Razlika mlekom iz tetrapaka ali iz mlekomata!?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Kakšna pravzaprav je DEJANSKA razlika med mlekom iz tetrapaka in mlekom, ki ga lahko kupimo v vse bolj razširjenih in priljubljenih mlekomatih??

Je sploh kakšna razlika v kvaliteti, dodatkih,... ali je to običajno 3.2 mleko, le da ni pakirano "na drobno", ampak si ga sami točimo iz cisteren??
Torej tam se le varčuje z embalažo (kar je vseeno vredno pohvale) ali je tudi v mleku kakšna razlika?

Hvala
roza.gif
 

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
osnovna razlika je, da je mleko iz mlekomatov nepasterizirano in nehomogenizirano. z vsemi + in - , ki jih to prinaša.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Seveda je razlika.
Mleko iz tetrapaka je 'obdelano', mleko iz mlekomata pa je surovo.
Tisto iz tetrapaka je pasterizirano, tako da se uničijo vsi oz. večina mikroorganizmov (kar je +, ker se uničijo škodljivi in - ker se uničijo tudi dobri). Zato ima tudi precej daljši rok trajanja. Večina mleka iz trgovine pa je tudi homogenizirana, kar pomeni, da je maščoba fino razpršena. Mnenja o škodljivosti oz. neškodljivosti homogeniziranega mleka so precej deljena, eni homogenizirano mleko krivijo za cel kup bolezni, drugi pravijo, da je vse lari-fari. Več boš našla z googlom.

Mleko iz mlekomata pa je direkto izpod krave, po domače rečeno. Nič mu ni dodano, nič odvzeto. Krave pomolzejo z mašino, mleko takoj ohladijo in prepeljejo do mlekomata. In to je to.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Mislila sem na razliko med trgovinskim NEHOMOGENIZIRANIM mlekom (torej iz tega mojega vprašanja kao "alpsko" mleko...kot je že nadimek za trajno mleko odpade).
 

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Največja razlika je da mleko na mlekomatu ni homogenizirano
cheer.gif
...če se pa komu zdi da je to mleko kljub temu premastno ker je pač le polnomastno ga prekuha in ko se ohladi odstrani maščobo.
Mleko ki je trajno je homogenizirano in je v procesu tako obdelano da so maščobne kapljice v taki obliki da telesu bolj škodi kot koristi
smirk-1.gif


Lp.
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
V mlekomatu naj nikakor ne bi bilo starejše od 24ur, je nehomogenizirano in baje se lepo skisa, ker ni topolotno obdelano (no, mogoče zaradi česa drugega).
Zaradi tega se prej skisa tudi takrat, ko nočeš - uporabnost je 2-3 dni.
Sklepam, a nisem prepričana, da je tudi vsebnost maščobe višja.

Ni pa vsako mleko iz mlekomata isto po okusu (preverjeno med LJ: Leclerc ter Žabar v korist Leclerca), kar je dosti logično, tako je tudi pri kmetih.

Še ena razlika - dražje je kot navadno v tetrapaku.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Ja to je zelo pomemben podatek, naš kmet zna vedno samo jokat, a te mlekomate oglašujejo nekako v tem smislu "pomagajmo Slovenskemu kmetu, ali kmetijstvu", nekaj v tem smislu če se ne motim. Torej z drago ceno si naj pomagajo sami.....
 

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja to je zelo pomemben podatek, naš kmet zna vedno samo jokat, a te mlekomate oglašujejo nekako v tem smislu "pomagajmo Slovenskemu kmetu, ali kmetijstvu", nekaj v tem smislu če se ne motim. Torej z drago ceno si naj pomagajo sami.....

Te razumem, a glede na to koliko mleka porabimo doma (pri nas ravno en liter za 2-3 dni, bolj poredko več ko je kaka tipično mlečna jed kot je mlečni riž), sem jaz pripravljen plačati tako ceno za mleko ki je pridelano v moji občini, kot pa nekaj iz hoferja/lidla ali še kje za katerega ne veš ravno kakšno je.
A to je seveda le moje mnenje? Še kdo?

Lp.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No ja, mlekomati so drugače kar draga reč, jih je treba odplačat, pa najemnina za prostor, vzdrževanje ...

Ali raje misliš, da naj kmet dela z izgubo? Ker po tvoje dobička očitno ne sme imet.
17758-icon_confused.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Tako kot je bilo že rečeno - mleku iz mlekomata ni nič dodano (npr. kalcij) in nič odvzeto (maščobe).

