Ravna zemlja, vesoljske palačinke in NASA zarote

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kakšno je pa vesolje?
cool-1.gif

ravno
uf-1.gif

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Možno, zaenkrat ni dokazov, ne direktnih, niti posrednih. Teorija strun napoveduje multiverse, vendar je preveč zapletena in (še) nima experimentalne podpore.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Res je, saj nam naše, lokalno " Vesolje daje veliko dela s svojo končnostjo, neskončnostjo in tudi vprašanjem, zakaj sploh obstaja ..
wink-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Tole je pa ena bolj zabavnih tem na Alterju. Z zanimanjem sem prebral popolnoma vse kar ste do zdaj napisali in se resnično zabaval, predvsem na račun zagovornikov ploščate zemlje. Čeprav sem še vedno prepričan, da je uradna razlaga o žogasti zemlji in ostalih planetov ter sonca okoli katerega se vse vrti, še najbolj resnična in realna pa priznam, da so teorije o ploščati zemlji prav zanimive, žal pa pri ključnih vprašanjih, brez tehtnega proti argumenta, ki bi me lahko prepričal.

Imam pa dva vprašanja za ploščate vernike:
1.Je to o ploščati zemlji nek čisto nov trend, ker v zadnjih dneh opažam sumljivo veliko objav na to temo po različnih forumih in FB? Do pred nekaj dni nazaj se ne spomnim, da bi kdajkoli v zadnjih 20-30 letih naletel na kaj takega. Ali pa enostavno nisem bil pozoren na te traparije.

2. Ali je zame in na splošno za vse ostale prebivalce našega planeta sploh pomembno, da v resnici nismo na planetu ampak na veliki plošči? Kaj bo zame drugače, če sprejmem prepričanje v ploščato zemljo? V glavnem, a je res važno kakšne oblike je Zemlja?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Vesolje se ne bo nikoli skrčilo, ker se pospešeno širi (dark energy)

Sicer pa je v matematiki mnogoterost (manifold) definirana kot topološki prostor, ki je lokalno evklidski (raven, ploščat), kar pa ne pomeni, da je evklidski tudi globalno.
Tudi krogla spada med mnogoterosti in je kot taka lokalno evklidska, torej lokalno ravna ali ploščata, če hočete.

V tem matematičnem dejstvu tudi tiči razlog, da nekatere tako mede ploščatost, ki je pa le lokalne narave, zaradi naše majhnosti v primerjavi z velikostjo cele krogle, po kateri se "plazimo"

Ja, že že, ampak lokalno evklidsko zemljo obravnavamo zaradi poenostavljanja računanja (dela) z njo. S tem smo se tudi sprijaznili z določeno stopnjo napake v rezultatih
rolleyes-1.gif

(Mater,
cool-1.gif
)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej ko obravnavaš zemljino površino z ravnimi fragmenti, se napake v računih množijo.

cheer.gif

Simpl
cool-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
2. Ali je zame in na splošno za vse ostale prebivalce našega planeta sploh pomembno, da v resnici nismo na planetu ampak na veliki plošči? Kaj bo zame drugače, če sprejmem prepričanje v ploščato zemljo? V glavnem, a je res važno kakšne oblike je Zemlja?

Je zelo pomembno. Če ni okrogla, lahko vržeš stran kompletno fiziko in se le še čohaš po jajcih.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.791
113
MATER, a ves da sem zdaj pogruntal, kakšne absurde se gremo.Enga ali dva tukaj prepričujemo, da je Zemlja okrogla. WTF. V 2016. Kdo je zdaj bolj fsekan. :S Fakin šit.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če bi se tema zaklenila, bi omenjena dobila samo potrditev, da imata prav. Cenzura na vseh nivojih.

Zdaj pa bosta poskusila širiti resnico verjetno še na katerem drugem forumu, na kakem med.over.net ali lunin.net dobita še kakega člana tega ekskluzivnega kluba resnice. Sta pač na misiji...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Me pa zanima razlaga tega modela zemeljske palačinke...
Ok, voda je pač jezerce, ker ji "zid" preprečuje da odteče. Kaj pa zrak? Nič ga ne omejuje, torej bi se hitro "prelil" čez rob. Plini in tekočine se pač enako obnašajo-jezerce zraka bi hitro izginilo

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Najprej me zanima - na čem pa sloni ta ravna Zemlja? Tega še nisem opazil v "razlagah".