Ptuj in ceca

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Točno tako. IMHO je problem v glasbeni zvrsti in niti približno ne v tem, da kot Srbijanka na slovenski tradicionalni prireditvi nima kaj počet. Sem kar malo pobuljil, ko sem videl post od msenjurja, takšno razmišljanje bi bolj kakšnemu ksenofobnemu nacionalistu pripisal :D

metal ali hard rock glih tolk pase kot ceca.

sorry matej, ce se lahko popravim, "....ker prihaja iz tujih krajev". nisem ciljal tocno in le na srbijo. tud neka avstrijska spaka nima tam kaj iskati.

to je veselica, temu primerni bi morali biti tud nastopajoci.

res pa je, da folk bo, in to je edino, kar je za organizatorje pomembno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
hja, to je tko kot volitve
ljudstvo ima vedno prav

če želijo za največji slovenski praznik poslušat srbski cigumigu najnižje klase, pol pa nej ga
dokler mene nihče ne sili in dokler sami plačajo...

se pa čudim glasbenemu okusu svojih sodržavljanov, ampak... to se že vsaj 50 let...

sej bo bolš... konc maja pridejo iron maiden v lj.
Največji slovenski praznik? :valjamse: Na mojem koščku Slovenije ni bilo nikoli nobenih kožuharjev.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.769
15.823
113
Že več kot šest desetletij Kurentovanja

Nasprotniki Cecinega gostovanja na Ptuju, , ki so v zapisih na družbenih omrežjih spomnili, da gre za slovensko etnološko prireditev, se sklicujejo na spoštovanje kulturne dediščine.

Kurenti so ena najbolj znanih pustnih mask v Sloveniji, njihovi obhodi pa so že nekaj let vpisani na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine. Že več kot šest desetletij v najstarejšem slovenskem mestu pripravljajo festival Kurentovanje, ki se ga vsako leto udeleži več deset tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine, še zlasti tradicionalne nedeljske mednarodne povorke, katere del so poleg kurentov in ostalih tradicionalnih mask iz Slovenije vselej tudi gostujoče tuje skupine, piše STA.

Zadnje organizirano veliko Kurentovanje, jubilejno 60., je bilo tik pred zaprtjem države zaradi izbruha epidemije, naslednji dve pa so morali odpovedati in ju izvesti v virtualni obliki. A kurenti se niso vdali in so kljub temu na Ptuju in v okoliških krajih poskrbeli za prešerno vzdušje in ohranjanje etnografske tradicije.

Na družbenih omrežjih je izbor omenjene izvajalke razdelil javnost. Mnogi se sprašujejo, zakaj festival, prežet s slovenskim izročilom, odpira izvajalka, katere glasbeni repertoar bi stežka umestili v dani kulturni kontekst.

Novica je sprožila burno razpravo, češ da se ne spodobi, da največji pustni festival pri nas odpira tuja glasbenica. Ptujska občina si je sicer vrsto let prizadevala, da bi zaščitila blagovno znamko in ime "kurentovanje" za etnografski del, a pri tem ni bila uspešna.

Zato se ptujsko kurentovanje že vrsto let deli na javni – etnografski in zasebni – komercialni del, za izvedbo katerega je zadolžen izbran koncesionar. Ta ob večerih v festivalski dvorani pripravlja koncerte različnih izvajalcev, med katerimi pa mora biti najmanj 50 odstotkov slovenskih.

Že skoraj 10 let na Ptuju koncerti v pustnem času potekajo pod okriljem zasebnikov. Letos – po dveh letih omejitev – jih pripravlja družba Štajerski tednik.

"S sodelavci smo izvedli anketo, kjer smo ugotovili, da si obiskovalci oz. poslušalci želijo še zmeraj tuje glasbene goste, med njimi je bila gospa Ceca prva, oziroma gospa je dobila največ glasov in zaradi tega vzroka smo jo uvrstili v program," je pojasnil Drago Slameršak, direktor družbe Štajerski Tednik.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
psi lajajo, karavana gre dalje...

bo občina drugo leto bolj razmislila komu bo dodelila koncesijo za izvedbo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Še enkrat - Ceca je podn iz stališča slovenske kulture, ampak nič večji kot marsikateri izvajalec, ki je prav tako prvi (drugi, tretji,...) večer nastopal v festivalni dvorani.

A bi bilo kaj drugače če bi prvi večer nastopili Prifarci, Avseniki, Modriani; Ceca pa drugi?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.957
6.574
113
Če ne bi bilo te teme, sploh ne bi vedela da Ceca poje na kurentovanju. Če bi zmogla tako pronicljiv um, kot OP in se marsikateri soforumaš, ki spregledajo vsako intrigo in spletko, se preden se zgodi, bi celo pomislila, da je 32ka na njeni plačilki in dela reklamo... Ampak ga ne...

• Ljubezen

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
največji, množični slovenski praznik je martinovanje
To pa ne! To je Štajersko novo leto, ostali si zmislite kaj drugega. :p

Če smo glih pri množičnih feštah je Planica veljala dolgo časa za največji "praznik".

Ptujsko kurentovanje je največji etnološki dogodek v državi in nič drugega - kaki praznik, lepo vas prosim.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
To pa ne! To je Štajersko novo leto, ostali si zmislite kaj drugega. :p

Če smo glih pri množičnih feštah je Planica veljala dolgo časa za največji "praznik".

Ptujsko kurentovanje je največji etnološki dogodek v državi in nič drugega - kaki praznik, lepo vas prosim.

kurentovanje je že dogodek, praznik je pa pust
se morm pa popravit, ni največji, ampak drugi največji

največji slovenski praznik je novo leto :p

• Všeč mi je

Piton

Guru
11. apr 2022
1.751
-155
113
Očitno še noben od vas ni bil v šotoru na Kurentovanju v Ptuju.
Poguglajte si goste zadnjih let. ;)

2022 ki je bilo odpovedano potem zaradi kovid ukrepov:
Na letošnjem Kurentovanju v večnamenski »KARNEVALSKI« dvorani Campus Sava Ptuj bodo na desetih dogodkih nastopili številni domači in tuji glasbeniki: Ceca, Parni valjak, CoverLover, Tomislav Bralić in klapa Intrade, Dražen Zečić, Mambo Kings, Aktualova galama, Drugo Dugme, Rok 'n' Band, Buryana, Skupina Smile, Čuki in Ribič Pepe, MI2, Kingston, Jasmin Stavros, Natalija Verboten, skupina Gadi, Alfi Nipič, Zvita feltna, Petkova pumpa, Challe Salle, Joker Out, Nipke.

2021 - odpadlo v živo

2020 - Poglej priponko 63112
klump pač

• Všeč mi je
Reactions: B81 in Samo Svoj