Protikadilski zakon - dve leti kasneje

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Verjemi - ga presežete.
Moja mati je raka uspešno prebolela pred tremi leti. Kako je potekalo?
Najprej dva meseca diagnosticiranja, potem operacija (rezanje pljuč), potem kemoterapija (mislim, da dva meseca), potem vaje pljuč ipd, potem bolniška... Vse skupaj cca. 9-10 mesecev. Potem še nekaj časa delo po 4 ure.

Od tega je šel kakšen mesec na stroške njenih delodajalcev, pa 8-9 mesecev na stroške ZZZS.

Seveda se nikamor ne šteje čas, katerega smo člani družine z veseljem porabili/opravili a tudi na to se da ekonomsko obesiti dejanske in tudi oportunitetne stroške.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem ti že par strani nazaj napisal, da so to raziskavo naredili že leta nazaj na IVZ...

Še pred koncem 20. stoletja se je tehtnica nagnila k večjim stroškom s kadilci kot dobičkom od trošarin.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Jest sem pa enkrat bral članek v katerem je pisalo, da država povprečno zapravi manj denarja za kadilce, ker prej umrejo.
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lepo, lahko še poveš, kje si to prebral? (do takrat pač tretiram to kot povsem nezanesljivo informacijo)

IVZ-jev članek je iz leta 2002, avtor je mag. Tomaž Čakš. (look it up if you like)

Citat:
Prva resnica je ta, da za zdravljenje bolezni, povzročenih s kajenjem, družba porabi več
denarja, kot ga dobi od davkov na tobačne izdelke. Druga pa je ta, da nekdo, ki ne kadi,
denar, ki ga kadilec namenja za cigarete in s tem prek davkov daje v državni proračun,
uporabi za nakup drugih dobrin, ki so prav tako obdavčene. S tem tudi doteka denar za
zdravljenje, vendar bi ga bistveno manj porabili, če ne bi bilo treba zdraviti bolezni,
povzročenih s tobakom.

Itak je to neumna debata... kadilci očitno mislijo, da dejansko koristijo sistemu s svojo razvado
bonk.gif
.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ne, ne mislimo.

Nismo pa najslabši, najgrši, najbolj obremenjujoči zaradi tega.

Sicer pa ti je že nekdo odgovoril glede stroškov zdravljenja.

Oziroma si pozabil, da kadilci umiramo mlajši.

Koliko znese (poleg davkov in trošarin) 15 let penzije pokojnega kadilca v primerjavi z zdravljenjem?
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Morda res ne... ampak zakaj je to sploh pomembno
confused-1.gif
?

"Dokler so na svetu še hujše stvari, nima smisla karkoli spreminjat na mojem obnašanju..."
stupid-1.gif
Super mentaliteta... Nula in enka. Čisto primerno za www generacijo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kot sem že napisal... preberi si zgoraj omenjeno raziskavo, kjer so zajeti VSI tvoji pomisleki. Še vedno ste v minusu...

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Jernej, prosim za malce zdrave razsodnosti!

Npr nekadilci, ki se trezni razsujejo z avtom v semaforiziranem križišču (npr Brnčičeva-obvoznica)? Koliko to stane?

Pa koliko je napačnih diagnoz v bolnišnicah? Koliko to stane? Koliko jih je že umrlo (vem vsaj za dva!)?

Dej statistiko ven, da pogledamo malce, ne sam butat ven, kako kadilci crkujemo. Dej še za ostale napiši.

Aja, moja bivša osebna zdravnica je lani šla rakom žvižgat. Bila je mlajša od mene! Go figure that out
17758-icon_confused.gif

LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kakšne razsodnosti?

Zakaj se v vsaki debati nikoli ne debatira o problemu, ampak se s prstom kaže na druge probleme - češ, lej, zakaj pa se prvo tega ne reši. Kot mali otroci...

VSI problemi se rešujejo. Cestna problematika, bolezni povezane z nepravilno prehrano itd... VSI! Eni tako, drugi drugače. Eni bolj, drugi manj uspešno.

Tu debatiramo o PROBLEMU KAJENJA. Ne zdej racionalizirat te razvade z drugimi težavami. Vsekakor pa si ne izmišljevat, da kadilci ne predstavljajo bremena (zdravstvenega, finančnega) za družbo.

Po Kuebler-Rossovem modelu ste kadilci nekje med stopnjo zanikanja in jeze. Pripravite se še na pogajanje in depresijo... preden se lahko vidimo na čisti strani pljuč.
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda so mi všeč. Sploh ker so podkrepljene z dejstvi in raziskavami.

Kakšne teorije so pa tebi všeč?

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Lej, moj dedek je umrl zaradi padca z strehe. Pol leta je ležal v bolnišnci (umrl zaradi pljučnice), njegovo smrt so pripisali k temu, da je bil kadilec. Padel je pa z strehe 88 let star. Prosim odgovori na vprašanje! Koliko ljudi umre zaradi napačnih diagnoz? Imate sploh kakšno statistiko? Zdravniki pri nas nikoli ne zahebejo?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Seveda so mi všeč. Sploh ker so podkrepljene z dejstvi in raziskavami.

Kakšne teorije so pa tebi všeč?

Resnične, ki so podkrepljene z resničnimi dokazi, ne neka kao na pol diplomska naloga z metodo HI2.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ponovno, kakšno zvezo ima to z debato?! Ponovno racionaliziraš...

Žal mi je za tvojega dedka... Moraš pa vedeti, da če pri tej starosti končaš v bolnišnici, je zelo mala verjetnost, da boš prišel ven pri sprednjih vratih. Kajenje gor ali dol. Vsekakor pa pri kadilcu z uničenim imunskim sistemom v pljučih lahko pljučnica pomeni samo eno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

No, potem mi pa pokaži te tvoje, z resničnimi dokazi, podkrepljene teorije
smile-1.gif
.

Prav smešni ste. Črno na belem ti pokažem rezultate raziskave o bremenu kajenja v Sloveniji, pa še vedno mislite, da veste več kot strokovnjaki na IVZ.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ponovno, kakšno zvezo ima to z debato?! Ponovno racionaliziraš...

Žal mi je za tvojega dedka... Moraš pa vedeti, da če pri tej starosti končaš v bolnišnici, je zelo mala verjetnost, da boš prišel ven pri sprednjih vratih. Kajenje gor ali dol. Vsekakor pa pri kadilcu z uničenim imunskim sistemom v pljučih lahko pljučnica pomeni samo eno.
Seveda pomeni samo eno - ker so mu dohtarji odtegnili več kot polstoletno vsakodnevno dozo nikotina in dima, pljuča tega niso prenesla in je dobil pljučnico. Vsak kadilec, ki neha kaditi po npr 30 letih kajenja,, čez pol leta do 9 mesecev dobi pljučnico. Ne verjameš?
Naredi raziskavo za diplomsko.
cool-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pljučnica kot posledica odtegnitve nikotina in katrana. In to pol leta kasneje, ko so pljuča že praktično čista?
smirk-1.gif
A ima sploh smisel vprašati "kako", "zakaj"? Ali bo odgovor pač klasičen - se mi zdi, da je tako.

Kombinacija slabega počutja in povišane telesne temperature zaradi abstinenčne krize, povečano izločanje sluzi in vnetje zgornjih dihal zaradi tega - temu se ne reče pljučnica.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Hehe, vidim, da se v ta fenomen še noben dohtar ni poglobil.
smirk-1.gif

Evo, imaš čast, da se ti. In ob prejemu Nobelove nagrade ne pozabi omeniti, da je nek madafaka to predlagal na alterju.
cheer.gif