Kdaj hspa+ v Sloveniji

JohnX

Zelenc'
28. apr 2010
2
0
1
Kaj pomagajo vse te hitrosti če je mobitel objavil tole: Mobitel bo s 1. 5. 2010 začel uveljavljati princip pravične uporabe storitev prenosa podatkov, kot je opredeljeno v Splošnih pogojih uporabe. Za paketa Internet neomejeno in Internet neomejeno Premium je meja za uveljavljanje principa pravične uporabe 20 GB prenesenih podatkov znotraj posameznega obračunskega obdobja. Po preseženi meji 20 GB v Mobitelovem omrežju se hitrost prenosa podatkov omeji na 384 kbit/s v smeri do uporabnika in 64 kbit/s v smeri od uporabnika. Z naslednjim obračunskim obdobjem se ponovno vzpostavi običajna hitrost prenosa podatkov, kot jo zagotavlja Mobitel, d. d.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Kaj pa ima hitrost veze s količino prenešenih podatkov? Za navadne uporabnika aka. večino bodo višje hitrosti super, kljub temu da ne porabijo več kot 20Gb podatkov na mesec. Heavy userji (aka. torrent leecherji) naj si pa raje poiščejo internet preko žice, ker mobilni internet vsekakor ni namenjen taki uporabi. Se sprašuješ zakaj? Zato ker potem navadni uporabniki (večina!!!) zaradi takih uporabnikov po internetu surfajo s polžjo hitrostjo. Se sprašuješ, zakaj potem vsem ne zagotovijo takih hitrosti? Ker s trenutnimi tehnologijami fizikalno ni možno... vsi uporabniki si delujo isti prenosni medij (zrak)... in če ga en uporabnik zafila s torrenti, imajo drugi uporabniki manj prostora za druge stvari. Pri internetu preko parice, koaksialnega kabla, ali pa optičnega vlakna imaš pa sam svoj medij (svoj kabel, žico, ..) in če jo zafilaš, to ne bo vplivalo na druge (dokler bo operater poskrbel za zadostno pasovno širino na centrali).

JohnX

Zelenc'
28. apr 2010
2
0
1
Se sprašuješ zakaj mi zgornje ni logično. Če bodo vsi uporabniki v doglednem času imeli dostop do večjih hitrosti bo skupna količina prenešenih podatkov definitivno narasla. Niso tukaj samo torrenti, kaj pa youtube, upovanje glasbe, filmov preko spleta, gledanje internetne televizije......
Ponujajo nam avto s 500KM ter 10 litrskim rezervoarjem.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Za navadnega uporabnika je 20Gb čez glavo dovolj za zgoraj naštete stvari... seveda pod pogojem, da to ni tvoj edini dostop do interneta (za kar tudi ni mišljen).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik JohnX pravi:
Kaj pomagajo vse te hitrosti če je mobitel objavil tole: Mobitel bo s 1. 5. 2010 začel uveljavljati princip pravične uporabe storitev prenosa podatkov, kot je opredeljeno v Splošnih pogojih uporabe. Za paketa Internet neomejeno in Internet neomejeno Premium je meja za uveljavljanje principa pravične uporabe 20 GB prenesenih podatkov znotraj posameznega obračunskega obdobja. Po preseženi meji 20 GB v Mobitelovem omrežju se hitrost prenosa podatkov omeji na 384 kbit/s v smeri do uporabnika in 64 kbit/s v smeri od uporabnika. Z naslednjim obračunskim obdobjem se ponovno vzpostavi običajna hitrost prenosa podatkov, kot jo zagotavlja Mobitel, d. d.

Ujebembti, SaywerX tako hitro nazaj ? Se par dni, pa bo samo se debilano pljuvanje, kar zdaj se ni (do kvote 10 sporocil) ?

Minil je vsaj en mesec odkar je hladnomocno mobitelovo trobilo na tem forumu objavilo, da bodo M@ uvedli omejitev kapacitete prenosa, potem ko je enkrat dosezena dolocena kolicina prenosa podatkov na narocnika na mesec (20 GB). Navedel je tudi argumente, zakaj je temu tako in roko na srce, so zelo smiselni. Enostavno ne mores spraviti v zrak v enem vecjem kraju (recimo v Ljubljani ali v Novem Mestu ali Trzicu ali kjerkoli pac ze) 100 ljudi, ki bi hkrati poganjali torrente do zmogljivosti bazne postaje (ki jo ocitno samo zasedejo v celoti, dokler imajo maksimalno hitrost) in naj bi to delovalo v nedogled. Edino smiselno je, da se stvar omeji, ceprav bi jaz raje videl, da bi bil limit preracunan na kraje obdobje in bi omejitev kapacitet stopila v veljavo prej. V povprecju bi tako prenesli enako kolicino podatkov, ne bi pa mogli za en teden zapleniti bazne postaje skoraj izkljucno zase, ker bi jih prej omejilo.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Citat:
Uporabnik JohnX pravi:
Se sprašuješ zakaj mi zgornje ni logično. Če bodo vsi uporabniki v doglednem času imeli dostop do večjih hitrosti bo skupna količina prenešenih podatkov definitivno narasla. Niso tukaj samo torrenti, kaj pa youtube, upovanje glasbe, filmov preko spleta, gledanje internetne televizije......
Ponujajo nam avto s 500KM ter 10 litrskim rezervoarjem.

