Prihodnost interneta v Sloveniji

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
(glede optike v hiši)
Kaj pa ona "poceni plastična" optika?
POF ali nekaj takega,
Ali imaš "poceni plastične" usmerjevalnike, stikala in mrežne kartice za optiko?
Ne vem. Google je najdel komplet s pretvorniki na RJ-45 za 100 EUR.
Danes mogoče ni to smotrno, ampak v prihodnosti pa že. (danes kable položiš, jutri pa kupiš en konektor, pojutrišnjem pa drugega in switch)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
In kaj si s tem pridobil ? Placal si nekaj vec in imas dodaten vmesni clen, ki lahko povzroca probleme, hitrost je ista, ko bo slo nekaj narobe, bo pa moral priti stric s skatlo za 10+K evrov in popravljati tvojo napako, namesto da ti to naredi sosedov mulc za en sixpack..

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Citat:
Uporabnik Earnhardt pravi:
Zanimivo tehnologijo je predstavil NokiaSiemens, ki je sposoben v enem opticnem vlaknu speljati zelo veliko valovnih dolzin in jih nato scepiti v splitterjih. S tem operaterjem znatno zniza stroske za FTTH P2P in tudi v slucaju, da se opticno vlakno prekine, je downtime dosti krajsi, ker ni potrebno varit 300 in vec vlaken ampak recimo 2 ali 3.

467716-post_slo.gif
Pa se le splača nekoliko počakati! Torej potegneš 2 ali 4 vlakna na blok in to je to.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz sem samo odgovarjal na to, da je optika draga.
Za povlečt ni.

Določena oprema sicer najbrž še je, danes, ampak hišo ne gradiš za 2 leti, ampak za nekaj 10.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Lepo kanale v stene, noter UTP, ko bomo ziveli v Star Treku, pa notri napeljes kar bo takrat najbolj aktualno
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tudi preko TP ni omejeno na 100 mbps (celo nasprotno, danes skoraj ne dobis vec novega racunalnika, ki nima ze vgrajene 1 gbps mrezne), kaksen argument je pa zdaj to ? 10 gbps (ja, gigabitov na sekundo) ethernet obstaja tako na optiki kot na bakru (twiosted pair). Tudi 100 gbps naj bi bil na voljo na obojem.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
I'm sorry, ampak kjerkoli je kabel je zadeva PORAZNA. Zadeva crkuje dnevno, modemi se obešajo, hitrosti pa daaaleč od oglaševanih (ja, 2Mbit gre brez težav...če pa hočeš za firmo 10Mbit+...se pa zabava ravno tako konča tam nekje pri 5Mbit, denar ti pa poberejo brez težav). Na optiki v dveh letih ne pomnim enega izpada (no ja, pomnim enega ko so bile težave z DNSi...odkar imam lasten DNS tudi to dela), hitrost pa vedno do daske (nekajkrat čez 10Mbit), pa čeprav hkrati gledam 4 HDTV kanale...
kabel <-> optika ni primerjave...docsis3, ne me smejat. V teoriji mogoče, ko pa boste (tako kot je v vaši navadi...any1 remembers kolk je imel v starih časih LJ Kabel povezave do Telemacha?
grin1.gif
) obesili na isti kanal 10x preveč uporabnikov pa ne bo dosti drugače kot je sedaj.

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik Dante pravi:
kaj pa kabelska (DVB-C) preko optike? Siol že predvaja HD programe, čeprav je uradno ne trži.

Seveda. To je po mojem najbolj idealna resitev. V Sloveniji, kjer so razdalje manjse je to se OK, v tujini pa 10x razmisljo o tem in se za to na zadnje ne odlocijo, cetudi je optika poceni

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Earnhardt pravi:
Pri trenutnih opticnih sistemih in predvsem v sistemih zgrajenih s pomočjo EU, pa bi bila zadeva taka, da bi 4TV sprejemniki pojedli cca 100mb linje, kaj bi pa ostalo za net??
smile-1.gif
Preko optike gre gigabit. Nekaj se tu ne razumeva.

Glede POF: Polymer-optische Faser (POF, englisch: Polymeric optical fiber)
stane okoli en evro na meter, torej isto kot Cat5e.

Seveda je optika LAHKO gigabitna, v slucaju, da mojstri u porabijo gigabitno opremo. Kar pa v vsaj nekaj sistemih zgrajenih s pomočjo EU sredstev (vključno s tem v Postojni) ni tako. Operater, ki nato najame vlakno, na opremo nima vpliva - kar je ... po domace povedano sranje
smile-1.gif

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
točno tko kot je reku stein...

prek optike je gigabit in ni omejeno na 100 Mbit/s

Kot receno: prek optike gre seveda lahko gigabit, v kolikor imas potrebno opremo. Naj opozorim, da to ni opticna mrezna kartica za 50€ ali media converter za dobrih 100 € ampak switchi in druga oprema, ki stane oko z glave

