priklop trofaznega motorja

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
V bistvu maš prav, ampak oni se ne pogovarjajo o RDEČI ZVEZDI!
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
No, pa le ni šlo brez čaranja z napetostmi
smirk-1.gif

Pri takih hecih se jasno da narediti tako, da ima motor v zvezdi/trikotu enako moč. Ampak to nekako ne pride v upoštev pri vsakdanji domači uporabi ane
smirk-1.gif

Glede na to, da se v tej debati govori o 230/400V običnem, domačem omrežju, tvoje trditve ne veljajo. Tukaj ima prav lepo motor v trikotu 3x višjo moč, kot v zvezdi.

Tipska tablica? Motorček je uporaben le v vezavi zvezda.(za običnega Janeza)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No, pa le ni šlo brez čaranja z napetostmi
smirk-1.gif

Pri takih hecih se jasno da narediti tako, da ima motor v zvezdi/trikotu enako moč. Ampak to nekako ne pride v upoštev pri vsakdanji domači uporabi ane
smirk-1.gif

Glede na to, da se v tej debati govori o 230/400V običnem, domačem omrežju, tvoje trditve ne veljajo. Tukaj ima prav lepo motor v trikotu 3x višjo moč, kot v zvezdi.

Tipska tablica? Motorček je uporaben le v vezavi zvezda.(za običnega Janeza)

Ne gre za nobene hece in za nobeno čaranje!

Elektromotor ima enako moč v zvezdi in v trikotu pri nazivnih vrednostih - okoli tega smo se zapeli! Zaradi tega si me popljuval, sedaj sem ti dokazal, da imam prav. Ne gre za nikakršno čaranje, ampak za vsakdanjo uporabo v industriji.

Nismo se pogovarjali v kateri vezavi je motor uporaben za navadnega Janeza, ampak o tem, ali je moč v zvezdi in trikotu enaka. Pri tem si pokazal, da ne razumeš vezav zvezda-trikot; tvoje skice vezav z oznakami napetosti pa so hudo pomanjkljive.

Na tipski tablici ni omenjen noben Janez - ampak so napisani nazivni podatki motorja. Kako se jih pravilno bere?

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Elektromotor ima enako moč v zvezdi in v trikotu pri nazivnih vrednostih - okoli tega smo se zapeli! Zaradi tega si me popljuval, sedaj sem ti dokazal, da imam prav. Ne gre za nikakršno čaranje, ampak za vsakdanjo uporabo v industriji.

Ti si tele nazivne vrednosti privlekel notri nekje vmes. Zapel si se sprva v malo zmedeno napisan slovenetov odgovor, kateri je bil v osnovi pravilen
smirk-1.gif

In takrat se ni nikjer govorilo o nobeni industrijski uporabi. To si ti kasneje privlekel notri, da si rešuješ rit.

Citat:
Pri tem si pokazal, da ne razumeš vezav zvezda-trikot; tvoje skice vezav z oznakami napetosti pa so hudo pomanjkljive.
Res? Kje?
confused-1.gif

Citat:
Na tipski tablici ni omenjen noben Janez - ampak so napisani nazivni podatki motorja. Kako se jih pravilno bere?
Na tablici je omenjeno, da lahko Janez uporablja motor v vezavi zvezda.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:

Ti si tele nazivne vrednosti privlekel notri nekje vmes. Zapel si se sprva v malo zmedeno napisan slovenetov odgovor, kateri je bil v osnovi pravilen
smirk-1.gif

In takrat se ni nikjer govorilo o nobeni industrijski uporabi. To si ti kasneje privlekel notri, da si rešuješ rit.

O kakšnih vrednostih pa bomo govorili, če ne o nazivnih?
In pri elektromotorjih v industrijski ali domači uporabi ni razlik - fizika velja povsod enako in elektromotor ima enako moč v zvezdi ali trikotu. Nič ni Slovenet napisal zmedeno - ampak je napisal napačno in predvsem nesramo do Roberta, ki je podal pravilno skico!

Citat:
Citat:
Pri tem si pokazal, da ne razumeš vezav zvezda-trikot; tvoje skice vezav z oznakami napetosti pa so hudo pomanjkljive.
Res? Kje?
confused-1.gif
Enkrat sem ti že odgovoril. Če bi šlo pri tvoji skici za isti elektromotor in bi enkrat 400V priključil na trikot, drugič v zvezdo, potem bi motor ali v trikotu pregorel ali v zvezdi ne bi dal od sebe nazivne moči.
Prebutast, da bi dojel?