Jaz kupujem mleko pri kmetu (eko kmetija s certifikatom), ki ga dvakrat na teden prodaja v prostorih najboljšega soseda, če mu ga pa zmanjka, pa na mlekomatu. Če sem malo bolj lena, ga kupim v trgovini (nehomogeniziranega), v res skrajnem primeru pa tistega "navadnega". Alpskega ne kupujem. Sveže mleko takoj prekuham - počakam, da zavre in se naredi smetana, ki jo porabim za štrudl, kuhanje itd.

Z ostankom mleka ni problema - pač nastane kislo mleko, jogurt ali celo skuta. Vse se porabi.

Če pa gledamo cenovno - ne zaupam mleku, ki stane 60-70 centov in ima rok trajanja pol leta. Prav tako ne mleku, ki stane 80 centov in traja 10 dni. Razlika v ceni ni tako velika (pri kmetu 1€, na mlekomatu 80 cenov), da bi morala šparati na račun kakovosti.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj mleko je isto, le da je trajno pač pasterizirano in homogenizirano. Samo očitno ne poznaš kmetijstva dovolj, pa misliš, da je tisto izpod krave najbolj zdravo. Hja, to se bi ti še kmet smejal.
tongue-1.gif


Razlika je samo v provizijah: mlekarne kmetu zagotavljajo odkup vseh količin, ampak za nižjo ceno. Pri mlekomatu pa mora kmet plačati ohoho tehnike in vzdrževanja, zato je mleko pač dražje. Če ima veliko prometa, potem se mu splača, če ne, pač še eden od propadlih projektov. Mimogrede, cena takega mlekomata se šteje v več desettisoč evrih, najemnine v trgovskih centrih pa tudi niso ravno bakšiš.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Že možno, da pijem iz mlekomata ali velike mlekarne mleko od iste krave, vendar pa je v prvi obliki surovo, neobdelano mleko, v drugi pa je predelano (pasterizacija, homogenizacija).

Sicer pa ima vsak svojo izbiro, kajne?

Pa že raje podpiram slovenskega kmeta kot romunskega...
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Domače mleko ima min.4% maščobe.
Pri nas je ravno te dni tako prišlo doma, da kupujemo mleko in je za moj okus zanič, najboljše je domače mleko.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:
Že možno, da pijem iz mlekomata ali velike mlekarne mleko od iste krave, vendar pa je v prvi obliki surovo, neobdelano mleko, v drugi pa je predelano (pasterizacija, homogenizacija).
No, s predelavo ni nič narobe, saj pasteriziraš ga doma sama, da ne bo kaj narobe s prebavo. Homogenizacija pa tudi ni nič drugega kot mehanska obdelava. Seveda je po okusu domače mleko boljše, samo meni je že preveč mastno, in ker ga bolj malo spijem, ker se mi je začel počasi gravžat (očitno sem ga preveč spil mladosti - domačega), je zame trajno mleko idealna stvar, liter ravno porabim v 3-4 tednih.
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
315
83
Citat:
Uporabnik S57BMU pravi:
Največja razlika je da mleko na mlekomatu ni homogenizirano
cheer.gif
...če se pa komu zdi da je to mleko kljub temu premastno ker je pač le polnomastno ga prekuha in ko se ohladi odstrani maščobo.
Mleko ki je trajno je homogenizirano in je v procesu tako obdelano da so maščobne kapljice v taki obliki da telesu bolj škodi kot koristi
smirk-1.gif


Lp.

467716-post_slo.gif
 

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
tolk o tvoji zdravi prehrani
grin1.gif
pol pa pije polnomastno mleko

Je pa kljub toliko maščobe še vedno domače bolj zdravo, kot tisto iz trgovine, sicer pa nisem napisal, da mleka ne uživam, ja pa tud kakšno domačo juho pojem, kakšno pečeno zadevo itd,a mpak po koslu itak rekreacija + delo zunaj do večerje vse pokurim.
 
Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
tolk o tvoji zdravi prehrani
grin1.gif
pol pa pije polnomastno mleko

Je pa kljub toliko maščobe še vedno domače bolj zdravo,
Zakaj že?
rolleyes-1.gif

A ker je domače?
hysterical-1.gif


Ker tole je isto blesava trditev, kot da je fino masten kremenatelc od domačega pujsa bolj zdrav kot pa pust kremenatelc od pujsa iz farme.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ker tole je isto blesava trditev, kot da je fino masten kremenatelc od domačega pujsa bolj zdrav kot pa pust kremenatelc od pujsa iz farme.

Meni se zdi pa tvoja trditev blesava. Vsebnost maščobe je daleč od edinega merila zdrave prehrane.