Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

erikson

Guru
25. avg 2007
25.669
9.047
113
Ampak Štrukljevi sami sebe visoko ocenjujejo.

Na eni strani smo lahko zaskrbljeni zaradi padca po mednarodni primerjavi, obenem pa so izidi nacionalnih preverjanj znanja skozi leta stabilni. Smiselno bi bilo sistemsko pogledati, zakaj nacionalni podatki ne kažejo upada, mednarodni pa so izjemno skrb vzbujajoč, je poudaril.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.709
3.724
113
Problem je v načinu življenja (potrošniška kultura), kjer je več bojda več. Očitno ni...

• Všeč mi je
Reactions: novaa

luka51

Guru
16. avg 2007
15.576
6.890
113
To je zato, ker vsak otrok naredi prve tri razrede (razen izjemoma), če se do takrat ne nauči brat se tudi potem ne bo. Takih je pa čisto preveč.
Pol v višjih je pa lažje rečt eh neom ga še eno leto gledala, pa starši bojo pritiskali pa tote finte in ga spusti. Namesto, da bi froca, ki ne zna brat pustili v 1. razredu tako, kot včasih.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.189
2.913
113
To je zato, ker vsak otrok naredi prve tri razrede (razen izjemoma), če se do takrat ne nauči brat se tudi potem ne bo. Takih je pa čisto preveč.
Pol v višjih je pa lažje rečt eh neom ga še eno leto gledala, pa starši bojo pritiskali pa tote finte in ga spusti. Namesto, da bi froca, ki ne zna brat pustili v 1. razredu tako, kot včasih.
Da so problem učitelji oz tisti ki narekujejo izvedbo in tudi sam šolski program pa ni možno? Nekaj s tem zagotovo ni v redu, da se moramo starši otrok drugega, tretjega in četrtega razreda po pouku še skoraj vsak dan ubadati tudi po več ur z domačimi nalogami in vajami, kar kaže kvaliteto podajanja učne snovi in ubadanja z dojemanjem le-te v šolskem času. V naših časih osnovne šole (pred 40imi leti) se starši niso kaj pretirano ali pa sploh ne ubadali z nami in našimi domačimi nalogami. Sicer res da se zadevi reče "domača naloga, a vseeno, point je, da je delo učiteljev že preneslo v veliko večji (preveliki) meri na starše.

• Všeč mi je
Reactions: ceedevita

jello

Guru
22. sep 2008
11.446
4.595
113
Kdaj potem računaš da se boš nehal ubadat oziroma kakšen je plan? Ko se bo otrok naveličal, ko ti ne boš več sfolgal ali ko boš za otroka našel prave učitelje? Oziroma, a otroku se potem kar naenkrat "odpre"? Kdaj je to? V petem, šestem, sedmem, devetem?

damirj

Guru
9. maj 2012
6.189
2.913
113
Upam, da se hecaš?

Seveda nimam izbire, če želim da otrok razred naredi z recimo malo boljšim uspehom, da ni ravno 2. In zato skoraj vsak vsak porabimo nekaj časa, da naredimo delo učitelja. Pri tem ne mislim samo na učenje, pač pa enostavno tudi samo razlaganje snovi, ki so jo jemali pri pouku, seveda pa tudi domačih nalog ne manjka. In teh je ogromno. Ne trdim, da so vse šole takšne, jih pa je veliko. Učiteljev ne morem menjati, lahko bi šolo, a v praksi neke bistvene razlike ne bo, sploh pa bi lahko zamenjana šola bila še slabša. Zato upam, da se otrok ne bo naveličal, jaz pa tudi upam, da bom sfolgal. V zgornjem clanku me pa moti to, da ni nobene direktne odgovornosti na solstvu samem, pač pa na otrocih, na okolju, na ... Pa preveč sončkasti so teli naši otroci zdaj. Morali bi spet dovoliti učiteljem uporabo metrskih ravnil še za kaj drugega kot risanje daljic po tabli. In ukinit odločbe.