Citat:
Citat:
Na tablici je omenjeno, da lahko Janez uporablja motor v vezavi zvezda.

Res? Kje je omenjen kakšen Janez? Kaj pa če Janez tak motor priključi v Belgiji? Kako bo pa takrat vezal?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Ah.... Ne da se mi več
crazy1.gif

Glej vem kaj bi rad povedal in tudi sam to vem. Ampak Presneto no, pust pri miru industrijo, v tej temi je bilo govora o običnem 230/400 omrežju, dokler nisi ti privlekel notri ostalega.
In tukaj lepo velja, da je moč v trikotu 3x večja, kot pri zvezdi(ja, ja, pri motorjih, ki oboje zdržijo, da se ne boš znova zapičil v to), o čemur govorim jaz, kar je želel povedati slovenet in še par drugih.

Drugič pa, če misliš vlačiti notri vraga in pol, to naredi takoj. Ne pa da najprej oblajaš pol foruma, da nimajo pojma, nato pa šele proti koncu začneš govoriti o industrijskih napetostih ter pretvornikih
smirk-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ah.... Ne da se mi več
crazy1.gif

Glej vem kaj bi rad povedal in tudi sam to vem. Ampak Presneto no, pust pri miru industrijo, v tej temi je bilo govora o običnem 230/400 omrežju, dokler nisi ti privlekel notri ostalega.
In tukaj lepo velja, da je moč v trikotu 3x večja, kot pri zvezdi(ja, ja, pri motorjih, ki oboje zdržijo, da se ne boš znova zapičil v to), o čemur govorim jaz, kar je želel povedati slovenet in še par drugih.

Drugič pa, če misliš vlačiti notri vraga in pol, to naredi takoj. Ne pa da najprej oblajaš pol foruma, da nimajo pojma, nato pa šele proti koncu začneš govoriti o industrijskih napetostih ter pretvornikih
smirk-1.gif

A si predstavljaš kvader s stranicami 10x10x20 cm. Verjetno se strinjava, da ima ta kvader prostornino 2 litra.

Če ta kvader položiva tako, da leži na ploskvi z daljšo stranico (10x20 cm) in ga zgoraj odpreva, potem vanj lahko zlijeva 2 litra vode - hkrati je višina(!) vode 10 cm.

Sedaj isti kvader položiva tako, da leži na ploskvi s krajšima stranicama (10x10 cm) in nanj nalijva toliko vode, da bo dosegla višino 10cm - nalijeva točno liter vode. Po Slovenetovo (in tvoje) ima kvader sedaj prostornino 1 liter
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Car pravi:
ksz....
Nigel: Ostali svet (0:1)
Janša: Ostali svet (1:1)
Ob polčasu

Sicer mi ni jasno, kako lahko noter vlečeš politiko; še manj mi je jasno, kako se imaš veselje popolnoma neizzvan vtikati v moje prispevke in me skušati provocirati...
Ampak, Bog te požegnaj - imej svoje veselje; če pa meniš, da se zaradi tebe kakorkoli vznemirjam - pomisli ponovno.

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Pmeh=M*omega, omega=kotna hitrost.
Navor asinhronskega motorja je odvisen od kvadrata napetost, ta pa je pri vezavi zvezda za koren iz tri manjsa kot pri vezavi trikot. Torej pri doloceni napetosti porabniskega omrezja (400 V) moc ni enaka, zato lahko motor obremenimo do 1/3 Pn. Razen ce se sklicujes na nazivne podatke, kjer je napetost zvezde ustrezno vecja.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik anker pravi:
Pmeh=M*omega, omega=kotna hitrost.
Navor asinhronskega motorja je odvisen od kvadrata napetost, ta pa je pri vezavi zvezda za koren iz tri manjsa kot pri vezavi trikot. Torej pri doloceni napetosti porabniskega omrezja (400 V) moc ni enaka, zato lahko motor obremenimo do 1/3 Pn. Razen ce se sklicujes na nazivne podatke, kjer je napetost zvezde ustrezno vecja.

