ali dve časa si vzemi
wink-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.094
113
v lokalni ostariji
seveda ni razlike v mesu če ga nafilaš z xyzzz začimbami potem pa še kot prilogo ajvar, majonezo, ketchup, gorčico... tako da ti ubije okus...

natur zrezke enkrat probajte...
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in tisti, ki med peko in na krožniku ne ločite svinjine domače hrane in farme..in pa pišanca..bog pomagi.
Samo toliko ... tisti idealen veseli prašič in idealna vesela krava, no ja, tega praktično ni (edino krave na planinah). Edino kar je, so spuščene kure, te še najbolj zdravo živijo, in, ejga, tam se res čuti razlika v mesu napram farmskim piščancem. Na veliki večini kmetij (in grem stavit, da tudi žajfini) pa krave in pujsi ne živijo nič kaj dosti drugače kot pa v farmah - zaprti v smrdljivih štalah, če pa so že zunaj, je pa še tisti pašni travnik pogosto bolj pomendran in pognjojen kot pa frišno preorana njiva. Konec koncev prihajam s kmetov (se pa ne ukvarjam s tem) in malo manj zagovorniško gledam na to domačo pridelavo.

In ja, jem oboje, tako farmsko kot domače, dejstvo pa je, da je tista taprava domača govedina skoraj vedno trda kot podplat, če jo v ponvi ne obdeluješ vsaj pol ure. Samo domač piščanec je res boljši, ker pač vandra naokoli (razen takrat, ko grozijo kake kune ali lisice), pujs je pa takoj ko je zamrznjen tam-tam.

Pa še glede izplačljivosti mlekomatov ... eden je napisal, da se sigurno splačajo, sicer ne bi povsod rasli ko gobe po dežju. No ja, zaenkrat tega mlekomata ni še nihče odplačal, tako da je izplačljivost treba še dokazati, še posebej, ko bo začetna navdušenost minila.
grims-1.gif
Se pa strinjam, da je v kakem Leclercu bolj izplačljiv kot pa pri kaki kmetijski zadrugi na podeželju.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.242
113
Samo pozabljaš, da kmet z 3mi kravami, le te ne fojtra z kostno maso (ali čim podobnim, kar se pač legalno da dobit), prašiči pa tudi ne jejo kurje ostanke iz kurje farme, kjer je med pomendranimi zrni tudi polovica kurjega dreka.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.094
113
v lokalni ostariji
če razumem kebra je edino pomembno pri kakovostnem mesu to ali je žival zaprta ali pa odprta na prostem... krma nima veze... in ni veze ali je un kmet s 3 kravami in 3 prašiči futral samo s zelenjavo farma pa s vsemi raznimi umetnimi krmili, močnimi mešanicami... samo to ipak nima veze...
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj, kam pa kmet neki proda tiste bike in krave pa kje pristanejo?
17758-icon_confused.gif


Aja, ravno v Leclercu.
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
seveda ni razlike v mesu če ga nafilaš z xyzzz začimbami potem pa še kot prilogo ajvar, majonezo, ketchup, gorčico... tako da ti ubije okus...

natur zrezke enkrat probajte...

To je bila včasih moja poslastica, svinjsko meso + majoneza.
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
jaz že kake 10dni opazujem kmeta ki pride vsak dan do mlekomata pobrat zaslužek in zamenjati mleko.vse lpo in prav ampak da bi dec kake cevi od samega mlekomata spucal pa še nisem videl.tip nalije notri frišno mleko in zaklene ter gre.cevi in točilnega mesta se v 10dneh niti enkrat ni dotaknil.niti rezervarja za melko.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, saj govorim da ni važno zdravo vs. nezdravo, hotel sem pač povedati, da gre kmetom v prvi vrsti samo za zaslužek, ki ga dosežejo na podoben način kot velike farme in tukaj niso nič bolj pošteni kot s(m)o gradbeniki, zdravniki, avtomehaniki ...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Car pravi:
ksz...
Ko so postali teli mlekomati tako popularni, zakaj se ne spomnijo še tržne niše, npr. šnopcomati, vinomati, pivomati....
cool-1.gif
TEga ti Keber ne dovoli
wink-1.gif
(minister)
Imaš v leclercu oljemat
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
KSZ

Mi smo svoje čase kupoval izključno mleko pri kmetu, ki je imel 10 glav živine, kravice so se pasle zunaj in mleko je bilo tako, da je blo kot nevem, nor okus.
Sama razliko med domačim in trgovinskim opazim takole; kuham puding. Če ga zakuham v domače mleko, je puding tak da bi ga še angeli jedli, dočim je z alpskim čisto švohotnega okusa, kot bi ga naredila na vodi. Z domačim mlekom pride ful lepo kremast, okus se bolj razvije, okusen je blazno...
Pol je tisti kmet prodal krave in zdej nima nič več tega
frown-1.gif
ima pa pujse in kupujemo pač svinino od njega, pa kokoši. Domača kokošja juhica z domačimi rezanci - pa to je balzam za dušo in ubogi tisti, ki ne vejo kakšen je pravi okus kokošk, da petelina sploh ne omenjam... Kosti so tako močne, da jih ama ne morš prelomt, tistih piščančkov se samo pipneš z zobom pa je že zlamana...
Govedino kupujemo prav tako zdaj pri drugem kmetu, jajca nabavljamo spet pri drugem kjer se kokoši pasejo in tekajo po dvorišču, spijo po drevesih... Čisto divje skratka, ampak jajca so pa najboljša. Meni se jajca iz trgovine gabijo in raje jih ne jem, kot da bi mogla jest tiste
crazy1.gif


Kar se tiče mleka, pa ja - smo se poslabšal ker kupujemo samo še trajno mleko - verjetno zato, ker se ga itak uporablja več ali manj samo za v kavo tisti deci. Bo treba se spet mal aktivirat pa začet hodit na mlekomat... ravno včeraj sem prebrala, da tole trgovinsko mleko samo še po barvi spominja na pravo mleko...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Domača kokošja juhica z domačimi rezanci - pa to je balzam za dušo in ubogi tisti, ki ne vejo kakšen je pravi okus kokošk

A se zdaj sploh se da kupiti kokosi v trgovini/mesnici ? V nasih lokalnih trgovinah so samo piscanci, ocitno kur (stare koke za juho) nihce vec ne vzgaja za prodajo
confused-1.gif
Za mesnice nisem cisto preprican, ker grem zelo redko tja, a se tudi ne spomnim da bi jih kdaj videl zadnje case.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.094
113
v lokalni ostariji
kure se zmeljejo pa se nafutrajo pujskom v farmi katere potem keber z veseljem popapca in trdi da je enako vzgojeno kot pri manjšem kmetu...

problem je ker se ne pomaga manjšim kmetom ampak samo velikim farmam...