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
I'm sorry, ampak kjerkoli je kabel je zadeva PORAZNA. Zadeva crkuje dnevno, modemi se obešajo, hitrosti pa daaaleč od oglaševanih (ja, 2Mbit gre brez težav...če pa hočeš za firmo 10Mbit+...se pa zabava ravno tako konča tam nekje pri 5Mbit, denar ti pa poberejo brez težav). Na optiki v dveh letih ne pomnim enega izpada (no ja, pomnim enega ko so bile težave z DNSi...odkar imam lasten DNS tudi to dela), hitrost pa vedno do daske (nekajkrat čez 10Mbit), pa čeprav hkrati gledam 4 HDTV kanale...
kabel <-> optika ni primerjave...docsis3, ne me smejat. V teoriji mogoče, ko pa boste (tako kot je v vaši navadi...any1 remembers kolk je imel v starih časih LJ Kabel povezave do Telemacha?
grin1.gif
) obesili na isti kanal 10x preveč uporabnikov pa ne bo dosti drugače kot je sedaj.

Kabelskih operaterjev je vec in zato je tudi vec situacij. V kolikor bi bilo povsod slabo, taki operaterji ne bi imeli niti enega narocnika vec....

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
grin1.gif

Glede kablasev:
danes je nedelja popoldne (17h) in to velja za cas "najbolj zasedenih linij". Doma uporabljam 30/2 mega paket kabelskega operaterja Studio Proteus iz Postojne.

Pri DOCSIS3.0 je ena izmed zahtev, da je na doloceni kartici na CMTSju doloceno stevilo uporabnikov. Le tako lahko deluje pravilno channel bonding in tako so komot omogocene hitrosti nad 100mbps.

Npr v Postojni imamo ze od 2008 CMTS, ki je zmozen DOCSIS 3.0

Pa da ne bo pomote. Vsi operaterji prehajajo na opticna vlakna, ker so poceni in relativno zanesljiva. Zanesljivo to pocne Telemach, pa pri nas v Postojni tudi vlecejo optiko do novih stavb. V stanovanjih pa imajo se naprej koaksialni kabel, ker je dejansko najbolj uporaben in prijazen do uporabnika. Cisto brez tezav ga je npr spojiti, ce se ti precvika, nic ti ni treba varit in koax enostavno vtaknes v TV in imas HD programe (seveda na DVBC tv sprejemnikih). Nic nekih set top boxov, ki jih je treba vedno nekaj posodabljati, imeti 10 pilotov itd...

Po drugi strani pa zelijo ISPji izkoristiti obstojeca omrezja, za katera nikjer ne pise, da so za odmet. Pojdi ti do strank razlagat, da mu bos prekopal vhod hiše zato, da bo lahko gledal TV in surfal po internetu (to kar navsezadnje že lahko počne). Pa tudi stroški niso zanemarljivi. Verjetno se ti niti ne sanja, koliko ISPja stane priklop ene stranke na optiko.
(hint: zato je T-2 v tako slabem financnem polozaju)

Nazadnje urejeno:

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.542
295
83
dej dej..Studio preteus nima niti za burek...ker neznajo uporabnikov obvestit glede izpadov al so to načrtovani al pa ne...večkrat majo izpade..zaradi tega sem šel od proteusa na optiko ....

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Evo takle pa je rezultat največjega kablaša v nedeljo 19:40. Kot komentar dodam, da sem bil povezan preko remote, tako da je pri uploadu boljši rezultat (zraven sem gledal še promet na routerju) in recimo da je prišlo do 5. Download pa...aja, paket je 50/5 (business) da ne bo pomote
smile-1.gif

793976908.png

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nedelja 20:26 , T-2 20/4

(spodaj še vrednost iz uTorrent-a za download, ker speedtest.net ne zmore takih vrednosti...)
919158-speed.PNG

Priponke

• 919158-speed.PNG
    919158-speed.PNG
    36,5 KB · Ogledi: 155

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
dej dej..Studio preteus nima niti za burek...ker neznajo uporabnikov obvestit glede izpadov al so to načrtovani al pa ne...večkrat majo izpade..zaradi tega sem šel od proteusa na optiko ....

Ma ti si alter
smile-1.gif

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Evo takle pa je rezultat največjega kablaša v nedeljo 19:40. Kot komentar dodam, da sem bil povezan preko remote, tako da je pri uploadu boljši rezultat (zraven sem gledal še promet na routerju) in recimo da je prišlo do 5. Download pa...aja, paket je 50/5 (business) da ne bo pomote
smile-1.gif

793976908.png

Za Telemach ne vem. Ce hitrosti in qos ne dosegata tistega, kar imate kupljeno, jih pac poklicite, ne? Naj brkljajo toliko casa, dokler ne boste zadovoljni. Brezpredmetno se je razburjati po forumih
smile-1.gif

To velja tako za vse .... nezadovoljne uporabnike T-2ja, SiOla, kablasev.....

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:

Glede izpadov ne vem, ce bi jih imeli, bi zanje slisal. Ce so kdaj vecji izpadi, so predvsem takrat, ko se na gradbiscih (in teh je bilo v zadnjih letih kar nekaj - od krozisc naprej) precvika kabel, cetudi ga trasirajo. Pa to ne velja le za kabelskega operaterja ampak tudi za druge ponudnike.