• Haha
Reactions: aljoman

jello

Guru
22. sep 2008
11.446
4.595
113
Čaki mal, otrok je tvoj in ti se pritožuješ da je sončkast? Ali pišeš za sosedove otroke?
Ocen v prvih treh razredih sploh ni, ti pa praviš da sediš z otrokom da bo imel dobre ocene? Zato ponavljam vprašanje? Do kdaj misliš da ti bo zneslo če praviš da v drugem tretjem in četrtem cele popoldneve sediš z njim da bo mel 4 namesto 2 ali karkoli že?

damirj

Guru
9. maj 2012
6.189
2.913
113
Čaki mal, otrok je tvoj in ti se pritožuješ da je sončkast? Ali pišeš za sosedove otroke?
Ocen v prvih treh razredih sploh ni, ti pa praviš da sediš z otrokom da bo imel dobre ocene? Zato ponavljam vprašanje? Do kdaj misliš da ti bo zneslo če praviš da v drugem tretjem in četrtem cele popoldneve sediš z njim da bo mel 4 namesto 2 ali karkoli že?
Izgleda imaš starejše otroke ali pa mlajše.

V 1. in 2. razredu osnovne šole se učenčevo znanje pri vseh predmetih ocenjuje z opisnimi ocenami, od 3. razreda dalje pa s številčnimi ocenami.

Moj otrok je sončkast in se pritožujem, da učitelji nimajo ne pravic pa tudi volje ne delovati kot so to lahko počeli učitelji 30 let nazaj.

In moj otrok ni imel in ne bo imel nobene odločbe, ni potrebe po tem.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
3.845
-1.575
63
Ko bo tvoj sonček fasal šop ključev v glavo, boš pa prvi z odvetnikom v ravnateljevi pisarni?

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.737
2.616
113
Tole šolstvo je iz leta v leto slabše, vidim pri svojih otrocih, tudi didaktični pripomočki učbeniki, delovni zvezki se stalno spreminjajo - na slabše.

Podajanje znanja je vse nekaj na hitro in na počez, kdor ne razume naj si doma prebere v učbeniku/delovnem zvezku - a to je podajanje znanja ?

V glavnem gre na slabše, kljub vsem možnim pripomočkom, internetu, AI .....

Leta 2026 piflanje na pamet nekih podatkov, ki so dosegljivi v par sekundah s klikom...

Najbolj me pa moti in jezi ta jebena uravnilovka - ta kurčevi socializem/komunizem v šolah. Vsi naj bodo enako povprečni/podpovprečni.

Kdaj bodo ugotovili, da pač otroci so spekter od 0 do 100, pa naj jih učijo, spodbujajo, prilagajajo programe po sposobnostih, ne pa vse rinit v nek v naprej predviden okvir.
Ne gre kvadrat v trikotnik, razen če ga uničiš....

Pa se spomnim še svoje OŠ, ko je imel učitelj telovadbe prav poseben užitek, da smo morali vsi narediti vse.
Pol je bila pa sošolka malo bolj bajsasta pa jo je silil skakat čez tiste koze al kaj smo imeli - debilizem prve klase - pa lahko ta preprost primer prenesemo na cel šolski sistem.

P.S. Še tole - matematika in fizika sta ekzaktni vedi - se pravi je razlaga/postopek lahko enak kot pred 100 leti, pa bi moral dati isti rezultat. Ko otroku kaj razlagam, po sistemu, ki smo ga imeli mi pred 30-40 leti me samo debelo gleda. Te današnje razlage so pa take, da po mojem postopka tudi učitelj ne razume, ne vem a to je razlaga s priokusom lgbt+-/* , ali kje najdejo take za lase privlečen idiotizme?

• Všeč mi je
Reactions: ceedevita in damirj

jello

Guru
22. sep 2008
11.446
4.595
113
Izgleda imaš starejše otroke ali pa mlajše.

