Citat:
pozdravljeni 9.11.2012 sem nalepila novo celoletno vinjeto za leto 2013. Ker sem jo nalepila previsoko v že zatemnjeni del stekla je ta iz zunanje strani zelo slabo vidna. Pri sebi imam še odrezek in račun. Ali sem opravičena do nadomestne vinjete?
Odgovor (14.12.2012)
Uredba o cestninskih cestah in cestnini v drugem odstavku 12. člena določa, da je potrebno po odstranitvi zaščitne folije vinjeto nepoškodovano in z originalnim lepilom na njej namestiti na notranjem robu vetrobranskega stekla, tako da je jasno vidna od zunaj (ne sme se npr. namestiti na mesto, kjer je to steklo zatemnjeno). Pri nameščanju se upoštevajo tudi priporočila na hrbtni strani vinjete. Kot je razvidno iz omenjene določbe je nameščenje vinjete na zatemnjeni del vetrobranskega stekla izrecno prepovedano in je v naprotju s pravnimi pravili oziroma v nasprotju s predpisano namestitvijo, ki se ob nadzoru sankcionira z izrekom globe v postopku o prekršku.
Upravičenje do nadomestne vinjete je urejeno v 15. členu zgoraj navedene uredbe, pri čemer namestitev vinjete na zatemnjeni del vetrobranskega stekla ni navedena med razlogi, ki bi upravičevali zahtevo po nadomestni vinjeti.