sončna elektrarna

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.052
3.732
113
Ti gledaš dejanske podatke do konca septembra, petrol pa ti je 99% obračunal 9/12 .
Dobis se podatke za 1/12 (oktober) in 2/12 (nov. Dec).
12/12 bi moralo biti enako kot proizvodnja SE + manjko (-visek).
Pri gledanju podatkov iz SE ali ME moras paziti na lastno rabo iz SE.
SE ti to pokaze (ker imas energy meter) ME tega podatka nima.
Ja saj, oni so poslali račun nič, z nekimi čisto fiktivnimi podatki za porabo do septembra. Prepisoval sem dejanske podatke prejema in oddaje v omrežje, ne celotne porabe.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.255
113
Že osnova je zgrešena: SE nima veze z obremenjevanjem omrežja, ampak poraba. Tako da vse kar so izpeljali iz tega ven je bullshit.
In potem seveda povleče ven kot argument bedake, ki so dobesedno vrgli denar v predimenzionirano SE in potem konec leta kurijo grelce, da ne šenkajo.
Tako je, to je ves problem debate o omrežninah: da Agencija ne naredi tiskovke in jasno pove, da je vse nakladanje o tem, da imajo ubogi lastniki SE zdaj višjo omrežnini, popoln bullshit, ker ta omrežnina nima nič neposredno s SE, ampak je posledica odjema iz obrežja.

Prideš januarja ob 16h domov, sončna ne dela, ker je na njej sneg, priklopiuš EV, potegne 11 kW (saj je veeno, ane, ker mamo letni net metering, ane), zraven laufa TČ s kilovatom ali dvema (OK); indukcija ali tri za kuhanje kosila (tudi OK) ... Pa smo na 16 kW namesto na 5. In potem je to, da je nekdo investiral v SE (ali EV) krivo? Ne pa to, da je pač vlekel iz omrežja (čisto po nepotrebnem) 16 kW? Nasprotniki nove omrežnine pa seveda veselo lažejo, in "reveže" s SE rinejo naprej.D a ne bo pomote, točno po tem receptu sem tudi jaz med njimi, jebiga - pa je edina stvar, s katero se ne strinjam, prehitera uvedma s preslabo kumnikacijo in prkratkim prehodnim obdobjem (o tem se v tej temi že pisal).

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
Ja saj, oni so poslali račun nič, z nekimi čisto fiktivnimi podatki za porabo do septembra. Prepisoval sem dejanske podatke prejema in oddaje v omrežje, ne celotne porabe.
Ker imas letni netmeering, "ne smejo" upostevat dejanske cifer na stevcu 30.9.
Ker po tej logiki bi imel konec septembra (oktobra) viske in ne bi nic placal manjko ekektrike po visji ceni katero si koristil pozimi in spomladi.
Potem bi pa imel za november december pa manjko in bi placal ga po nizji ceni (uredba vlade).
Zato se enostavno letno porabo in oddajo razdelil na 365 in mnozili z ustrezbim stevilom dni obdobja (9 mesecev)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.545
7.059
113
Imas prav. Sem sla se enkrat podrobneje clanek in razlago notri brat in je glede na stevilo dni v letu. 365 ali letos 366 brzkone. Na racunu pa potem razclenijo na mesec.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.790
2.838
113
Vsi pozabljate na manjke v (vsaj) prvi tretjini leta.

In še enkrat, si želite mesečni metering, mogoče tedenski ali celo dnevni obračun?