V 1. in 2. razredu osnovne šole se učenčevo znanje pri vseh predmetih ocenjuje z opisnimi ocenami, od 3. razreda dalje pa s številčnimi ocenami.

Moj otrok je sončkast in se pritožujem, da učitelji nimajo ne pravic pa tudi volje ne delovati kot so to lahko počeli učitelji 30 let nazaj.

In moj otrok ni imel in ne bo imel nobene odločbe, ni potrebe po tem.
Ok, potem pa v tretejm, oprosti, tri leta je tega kar je najmlajši zapustil prvo triado. Še vedno nisi odgovoril na vprašanje.

Koliko je/bo otrok sončkast je v celoti odgovornost staršev. Vidim da se fočkate tisti, ki so vam sončki zrasli čez glavo še preden so dobro vstopili v izobraževalni sistem. In logično, vsi drugi so krivi... še enkrat, odgovorni so v celoti starši.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.763
8.893
113
Saj večina staršev je podobnih. Radi bi, da bi otroci bili odličnjaki, najboljši. Temu vsled se pač z njimi ukvarjamo jim pomagamo, a vse prevečkrat prevzemamo njihovo odgovornost nase. Pri nas je bilo podobno. Dokler pri ta starejšemu ni prišla v 4tem razredu prelomna točka, ko ata in mama enostavno nista mogla nudit podpore. Od takrat dalje, ni bilo več preverjanje, kaj zna, kaj ne, bila je le jezikiva župa, če je preveč časa in volje porabil pred PS4/5 ali pred telefonom, ocene pa niso bile pričakovane. Ker oba veva kaj je on sposben in kaj ne.
Danes edino trepetamo kaki bo rezultat na NPZ, ker gimnazija, kamor bi rad šel, ima veeeeliko preveč vpisanih, starša sta pa na koncu vseeno ponosna na njega.

Ampak ta malega se pa še vedno "mazi" in ne rečem da je kaj manj pameten od velikega, a vloženega časa zanj je bistveno več. Nikakor, da se mu najde trenutek in se mu reče, zdaj si pa sam za sebe. Znajdi se.

Bi pa podal kritiko na težo NPZ-jev pri nadaljnem vpisu oziroma šolanju. Če država naredi enoten NPZ za vse učence, naj tudi naredi enoten program za vse OŠ. Ne pa da starši izbiramo katere učbenike bodo otroci imeli, učitelji pa sami sestavljajo učni načrt. To tako ne gre. Imaš dobre učitelje in slabe. S tako prostim programom to verzel še samo povečuješ.

Potem športniki. Kako pravico si lahko športniki jemljejo, da pri vpisu dobijo 5 ali 10 točk več kot drugi učenci. To pomeni da ima športnik s pravdobrim uspehom enak pogoj kot drug z odličnim. Sam (s starši) se je odločil za šport in šolo dal na stran, zavestno. Zakaj to lenobo podpirat?

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.464
6.104
113
K sreči sem šolske čase svojih otrok preživel. Če pustimo prepucavanje, pri nas mora biti nekaj narobe tudi s samim šolskim sistemom. Zanimivo bi bilo videti, kako shajajo v državah, kjer domačih nalog ne poznajo? Dokler so moji otroci hodili v šolo, je bilo jasno, da imamo kot v vsakem poklicu dobre in slabe učitelje. Kaj lahko ravnatelj naredi, da slabe zamenja? Sedaj verjetno več nič, ker jih ni dovolj. Otroci priseljencev se vključijo v normalne razrede brez da bi obvladali jezik in bili sposobni spremljati pouk. Potem pa seveda negativno izstopajo in povzročajo probleme. Ne zato, ker bi bili slabi, ampak ker jih je sistem potisnil v okolje, kjer ne morejo biti enakovredni, ker manjka nekaj prej. Nivo celega razreda pa pade. Ko se izdajajo delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje, se je treba vprašati, kdo bo plačal tisto dodatno za družinske člane, kar bi bilo pošteno, da se vloži za lažjo integracijo.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

jello

Guru
22. sep 2008
11.446
4.595
113
A ti bi dodatne točke tudi za PS4?