Ne govori neumnosti? Mogoče se bo navadnemu uporabnikul brez DL-ja nekih datotek poznalo 5-10%, ker bo pač stvari hitreje odpiralo in nalagalo. Ampak ali boš film 2×hitreje pogledal, muziko preposlušal, TV hitreje streamal? Malo se bo poznalo, zagotovo pa ne tako zelo.

dominic

Pripravnik
18. okt 2009
191
0
16
42
da vprasam kar tukaj...simobil...3G omrezje, signal vec kot odlicen, brez nihanja, povezava nokia x6, bt modul, rac...hitrosti up/dl nekje pri 0.50 MB/s ?????? logika, ni je, klicem na info, pa mi pravi da je ze omrezje tako zasedeno...pa ne me fopat, testirano na vecjih tockah, z ful omrezjem...brez prekinitiev, in povsod isto, naj mi en razlozi, kako je lahko tip na simobilovem centru dosegal kar lepe hitrosti..., ne pa 50kb/s...pa nisem po zupi priso...mislim na splosno, kake dosegate rezultate na simobilovem omrezju...ker mobitel mi je bil prej majka, ista lokacija, in zadeva je cvetela ob isti povezavi...

lp, dominic...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jaz imam pa dokaj dobre izkusnje... ta trenutek sem probal preko iPhone 3GS z vstavljeno Si.mobilovo kartico in speedtest pokaze takole (lokacija: okolica Medvod)

34945833.png

iPhone 3GS ne zna prenasati preko HSUPA... zato je uplaod hitrost nizka...

Sem pa pred casom probal z USB modemom, ki zna uproabiti tudi HSUPA in so bili rezultati pri uploadu precej boljsi ...

751935488.png

20100317-mddep1bqyfm6ied6i7knh8jhwc.jpg

Veliko pa je odvisno od lokacije in od casa ...

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Hočemo neomejeni HSPA+ in to za 5 EUR na mesec. To je naša ustavna pravica!!!
cry12bpy.gif

ne, hočemo instant internet ki ima povprečno hitrost 30kbps (10km iz centra LJ) in to za samo 30€/mesec
shocked-1.gif

signal pa je 3-4 črtice.
1× letno hitrost doseže 2Mbps
grims-1.gif

seveda je ta hitrost primerna za ogled videoposnetkov na youtube in ogled večjih fotografij na spletu

instant Nateg potrošnikov
cheer.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Če imaš 3.5G omrežje in takšen signal nekaj ni OK. Pošlji mail Mobitelu. Glede natega pa samo v toliko - pred nakupom ga lahko brezplačno preizkusiš. Namen tega je, da ugotoviš, kako deluje na tebi pomembnih lokacijah pred nakupom. Torej?

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
uporabljam ga samo na 1 lokaciji. na hspa se mi poveže mogoče 5× mesečno ostalo so manjše hitrosti (umts,..).
meni bi bilo za surfanje dovolj že 1Mbps, ampak izgleda to ni mogoče...

in kaj mi pomaga preizkus, če pa je enkrat "dober" (do 100kbps), drugič pa slab signal na isti lokaciji?

kako pa potem dela ta internet izven večjih mest? ima sploh kakšno hitrost, če je že 10km izven centra LJ nima
confused-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Meni je mobilni internet deloval zelo slabo ob povezavi z bluetooth preko simobila. Ko sem pa telefon povezal s kablom, je zadeva že delovala kot je morala. Kasneje sem potem za potrebe prenosa podatkov nabavu Huawei modem, ker vleče napajanje direktno iz računalnika... S Simobilom pa nikoli nisem imel nekih težav s hitrostjo. Čudežev pa tudi nisem pričakoval.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.929
-8.633
113
No, samo v večini novejših telefonov gre BT nekje med 1Mb/s in 1,5Mb/s. Kar pa je dovolj za solidno delovanje

jakaj

Zelenc'
8. sep 2007
11
0
1
A zdaj ko se je zacel fair-use, lahko pricakujemo valovanja v delovanju - pocasneje na zacetku meseca, hitreje na koncu? :D

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nekaj je bilo govora o T-2, pa ne najdem zdaj v temi - a ima T-2 HSPA+ ali ne? Sem jim pisal mail, pa nobenega odgovora (še).

Meni sicer dela nekje 5/1 s Huawei 169.