Vse kar si napisal drži in vse to vem - ampak povej, na katere podatke naj se pa sklicujem, če ne na nazivne?
In ti spet pišeš površno - tvoje navedbe držijo samo za motorje z nazivno napetostjo 400/690V - ne za tiste z napetostjo 230/400 V. Ker če boš motor 230/400V v trikotu priključil na 400V/50Hz, ga boš peljal previjat.

Začelo se je pa s tem, ko je Slovenet vzvišeno, nesramno in predvsem napačno komentiral povsem pravilno skico, ki jo je prilepil Robert:

Citat:
Uporabnik Robert pravi:
11757.jpg

Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Mojstri trofaznih štedilnikov. Vsak štedilnik lahko dela na eno, dve ali pa tri faze, je čisto vseeno. Fora pri štedilniku je v tem, da ima notri različne grelce razporejene po dovodih, lahko daš na vsak dovod svojo fazo ali pa vase skupi povežeš na eno fazo.

Trofazni elektromotor, pa brez ene faze ne bo delal.
Zdaj pa še neki o stručnjaku, ki je napisal da ima vezava zvezda nižjo napetost, trikot pa višjo. To držo bol tko tko. Predvsem ima vezava zvezda nižjo moč. Posledično pa nižji zagonski tok, zato se pogosto uporablja vezava zvezda trikot, kjer v zvezdi motor zaženeš, dela pa v vezavi trikot, da dobiš polno moč.

Je pa možno z eno fito, vezava navitij in kondenzator, trofazni motor prepričat, da dela na eno fazo, samo je potemo tudi moč na motorju manjša.

Sploh je pa Slovenet skico narobe prebral - ker višjo napetost priključimo na zvezdo, ne na trikot
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
ksz....
Nigel: Ostali svet (0:1)
Janša: Ostali svet (1:1)
Ob polčasu

Sicer mi ni jasno, kako lahko noter vlečeš politiko; še manj mi je jasno, kako se imaš veselje popolnoma neizzvan vtikati v moje prispevke in me skušati provocirati...
Ampak, Bog te požegnaj - imej svoje veselje; če pa meniš, da se zaradi tebe kakorkoli vznemirjam - pomisli ponovno.
Seveda ti ni jasno, saj tudi tvojemu ljubljenemu vodji ni jasno, da ga cela Slovenija, razen par zaslepljenih ovc, ne mara!!! Taki ste pač janševci in prav tako bi rekel, Bog vam pomagaj, ampak ne bom, ker je za tebe in tebi podobne že zdavnaj prepozno!

In seveda ti je še manj jasno, zakaj se vtikam v tvoje prispevke! Zanalašč sem izpustil besedo NEIZVAN! Zakaj! Ker si z izzivanjem, žalitvami in omenjanjem moje bolezni, ter norčevanja iz le-te, prav ti izzivaš!!! Kažeš, kakšna oseba si v resnici, gnoj od gnoja si, tako kot večina vas farških janševskih ovc! Beeeeeeeeeeeeee!!! Zatekanje k žalitvam uporabiš vedno, ko začneš bitko izgubljati, ko vidiš, kako ti voda teče v grlo in res, vsaka podobnost z JJ-em je zgolj naključna! V vsako temo se vtakneš, spoznaš se v vse, od štroma do komunistov, povsod hočeš imeti prav in če nimaš, jokaš!!!
Brigaj se ti malo za svoj real life, ne omenjaj mojega, sem ti že 1000x povedal! Brigaj se za svoje bolezni in za svoje otroke, mene bi skrbelo na tvojem mestu prepustiti otroke farjem....
Btw., tudi pri drugih, npr. Gobi, se vtikuješ v njegovo nesrečo! Tipično hinavsko krščansko vedenje....

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ej Car, no, stromarji se kvalitetno malo podjebavajo, jih je prav zanimivo brat, ti pa pol s takimi badarijami noter... Drkaj Nigela s tem v politki al pa dej prste v vticnico da te mal pomiri.... Zjebes tempo teme.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Sploh je pa Slovenet skico narobe prebral - ker višjo napetost priključimo na zvezdo, ne na trikot
wink-1.gif

Po kaki logiki? V zvezdi imaš na navitju fazno napetost (220/230), v trikotu je pa na navitju medfazna (380/400). Katera je sedaj večja?

V trikotu je nižji tok. V normalnem delovanju seveda.

Glede moči pa klik.