Če dela še nekaj resnega poleg šole naj pač ima prednost pred nekom, ki ne da od sebe nič več kot je minimalno potrebno.

Saj se večinoma strinjam s tabo, razen tega da kar buhti iz tebe točke, točke, točke. Poveličevanje ocen, točk, odličnjakov,...Kaj qratz ima veze, nekam se bo že vpisal. Kaj bo naredil iz sebe je odvisno od vzgoje, ne od števila točk.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.763
8.893
113
A ti bi dodatne točke tudi za PS4?

Če dela še nekaj resnega poleg šole naj pač ima prednost pred nekom, ki ne da od sebe nič več kot je minimalno potrebno.

Saj se večinoma strinjam s tabo, razen tega da kar buhti iz tebe točke, točke, točke. Poveličevanje ocen, točk, odličnjakov,...Kaj qratz ima veze, nekam se bo že vpisal. Kaj bo naredil iz sebe je odvisno od vzgoje, ne od števila točk.
Tisti PS4 je bil povsem neumesten, v bistvu sem pričakoval tak odziv. Šport je popoldanska aktivnost. Eni otroci niso rojeni za šport, so pa za kaj drugega. Potem lahko dodajamo točke za čisto vsako aktivnost. Šport je povsem lastna odločitev, kot koneckoncev tudi PS4 (pa je bil le ta omenjen kot možen primer porabe časa, če le ta preseže razumen čas). Če hoče biti športnik, naj bo. To je enako izbiri poklica. Zakaj bi zato izpodrival enega ki je "športnik" na področju matematike, fizike, ali še bolje, glasbeni talent. So taki manj vredni?

jello

Guru
22. sep 2008
11.446
4.595
113
Napisal sem če počne še kaj drugega, torej ne nujno šport. Ne, niso manj vredni in ne, ne dogaja se da bi matematiki, fiziki in glasbeniki ostajali na suhem ker so jih prehiteli leni fucbalerčki. Take pravljice prodajaj staršem drugih sončkov. To poudarjanje tekmovalnosti mi gre na kozlanje, kot da ne more končati šole uspešno če ne prehiti vseh svojih sošolcev. Ti sam kriviš vse druge ker bodo prehiteli tvojega. Spet so vsi drugi krivi. Točke točke točke točke...šola ni tekmovanje.

Tole me spominja na vloge za vrtec. Tako kot sem falil razred zaradi jurja na otrokovem računu, tako bom falil srednjo šolo zaradi enega lenega fucbalerja, moj pa doma cele popoldneve gara za trojke.

Vedno je nekdo drug kriv in vedno je treba s prstom na nekoga pokazat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.036
9.243
113
Potem športniki. Kako pravico si lahko športniki jemljejo, da pri vpisu dobijo 5 ali 10 točk več kot drugi učenci. To pomeni da ima športnik s pravdobrim uspehom enak pogoj kot drug z odličnim. Sam (s starši) se je odločil za šport in šolo dal na stran, zavestno. Zakaj to lenobo podpirat?

?
Sport ne doprinese nicesar, razen pri "sportnih" programih. T.j. sportne gimnazije, sportni oddelek na neki šoli. Nekatere imajo pa sprejemce, npr... Pa tudi povozijo uspeh in ocene. Logiš.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.763
8.893
113
?
Sport ne doprinese nicesar, razen pri "sportnih" programih. T.j. sportne gimnazije, sportni oddelek na neki šoli. Nekatere imajo pa sprejemce, npr... Pa tudi povozijo uspeh in ocene. Logiš.
Mislim da ni tako. Bom preveril. Vsaj tako mi je bilo na govorilnih urah.